- Učlanjen(a)
- 11.08.2007
- Poena
- 1,155
Nemam iskustvo na tu temu. Ja sam kupio Ugreen USB 3.0 to Sata adapter-kabl, ovaj sa podrškom samo za 2.5" HDD-ove (= nema external napajanje koje mora za 3.5" HDD) kao za stari SSD kad ubacim RPi OS na SSD (sad je na memorijskoj kartici) ali pošto sam lenština samo sam testirao da to radi i na Windows i na Linux i da adapter pođešava onaj USB "UASP" režim. I posle na brzinu testirao USB boot na RPi da radi, i od tad mi taj SSD stoji u fioci 😂😂Da, konkretno usb na sata, da li je primetna razlika izmedju kineskih i drugih skupljih?
A aktivno koristim kao "NAS disk" varijantu 3m.5" WD Green disk u matorom "HDD rack" / "HDD enclosure" koje ima USB 2.0 i eSATA povezivanje tako da je povezan i radi preko USB kabla 😂😂
Ali generalno gledano kad kupuješ te kablove/adaptere gledaš koju USB specifikaciju podržavaju (= koje brzine transfera nudi kao max), da podržava UASP i ako planiraš da koristiš SSD preko USB-a onda da čip/kontroler koji koristi USB adapter podržava TRIM funkcionalnost (ili odmah "out of the box", ili da može da se zbudži sa firmware update i konfiguracijom u Linux OS).