Šta je novo?

Raspoređivanje internet i TV kablova u stanu

Ma ništa, znam u kakvim si nevoljama. Razbijam i ja glavu već mesecima, gledam kuda da provučem kablove i za skoro svaku ideju naiđoh na poteškoće. Za svaki problem postoji rešenje, kod mene obrnuto.
Uskoro se rešavam, nadam se, ženske populacije na 10-ak dana. Krećem u potragu za alatima i nadam se da će ispasti kako sam zamislio.
Nek nam je Bog u pomoći.;):)
Pošto vidim da su mnogi o ovome već razmišljali na detaljniji način, da li je neko od Vas tokom traganja (ili u trenutcima očaja) pronašao neke kanalice za skrivanje kablova da iole valjaju i funkcionalno i estetski, da nisu one standardne od 100 dinara...

Znam da su ovi vaši predlozi estetski i funkcionalno bolji, ali sad mi se ne lupa pola zida da bih ih sproveo u delo, a sadašnje kanalice su posle dve godine korišćenja prilično dotrajale... A i ružno izgledaju...

Može domaća firma, Ali, EB, mogu da čekam...

Super predlozi.
Iskreno nisam ni znao da ove lajsne postoje...

I meni su padali na pamet alu profili, prvenstveno za varijantu uz plafon pa spuštanje iz ugla sobe prema podu. Posle naravno lajsne da se uklopi sa podom. Ima ovih PVC ali ima i prirodnih od drveta. Mislim da sam u Okovu ili Uradi sam viđao od drveta ali nisu pogodne baš za RG6 kablove. Zapravo, nisam siguran da ima odgovarajućih a da nije potrebno lomljenje kabla. Za ove koaksijalne kablove što su mi ostali od Pošte, nijedna lajsna ne bi odgovarala jer su im kablovi deblji od standardnih RG6 (u prečniku 1mm više) i dosta kruti. U toj varijanti ugaoni F konektori su nužni.
Za UTP se lako nađe rešenje, za koakse malo teže.

Ili prosto resenje odete kod nekog stolara i narucite lajsene da vam se naprave sa dubljim falcem iznutra i resen problem.

Ne ja, vala. Trebale bi mi lajsne širine bar 5cm da smotam pod uglom bez loma. Za ove moje ugaoni konektori ili nikako.

Trenutno sam u fazi izgradnje stana (gradim stan u potkrovlju moje kuće), kako nemam iskustva sa umrežavanjem i sličnim stvarima trebaju mi saveti u vezi postavljanja kablova (u zidu) za internet i tv, nadam se da pitanja postavljam u pravom delu foruma. Bitna informacija je da imam na raspolaganju i SBB i IPTV Telekoma Srbije pa hoću da sprovedem kablove i za jednu i za drugu varijantu. Neću svakako u istom trenutku koristiti usluge od oba provajdera ali želim da budem spreman za svaki izbor, takođe znam da je i ograničen broj uređaja koji se može koristiti za TV ali to sad nije bitno.

U svakom slučaju zanima me sledeće:

• Što se tiče sprovođenja kablova za internet, znam da postoje pametne utičnice ali ne znam puno o njima, pretpostavljam da zbog brzina u budućnosti treba uzeti cat6/cat6e kablove. Dakle neki savet koje mrežne kablove za internet da uzmem i na koji način da ih sprovedem?

• Koliko znam IPTV TS koristi mrežne kablove za puštanje TV signala, da li to znači da mi je dovoljno da iz centra kuće (mesta odakle bi išao signal ka ostalim sobama) sprovedem po jedan mrežni kabl ka sobama koji bi se koristio i za TV signal i za internet? U tom slučaju bih morao u sobi da imam ruter koji bi primao internet i TV signal i zatim slao internet ka računaru (mrežnim kablom ili Wi – Fi) i slao TV signal mrežnim kablom ka njihovom uređaju za TV.
    Opet možda je nemoguće da imam ruter u svakoj sobi koji bi razdvajao internet i TV pa je logično za ovu postavku da sprovodim dva mrežna kabla za svaku sobu, posebno bi išao internet a posebno TV signal?

• Ako se ne varam SBB TV signal sprovodi preko koaksijalnog kabla, dakle u svakom slučaju bih morao da iz centra kuće sprovedem koaksijalni kabl ka svakoj sobi, u ovom slučaju ne postoje pametne utičnice ili neke slične stvari?
Svaki dodatni savet je dobrodošao, unapred hvala na svim odgovorima!

Izvinjavam se sto se malo kasno ubacujem u pricu. Ovde je nekoliko stvari bitno.

1. Mora se nacrtati skica tog buduceg stana u potkrovlju - raspored soba, itd (foor map)
2. Skica ostalog dela zgrade/kuce jer glavni ruter (MTS ruter), ako sam dobro shvatio ce biti na nizem spratu, mada je bolje da bude gore zbog WiFija
2. Poptuno nepotrebno je uvodjenje koaksijalnih kablova jer sigurno neces uzimati SBB kao glavnog internet provajdera - ko bi to u ovom trenutku normalan uradio. Koaks je proslost i to znaju i u SBB-u a i najavili su prelazak na optiku u Srbiji - na 10G mrezu. MTS optika/internet radi besprekorno (imam je vec 2 godine, inace presao sa SBB koaksa). Sto se tie SBB TV to mozes uvek imati na bilo kojoj optickoj mrezi putem njihove odlicne tv aplikacije. Zaboravi koaks. **Trivije radi - u trenutnom setapu kod SBBa, ako se ja dobro secam, koaks ide samo do SBB rutera - do svih dodatnih set-top bokseva idu LAN kablovi ne koaks.
3. Ne povezuje se ruter na ruter, nego se povezuje (pametni) svic na ruter. Ne znam koliko ces imati soba, pa nemam odgovor koliko ce ti sviceva tebati. Oni nisu toliko skupi (30-tak evra i kupuju se u Netiksu, dakle preziveces), ja ih imam 5 i odlicno rade posao vec godinama. Kao sto je ovde neko vec rekao, sve se resava VLAN podesavanjem.
4. Ne zaboravi da MTS dovodi opticki kabal do rutera, a kabal se prakticno ne vidi, pa ne treba da brines mogo o sakrivanju.
5. Sto se tice LAN kablova - kupovina CAT6 kabla je bacanje para - kupuje se CAT 5e, CAT 6a ili CAT 7a jer su na tim kablovima kvalitativni i kvantitativni skokovi.
6. Sto se tice 'pametnih uticnica' kako ih ti zoves to ostavi za sam kraj, pa ces videti sta ti tacno treba. Nije problem da se iz uticnice koristi LAN veza, ali samo tamo gde je to estetski potrebno.
7. Kablove kada budes sproveo kroz zid ostavi na pocetku da izlaze van zida bar dva metra, posle ces ih skratiti lako
8. Ne zaboravi da ti internet treba ne samo za kompjutere vec i za svaki TV ponaosob gde ga budes imao - ne racunam vezu sa set-top boksom - sam TV treba internet za sebe ako je smart tv.

Imas u Beogradu sigurno dosta IT firmi koji ti mogu uraditi najbolje resenje za tvoju mrezu i sve to odraditi. Zovi - pitaj, zvanje ne kosta mnogo. Ako hoces okaci ovde skicu tvog stambenog prostora pa cemo probati da ti sugerisemo neko konkretno resenje.

Hvala puno na trudu i detaljnom odgovoru, raspoređivanje sam već odradio. SBB ću uzeti i to najjeftiniji paket jer ću sa donjeg sprata besplatno dobiti TS IPTV, a želim da gledam Euroleague, Ivana Ivanovića, Pljiž ako ga bude bilo, tako da je moja situacija malo specifična. Takođe njihov najjeftiniji paket sa brzinom neta od 150 Mb mi je sasvim dovoljan. Ruter će svakako biti na mom spratu. Sproveo sam ka svakoj sobi koaksijalni i dva mrežna kabla sa mogućnošću ubacivanja još kablova u bužire. Nisam na žalost uzeo Cat 6a već Cat 6 ali dobro i to vremenom mogu promeniti kada se ukaže potreba.
Ukoliko budem imao neku nedoumicu u finiširanju pitaću opet ovde.
Svakako veliko hvala na svim informacijama!

Poslednja izmena:
Hvala puno na trudu i detaljnom odgovoru, raspoređivanje sam već odradio. SBB ću uzeti i to najjeftiniji paket jer ću sa donjeg sprata besplatno dobiti TS IPTV, a želim da gledam Euroleague, Ivana Ivanovića, Pljiž ako ga bude bilo, tako da je moja situacija malo specifična. Takođe njihov najjeftiniji paket sa brzinom neta od 150 Mb mi je sasvim dovoljan. Ruter će svakako biti na mom spratu. Sproveo sam ka svakoj sobi koaksijalni i dva mrežna kabla sa mogućnošću ubacivanja još kablova u bužire. Nisam na žalost uzeo Cat 6a već Cat 6 ali dobro i to vremenom mogu promeniti kada se ukaže potreba.
Ukoliko budem imao neku nedoumicu u finiširanju pitaću opet ovde.
Svakako veliko hvala na svim informacijama!

Bitno je da si ti zadovoljan. :)
Samo, zbog onih koji ce mozda ovo citati a imaju slicne dileme - nemojte uzimati SBB klasicne pakete na koaksu samo jer zelite da gledate neke TV kanale koji drugi emiteri nemaju. Ako iz nekog politicko-psiholoskog razloga to radite, onda razumem. Ako pak ne, to je najbesmislenije resenje jer placate zbog nekoliko kanala najskuplje usluge na srpskom trzistu. Dakle najjeftiniji paket na koaksu kod SBBa EON LIGHT kosta 3499 din mesecno. Umesto toga uzmite internet kod provajdera kod kojeg je internet na optickoj infrastrukturi i mora biti kvalitetniji, a SBB hedonizam zadovoljite sa recimo 1299 din mesecno i to bez ikakve ugovorne obaveze sa njihovim paketom EON MINI ( 33 kanala (21 HD, 1 4K) ukljuceni svi sportski kanali, cak i 4K), ili jos bolje EON LIGHT TV (160 tv kanala) za 1499 din mesecno ali sa ugovornom obavezom. Dakle, ozbiljna tema za razmisljanje. ;)
misliš 6e 🤔
Ne, mislim bas 6a. 6e je tek besmileno kupovati.

Prilozi

• compare.png
    compare.png
    1.2 MB · Pregleda: 40
Poslednja izmena:
Moja iskustva.

Kada sam pravio kuću pre nekih 10 godina kako su ti radovi počeli, u roku od tri godine je sve završeno i evo već 7-a godina kako živimo u njoj porodično.

Isplanirao sam gde će proći kablovi za modularne utičnice (utičnice koje je neko spomenuo gore), koliko priključaka za struju, za mrežu, Šuko ili EU, kao i utičnice za audio kablove (da, da... planirao sam da postavim zvučnike i samo ih ubodem u utičnicu jer je razvod već urađen).

Glavni kabl (SBB trenutno) dolazi do jedne tačke u dnevnoj sobi i odatle se razvodi dalje kablovima ispod poda.
Ispod poda je kroz grkljan crevo sve postavljeno i povezano na utičnice u prostorijama gde sam planirao da budu potrošači koji će koristiti UTP (dnevna soba, jedno predsoblje na spratu i još dve sobe (dečja i gostinska - buduća IT soba)...
Sve funkcioniše odlično za sada. Ukupno je kod tih večih razvoda po 7 modularnih mesta predviđeno (ja sam toliko želeo).

Zamerke/konstruktivni predlozi sada - postavio bih po dve UTP utičnice na zidu, i u ono vreme CAT 5 kablovi su bili normalni, ako bih sad morao da ih menjam, samo bih koristio one podne ukrasne lajsne jer su praktičnije od provlačenja svega kroz creva.

Da se ubacim ovde, da ne bih otvarao novu temu...
Imam kablovski net (Supernova) preko njihovog Technicolor rutera. Planiram da sklepam kevi jedan PC za internet u susednoj sobi. Kako je najbolje/najlakše sprovesti internet do tog kompa u drugoj sobi? Neki wireless AP ili da prosto razvučem LAN kabl od rutera kod mene do njenog kompa (nekoliko metara)? U tom drugom slučaju, da li mi treba nešto drugo od hardvera, neki switch/AP ili slično, ili samo LAN kabl?
Ako je od neke pomoći, kod mene ću imati ploču sa WiFi 6, treba da smislim šta ću i sa tim...

Samo LAN kabl od routera do kompa. WiFi povezivanje treba koristiti samo ako baš baš baš nema načina da se sprovede LAN kabl. Ne znam koliko portova ima supernova router, ali ako nema dovoljno, običan gigabitni TP-Link LS1005G 5 port gigabitni dumb switch završava posao za 2000 din.

Ima 4 porta (jedan je zauzet), nije problem. Treba li podešavati nešto na ruteru, može li se "dozirati"/podeliti protok bez većih zezancija...?

Onda ne treba switch. Doziranje protoka zavisi od routera. Neki imaju tu mogućnost, neki ne. Neki je imaju, ali je vidljiva samo ako imaš full admin access na routeru. Ako je to baš nešto što je neophodno, postoje switchevi koji imaju mogućnost traffic shaping-a.

Ne verujem da će biti neophodno, keva će da surfuje netom i gleda YouTube, neće da pojede sav protok...
Hvala u svakom slučaju.

Nazad
Vrh Dno