Šta je novo?

Raiffeisen bank

Bio sam nestrpljiv pa sam ih pozvao. Kazu da moze da bude samo revolving ali da za to moram ici u filijalu.

Po revolving modelu kolko dodje period otplate? Koji je tacnije zadnji dan da se plati pun iznos iskoriscenog dela da banka ne naplati kamatu. Meni za rate stizalo obavestenje uvek 25 u mesecu kolko treba da platim.

Pa isto je i za rate i za revolving, oko desetog u mesecu, zavisi kada pada vikend.
Ja sam ukinuo kreditnu komplet, hoće i mesečnu naknadu i provizije i kamate... E pa od mene neće ništa.

Isao danas da je ugasim i kaze mi devojka da ce me neko zvati da vide koji je razlog gasenja i da eventualno ponudi bolje uslove. Javicu bas da su zvali i "eventualno" nesto ponudili.

Malo im trulo sto im neazuran sajt sa informacijama:

Reprezentativni primeri nemaju 5% za deljenje na rate (doduse stoji da je po tarifniku od 01.01.2019, a ne spominje se novi).

Dok za Visa Kreditnu karticu ima

Trulo je i to sto im dozvoljavaju da lazu. Bez kamate sa naknadom od 5%.
Necemo vas opljckati nego cemo vam uzeti novac na prevaru.
I to sazna samo ko se potrudi da pogleda i reprezentativni primer na dnu stranice.

Možda im se dozvoljava zbog npr. aerodroma gde se naplaćuje sve u evrima, ali na nekim terminalima naplate sa DCC bez prava izbora korisnika.

Juče mi vratili iz banke lovu što su brazilci skidali sa Visa kartice. Malo neobično jer nisam morao da popunjavam dokument o reklamaciji, dovoljan je bio email.

Više ne ostavljam broj kartice na domaćim sajtovima jer očigledno ne mare za bezbednost ličnih podataka korisnika.

Za domaće sajtove samo i isključivo Dina. Nju (još) ne kradu.

Za mene je dina nuklearni otpad. Jednostavno se vodim stavom da nešto valja ne bi se koristilo samo u Srbiji i još nametalo korisnicima bez pristanka. Nemam pojma da li je i koliko bušan ceo dinin sistem, niti želim da znam. Sutra može neko da provali pinove, klonira kartice i svuče lovu na bankomatu.

Mastercard i Visa su svetski brendovi. Na sve više bankomata može da se podiže novac beskontakno a beskontaktno plaćanje u radnjama je već norma. Na internetu je takođe bezbednost na visokom nivou. Vraćaju lovu ako dođe to kompromitacije kartice a da nije krivica korisnika.

Nisam baš toliko glup da se pecam na SMS prevare sa nepoznatih brojeva, ali ako je sajt bušan i tako procure podaci onda ne mogu ništa da uradim. Da ovde postoje funkctionalne institucije, sajt bi bio debelo kažnjen zbog propusta, kao što se dešava svuda u EU. Međutim, ne gajim previše nade da će se uopšte saznati odakle su procureli podaci.

Zvali me malo pre u vezi gasenja kreditne kartice. Nude mi ako hocu da je zadrzim godinu dana da ne placam 230 din odrzavanje. Zahvalio se i rekao da je ugase.

Видех у апликацији да корисници iРачуна поново могу да пошаљу referral линк за отварање истог. У случају да прималац отвори рачун, обе стране ће добити по 3000 динара. Акција траје до 31.10.2025, па ако има занитересованих... ;-)

gde to stoji u app?

Odmah na početnoj strani kad se uloguješ. Takođe ako nekom treba link (doduše sumnjam da ovde ima takvih :) ) neka piše.

• Like
Reagovanja: M J
Iz mog iskustva, ljude najviše smara video verifikacija. Po meni je ona potpuno neefikasna i vrlo je upitno da li bi prošla na sudu kao dokaz u slučaju spora. U suštini sve što nije elektronski potpisano može da se spori.

Bolja je varijanta kurir da donese ugovor, ali očigledno je da je bankama to preveliki trošak da bi se cimali. Sumnjam da iko gubi klijente jer zahteva da posete ekspozituru radi otvaranja računa.

kod mene nema a kod majke ima, divno

Juče mi vratili iz banke lovu što su brazilci skidali sa Visa kartice. Malo neobično jer nisam morao da popunjavam dokument o reklamaciji, dovoljan je bio email.

Više ne ostavljam broj kartice na domaćim sajtovima jer očigledno ne mare za bezbednost ličnih podataka korisnika.
Meni takođe vratili, napisao mejl i to je to.
Apropo, domaćih sajtova i kupovine sa istih. Danas sam bio do poslovnice i otvorio namenski dinarski račun, vezan za Visa Virtuon. Prebacim dinara koliko hoću i plaćam na našim sajtovima (faktički isto kao sa deviznim računom). Ne ostavljem više nigde Visa Debit karticu.

Po meni je ona potpuno neefikasna i vrlo je upitno da li bi prošla na sudu kao dokaz u slučaju spora. U suštini sve što nije elektronski potpisano može da se spori.
Lični je utisak ili imaš neku konkretnu ideju kako bi moglo da padne? NBS mora da odobri svaku proceduru, što uključuje ovu Raiffeisenovu. Jednokratni kodovi koji stižu kao SMS računaju se tu kao elektronski potpis.

kod mene nema a kod majke ima, divno
Da nije do aktivnosti? Meni je ovo prvi put da dobijem ovu ponudu, a rezervni mi je račun, retko ga koristim. Utisak mi je da su ranije dobijali aktivni klijenti, a sad su možda obrnuli.

Vrlo je upitno da li bi elektronska identifikacija prošla na sudu kao dokaz u slučaju spora. U suštini sve što nije elektronski potpisano može da se spori.
Video identifikacija je proceduralno određena da se razgovor snima i šalje narodnoj banci, a ugovori elektronski potpisuju sms-om u skladu sa šemom elektronskog potpisa koga obezbeđuje banka. Tako potpisani ugovori u pdf-u sadrže elektronski sertifikat.
Bolja je varijanta kurir da donese ugovor, ali očigledno je da je bankama to preveliki trošak da bi se cimali. Sumnjam da iko gubi klijente jer zahteva da posete ekspozituru radi otvaranja računa.
Gube ih one banke koje nemaju ekspoziture u mestima gde je moguće zaključiti ugovor na daljinu. Bolje je da kurir donese kartice bez povratnice, jer se takva pošiljka može preusmeriti na paketomat.

Koliko brzo leže novac na račun nakon preporuke i otvaranja tekućeg računa? Prosledio sam svoj link prijateljima, jedan otvorio, pa čisto da znamo.

Edit: Našli - u roku od 15 dana.

Video identifikacija je proceduralno određena da se razgovor snima i šalje narodnoj banci, a ugovori elektronski potpisuju sms-om u skladu sa šemom elektronskog potpisa koga obezbeđuje banka. Tako potpisani ugovori u pdf-u sadrže elektronski sertifikat.
Vrlo je upitno da li bi ti dokazi opstali na sudu ako neko reši da ospori da ima ugovor sa bankom. Recimo Efektiva je mišljenja da potpis SMS-om kod mobilnog operatera za sklapanje ugovora bi pao bez problema.

RF mi nije čak ni tražio očitanu ličnu kartu kada sam otvarao račun, već samo da snimim LK i pasoš.
Sve što nije svojeručni ili elektronski potpis može da padne na sudu.

Zašto bi neko osporavao da ima iRačun kod RF? U toku je epidemija prevaranata. Prebaci lik nečiji novac na iRačun, svuče na bankomatu karticom negde u inostranstvu, ili neko to uradi umesto njega. A onda na sudu osporava da je vlasnik tog računa i da je u pitanju krađa identiteta/deepfake.

Nazad
Vrh Dno