Šta je novo?

Raiffeisen bank

Da li su devizni racuni u RF multivalutni?
Ja imam avista devizni preko deceniju i koliko vidim samo pise euro pored njega u aplikaciji. Pitam zato sto me drugar ubedjuje da su u RF racuni multivalutni.
Takodje, da li je mozda neko koristio RF racun prilikom prodaje akcija na americkoj berzi (putem nekog brokera)? Kako to tacno funkcionise, odnosno u kom obliku novac dospeva na vas racun nakon prodaje? Da li leze u dinarima ili devizama? Po kom kursu se racuna konverzija?

Jesu, multivalutni su. Pojaviće se i druga valuta čim se prvi put stanje promeni sa nule - dakle prilikom prve uplate.
Pozdrav

Posebne su kasete( prazne) gde se skuplja novac od uplata, a posebne (pune) iz kojih se vrsi isplata sa bankomata.
Nema isplata (izkaseta) gde se uplacuje novac , a zadrzi kao sumnjivu novcanicu kad uplacujes, meni se to desilo. A kad primis losu novcanicu iz bankomata.
@cisco
Ne proveravaju se novcanice kad se pune kasete za isplatu, samo se redjaju u kasete. Bez brige zamenice ti novcanice. 😀

Nemoguce da se desi zamena kaseta, izgledaju razlicito i kaseta od uplata ne moze da se stavi u mesto za isplatu. 😀
Zamenili su bez reči. Malo me čudno gledala, ne znam da li je bila iznenađena, ljuta ili prosto umorna (bio kraj radnog vremena). Ali nema ni veze. Nisu mi ni ličnu tražili, samo zamenili i doviđenja. Nisu ni naplatili (po novinama piše da neki naplaćuju, ovi to nemaju u tarifi za dinare).
Bukvalno imam osećaj da su bili odvojili novčanice za zamenu, a onda je neko to ipak ubacio u bankomat. No dobro, rešeno je.
@Nothingman , kad prodaš akcije, pare legnu kod brokera. Ti sa brokerskog računa prebacuješ na svoj račun SWIFT-om. Kad pare stignu, banka traži osnov priliva. Daš im potvrdu da si prodao akcije i da imaš ugovor sa brokerom, to bi trebalo da bude dovoljno. Možeš i da pitaš banku napismeno, ako hoćeš da budeš siguran.
Nisam radio to, ali je neko relativno skoro pisao o tome.
Legnu ti dolari i možeš da podigneš dolare i da ih menjaš po normalnijem kursu u menjačnici.

Poslednja izmena:
Da li su devizni racuni u RF multivalutni?
Ja imam avista devizni preko deceniju i koliko vidim samo pise euro pored njega u aplikaciji. Pitam zato sto me drugar ubedjuje da su u RF racuni multivalutni.
Devizni iRačun je viševalutni, ali ne možeš da ga otvoriš dok imaš avista ili namenski za Virtuon, odnosno potrebno je da prođe 6 meseci od gašenja. Postojao je i zasebno uz ugovaranje u poslovnici uz održavanje od 350 dinara mesečno, a sada je sastavni deo novih Može (Extra i Sve) paketa.

Ja nemam iRacun. Imao sam neki prastari paket, pa su me nedavno prebacili na premium paket valjda. Pisao sam o tome letos - i ranije sam imao neki taj premium status, ali su letos eksplicitno zahtevali da predjem na premium paket po istim uslovima. Sto je najludje, sada mi naplacuju manje nego ranije. 80 dinara mesecno, plus valjda 1000 dinara godisnje za karticu.

Dakle, trenutno imam avista devizni, virtuon devizni i dinarski tekuci racun. Znaci ovaj moj avista nije multivalutni ako sam dobro skapirao @uji

Znaci ovaj moj avista nije multivalutni ako sam dobro skapirao @uji
Upravo tako. Ti si ispoštovao taj minimum po njihovim opštim uslovima da imaš makar taj besplatan u evrima i onda si ostvario preduslov za prelazak na Premium.

Ja nemam iRacun. Imao sam neki prastari paket, pa su me nedavno prebacili na premium paket valjda. Pisao sam o tome letos - i ranije sam imao neki taj premium status, ali su letos eksplicitno zahtevali da predjem na premium paket po istim uslovima. Sto je najludje, sada mi naplacuju manje nego ranije. 80 dinara mesecno, plus valjda 1000 dinara godisnje za karticu.

Dakle, trenutno imam avista devizni, virtuon devizni i dinarski tekuci racun. Znaci ovaj moj avista nije multivalutni ako sam dobro skapirao @uji
Zašto ne bi bio? Moj devizni je otvoren 2002 pa je multivalutni. Na premijum sam prešao pre otprilike 5 godina, ako to ima veze. Dakle, i avista je multivalutni i tekući takođe.

U pravu si. Avista devizni je takodje multivalutni. Sad sam na njega uplatio dolare preko menjacnice. Takodje, u mobilnoj aplikaciji za taj racun postoji opcija da ti prikaze swift/iban pa sam uspeo da na njega napravim i wire transfer.

Šta mu dodju ovi limiti u okviru aplikacije, tj. koji je za šta?
1. Mobilno bankarstvo ( ima Pin i Biometrija).
2. Elektronsko bankarstvo ( ima Jednokratna lozinka, Sms kod i Mobilni potpis).
Buni me jer u Yettel banci imam kod tih limita Prodajno mesto, Bankomat i Internet plaćanja (što mi je logičnije i prostije).

Upravo je otvoren iRačun i ne dozvoljava mi da kreiram korisničko ime i lozinku? Šta da radim?

Prilozi

• Screenshot_20241210_142034_Chrome.jpg
    Screenshot_20241210_142034_Chrome.jpg
    88.9 KB · Pregleda: 28
To znači da je korisnično ime već zauzeto i/ili da lozinka ne zadovoljava kriterijume.

IRacun, master, apple pay

Jutros proslo jedno placanje telefonom, kasnije dve transakcije odbijene na razlicitim postomatima. Mali iznos je u pitanju, novca na racu ima.

Ima li jos neko danas slican problem?

Uspešno otvoren iRačun, sada čekam da legnu 3.000 dinara.
Da li već sada mogu da podižem novac na bankomatu iako mi nisu stigle fizičke kartice i Pinovi?

Upravo je otvoren iRačun i ne dozvoljava mi da kreiram korisničko ime i lozinku? Šta da radim?
Idi na novu aktivaciju aplikacije i opciju Nemam korisničko ime pa kada potrefiš ono koje nije zauzeto, ostani tu, zovi call centar i traži da ti pošalju aktivacioni kod.
Da li već sada mogu da podižem novac na bankomatu iako mi nisu stigle fizičke kartice i Pinovi?
Možeš, tako što ćeš u Moja mBanka deblokirati kartice i očitati se na beskontaktnom čitaču sa Visa Digital dodatom u RaiPay/ApplePay ili opcijom Više/Dinarska plaćanja/Mobilni keš. PIN se vidi samo u RaiPay, dok podaci kartice su u aplikaciji.

Odvojene su. Dina Digital samo na internetu, a Visa Digital i u RaiPay/Apple Pay, odnosno PIN ćeš moći da vidiš samo u RaiPay da bi je koristio na prodajnim mestima ili bankomatu. Sutra/prekosutra videćeš i Dina/Visa Online (plastične). Pre korišćenja potrebno je da ih deblokiraš, odnosno fizičke se naposletku aktiviraju umetanjem čipa u terminalu ili podizanjem/besplatnom promenom pina na bankomatu.
Da li je taj dinarski iRačun vezan za sve 4 kartice (2 fizičke i 2 digitalne) i samim tim mogu i fizičku Vizu da koristim na Internetu jel tako? I kad uplaćujem na bankomatu pare, da li mogu da uplatim npr 340, 670, 880 dinara (bilo koja papirna novčanica) ili mora da zaokružujem novčanice na 500,1000, 2000....

IRacun, master, apple pay

Jutros proslo jedno placanje telefonom, kasnije dve transakcije odbijene na razlicitim postomatima. Mali iznos je u pitanju, novca na racu ima.

Ima li jos neko danas slican problem?
Danas, neuspješno plaćanje telefonom i nakon toga uspješno karticom. Rezervisali 2x iznos. Zvao ih i stornirali odbijenu transakciju.

Da li je taj dinarski iRačun vezan za sve 4 kartice (2 fizičke i 2 digitalne) i samim tim mogu i fizičku Vizu da koristim na Internetu jel tako?
Tako je
I kad uplaćujem na bankomatu pare, da li mogu da uplatim npr 340, 670, 880 dinara (bilo koja papirna novčanica) ili mora da zaokružujem novčanice na 500,1000, 2000....
Ne bilo koja, tj. apoene od 10 dinara bankomati ne primaju. Samo od 20 pa naviše. Nasložiš na kup novčanice na lice prema sebi, otvori se kaseta, ubaciš, uštipa ih, pustiš, on ih uvlači i prebrojava. Na ekranu vidiš ukupan iznos, ako se slaže sa onim što je deponovano, biraš Izvrši, a u slučaju da si se predomislio i hoćeš još, biraš Dodaj. U jednom ciklusu možeš da deponuješ 90 novčanica odjednom, tj. biraš opciju Dodaj ako imaš dalje i tako sveukupno 3x.

Ne mora, moze bilo koja strana, a i naopacke.
Najs. Iskreno, uvek sam pratio to uputstvo dato svuda pa uzeo zdravo za gotovo. Kod depo mašina za pazar ih okrećem kada neće neku da prihvati i zovem savetnika sa blagajničkom karticom da mi je deblokira. 😄

A da li može uplata na šalteru, ako je neka veća suma da bankomat ne proguta pare?
Ubaciš pare, bankomat izbroji i napiše ti koliko je izbrojao, ako se slaže sa onim što znaš da imaš samo potvrdiš uplatu i to je to.
Iste sekunde je novac dostupan na računu.
Meni se do sada nije dešavao problem, ni sa brojanjem, ni ostalo...
Uplatu svakako možeš i na šalteru, samo ako je poslovnica bez keša, gde je podizanje novca moguće samo na bankomatima, nisam siguran da li tada može uplata na šalteru.

Sad hoću da aktiviram moja banka app i na drugom telefonu, a ne dozvoljava mi da se ulogujem sa user&pass, kaže da pozovem call centar za aktivacioni kod. Zašto mora ponovo aktivacioni kod kad imam user i pass i app je aktivna već na jednom telefonu?

Sad hoću da aktiviram moja banka app i na drugom telefonu, a ne dozvoljava mi da se ulogujem sa user&pass, kaže da pozovem call centar za aktivacioni kod. Zašto mora ponovo aktivacioni kod kad imam user i pass i app je aktivna već na jednom telefonu?
Zato što će se za drugi telefon odrediti još jedan token i maksimalno dva tokena možeš da imaš u upotrebi.

Imam otvoren iRačun, kroz aplikaciju sam prošao korake (bez video identifikacije) za otvaranje deviznog IRačuna, međutim po završetku račun koji se pojavio u app ima naziv: A Vista devizni račun. Da li sam nešto pogrešio? @uji mi je dao savet da prvo otvorim online devizni IRačun a zatim u poslovnici a vista devizni da bih imao jedan devizni povezan na karticu (devizni iRačun) a drugi (a vista) za čuvanje novca na sigurnom računu koji nije vezan za karticu. Da li sada neću moći da otvorim još jedan devizni?

Da da ima.

Imam otvoren iRačun, kroz aplikaciju sam prošao korake (bez video identifikacije) za otvaranje deviznog IRačuna, međutim po završetku račun koji se pojavio u app ima naziv: A Vista devizni račun. Da li sam nešto pogrešio?
Nisi
@uji mi je dao savet da prvo otvorim online devizni IRačun a zatim u poslovnici a vista devizni da bih imao jedan devizni povezan na karticu (devizni iRačun) a drugi (a vista) za čuvanje novca na sigurnom računu koji nije vezan za karticu. Da li sada neću moći da otvorim još jedan devizni?
Moći ćeš. Znaju oni interno koji su im tipovi računa i pod kojom šifrom.

Nazad
Vrh Dno