Šta je novo?

Random reset, ali ne obični...

mojo_jojo

Čuven
Učlanjen(a)
23.09.2002
Poena
619
Problem se manifestuje tako što se mašina sama od sebe resetuje, bez obzira na opterećenje procesora, memorije i sl. Frekvencija je od tri do četiri puta dnevno do dva puta u mesec dana.

Najluđe od svega je to što je prošla konfiguracija imala sličan problem.

Komponente koje su ostale iste u odnosu na prošlu konfiguraciju su:
  • Leadtek TV karta
  • WD 320Gb (čija ja temperatura u ovom trenutku 41C)
  • bluetooth dongle
  • mislim da je i SB zajdnički ali nisam siguran

Reset je karakterističan po tome što se čuje WD koji cvakne, kao kad se gasi, što nije slučaj kod običnog HW reseta. Kada se win podigdne izbaci standardni dijalog da li želim da obavestim MS o tome.

Neke okolnosti pod kojima mi se čini da se reset dešava (možete da se smejete ali):
- kad ide neki masivan download (torrent, http dl)
- dešava se nezavisno od toga da li je tv karta u funkciji il ne.

S obzirom da ne gasim računar on posle nekoliko dana počne da usporava, bez obzira što nema opterečenja na procesoru ili što ima dovoljno i fizičkog i viruelnog rama ali sve krene da secka. weatherfox npr. jedva izbaci svoj prozorčić sa prognozom.

Ja sumnjam na disk ili na slabo napajanje. Any thouths?

Ja tipujem na lose napajanje. To sa hardom mi tako zvuci...

Slažem se. Ukoliko imaš mogućnosti, pozajmi drugo napajanje i testiraj.

Bio je u računaru i enermax 355W. Isto se dešavalo...

Meni je najsumnjivija TV kartica.

Da probam da otkačim hd i jedan optički pa da vidim?

probaj da odes u system pa da uncheckiras reboot after bsod ili kako se vec zove da vidis koji plavi ti izbaca ako izbaca u opste.. ako ne onda vadi sve pa vracaj jedno po jedno

Obavezno probaj to sto je genuine napisao, mada mislim da ako nije do napajanja, onda je najverovatnije do kratkotrajnog pada napona u mrezi. Ako nemas UPS koji bi obezbedjivao normalan napon, moguce je da te EPS zeza, pogotovu sto si napisao da se to desavalo i sa starom konfiguracijom.

Odradi i testiranje hard diska ???

Oba diska su isprobana, WD je prošao i extended test.

Isključio sam opciju da restartuje računar posle BSOD.

Apropo napona, U kući imam još jedan računar koji savršeno radi iako je mnogo matoriji. Nekada, po tome što sijalica zaškilji, vidim da je pao napon ali se komp ne resetuje. Imam i APC surge arrest sa filterom.

Jedino da kroz kablovsku nešto ne "dolazi"...

BTW živim u 27. marta tako da sumnjam na kvalitet struje.

Poslednja izmena:
idi u bios i pogledaj temparature procesoro ploce i napone iz napajanja.dozvoljene male varijacije to je osnovno

I meni se resetuje komp ali sigurno nije randoom. Kad upalim neku igru ili kad gledam film se desi... i to 100% bar jedanput dok traje film ili kad je igrica u pitanju na svakih 5 minuta. Ne resetuje se kad niko ne dira. U servisu je bio komp i rekli su da radi lepo i da im se nije resetovao i da je prosao sve testove. Tako da i ja sumnjam na napajane i u tvom i u mom slucaju. Kad je nesto drugo u pitanju obicno se pojavljuju i neke druge greske ne samo restart. Meni se na proslom kompu desilo da je nesto kao munja sevnulo iz napajanja i da se sve pusilo ali je napajanje radilo i dalje kako treba :D Cudna su ta napajanja :p

Imas ok masinu ali ne znaci da je sposobna da radi bez restarta nedelju dana a XP kao XP jos manje uz sav junk koji dolazi sa neta...
Osim napajanja koje je sasvim vise nego moguc izvor problema probaj da cekiras RAM sa memtestom pa vidi sta ce da kazu rezultati...
Kreni da vadis stvari iz kompa jednu po jednu uz naravno obaveznog komsiju koji ima slicne komponente i naravno ako se snalazis sa operacijama na otvorenom kucistu:)

E pa cenjene kolege pronašli smo krivca za usporavanje i BSOD.

Posle izbacivanja nekih komponenti problem sa usporavanjem i restartovanjem bi privremeno nestao, ali se vrati. I onda sam rekao sebi a možda nije HW u pitanju nego neki update ili slično. Napomena: ne instaliram svašta na računar nego samo proverene i mainstream programe.

Eliminisao sam jedan po jedan proigram i ....

I krivac je PGPDesktop neka podverzija verzije 9, uredno plaćeno BTW.

I da napomenem da mi računar radi bez restarta već par nedelja i nema usporavanja ili bilo kakvog sličnog problema. :)

Nazad
Vrh Dno