Šta je novo?

Raspberry Pi - ideje, rešenja, problemi i sve ostalo...

Da, konkretno usb na sata, da li je primetna razlika izmedju kineskih i drugih skupljih?
Nemam iskustvo na tu temu. Ja sam kupio Ugreen USB 3.0 to Sata adapter-kabl, ovaj sa podrškom samo za 2.5" HDD-ove (= nema external napajanje koje mora za 3.5" HDD) kao za stari SSD kad ubacim RPi OS na SSD (sad je na memorijskoj kartici) ali pošto sam lenština samo sam testirao da to radi i na Windows i na Linux i da adapter pođešava onaj USB "UASP" režim. I posle na brzinu testirao USB boot na RPi da radi, i od tad mi taj SSD stoji u fioci 😂😂

A aktivno koristim kao "NAS disk" varijantu 3m.5" WD Green disk u matorom "HDD rack" / "HDD enclosure" koje ima USB 2.0 i eSATA povezivanje tako da je povezan i radi preko USB kabla 😂😂

Ali generalno gledano kad kupuješ te kablove/adaptere gledaš koju USB specifikaciju podržavaju (= koje brzine transfera nudi kao max), da podržava UASP i ako planiraš da koristiš SSD preko USB-a onda da čip/kontroler koji koristi USB adapter podržava TRIM funkcionalnost (ili odmah "out of the box", ili da može da se zbudži sa firmware update i konfiguracijom u Linux OS).

• Like
Reagovanja: CvC
Kod nas ima LC power kućišta sa USB 3.0, nisu skupi, tipa 2000 rsd.

• Like
Tako sam i pretpostavio, previse mi je bilo sumnjivo da obican kablic od 300 din moze da bude pogodan za takve radnje.

Ista je elektronika u tim adapterima na aliexpressu. OK, možda ne bih uzeo od 300rsd, ali 5-6$ je sasvim ok. Meni je glavna razlika bilo metalno kućište i ispravljač.
Osim toga, ovakav koristim redovno i kući i na poslu i rade sjajno
Ako imaš svoj ispravljač, onda je baš jeftino.
Za NAS sam dugo koristio LC power samo zbog zaštite diska. Nije mi se isplatilo da budžim.

Takav sam i gledao, imam jedan ispravljac, pa sam mislio da testiram sa takvim.
E sad, gledao sam par varijanti gde se koristi SSD, tipa 2-3 komada i onda sluzi za sve zivo, bekap, media i slicno, medjutim, cini mi se da mi to generalno nece biti sigurno na duze staze (konkretno za bekap).
Razmisljao sam da napravim i zasebno kuciste (kod roditelja kod kuce jer imaju prostora) koje bi bilo server i da ubacim FreeNAS ili Xpenology, ali to zahteva mnogo vise vremena i sredstava, plus nije mi na dohvat ruke (u drugom gradu su). Pored toga podesavanja rutera kod njih bi mi bio izazov. Zato sam se vise odlucio za Pi4 i ovu varijantu, samo mi je bilo konfuzno da li ce biti dovoljan i dovoljno jak.

Plus, jos uvek se ucim oko njega, pa ne bih u startu da napravim zbrku i pretrpam ga kojekakvim glupostima (kao na primer sto nije headless :D).

Pa majka mu stara, ovde smo da pomognemo, tome i služi tema.
Monitor ti ne treba uopšte. Desilo mi se par puta da nešto nije imao mrežu pa sam morao da povežem na monitor i kucam na njemu, ali inače preko ssh kroz putty ide sve.
Snaga je sasvim dovoljna. Ja sam i na rpi 3 imao SMB share sa vpn i torrentom i radilo je fenomenalno, osim što mreža nije bila gigabitna. Na rpi4 je to lagano.
Što se rama tiče, više je bolje, ali ako imaš 2gb, nemoj se opterećivati. Stavi recimo 8gb swap i to je dovoljno za sve.
Imaš moju temu o kućnom serveru koji sam pravio. tamo sam opisao i rpi korišćenje.
kod mene je na rpi4 2gb sa ubuntu radilo
cloudflared tunel (to je neka vrsta vpn)
smb share
torrent
adguard dns
nextcloud

Transfer sa kompa na NAS je uvek zakucavao na 112MBps i bio izuzetno stabilan bez padova.
Puštanje video klipova sa nextclouda je bilo vrlo fluidno bez seckanja i stalnog buffera.

• Interesting
Da li brzina prenosa sa kompa na NAS zavisi od mreze, tj rutera ili ima nekih drugih stvari koje uticu na to?

Zavisi od svega ali najviše od mreže i diskova (brzine, fragmentacije). Ostale faktori takođe utiču ali u značajno manjoj meri (sem u nekim ekstremima).

Da li brzina prenosa sa kompa na NAS zavisi od mreze, tj rutera ili ima nekih drugih stvari koje uticu na to?
3.5" disk na USB3 će moći da ispuni svojih 150-180MBps. Tako da uglavnom zavisi od mreže. To je ceo lanac, NAS mrežna karta, komp mrežna karta i sve između kao što su kablovi, konektori, switchevi i ruter.
Kao što reče šaman, on koristi 2.0 usb, verovatno enclosure pa ima smanjenu brzinu. Tu igru igraju i diskovi, ali ima ih previše da izlistavamo brzine. Svakako će normalan 3.5" lako ispuniti gigabitnu mrežu.
Dešavalo mi se da NTFS formatiran disk nije toliko stabilan. Kada sam presekao i preformatirao u ext4, 0 problema od tada.

• Like
I kod mene je ext4 particija. Prethodno je bio NTFS pa kao i to da eliminišem kao potencijalni problem.

Kao što reče šaman, on koristi 2.0 usb, verovatno enclosure pa ima smanjenu brzinu.
Da enclosure i još matoro kao biblija. Ne sećam se više ni kad sam to kupio ali preko 10 godina ima sigurno 🤣
USB 3.0 to SATA adapter kabl koji imam ne podržava 3.5" diskove, pa se zato i dalje koristi fosil enclosure.

Pre nekih 10-ak dana kad je trebao da prebacim >250 GB podataka (Homicide Life on the Street sezone) brzo sam batalio Sambu i otkačio HDD sa RPi i na desktop PC povezao preko eSATA konektora na enclosure-u pa koristio WSL 2 (Windows Subsystem for Linux) da mount-ujem taj "external" disk i ext4 particiju da mogu da žvrljam po njoj iz Windows 10.
20240925_155306~2.jpg

Transfer sa jedne WD Green crkotine na drugu WD Green crkotinu 🤣🤣

Baš ću sad posle ručka da povežem SSD + taj USB 3.0 adapter i da ga share-ujem pa da testiram transfer speeds kroz Sambu 😜

Poslednja izmena:
  • Like
Nista, cekam kablove, za to vreme cu naci hard diskove pa javljam kad spojim sve da li sam nesto sprzio :D

Eh baksuza: stigao danas sa AliExpress Ugreen USB-to-SATA adapter sa podrškom za 3.5" diskove i defektan je, prekida USB kabl loš spoj negde unutra u adapteru.

• Sad
Napravio bih neko ovakvo retro kuciste sa mehanickom tastaturom https://www.printables.com/model/284195-mister-fpga-retro-computer-case . Da li ima neko jos neki slican link za 3D model da vidim da li ima nesto interesantnije. Nasao sam neki projekat gde je lik u originalno Atari 1040 ST kuciste ubacio raspberry pi i prikljucio original tastaturu ali se kucista tesko nalaze i prilicno su skupa.

Da, ovaj model je skinut odatle i jos par slicnih. U sustini ovakvo bi mi najvise odgovaralo https://www.thingiverse.com/thing:5615060/files , s tim sto bi trebalo da se malo prilagode portovi na kucistu.Nikada nisam radio 3D stampu pa da vidim dali je neko vec radio nesto slicno ovde.

Stampa je najmanji problem, prilagodjavanje modela je mnogo veci.

Ma da, znam da nije problem stampa, nego mozda je vec neko radio prilagodjavanje pa ima gotov model :) Ako ne, da vidim sa drugarom koliko je komplikovano da se prilagodi ovaj drugi model koji sam postavio.

Stigao Pi 5 :) Da li mu je potreban cooler sa hladnjakom ili moze da radi i sa kulerom koje je na original kucistu ?

Nešto mora da se ima, bar hladnjak. Ja još uvek imam golog i lepo se greje. Treba da uzmem Argon case i da rešim to.

Koji softver bi koristio ?

Isplati li se? Raspberry pi, kuciste, gamepad,odg.softver... sta jos?

Isplati li se? Raspberry pi, kuciste, gamepad,odg.softver... sta jos?
Kada ukljucis sve troskove koje rpi ima (ispravljac, kuciste, hladjenje, kartica/ssd), isplativiji je neki kineski n100 mini pc.
Tu su negde po ceni, pc je svakako malo skuplji, ali snazniji i x86 umesto arm. Uglavnom dolaze i sa 2.5g ethernetom, neki i sa 2 ili 4 komada.

Zavisi kakvi su ti planovi, taj rpi moze da se iskoristi i na druge nacine.

Nazad
Vrh Dno