Šta je novo?

RAM memorija kompatibilnost

Peki01

Zapažen
Učlanjen(a)
14.11.2023
Poena
11
Pozdrav, hocu da uzmem novu ram memoriju za kompjuter, interesuje me da li trebam da gledam dal je ram kompatibilan sa maticnom ili nesto? I gde to da pogledam ako treba? Hvala unapred!

Nisam jos probao ovo sa naponom. Videcu danas da slikam ove ekrane iz CpuZ pa da mi kazete kojoj da podizem voltazu.
NEMA kojoj???? Svoj memoriji se diže voltaža ZAJEDNO kao na slikama biosa. Mora to da radi.
IMG_20240914_154656.jpg
IMG_20240914_154752.jpgIMG_20240914_154856.jpg

Pozdrav, hocu da uzmem novu ram memoriju za kompjuter, interesuje me da li trebam da gledam dal je ram kompatibilan sa maticnom ili nesto? I gde to da pogledam ako treba? Hvala unapred!
Koja matična iprocessor ? Mora da bude kompatibilna i sa matičnom i processorom. Za matičnu se prvo gleda kod proizvođača u QVL listi za memoriju, kao recimo ovde
1726323489159.png
A za brzinu i za processor.

Na osnovu specifikacija sporiju memoriju staviš u prvi par slotova a bržu u drugi par memorijskih slotova. Ima oznake na ploči koji slot se popunjava prvi. U biosu treba da imaš XMP za sporiju memoriju i taj profil izabereš i dodaj malo voltaže više. Slika kaže da je voltaža za memoriju 1.350mV a ti je digni jer sam i JA digao za moju na 1.360mV. Možeš prvo da ubaciš jednu vrstu memorije pokreneš PC i proveriš u CPUz koji su tajmizi kao gore kod mene na slici. Slikaj telefonom. Zatim izvadiš prvu i stvaviš drugu memoriju digni PC i proveri u CPUz tajminge kao na slici. Možeš i da ideš u Bios i da za svaku memoriju vidiš koji su tajminzi pogotovu ono 1T. Slikaj telefonom. Ako se sećam 1T je sporije od 2T nije važno ali jeste VAŽNO da izabereš onu vrednost koju daje sporija memorija bez obzira što su iste brzine i specifikacije kao i kod mene razlika je u TAJMINZIMA. Jeste petljancija ako ne znaš ali je to jedini način da NAUČIŠ za ubuduće bez obzira šta XMP profil kazuje. Znači meni je dizanje voltaže za malo veoma pomoglo u stabilnosti jer su prvi biosi davali manju struju nego što je trebalo. Tek kada sam povećao struju dobio sam stabilnost. Neće njoj ništa biti od tako malo dodatka voltaže. Ploča mora da drži i daje potreban napon pogotovu kada su sva 4 slota popunjena i ploča mora da gura napon po sva 4 modula. To su neke ideje na brzaka date iz iskustva.
Pogledajte prilog 456923
Evo kako izgleda CPU Z

Prilozi

• IMG_20240920_100557.jpg
    IMG_20240920_100557.jpg
    308.8 KB · Pregleda: 20
  • IMG_20240920_100543.jpg
    IMG_20240920_100543.jpg
    306.6 KB · Pregleda: 28
Pa to je skoro potpuno isto samo različiti proizvođači, jedino ne znam koja će da pasuje na prve slotove a koja na druge to se mora probati na licu mesta. Geil kao i moja samo sporija. Kod mene Kingston ide u prve slotove u protivnom neće ni da butuje pa Geil u druga dva. Kada utvrdiš koja kombinacija pasuje da možeš da uđeš u BIOS izabereš profil kao na slici kod mene gore u Biosu možda neće svi profili da rade. Kod mene radi samo prvi kao na slici i digneš voltažu malo na 1.25V ili koji je već prva vrednost i treba da saradjuju. SPD u CPUZ treba da bude kao onaj što sam zaokružio. Ne znam šta više da ti kažem ovako na daljinu. Ako neće profil uđeš u tajminge i postaviš ručno ajd ću da slikam bios. Jednostavno je to samo napišeš na papiru oznake iz cpuz i t prepišeš u biosu Cas 20 RAS to CAS 19 RAS Precharge 19 tras 43 tRC 62
2024-09-20 22_47_01-2024-09-20 22_31_34-RAM memorija kompatibilnost _ Page 3 _ Benchmark Forum...png

Poslednja izmena:
Vrh Dno