Šta je novo?

RAM memorija kompatibilnost

Peki01

Zapažen
Učlanjen(a)
14.11.2023
Poena
11
Pozdrav, hocu da uzmem novu ram memoriju za kompjuter, interesuje me da li trebam da gledam dal je ram kompatibilan sa maticnom ili nesto? I gde to da pogledam ako treba? Hvala unapred!

Bilo koju 3200Mhz Cl max 16, Cl 14. Nije toliko o Cl-u nego što su memorije sa nižim Cl kvalitetnije.

Kingston DIMM DDR4 16GB 3200MHz KF432C16BB1/16 Fury Beast

Pozdrav svima.
Da ne otvaram novu temu i ne pravim spam na forumu, napisacu ovde.

Dakle imam Kingstonovu DDR4 16 GB memoriju koja je 3200 MHz.
Jedan stap je u pitanju.

Kada pogledam CPU-z, ona kao da radi na 1600 MHz.
Kako da podesim na radi na full 3200?

Pozdrav,

Ajde i ja da pitam ovde da ne otvaram temu. Mislio sam da klincu uzmem jos 8gb RAMa pa mi treba preporuka. Konfiguracija je starija, Biostar A320MH, procesor Ryzen 3, i u njoj je 8gb rama Geil 2666mhz cl19. Koju bih sve mogao da kupim da uparim sa ovom? Hvala unapred na odgovoru.

Poslednja izmena:
Hvala druze, ali nema sanse da nadjem identicnu. Mogu da nadjem na 2666 i ista latencija ali drugi proizvodjac. Ako kupim drugog proizvodjaca kako mogu da znam da li radi OK?

Hvala druze, ali nema sanse da nadjem identicnu. Mogu da nadjem na 2666 i ista latencija ali drugi proizvodjac. Ako kupim drugog proizvodjaca kako mogu da znam da li radi OK?

to niko ne može da ti garantuje. kupi online, pa isprobaj.

Ajde i ja jos jedno pitanje kad smo vec u kancelariji.

Imam Kingston 16 GB na 3200 MHz, imam jos jedan stap drugog proizvodjaca takodje nova memorija, 8 GB rama je i ona takodje radi na 3200 MHz.
Da li bi bilo okej da ubacim i taj drugi stap? Imam prostora na maticnoj

Pozdrav,
Ploca ima samo 2 slota. U prvom je ubacena memorija od 16 GB.

Da li je potrebno dodatno podesavanje kad se ubaci i drugi stap ili ?

Je l' ovo za eksploziju sala, ili ? :)

Jeste, polu šala, neće da eksplodira bukvalno,
Neka nameštanja u BIOS-u ti ne ginu jer kada se memorija ubaci i BIOS resetuje i ako u opšte rade obe, radiće na 2133MHz pa mora bar XMP da se uključi i verovatno će imati 2 XMP stepena , 2400 i 3200MHz. Probaj niži prvo pa ako je stabilno probaj viši. Ako neće ikako, onda manuelno prema JEDEC standardu koji možeš da pročitaš u CPU-Z programu. Dok ubaciješ memoriju isključi struju na napajanju pod OBAVEZNO.

Polako. Napiši šta od komponenti imaš, i daj oznake ta dva rama.

Ploca je Biostar A320MH

Stari ram je Geil GAP48GB2666C19SC 2666mhz, 8gb, cl19 a novi Patriot signature PSD48G266681 2666mhz, 8gb, cl19. Ako treba jos sta od info reci pa cu dopisati.

Imaš pinove na ploči 3 pina koji se prespoje sa šrafcigerom ili imaju kapicu pa se ona premesti. Ako je recimo zadato da kapica stoji na 2 i 3 pin onda se premesti na 1 i 2 pin i ostavi desetak sekundi treba da ti stoji u uputstvu kako se to radi. Ili izaberi u biosu podrazumevane postavke. Ja imam dva potpuno različita para iste memorije samo podesiš u biosu profile i pitčiš.
2024-08-31 20_46_46-.png

kako radi samo sa jednom memorijom? prvo stara pa nova

Probaj da ubaciš kao prvu Patriot pa Gail. Ako može da uđe u Bios probaj da loaduješ XMP profil. Ako neće oda probaj sa kombinacijom Gail pa Patriot.

Na osnovu specifikacija sporiju memoriju staviš u prvi par slotova a bržu u drugi par memorijskih slotova. Ima oznake na ploči koji slot se popunjava prvi. U biosu treba da imaš XMP za sporiju memoriju i taj profil izabereš i dodaj malo voltaže više. Slika kaže da je voltaža za memoriju 1.350mV a ti je digni jer sam i JA digao za moju na 1.360mV. Možeš prvo da ubaciš jednu vrstu memorije pokreneš PC i proveriš u CPUz koji su tajmizi kao gore kod mene na slici. Slikaj telefonom. Zatim izvadiš prvu i stvaviš drugu memoriju digni PC i proveri u CPUz tajminge kao na slici. Možeš i da ideš u Bios i da za svaku memoriju vidiš koji su tajminzi pogotovu ono 1T. Slikaj telefonom. Ako se sećam 1T je sporije od 2T nije važno ali jeste VAŽNO da izabereš onu vrednost koju daje sporija memorija bez obzira što su iste brzine i specifikacije kao i kod mene razlika je u TAJMINZIMA. Jeste petljancija ako ne znaš ali je to jedini način da NAUČIŠ za ubuduće bez obzira šta XMP profil kazuje. Znači meni je dizanje voltaže za malo veoma pomoglo u stabilnosti jer su prvi biosi davali manju struju nego što je trebalo. Tek kada sam povećao struju dobio sam stabilnost. Neće njoj ništa biti od tako malo dodatka voltaže. Ploča mora da drži i daje potreban napon pogotovu kada su sva 4 slota popunjena i ploča mora da gura napon po sva 4 modula. To su neke ideje na brzaka date iz iskustva.
2024-09-06 17_21_55-.png

Vrh Dno