Šta je novo?

Raiffeisen bank

Da li još nekom RaiPay prijavljuje "Antelop test SDK being used, do not push this app to production"?
To jeste odlika poslednje verzije, evo snimka ekrana u prilogu od noćas. Da li si beta tester? Ja sam mislio da je zbog toga, pa nisam pisao odmah ovde. Svakako, ta napomena samo kaže da aplikacija koristi neki SDK za testiranje, tako da je neka probna verzija pre nego prava, spremna za objavu. S tim u vezi, informacija za one kojima nije pušteno ažuriranje, ta nova verzija donosi redizajn, ali opet prilično sličan prethodnom, tako da nije ništa posebno. Ipak, ima i jedna lošija stvar, a to je da diže minimalnu verziju Androida sa 9 na 10.

Iako je aktivna (prikazana na ekranu) RaiPay app plaćanje se izvrši sa Google Wallet app pa ne znam da li ovakvo ponašanje vezano za taj testni SDK.
A ranije nije bilo tako? To se inače kontroliše podešavanjima plaćanja u okviru samog telefona. Evo u prilogu kako to izgleda kod mene. Dakle, Guglov novčanik mi je podrazumevani, ali opcija Platite preko otvorene aplikacije omogućava mi da koristim RaiPay nakon što uđem u njega. Bez toga bi mi bio neupotrebljiv, jer bi se uvek aktivirao Gugl. Ne bih, međutim, mogao da testiram da li je poslednje ažuriranje nešto pokvarilo, jer meni nije pušteno, ni prvi snimak ekrana nije moj.

Prilozi

• NFC_placanje.jpg
    NFC_placanje.jpg
    33.9 KB · Pregleda: 134
  • RaiPay_Antelop.jpg
    RaiPay_Antelop.jpg
    20.9 KB · Pregleda: 134
Poslednja izmena:
Jel' im neko prijavio ovaj problem sa Antelop SDK? Deluje mi kao potencijalni bezbednosni problem.
Pozdrav

Visa digital i Dina digital što ističu 31.12.25. neće se obnavljati? Pisano je o tome, znam...iRačun otvoren u aprilu prošle godine, znači ostaju plastične kartice. Ovu digital Visa sam ponekad i koristio a Dinu digital mislim nijednom.

Deluje mi kao potencijalni bezbednosni problem.
Ma jok, samo su zaboravili da isključe taj SDK za testove. Čak ima smisla da su to namerno uradili u beta verziji, ali ako su je svima pustili, onda je propust, ali svakako ne bezbednosni, pod pretpostavkom da je taj SDK bezbedan. RaiPay stvarno koristi rešenje kompanije Antelop Solutions za tokenizaciju, tako da se to uklapa.

Visa digital i Dina digital što ističu 31.12.25. neće se obnavljati? Pisano je o tome, znam...
Tako je najavljeno i pisano, ali... Budući da i dalje izdaju digitalne kartice novim klijentima, sve je moguće, pa i da ih reizdaju. Mada, pominjao sam ranije da možda novima izdaju da bi imali odmah dostupne kartice, što je vrlo važan aspekt iRačuna, ali da je to jednokratno, tj. da nema reizdavanja.

• Like
Reagovanja: uji
Ja sam skoro otvorio iRačun i obe VISA kartice važe do pred kraj 2029.

Da, da, nove važe četiri godine i njih, makar zasad, ne planiraju da prevremeno otkažu. Ranije su, međutim, ograničavali rok važenja na decembar 2025, to je očigledno Mikijev slučaj. Nezavisno od toga dokad važe, najavljeno je da reizdavanja nakon isteka neće biti (zanimljivo je pitanje i šta bi bilo ako dođe do kompromitacije, da li bi izdali novu), ali eto, sumnjiva je situacija, kad se uzme u obzir da ih i dalje uopšte izdaju. Ideja je bila da sasvim odustanu od digitalnih kartica, ali se to preokrenulo, verovatno iz razoga koji sam prethodno naveo.

Da li ovo znaci da ako prebacim na drugi racun 300k, narednih 7 dana neću moći ništa da plaćam?

Prilozi

• IMG_20251229_133024.jpg
    IMG_20251229_133024.jpg
    37.3 KB · Pregleda: 95
Tako je. Mada, primetio sam da mi plaćanja putem IPS QR koda ne ulaze u taj limit. Dal' je bug ili feature - ne znam.
Trenutni limit za plaćanje možeš da vidiš ako klikneš na slovo "i" u polju za iznos plaćanja.
Pozdrav

Da li ovo znaci da ako prebacim na drugi racun 300k, narednih 7 dana neću moći ništa da plaćam?
Da, 7. dana u istoj satnici kao svakog puštenog naloga za prenos. Međutim, možeš da kombinuješ kanale potrošnje za eBanking (sms i jednokratna lozinka po 150k, mobilni potpis 300k) i mBanking (pin i biometrija 300k). Koliko se sećam, pin i biometrija su jedan kanal, neka me neko ispravi ako grešim.

Jednokratna lozinka i mobilni potpis su potvrde preko aplikacije u odeljku Tokeni (početna, druga kartca na dnu) za plaćanje preko elektronskog bankarstva.

Pokušaću, nisam nikada to koristio, ili ću pozvati da mi povećaju ako može jednokratno pa da vrate na staro

• Like
Reagovanja: uji
Potpisujem šta je Rafiki rekao, pošto to nekako retko pominjemo, dok su ostale opcije (kombinovanje kanala potrošnje i zvanje kontakt centra) često predlagane. Možeš ti da napraviš QR kod (npr. ovde) koji šalje na tvoj lični račun u Yettelu i to isto neće ući u limit. Pošteđena su, dakle, sva plaćanja metodom IPS skeniraj. Pretpostavljam da je to namerno, kako se ne bi desilo da neko ne može da plati račune, ali svakako nema dalje provere da li je račun ili ne, u smislu da li se plaća pravnom licu i slično. Nisam, doduše, testirao dokle to ide (nemam, uostalom, toliki novac na računu, hahah), tj. da li se možda i uz to pojavi neki dodatni skriveni limit, ali naizgled nema nikakvog ograničenja za IPS skeniraj.

Da li vama radi u Raipai zahtevano Uprari sa Moja mBanka. Ja sam se do sada 20 puta ulogovao ali uparivanja nema. Oni to nisu dobro napravili izgleda. Jel vama radi?

Nije se dosad niko žalio, ali predvideli su mogućnost da ne radi (ili da ne koristiš mBanku), u kom slučaju zoveš kontakt centar i diktiraš im kontrolnu šifru, koja se nalazi na dnu podešavanja RaiPay-a. Oni to samo zovu uparivanjem sa mBankom, ali zapravo se RaiPay (po toj šifri) povezuje sa tobom kao klijentom, što može i ručno da se odradi.

Hvala @rovello, obratio sam im se i uz novi uninstall Raipay i install i neki kod koji mi je dala, u stanovništvu se treba ulogovati iako imam samo poslovni račun. I to sam dva puta morao i proradilo je. Koje olakšanje posle 2 meseca čuđenja što nikako da proradi.

Nema novih digitalnih kartica koje mi sutra ističu, baš ću prvog ili drugog dana NG napisati kakvo je stanje. To bi bilo to izgleda što se tiče digitalnih Visa i Dina.

Da li mozete da mi kazete da li kod otvaranja iRacuna imam neke troskove?
Uz iRacun treba da mi se otvori dinarski racun i devizni racun, da li dobijam fizicku plasticnu Dina karticu i Visa karticu kod otvoranja i da li se tu nesto placa?
Da li na bankomatima mogu da podizem i uplacujem pare sa iRacun i da li se placa neka provizija?
Sa iRacunom mogu normalno da placam racune za EPS, Infostan, SBB, Yettel, da placam po prodavnicama kupljenu robu, i da vrsim placanja preko interneta?

Da li mozete da mi kazete da li kod otvaranja iRacuna imam neke troskove?
Ne
Uz iRacun treba da mi se otvori dinarski racun i devizni racun, da li dobijam fizicku plasticnu Dina karticu i Visa karticu kod otvoranja i da li se tu nesto placa?
Ništa se ne plaća. Devizni možeš da otvoriš posle iz aplikacije u Više/Onlajn ponuda
Da li na bankomatima mogu da podizem i uplacujem pare sa iRacun i da li se placa neka provizija?
Da, na uplatnim bankomatima može da se vrši uplata direktno na račun. 265 je već upisano pa krećeš od prve cifre posle 6 nula (6 ili 7).
Sa iRacunom mogu normalno da placam racune za EPS, Infostan, SBB, Yettel, da placam po prodavnicama kupljenu robu, i da vrsim placanja preko interneta?
Da, ali iz aplikacije ili preko elektronskog bankarstva. Nalozi za prenos upućeni preko uplatnog bankomata se naplaćuju.

Kartice dinarskog iRačuna možeš da povežeš na devizni uz predložak koga ti šalju mejlom nakon otvaranja deviznog, a mogu ti proslediti i u privatnoj poruci. U tom slučaju se troše dinari u Srbiji, a u inostranstvu samo ako je naplatna valuta RSD (kao na Temu) i u inostranstvu evri, tj. blokirana je autokonverzija sa suparničkih računa.

Provizije: 1% na plaćanje Visa karticom u inostranstvu, 0.5% za uplate na Visa karticu (PayPal, Paysend, Webmoney...) i 0.5% podizanje gotovine uz kupovinu u Idea/Maxi/OMV Visa karticom (sa Dinom je besplatno).

Podigao sam 103 evra u inostranstvu preko bankomata (200 bosanskih maraka).
Imam karticu Visa Debit Premium. Mislim da je paket koji koristim premium ili tako nesto.
Gledam tarife naknada i pise da banka naplacuje 2.5% + 3 evra za posldizanje u inostranstvu. Meni su naplatili samo 3 evra. Ima li neko objasnjenje?

Izgleda da je sad kurs u menjačnici aplikacije nešto bolji nego što je zvanični sa kursne liste. Za 100 EUR uzima 11875,73 RSD.

Kod iRacun-a, kad hocu da uplatim samostalno na dinarski i devizni racun da li mogu preko blagajne da idem ili moram preko bankomata?
I da li sa deviznim iRacunom mogu da podignem pare u Sloveniji na bankomatu ako zatreba ili mi za to treba neka kartica iz njihovih paketa?

Kod iRacun-a, kad hocu da uplatim samostalno na dinarski i devizni racun da li mogu preko blagajne da idem ili moram preko bankomata?
Devize bi možda i mogle, nisam siguran, ali dinari moraju. Od prošle godine su prešli na bezgotovinski režim rada osim na Terazijama, Merkatoru i još negde, ali je tamo na blagajnama gužva.
I da li sa deviznim iRacunom mogu da podignem pare u sloveniji na bankomatu ako zatreba ili mi za to treba neka kartica iz njihovih paketa?
Potrebno je da ti dinarska Visa kartica na poseban zahtev bude povezana na deviznom. U Srbiji to neće biti problem, zato što Rajfajzenovi bankomati po kartici registruju korisnika pa samim tim može isplata sa deviznog, čak i kada kartica nije povezana. Bliže određeno, može se u tu svrhu koristiti i Dina.

Dok ti ne stigne plastična kartica, digitalna koju povežeš na Google/Apple Wallet omogućiće ti samo isplatu dinara beskontaktnim očitavanjem.

Pošto se pitanje odnosilo na Sloveniju, dodao bih da tu ne bi trebalo da ima problema. Bankomat je u inostranstvu, povlači evre, pa bi ga Raiffeisen u istoj valuti i zadužio.

Za SLO su dobre banke iz NLB grupe (OTP kod nas). Dizanje eura na ATM NLB grupe je bez provizija i naknada.
Pozdrav

Jedno pitanje, ova Visa debitna digitalna kartica sto se dobija prilikom otvaranja dinarskog iRacuna da li ona moze da se veze i za devizni racun? Trenutno je vezana za dinarski.
Posto sam otvorio i devizni racun na koju karticu vezujem taj devizni racun?

Nazad
Vrh Dno