boki78
Slavan
- Učlanjen(a)
- 04.02.2008
- Poena
- 395
Trenutno sam u fazi izgradnje stana (gradim stan u potkrovlju moje kuće), kako nemam iskustva sa umrežavanjem i sličnim stvarima trebaju mi saveti u vezi postavljanja kablova (u zidu) za internet i tv, nadam se da pitanja postavljam u pravom delu foruma. Bitna informacija je da imam na raspolaganju i SBB i IPTV Telekoma Srbije pa hoću da sprovedem kablove i za jednu i za drugu varijantu. Neću svakako u istom trenutku koristiti usluge od oba provajdera ali želim da budem spreman za svaki izbor, takođe znam da je i ograničen broj uređaja koji se može koristiti za TV ali to sad nije bitno.
U svakom slučaju zanima me sledeće:
U svakom slučaju zanima me sledeće:
- Što se tiče sprovođenja kablova za internet, znam da postoje pametne utičnice ali ne znam puno o njima, pretpostavljam da zbog brzina u budućnosti treba uzeti cat6/cat6e kablove. Dakle neki savet koje mrežne kablove za internet da uzmem i na koji način da ih sprovedem?
- Koliko znam IPTV TS koristi mrežne kablove za puštanje TV signala, da li to znači da mi je dovoljno da iz centra kuće (mesta odakle bi išao signal ka ostalim sobama) sprovedem po jedan mrežni kabl ka sobama koji bi se koristio i za TV signal i za internet? U tom slučaju bih morao u sobi da imam ruter koji bi primao internet i TV signal i zatim slao internet ka računaru (mrežnim kablom ili Wi – Fi) i slao TV signal mrežnim kablom ka njihovom uređaju za TV.
Opet možda je nemoguće da imam ruter u svakoj sobi koji bi razdvajao internet i TV pa je logično za ovu postavku da sprovodim dva mrežna kabla za svaku sobu, posebno bi išao internet a posebno TV signal?
- Ako se ne varam SBB TV signal sprovodi preko koaksijalnog kabla, dakle u svakom slučaju bih morao da iz centra kuće sprovedem koaksijalni kabl ka svakoj sobi, u ovom slučaju ne postoje pametne utičnice ili neke slične stvari?