Šta je novo?

Random smrzavanje kompa

Učlanjen(a)
03.06.2024
Poena
15
Pozdrav ekipa.
Imam jedan cudan kvar na mom kompu: totalno random, mi komp zamrzne, ali tako zamrzne da ne mogu ni na dugne da ga ugasim, vec moram na prekidac na napajanju. To se desava totalno van pravila, moze po 2-3 nedelje nijednom, a jednom mi se desilo 2 puta isti dan u razmaku od sat vremena, i najludje, nikad mi se nije desilo pod nekim opterecenjem da se to desi, recimo za vreme igranja, ili neceg drugog, vec samo u leru.
Pre 3-4 meseca sam instalirao svez win11, sa MS sajta, i koliko sam primetio, ako nesto znaci, da pre instalacije novog win11 to nisam nikad doziveo.
Nista od komponenti nije klokovano, sve je na fabrici, sem sto sam CPU Ryzen 5800X zakljucao na baznu frekvenciju 3.8GHz.

Ima li ko ideju za ovo, ili neki savet?

Hvala

A možda da napišeš komplet spec konfiguracije?
Ako imaš mehanički disk kod njih se tako manifestuje crkavanja, prvo ređe, posle sve češće.. problem može biti bilo šta, pa čak i softverski, ili drajver. Za početak napiši specifikaciju konfiguracije.

Edit:
Sem mehaničkog diska, desilo mi se na jednom laptopu smrzavanje bez blue screena i reseta , znači isto tako smrzne i nema dalje... sa lošim kontaktom ram-a u slotu. Očišćeno alkoholom i posle radio par godina bez problema dok se nije polomio laptop.

Poslednja izmena:
A možda da napišeš komplet spec konfiguracije?
Ako imaš mehanički disk kod njih se tako manifestuje crkavanja, prvo ređe, posle sve češće.. problem može biti bilo šta, pa čak i softverski, ili drajver. Za početak napiši specifikaciju konfiguracije.

Edit:
Sem mehaničkog diska, desilo mi se na jednom laptopu smrzavanje bez blue screena i reseta , znači isto tako smrzne i nema dalje... sa lošim kontaktom ram-a u slotu. Očišćeno alkoholom i posle radio par godina bez problema dok se nije polomio laptop.
Ryzen 5800X
MB Asus X570 Prime-P
2x16GB Kingston Black Fury Beast 3600
RX6900XT
2 diska m.2 od po 1TB
napajanje Seasonic Focus Gold 850W
Sve sa custom vodenim hladjenjem, znaci nista ne pregreva, uvek imam monitoring temperatura ukljucen

Bukvalno, nikad se ne desi to smrzavanje dok nesto radim, samo u leru

i sta sam primetio, tastatura je mehanicka sa svetlecim tasterima, kad se to desi, prvo sto vidim da se svetla na tastaturi pogasila, i svetlo iz misa, kao da nista ne ide na USB dalje

Trebas pod br 1 pokusati sa drugim sistemom iako najvjerovatnije nije, da to eleminises.
Imas i onih live verzija linuksa da pokusas preko usb bez instalacije.
Kada eleminises sistem jedno po jedno se elminise. Ako ima integrisana graficka iskopcaj ovu ugradjenu pa isprobaj, posliej toga se proba drugi ram i ili napajanje.
procesor i ploca za kraj. Za sve ovo moras imati rezervne komponente ili nekog ko je voljan da ti posudi

Najgore sto to ne mora da se desi ni po 3 nedelje, bukvalno nema pravila kad ce, vrlo tesko za pratiti....
jel ima neki od testova za memoriju ili cpu, koji bi mogli na nesto da ukazu?

Za memoriju odradi dovoljno krugova testiranje sa memtestom a cpu i ostatak sistema recimo stavi da se vrti na primer occt.
p.s. ova tvoja situacija mi pre izgleda kao neki gremlin sa napajanjem ili matičnom, ali svakako odradi testove, ne škodi.

Da li si možda undervoltovao CPU?
Problemi u idle na Ryzenu obično budu sa previše undervoltovanim CPU, ili CPU koji ne voli baš undervolt.

1. Proveri diskove
2. Proveri ram

Ako nije to, degradirao CPU možda. Dešavalo se.

Da li si možda undervoltovao CPU?
Problemi u idle na Ryzenu obično budu sa previše undervoltovanim CPU, ili CPU koji ne voli baš undervolt.
nisam ga UV, samo sam ga zakljucao na 3.8GHz, baznu frekvenciju. ostalo sve default.
Pre instalacije novog win11 pre 3-4 meseca i update biosa, sam ga imao UV, nikad mi nije pravio problema.
Definitivno tripujem da se ovo desava od kada sam stavio novi win11 na novi m.2 disk, pre novog win11 sam 1000% siguran da se to nikad nije desilo

Takođe vidi da li u BIOS-u možeš da ugasiš C6 state na procesoru. Meni kad god god neko na Ryzenu kaže da mu se u leru komp smrzne ili restartuje, ja uvek posumnjam na ovo.

u stanju sam satima da igram prilicno zahtevne igre u 4K i da strimujem istovremeno, za to vreme nikad nijedan jedini problem

Takođe vidi da li u BIOS-u možeš da ugasiš C6 state na procesoru. Meni kad god god neko na Ryzenu kaže da mu se u leru komp smrzne ili restartuje, ja uvek posumnjam na ovo.
Za početak probaj ovo što je @morbius napisao, ništa te ne košta da isključiš samo C6. Taj C6 je najdublji sleepstate, možda ne može da izađe iz njega, i sam kažeš da ti se to dešava posle update Biosa, probaj, ne košta ništa.
M2 disk proveri sa hard disk sentinel, izbacice ti tabelarni listing sa greškama ako ima, i to te ništa ne košta da vidiš u kakvom je stanju disk, ali najpre će biti ovo što je morbius predložio.

U suštini dobio si gomilu korisnih i ispravnih saveta, kreni šta je najlakše pa posmatraj šta će da bude. Znači prvo ovo C6 probaj, disk skeniraj sa sentinelom, proveri i u windows powerplanu kakvo je podešavanje za Pcie.
m2 disk je pcie uređaj, probaj i tu uštedu da ugasiš, i prati.

ima li nekih error, critical events u vreme ili par min posle toga? u event vieweru

sad sam bio u BIOS, nemam pojma gde da nadjem tu C6 opciju, gledao sam pod ai tweaker i advanced/cpu, ali nigde nista slicno ne vidim

Vrati ti CPU na auto, isključi PBO (disabled) i probaj tako.

Koliko je zaostala dijagnostika PC, lakse auto popraviti.

sad sam bio u BIOS, nemam pojma gde da nadjem tu C6 opciju, gledao sam pod ai tweaker i advanced/cpu, ali nigde nista slicno ne vidim

Verovatno stara ploča, kao kod mene, pa su morali da izbace mnoge CPU opcije da bi napravili mesta za Ryzen 5xxx podršku. Na kraju sam morao da kompajliram neki fiks da kernel ne bi aktivirao C6. To je stara boljka nas na Linux-u, Windows piči svoj neki power management, pa ovo ređe pravi problem, ali može da ti se zalomi.

pa kaze pod advanced, cpu, cpu power mgmt, ali tu opciju ja ne vidim kod mene

C-state, iskljucio to sad, jel to to?
To je to, sad samo koristi kompjuter i ako ne bude više problema super.

Uradi još samo i ovo sa slike u windows power planu, da budemo sigurni za diskove, ako oni ne mogu da se probude iz mirovanja, za svaki slučaj.

Prilozi

• IMG_20250118_143621431~2.jpg
    IMG_20250118_143621431~2.jpg
    246.7 KB · Pregleda: 18
Generalno mislim da nema neke dijagnostike koja se nakaci na PC i da ti za par sekundi napise sta je otišlo.

Nazad
Vrh Dno