Šta je novo?

Raiffeisen bank

Meni koristi za otvaranje ureðaja, kada treba da se napnu žabice da se otvori nešto recimo 😀

Ne znam koliko je to bitno prosečnom korisniku ali je meni Apple Pay dosta važna stavka jer mi se baš dopada plaćanje satom i to da ne moram nekada da nosim novčanik, tako da je Apple Pay i RaiPay za Android korisnike za mene neophodan za bilo kakvo razmatranje korišćenja Dine.
Apple Pay je već omogućen za UnionPay kartice u nekim zemljama tako da ne verujem da bi to bila prepreka, samo je pitanje koliki je to njima prioritet.

Poslednja izmena:
Samo PŠ izdaje UnionPay-Dina kartice, ostale izvedbe beskontaktne Dine su nacionalne kartice tj. solo Dina (Erste, Yettel, Unicredit...)

U RaiPay ima neki program lojalnosti, vredi li tu ubaciti kartice? Na primer Lidl i onda ne moram svaki put posebno nju da otvaram i tako za svaku radnju tj cemu sluzi to?

Da imaš sve u jednoj aplikaciji, tj. da ne moraš otvarati svaku aplikaciju posebno.

• Like
Reagovanja: uji
Možeš da ubaciš i neku drugu barkod karticu lojalnosti koja nije na spisku (prim. aut. Gomex).

Iscitao sam ovu temu ali ne nadjoh jos konkretno poredjenje, imam iRacun dinarski i devizni pa razmisljam da li da povezujem Visa karticu koju sam dobio prilikom otvaranja dinarskog iRacuna na devizni iRacun. Moze li neko da napise koji je kurs kada se placa Visom u inostranstvu koja je povezana na dinarski iRacun? Kakav je kurs kada se placa u EUR a kakav kada se placa drugim valutama (bilo online ili POS)? I kako je to u poredjenju sa kursom u aplikaciji za menjanje koji nije bas povoljan (114 prodajni, 120 kupovni)...

Skraćeno je nepovoljan kad plaćaš sa dinarskog u stranoj valuti. Kad plaćaš sa deviznog, sve je uredu osim čuvenih 1% na cifru za ino plaćanja. Možeš da povežeš račune u poslovnici od kojih je najlakše bilo u TC Galerij, kako su ljudi pisali u ovoj temi.

Kad povežeš devizni račun na karticu, moraš da imaš evre da bi strana plaćanja prolazila, nema automatske konverzije iz dinara u devize kada je povezan devizni na karticu.

Da li može na bankomatu da se uplati evro na dinarski račun? Odnosno da uplatim evro a da banka konvertuje u dinare i stavi na dinarski račun? Ili ipak moram prvo u menjačnicu da zamenim novac?

Moraš u menjačnicu.
Ako nemaš devizni račun, bankomat ne daje opciju uplate EUR a ako imaš onda uplata leže na devizni a ti možeš konvertovati kroz aplikaciju u RSD ali po aerodromskom kursu

Ne znam kako sam propustio vijest da nijedna filijala u NS više ne radi poslije 16:30?!

Nema prednosti, moja lična želja je da plaćam domaćom karticom. Ako im je zakonski propisana ta obaveza, i ako te kartice plaća NBS, nervira me njihova opstrukcija.

U kom zakonu je propisana obaveza izdavanja beskontaktne dina kartice od 01.06.24?

To ne postoji, NBS je samo omogućila uslove za izdvanje beskontaktne dine i dala preporuku bankama da ih izdaju od tog datuma, ali nije obaveza.

Nikakvu korist nemas od Dina kartice, osim kao rezerve.
A na kakvu tačno "korist" misliš? Koju "korist" imaš od korišćenja Vise ili Mastera? Ako bih imao beskontaktnu DINU, za sva plaćanja u zemlji, i POS i net kanale, koristio bih DINU, a Visu/Master samo za ino plaćanja, a to je u proseku jednom mesečno. Savršeno mi je nebitno da li bi imala podršku za RaiPay, ionako retko plaćam telefonom.
U kom zakonu je propisana obaveza izdavanja beskontaktne dina kartice od 01.06.24?

To ne postoji, NBS je samo omogućila uslove za izdvanje beskontaktne dine i dala preporuku bankama da ih izdaju od tog datuma, ali nije obaveza.
Poslao mail i RF-u i NBS, kad dobijem odgovore, postaviću.

Glavna tema na forumu za Dina karticu 😃

Meni nema koristi dina da bude beskontaktna ako ne može da se ubaci u apple pay. Navikao sam da plaćam telefonom, lakše i brže.
Ubacis dinu u kopa aplikaciju i placas telefonom.

Apple ne dozvoljava eksterne aplikacije i beskontaktno plaćanje je ekskluzivno vezano za ApplePay, zbog smeštanja podataka kartice unutar posebnog čipa na matičnoj ploči. Istom logikom, osposobljen je i Apple Tap to Pay for merchants.

Apple ne dozvoljava eksterne aplikacije i beskontaktno plaćanje je ekskluzivno vezano za ApplePay, zbog smeštanja podataka kartice unutar posebnog čipa na matičnoj ploči. Istom logikom, osposobljen je i Apple Tap to Pay for merchants.
Plus je Apple Pay integrisan i u druge uređaje poput laptopa i sata, nije ograničen na telefon.
Na stranu što postoji ta politička pozadina kod Dine, koju je već pomenuo neko.

Ovo ozbiljno radi sa nfc dinom?

Pa i telefon moraš odnekud da izvadiš, osim ako ga ne držiš oko vrata ili non-stop u ruci. Ja recimo, nikad nisam ni imao novčanik, tako da nema šta da tražim karticu, uvek znam gde je. Ali dobro, nije to ni poenta, svako radi onako kako mu najviše odgovara i to je savršeno ok, nije plaćanje karticom/telefonom revolveraški obračun, pa ko je brži za 2 sekunde... Sigurno neću kvalitativno promeniti život nabolje plaćao ovako ili onako, niti je to bio predmet mog posta, samo sam odgovorio Jerichu na "korist" od Dina kartice.

Negde sam pročitao da je plaćanje telefonom i bezbednije jer se podaci sa kartice ne čuvaju niti mogu da se dele. Ispravite me ako grešim.

Sto ljudi - sto ćudi
Viðam dosta da ljudi koriste i obične Dine na provlačenje i kucanje pina na svaku transakciju, verovatno tim ljudima ništa ne znači čak ni beskontaktno plaćanje karticom a kamo li telefonom/satom, dok je meni recimo plaćanje satom mnogo korisno jer mi je svakako sat stalno na ruci i sa dva klika na dugme sa strane mogu aktivirati karticu. Takoðe mi je dobro što nikada ne kucam pin bez obzira na iznos jer sat sam po sebi, kao i telefon imaju autentifikaciju...
Negde sam pročitao da je plaćanje telefonom i bezbednije jer se podaci sa kartice ne čuvaju niti mogu da se dele. Ispravite me ako grešim.
Tako je

Tako je, ali zaista mali broj kompromitacija kartica se dešava u situacijama kada se kartica koristi na fizičkom POS. U najvećem broju slučajeva prodavac uopšte ne dodirne platnu karticu. Tako da, jeste bezbednije, ali je to skoro pa bespotreban layer, za upotrebu na fizičkim POS.

Vrh Dno