Šta je novo?

Raspoređivanje internet i TV kablova u stanu

boki78

Slavan
Učlanjen(a)
04.02.2008
Poena
395
Trenutno sam u fazi izgradnje stana (gradim stan u potkrovlju moje kuće), kako nemam iskustva sa umrežavanjem i sličnim stvarima trebaju mi saveti u vezi postavljanja kablova (u zidu) za internet i tv, nadam se da pitanja postavljam u pravom delu foruma. Bitna informacija je da imam na raspolaganju i SBB i IPTV Telekoma Srbije pa hoću da sprovedem kablove i za jednu i za drugu varijantu. Neću svakako u istom trenutku koristiti usluge od oba provajdera ali želim da budem spreman za svaki izbor, takođe znam da je i ograničen broj uređaja koji se može koristiti za TV ali to sad nije bitno.

U svakom slučaju zanima me sledeće:

• Što se tiče sprovođenja kablova za internet, znam da postoje pametne utičnice ali ne znam puno o njima, pretpostavljam da zbog brzina u budućnosti treba uzeti cat6/cat6e kablove. Dakle neki savet koje mrežne kablove za internet da uzmem i na koji način da ih sprovedem?

• Koliko znam IPTV TS koristi mrežne kablove za puštanje TV signala, da li to znači da mi je dovoljno da iz centra kuće (mesta odakle bi išao signal ka ostalim sobama) sprovedem po jedan mrežni kabl ka sobama koji bi se koristio i za TV signal i za internet? U tom slučaju bih morao u sobi da imam ruter koji bi primao internet i TV signal i zatim slao internet ka računaru (mrežnim kablom ili Wi – Fi) i slao TV signal mrežnim kablom ka njihovom uređaju za TV.
    Opet možda je nemoguće da imam ruter u svakoj sobi koji bi razdvajao internet i TV pa je logično za ovu postavku da sprovodim dva mrežna kabla za svaku sobu, posebno bi išao internet a posebno TV signal?

• Ako se ne varam SBB TV signal sprovodi preko koaksijalnog kabla, dakle u svakom slučaju bih morao da iz centra kuće sprovedem koaksijalni kabl ka svakoj sobi, u ovom slučaju ne postoje pametne utičnice ili neke slične stvari?
Svaki dodatni savet je dobrodošao, unapred hvala na svim odgovorima!

Ako nisi zavrsio sa postavljanjem gipsanih ploca ili malterisanjem moj savet bi ti bio da u zid stavis buzire jedan veceg precnika ili dva manjeg precnika sa sistemom provalcenja kablova sada i kasnije odprilike znas gde ce ti sta dodje i tako postavljaj buzire, buziri nesmu da imaju nalgle krivine tipa pod 90 stepeni ali neke blaze krivine su ok, provuces kroz iste buzire dva-tri kanapa jaca ili najlon za pecanje da sutra kada ti dodje internet bila to optika ili sbb ili nesto trece da zakacis za taj jedan najlon i izvuces kabel do mesta predvidjenog za tu namenu.

Zasto sam napisao dva tri najlona ili kanapa pa da sutra ako ti zatreba nesto dodatno da provuces da se ne patis i mucis nego zapacis sada jedan izvuces kabel na drugu stranu i to je to, ako ti ostane samo jedan nalon na kraju onda lepo iseces nove najlone te duzine vise komada i za taj jedan koji ostao u buziru vezes i na drugu stranu izvuces taj jedan a uvuces 3 nova da uvek imas u rezervi zbog nedaj boze ne predvidjennih uvlacenja izvlacenja kablova. Da ti se ne bi najloni izvukli vezes ih za neko parce necega koje je vece od rupe buzira da ne mogu da se izvuku svi a kada provlacis kabel zovi nekoga da drzi te sto ostaju napolju da se ne uvuku unutra.

Od oovoga nemas bolje a da ne moras kasnije da kopas i busis zidove za nove kablove.

Sto se tice kablova idi na sada trenutno najbrze koji mogu da propuste najvece brzine, cak iako neces mozda imati vecu brzinu od 1 Gbps stavi kablove koji mozda mogu da propuste brzinu od 10 Gbps da ne bi kasnije opet kupovao i menjao i zezao se sa provlacenjem, a buzire koje sam ti reko da stavis gledas da moze da prodje kroz njega i rj-45 konektor da ne bi moro kasnije da krimpujes kablove bolje oni to fabricki da odrade.

Hvala ti puno na odgovoru, dosta mi znači. Jedino ne znam kako da izbegnem nagle krivine od 90 stepeni?

Pa posto kazes da radis podkrovlje, u tom slucaju kabel moze da ti udje preko krov ili sa strane i da kada uradis tavanski deo da samo spustis buzir od gore do dole i to je to nema krivina ili ako kabel ide iz jedne sobe probusen u drugu sobu mozes da postavis buzir posto on nema duzinu nego je to crevo i moze da bude dugacko koliko hoces, a zasto kazem da nemas nagle krivine od 90 stepeni pa da bi sutra ako se desi da provlacis kabel lakse isti prolazio kroz buzir ako vec mora da bude neka krivina neka bude pod 45 stepeni ugrao ali ne sada od gore prema dole sleva na desno da ide 45 stepeni ugao i odmah odatle da pravis novi 45 stemi ugao prema dore. U tom slucaju kada budes u zatvorenom zidu provlacio kabel kroz buzir da negde ne zapne.

Ma tu smo da pomazemo, nije sada da sam pametan ali *** gledam na youtube pa malo gledao onaj HGTV kanal sto rade restauracije kuca pa vidis svuda po nesto, malo kod Vesica na YT kanalu moze da se nadje korisnih saveta i *** svuda po malo pa se nesto novo nauci.

kada provlacis kabel zovi nekoga da drzi te sto ostaju napolju da se ne uvuku unutra.
Inače, kada se uvlači kabl naknadno, poželjno je da to rade dvojica - jedan da gura pomalo a drugi na drugom kraju da vuče. Poželjno je i da se kabl "napuderiše" da bolje klizi unutra.
buzire koje sam ti reko da stavis gledas da moze da prodje kroz njega i rj-45 konektor da ne bi moro kasnije da krimpujes kablove bolje oni to fabricki da odrade.
Bolje ne jer može zapinjati ili se odlomiti plastična žabica, krto je. Osim ako se ne obloži pre toga, npr. lepljivom ili izolir trakom (plus puder :giggle:). Opet, neće znati tačnu dužinu koja mu treba.
A može se naći alat za krimpovanje za 500-600 dinara a možda će trebati i za koaksijalce. No, krimpovanje RJ45 se može i šrafcigerom, ima na netu tutorijala i nije teško a ima i za kompresiju F konektora. Po volji.

Dodao bih još da se pazi da kablovi ne budu blizu električnih vodova. Bar 15-20 cm udaljenost ako idu paralelno a ako se seku nek je pod pravim uglom i sve je OK. Razmotrio bih stavljanje "multimedijalne" utičnice, onakve koja ima na sebi priključak za LAN, COAX, telefon ili šta već. Onda krimpovanje neće biti potrebno.

Poslednja izmena:
Vidis bas iz tog razloga sam reko da nije pozeljno da ima velike krivine i ostre, iskreno nema potrebe da se puderise kabel jer buzir nije 1 cm ima onih vecih buzira koje moze da uzida i bas iz tog razloga da ne bi imao guzvu i muku sa provlacenjem.

Da stavi buzir precnika fi 25 ili 32 i bice vise nego dovoljno za sve. Na kraju kada ode u radnju da kupi buzir trazi da vidi pa sam odluci koju velicinu da kupi i koju ce uzidati u zid.

Sto se lepljenja izolir trake i puderisanja konektora ne preporucujem nego bolje staviti neku kesicu ili neki najlon preko konektora i malo da predje preko kabla pa onda izolirkom zalepiti ali samo do dela dokle je najlon posle ne. Posle kada se skida pazljivo naci kraj i odlepiti ili jako oprezno uzeti makazice i iseci izolirku.

Cak nema potrebe da razdvaja buzir od elektro instalacije jer ni Vesic koji je po struci elektricar to nije radio.

Kroz bužir od 1cm ne bi ništa uradio jer je skoro nemoguće izvući kabl odatle, probavao sam. Samo sam pomenuo trik kojim se neki služe da "podmažu" situaciju. Iskreno, ako je u planu postavljanje bužira ja bih prvo uvukao kablove pa onda stavljao bužir da se ne zaj***va sa krivinama naknadno. Eto nek uzme koliko širok hoće, smesti koje kablove hoće i uzida. Ako ne želi da mu stoji rupa u zidu sa otvorenom doznom iz koje izlazi terminisan kabl, valjalo bi staviti odgovarajuće utičnice. U tom slučaju od kakve vajde je unapred terminisan kabl? Plus, nisu toliko skupi ni konektori koji ne zahtevaju poseban alat.
Bez obzira da li je neka barijera između ili su npr. koaksijalni kablovi sa duplim slojem pletene žice, ne bih ih stavljao jedne pored drugih zbog mogućih smetnji na TV-u ili šuma na internet vezi. Uostalom, opet, trebaju kablovi iz zidova izaći na utičnicu, stoga neki razmak je potreban. Ne znam kakva je procedura danas ali nisam viđao elektro i koaksijalne kablove iz iste dozne niti utičnice bukvalno jednu uz drugu na udaljenosti manjoj od tuce centimetara. I nije stvar samo u smetnjama.

Molba za jedno pojašnjenje, ako dobro razumem u multimedijalnu utičnicu se recimo ubode mrežni kabl, dakle postoje dva mrežna kabla (onaj u zidu i onaj u sobi) koje "spaja" pomenuta utičnica? Da li u tom slučaju postoji neki gubitak u takvoj vezi u odnosu na varijantu sa jednim kablom bez multimedijalne utičnice? Jer ako je veza istog kvaliteta onda postoji dosta prednosti sa korišćenjem multimedijalne utičnice.

Multimedijalna utičnica kako je neki oslovljavaju je takva utičnica na kojoj su različiti priključci. Npr. sa OVE stranice nešto slično ovome:
multimedijalne-uticnice.jpg
Doduše, malo je teško naći baš takve u slobodnoj prodaji :p, ali ima onakvih kakve bi tebi možda zatrebale. Elem, ako hoćeš kroz isti bužir da ti idu CAT 5/5e/6/6e i RG 59/6, trebaće ti utičnica sa RJ45 i F/RF priključkom. Osim ako ne želiš posebno utičnice za svaku vrstu kabla. Neke utičnice mogu biti i duple ako bi da uštediš npr. na CAT kablu.

Tvoje pitanje se zapravo odnosi i na obične utičnice. Bilo da iz zida izlazi samo RG ili samo CAT kabl, naši provajderi bi da taj kabl bude u komadu. Da se ne gubi signal, kažu. Prvo, to nema nigde među normalnim svetom. Drugo, oni sami nisu normalni jer kabl iz dozne sami terminišu (pišem o koaksijalnim kablovima) F muškim konektorima (navojnim, krimp ili kompresionim), stave F ženski na ženski konektor-nastavak, pa opet F muški konektor na kabl koji se priključi na TV ili modem. Nemaju takve F utičnice (na koje se šrafe kablovi) pa ostavljaju rupe u dozni jer kažu da naše RF utičnice (one klasične gde samo ubadaš antenski kabl) guše signal. Ako ga i guše, to je zanemarljivo, nikad nisam imao problem s tim. TV nije imao problem svakako ako se poveže kako treba. No, za modem mi je bilo lakše da ide sa F konektorima bez adaptera pa sam na maski utičnice izbušio rupu, ženski F konektor-nastavak tankim navrtkama fiksirao za masku utičnice i onda povezao sa kablom unutar zida i napolju. Isto to što oni rade samo što sam masku uglavio između. Plus, taj ženski F konektor koji sam stavio je ugaoni jer koaksijalci ne trpe zakrivljenja. Meni su čak uklanjali taj ugaoni konektor jer opet guši signal. Pojma nemaju, nikad problem s njim a USA takve ima svuda kao i odgovarajuće utičnice. To je Srbija, uzmeš USA sistem šrafljenja kablova a prilagodiš sebi - rupa u zidu i kabl koji ide pravo kao strela.:cautious:

Da skratim pisaniju :giggle:, kako god da posmatraš, uvek će biti nastavak kabla iz zida, bilo preko utičnice ili samog konektora. Osim ako ne urediš da kabl iz zida u komadu ide do priključnog mesta, npr. TV-a ili računara. Ti gubici koje pominješ su apsolutno zanemarljivi osim ako su kablovi dugi stotinama metara ili loše povezani/terminisani.

I još jedna stvar. Ako se već upuštaš u silna mozganja ;), video sam negde da ljudi postavljaju ormariće za smeštaj modema. Imaju oni da se kupe ali mislim da je na SSM forumu lik sam napravio ormarić po želji, izbušio rupe za ventilaciju da se ne pregreva i stavio mrežu ili masku da ne ulazi previše prašine ili insekti. Na taj način ne mora da vrata tog ormarića drži otvorena jer je stvarno ruglo unutra od kablova.
Ako je izvodljivo, nađe se mesto ulaska provajderskih kablova u stambeni objekat, poželjno negde na visini do plafona. Tu gde ulaze kablovi kroz zid se montira taj ormarić (naravno ima rupu na zadnjoj strani da kablovi uđu unutra). Takođe treba i te sve bužire sprovesti u ormarić. I onda na te kablove (bilo optički ili koaks) staviš modem. Neće on pružati neku Wi-Fi vezu unutra, pa ta opcija može i da se isključi a inače provajderski modemi su slabi sa bežičnom vezom. U tu svrhu idu ruteri, iz zida LAN kablićem na njih pa na PC. Ili da ruter služi samo za Wi-Fi a iz modema sprovedeš kroz bužire CAT kablove do utičnica pa PC direktno.
Dalje, od modema idu svi kablovi u bužirima do priključnih mesta po sobama. Ako će biti TV aparata po sobama, u tom ormariću treba smestiti razdelnik (spliter) pa na njega krakom koji vuče najmanje gubitke vezati modem a na ostale izlaze kablove do TV utičnica. Ako se ima više od 2-3 TV-a, valjalo bi tražiti tzv. odcepnik umesto klasičnog splitera da modem ne bi trpio veće gubitke.
Ja bih porazmislio i o ovome ako je izvodljivo bez silnih radova, pošto ne znam kakvo je sad stanje kod tebe. Vredi porazmisliti ako hoćeš da posakrivaš kablove.
Evo i OVDE na forumu je pisano malo o tome. Treba malo i guglati.

Eto, tema za razbijanje glave. Možda si sad zažalio.:)

Poslednja izmena:
Hvala ti puno na detaljnom odgovoru, razmisliću o svemu i videti kako najbolje da iskombinujem. :)

Ako može opet mala pomoć?

Naime imam "sukob mišljenja" sa čovekom koji treba da sprovede tv i internet mrežu po kući, nije u pitanju stručnjak za mreže pa zato hoću da proverim ovde kako da postupim.

1. Moja ideja je da mi provajder kojeg budem izabrao dovode svoj glavni kabl do dela kuće koji ja odredim (to će biti dnevna soba) i to ćemo nazvati centar. Nakon toga planiram da iz centra sprovodim kablove (ići će naravno preko tavana, kroz bužir, mrežne i koaksijalne utičnice i sve ostalo što smo već spominjali u temi) ka sobama. Planiram da iz centra sprovedem ka svakoj sobi dva lan cat6 kabla i jedan koaksijalni.
  • Koaksijalni sprovodim ukoliko uzmem SBB za provajdera zbog dobijanja TV signala u sobama, prekon lan kabla ću imati internet.
  • Ukoliko uzmem TS IPTV onda ću preko jednog lan kabla imati TV signal a preko drugog internet.

Kod obe ove kombinacije varijanta je da od izvora u centru, TV ili internet signal ide kratkim kablom do odgovarajuće utičnice u zidu u centru - zatim kabl kroz tavan i zid do najviše 20m dužine - na kraju kratki kabl iz utičnice u sobi do odgovarajućeg uređaja u toj sobi.
Ispravite me ako negde grešim?

2. Njegova ideja je da na mestu gde glavni kabl odgovarajućeg provajdera ulazi u kuću (u mom slučaju to je u hodniku ispred ulaznih vrata) deli signal ka svim sobama. Da li on misli da tu stavi ruter i switcher? To znači da bi tu trebalo izvoditi struju, staviti sve to iznad na tavan koji neće biti baš lako pristupačan, jer uopšte nemam tu negde odgovarajuće mesto za neku kutiju.
Ako nema nekih osetnijih benefita meni ta opcija nikako ne odgovara.

Na prvi pogled izgleda izbor između lakšeg i elegantnijeg rešenja.
U prvom postu je pominjano uvođenje kablova od dva provajdera. No, neka je jedan do dnevne sobe. Kabl će ići duž lajsni po podu ili kanalica do plafona, sa teškoćom motanja oko uglova ako ih ima jer koaksijalci su najgore što ima za takve slučajeve. Ima i plastičnih obujmica a to je... uh. I da dovedeš kabl do dnevne sobe, treba odrediti gde će taj njihov modem (ne ruter) stajati. U zavisnosti od broja TV aparata koji će primati signal sa koaksijalaca, treba odrediti i odgovarajući spliter pa njega staviti ispred modema. Ako si nekad imao prilike da vidiš tako nešto, to je ruglo najblaže rečeno. Neki ljudi "modifikuju" komode da bi to sakrili unutra ako će stajati na vidnom mestu.

Oni koji neće sakrivati splitere i kablove praktikuju da im signal ulazi u objekat preko tavana. Odatle šire kablove u bužire i zidove dalje prema sobama sa utičnicama. Jedan kolega je pisao kako je stavljao gomile LAN utičnica u kući i tražio switch od 20-ak portova, što je previše osim ako nije pravio kancelariju. Tako da i switch može na tavan ali treba proračunati koliko aktivnih utičnica treba u trenutku a ne uzimati switch gde će stalno zjapiti 5 ili više portova prazno.

Druga opcija je elegantnija. Gde ulazi signal u objekat a to je oko ulaznih vrata ili u hodniku u tvom slučaju. Kao što sam pisao već, stavi se ormarić i unutra smeste spliter, switch ako treba, modem i naravno kablovi. Zaboravio sam da pomenem ranije da modem traži i šuko utičnicu pa bi trebalo i takav kabl sprovesti.
Naravno da ova opcija nije jednostavna, štaviše dosta i zaj**ana. Ali ljudi traže elegantna rešenja. Ono što ti nameravaš ne deluje gore rešenje u smislu funkcionalnosti. Ali stvarno ne znam koje bi bilo rešenje najbolje i najizvodljivije ovako napamet, možda ima neko treće, četvrto. Ni pravi "stručnjak" ne bi doneo odluku bez uvida na licu mesta, ne znajući raspored prostorija. Nije baš uobičajeno da signal ide u jednu utičnicu pa izlazi na drugu. Ima dodatnog slabljenja ali današnji internet nije spor kao nekad a i TV aparati neće praviti problem, mada za tako nešto bih upotrebio konektore za šrafljenje pre klasičnog "ubadanja". Doduše, zavisi i od jačine signala provajdera, možda dobiješ i prejak kao neki.;)

Još nešto, ako TV signal dobija preko koaksa, dodatni kablovi neće biti potrebni. Međutim, ukoliko od provajdera uzmeš neki Smart STB kao EON box kod SBB-a, trebaće i dodatni LAN kabl. Takav box signal za TV uživo dobija preko koaksa ali LAN kabl mu daje mogućnost premotavanja i pristup video klubu. Osim ako ne izabereš CAM - modul sa karticom, tad nema premotavanja već samo slika uživo.

Sto puta meri pa preseci, nije lako, znam. Razradi svaki mogući scenario i konsultuj se sa još nekim ljudima.

Hvala po ko zna koji put na brzom i opširnom odgovoru.
I u prvoj varijanti bi oba glavna kabla od provajdera išla u bužiru preko tavana do centra (dnevne sobe). Ne znam da li ti ili kolega koji je još pisao u ovoj temi reče da se sa tim silnim spajanjima neće gubiti signal a to sam baš pitao.
U prilog prvoj varijanti ide što nemam mesta za bilo kakve kutije ispred ulaznih vrata a tavan je prilično nepristupačan i sam će na 20% tavana moći da se hoda. Takođe to podrazumeva izvođenje struje u tom delu tavana. U prilog drugoj varijanti je to što će jedan kraći kabl za spajanje biti izbegnut.
Inače što se tiče kablova u dnevnoj sobi, i bez tih pomenutih kablova biće ih beskonačno iza TV police, imam neku ideju kako da ih sakrijem.

Možda bi mogao da dogovoriš sa provajderom da ti dođe tehničar kako bi "mapirao" prostorije pre ugradnje opreme kako bi izbegli neke moguće poteškoće i usaglasili ideje. Ne bi tu bilo nekih radikalno suprotnih stavova nego možda korekcija-dve.

Evo kako je kod mene u zgradi s kablovima.
Iz kutije PoštaNet-a su isekli kablove i prebacili na kutije Supernove. Dakle, sa odcepnika iz SN kutije ide RG6 kabl koji ima F nastavak jer im bilo lakše da nastave kabl koji su isekli nego da zamene ceo. Taj kabl ulazi u spliter ispred stana i ide RG59 kablom starim preko 30 godina do F nastavka i RG6 kabla pa u modem. Imao sam još i ugaoni konektor na jednom mestu i stavio još i atenuator. Sve u svemu, u jednom trenutku sam imao 5 nastavaka pa mi signal od 100/10 nikad nije išao dalje od 94-97 koliki mu je raspon uvek bio i kod Pošte. Testirao sam uklanjanjem kablova i nastavaka i razlike skoro da nema u brzinama.

Konektori ne guše bitno signal modemu za razliku od splitera. Najbitnije je da su kablovi ispravni i pravilno terminisani i povezani. Gledao sam tehničare kako rastežu kablove i lome pod uglom dok im ugaoni konektori ne valjaju. To što time probiju penu oko centralnog provodnika i ostvare kontakt sa pletenom žicom i uzrokuju smetnje izgleda nije problem. A ugaoni konektori služe tome. Treba smotati kabl na tri ćoška i ide: kabl-muški F-ugaoni F-ženski F-muški F-kabl i opet i opet. Jedino praktično rešenje.

Bitno je ne držati strujne kablove blizu komunikacionih i važno je i kvalitet usluge provajdera. Ukoliko su oni kilavi ni najbolja oprema i sistem kabliranja neće vrediti ništa.

Prilozi

• Ratel test.jpg
    Ratel test.jpg
    105.8 KB · Pregleda: 39
Videću da ih kontaktiram svakako, hvala na svim informacijama!

Ma ništa, znam u kakvim si nevoljama. Razbijam i ja glavu već mesecima, gledam kuda da provučem kablove i za skoro svaku ideju naiđoh na poteškoće. Za svaki problem postoji rešenje, kod mene obrnuto.
Uskoro se rešavam, nadam se, ženske populacije na 10-ak dana. Krećem u potragu za alatima i nadam se da će ispasti kako sam zamislio.
Nek nam je Bog u pomoći.;):)

Za ono što je on zamislio, najelegantnije rešenje je VLAN metoda nekim naprednim pfSense routerom i managed switchem koji podržava VLAN. Jednostavno do svake prostorije ide samo jedan kvalitetan CAT6 kabl koji će služiti i za IPTV i za internet. Nema guranja 300 kablova kroz bužire i plastična creva, nema račvi i razvodnika, a ostaje ti mogućnost da kasnije premestiš TV i IPTV uređaj u bilo koju prostoriju u koju si spustio LAN kabl.

Na žalost, ovo je malo napredniji level umrežavanja koji zahteva poznavanje VLAN-ova i pfSense software-a.

Kod mene je u ulaznom hodniku dovod i tu je modem i osmoportni gigabitni switch. Odatle su zvjezdasto povuceni UTP i koaksijalni kablovi do svake prostorije u stanu. U prostorijama gdje mi je potrebno vise lan prikljucaka postavio sam gigabitne osmoportne switcheve a u dnevnoj mi je WiFi ruter jer je to pozicija odakle dobro pokriva WiFi signalom sve djelove stana. Do sad nikad nijesam imao nikakvih problema.
Jedino sto nijesam uradio a mozda mi nekad u buducnosti zatreba je da iz ulaznog hodnika povucem opticki kablove do svake prostorije.

Muka je to. Ja sam nasao firmu, rekoh hocu cat7 kablove, zidne module da mi uradite, kako znate i umete.. Samo jos da se resim da pocnem jer posle toga mora i krecenje i ostale *****avancije.

Za isključivo UTP kabl varijantu postoje začkoljice. Prvo, nema TV uživo. Koliko pratim, sa isključivo IPTV varijantom kasni slika od 30 sekundi. Nekima to smeta. Drugo, da li provajder može da obezbedi IPTV uređaj. Mislim konkretno na SBB. Imaju, navodno, EON box OTT varijantu. Ali da li će ga postaviti? Razlog zašto pitam je što meni odgovara IPTV box više nego ovo što imam ali iz nekog razloga taj uređaj ne mogu dobiti od svog provajdera. Manjak uređaja, neinformisanost, id***luk, šta već... Ono što sam zaboravio napisati ranije je da se treba informisati sa lokalnim provajderom sa kakvim uređajima raspolažu kako bi se slika dodatno upotpunila. Najbolje bi bila varijanta bez koaksijalnih RG kablova ali šta vredi kad provajderi i dalje guraju njih i opremu koja ide uz njih.

Za isključivo UTP kabl varijantu postoje začkoljice. Prvo, nema TV uživo. Koliko pratim, sa isključivo IPTV varijantom kasni slika od 30 sekundi. Nekima to smeta.
Meni to ne smeta, a kontam ni pokretaču teme. Većina ljudi toga nije ni svesna. Bolje je imati 30 sec kašnjenja, nego da se maltretiraš koaksijalnim kablovima. Kontam da je većina ljudi spremna na taj kompromis.
Drugo, da li provajder može da obezbedi IPTV uređaj. Mislim konkretno na SBB. Imaju, navodno, EON box OTT varijantu. Ali da li će ga postaviti? Razlog zašto pitam je što meni odgovara IPTV box više nego ovo što imam ali iz nekog razloga taj uređaj ne mogu dobiti od svog provajdera. Manjak uređaja, neinformisanost, id***luk, šta već...
Zato treba zaobići SBB i uzeti Telekom. Dobijaš sve neophodne uređaje + ugradnju.
Ono što sam zaboravio napisati ranije je da se treba informisati sa lokalnim provajderom sa kakvim uređajima raspolažu kako bi se slika dodatno upotpunila. Najbolje bi bila varijanta bez koaksijalnih RG kablova ali šta vredi kad provajderi i dalje guraju njih i opremu koja ide uz njih.
Telekom ne gura koaksijalne kablove, a koliko znam ni Yettel. To radi samo SBB i ostali beta provajderi.

Dobiješ i fiksni. Glavnu si stvar zaboravio.;)
Meni kašnjenje ne smeta ali većini... Još dok je utakmica.:LOL: Meni tu kašnjenje i godi, dok se ne završi, pritisak da me ne ubije.:giggle:
Inače, pisao sam gore upravo za SBB jer je kolega pisao da želi obe varijante. Dakle i MTS i SBB pa da prelazi kod onog drugog po potrebi, tj. želji.

Dobiješ i fiksni. Glavnu si stvar zaboravio.;)
Koji niti mora da koristi, niti mora da priključi.
Meni kašnjenje ne smeta ali većini... Još dok je utakmica.:LOL: Meni tu kašnjenje i godi, dok se ne završi, pritisak da me ne ubije.:giggle:
A da sačekamo njega da se izjasni? Možda čovek ne gleda fudbal i to kašnjenje mu je apsolutno nebitna stvar. Kontaš da količina cimanja sa koaksijalnim kablovima ne opravdava tih 30-60 sec.
Inače, pisao sam gore upravo za SBB jer je kolega pisao da želi obe varijante. Dakle i MTS i SBB pa da prelazi kod onog drugog po potrebi, tj. želji.
Ne znam zašto bi uopšte uvodio i SBB i Telekom, kad može da uvede samo Telekom. Gde će mu Telekom služiti za net, imaće telekomov IPTV, a posle naknadno može da uzme EON bez ikakve dodatne opreme, cimanja sa kablovima, i ostalim vratolomijama.

U eri naprednih VLAN managed svičeva i routera je provlačenje više kablova do svake prostorije čista ludost i nepotrebna komplikacija i cimanje. Na KP se za 150 eura može uzeti nov pfSense router sa 4 Intel gigabitna porta. Taj router i ne mora biti pfSense, može da bude i MikroTik, OPNSense, OpenWRT ili šta god mu je lakše za upotrebu i instalaciju. Za dodatnih 150 eura može da uzme Ubiquiti US-8-60W gigabitni managed switch sa 8 portova koji će biti dovoljan za 6 prostorija. Sva ta oprema stoji na jednom centralizovanom mestu, i kada se jednom sve poveže i pusti u pogon, više se ništa ne dira. Svo routiranje i razmeštanje portova se radi softverskim putem preko web interfejsa kojem pristupa preko mobilnog telefona, laptopa, ili desktopa. Iz Ubiquiti switch-a do svih 6 prostorija ide samo jedan CAT7 kabl i to je to. Kontam da 300 eura nije malo para, ali za te pare se dobija:
  • Po jedan UTP kabl u svakoj prostoji.
  • Prostom promenom VLAN TAG-a za određenu prostoriju se može odrediti da li će na UTP kablu dolaziti IPTV signal, internet, ili i jedno i drugo.
  • NGFW firewall.
  • Adblocker na nivou cele mreže uključujući i wireless.
  • IDS/IPS sistem na nivou cele mreže.
  • Mogućnost da kompletna mreža ili određeni subnet bude iza VPN-a.
  • Praktično neograničen broj VPN konekcija.
  • Napredno filtriranje saobraćaja za decu i goste.
  • Traffic shaper koji omogućava bandwidth limiting i bandwidth sharing.
  • I još milion drugih stvari...

Zalepićeš mi :mad: ali još samo ću ovo...
Kolega i pokretač ove teme je tražio izbor. Ono što ti predlažeš je super za nekog ko je sve proračunao. Kao što sam ranije napomenuo, nismo na toj lokaciji i ne možemo znati šta je najbolje rešenje u njegovom slučaju. A pre bilo čega, valjalo bi sa susedima proveriti ko čiju uslugu koristi i kakav je kvalitet te usluge. Najčešće postavljano pitanje u temama sa provajderima kablovske TV i neta i najčešći odgovor. Zato želimo da imamo što više izbora, ko garantuje stabilan net MTS-a ili SBB-a ili Oriona... Eto, kod mene je u zgradi SBB i dalje najstabilniji trenutno, kod nekih drugih je MTS... Čovek želi što veći izbor a da ne mora kasnije da se maltretira ukoliko mu se izbor ne svidi iz ma kog razloga. To nije ništa neobično.

Zalepićeš mi :mad: ali još samo ću ovo...
Neću. Jer ja se zapravo slažem sa tobom u vezi nekih stvari. Ovo što sam ja preporučio je prekomplikovano i ne baš jednostavno rešenje. Ako se čovek ne razume u umrežavanje, nema nekoga da mu to odradi, ili ako mu je preveliko ulaganje, sve sam džabe pisao. Da je najelegantnije rešenje, jeste.
Kolega i pokretač ove teme je tražio izbor. Ono što ti predlažeš je super za nekog ko je sve proračunao. Kao što sam ranije napomenuo, nismo na toj lokaciji i ne možemo znati šta je najbolje rešenje u njegovom slučaju. A pre bilo čega, valjalo bi sa susedima proveriti ko čiju uslugu koristi i kakav je kvalitet te usluge.
Pa to bi najbolje bilo. Uvoditi 2 provajdera i plaćati oba je po meni bacanje novca.

Kao prvo da vam se zahvalim obojici na predlozima i uključivanju u diskusiju.
Situacija kod mene je sledeća, oba provajdera odlično funkcionišu na tom mestu. Dalje, jako puno pratim sport i kašnjenje bi mi smetalo ali ok ne mora da bude presudno. Imam varijantu da imam besplatan TS IPTV (od ćaleta ispod) ali to je rešenje za jedan TV. Kako bi već imao IPTV onda mi je logično da uzmem SBB jer je preostali manji deo sporta tamo, konkretno Euroleague (da ne ulazim i u politiku).
Paradoksalno za situaciju u Srbiji pare nisu problem za ono što mi alex303 predlaže (sama izgradnja/adaptacija stana me košta već malo preko 35.000€ pa tih 300€ nije strašno) ali niti se razumem u mreže, niti razumem šta alex303 priča (moja krivica) niti znam nekoga ko bi to mogao da sprovede.
Opet laički tu me zbunjuju dve stvari, ako već provlačim cat6 kablove ka sobama šta menja i jedan koaksijalni? Drugo ako bih uzeo EON (koji sam inače do skora koristio na drugoj lokaciji) imam samo pokriven jedan TV uređaj, neću imati PC ili laptop u svakoj sobi za pokrivenost sa tri mobilna uređaja.

Opet laički tu me zbunjuju dve stvari, ako već provlačim cat6 kablove ka sobama šta menja i jedan koaksijalni?
Ništa. Jedino moraš voditi računa da ga ne "prelomiš" kod oštrih uglova.

Hvala na savetu, išao bi preko tavana, tako da bih koliko toliko mogao da izbegnem oštre uglove.

Nazad
Vrh Dno