Šta je novo?

Radim sajt!

Dominator08

Slavan
Učlanjen(a)
25.08.2007
Poena
320
Potrebna mi je pomoć oko Dreamweaver-a, pošto radim neki sajt, i imam problema:

Kada uradim stranicu u DW ona izgleda tačno onako kako želim, a kada je gledam preko Preview in Browsver, sve izgleda ispomerano,haotično, kolone nisu na svom mestu - konkretno imam 3 kolone na strani, i on onda 2 suzi a treću raširi i to izgleda besmisleno, dok kada gledam sajt preko Firefoxa sve izgleda u redu, ali neke druge strane imaju problem u Firefoxu dok su u IE normalne :wall: ??? Pokušavao sam da reorganizujem i reorganizujem i reorganizujem 😡 kolone, ali ne vredi, Preview je u IE uvek isti!

Šta da radim? Kako da budem siguran da će drugim ljudima normalno izlgedati strane kada budu posećivali sajt?

2) Kako da obrišem trenutno sve što se nalazi na mojoj FTP lokaciji? Jel to mogu da uradim iz Dreamweavera ili moram da se konektujem na FTP preko Browsvera pa da brišem? (pokušavao sam da se konektujem na FTP preko IE i ne može,piše IE cannot display the web page, dok se u Dreamweaveru odmah i uspešno konektuje na FTP sajt?)

Molim sve voljne da pomognu, pošto mi je jako bitno, a i hitno!
Unapred zahvalan :wave:

Poslednja izmena:
ja koristim filezilla-u za ftp. Skini je sa neta,laka je za korishcenje, ukonektujesh se preko nje i prishesh/ubacujesh stvari koje ti trebaju.

Za sajt ti ne mogu bash pomoci, pretpostavljam da ti neshto u kodu ne valja. Mogao bi okachiti slike kako ti to izlgeda sve ispomerano i mozda kod da okachish.

@Offtopic
Care mislim da ti je Signature malo obsolete ... daj skini to, gori si od spama

Prvo nam reci koju verziju DW koristis.

Onda obrati paznju na sledece: svaki browser "malo drugacije" prikazuje odredjeni html sadrzaj, ali je DW najprecizniji program sto se toga tice. Pogotovo se CSS, polozaj lejera i neki fontovi razlikuju od browsera do browsera. Ako hoces da ti jedan te isti sajt izgleda identicno na svim browserima - moras da izbegavas da koristis one html elemente koji se razlicito prikazuju na razlicitim browserima. Drugim recima - iskustvo. Obavezno izbegavaj lejere i radi sve preko tabela, itd...

I mene je isti problem mucio pre nekih desetak godina, kada sam krenuo da koristim DW... 😀

Sto se FTP-a tice, mozes direktno iz DW da se konektujes i da brises... Ako ne umes to da podesis, skini SmartFTP program, bolji je od Filezille 🙂

Malo sam se poceo baviti php programiranjem poshto mi deluje lako, jer je skoro isto kao C++. Nego ne znam kako da namestim da mogu da pokrenem taj kod da on neshto odradi, tj treba mi software koji bi glumio virtuelni server. Jel zna nek kako to da izvedem, ili jel ima neki drugi nachin

ja koristim filezilla-u za ftp. Skini je sa neta,laka je za korishcenje, ukonektujesh se preko nje i prishesh/ubacujesh stvari koje ti trebaju.

Za sajt ti ne mogu bash pomoci, pretpostavljam da ti neshto u kodu ne valja. Mogao bi okachiti slike kako ti to izlgeda sve ispomerano i mozda kod da okachish.

Skinuo sam filezilla, hvala na informaciji!

Prvo nam reci koju verziju DW koristis.

Onda obrati paznju na sledece: svaki browser "malo drugacije" prikazuje odredjeni html sadrzaj, ali je DW najprecizniji program sto se toga tice. Pogotovo se CSS, polozaj lejera i neki fontovi razlikuju od browsera do browsera. Ako hoces da ti jedan te isti sajt izgleda identicno na svim browserima - moras da izbegavas da koristis one html elemente koji se razlicito prikazuju na razlicitim browserima. Drugim recima - iskustvo. Obavezno izbegavaj lejere i radi sve preko tabela, itd...

I mene je isti problem mucio pre nekih desetak godina, kada sam krenuo da koristim DW... 😀

Sto se FTP-a tice, mozes direktno iz DW da se konektujes i da brises... Ako ne umes to da podesis, skini SmartFTP program, bolji je od Filezille 🙂

Version 9, build 3453 (CS3)

Znam da je iskustvo presudno, ali me nervira DreamWeaver zato što se često desi da mi on pokaže kako da stranica izgleda normalno, a kada odem u browsver da je pregledam, nešto nije na svom mestu! I onda moram ko neki slepac u DW da pomeram kolone i nagađam šta bi gde trebalo da se pomeri da bi u IEu zapravo izgledalo kako je malo pre toga izledalo u DW! A to za razlike između IE i drugih internet browsvera neću ni da pominjem...

NEMOJ da radis sa tabelama... hint: CSS

To sam dosta puta video da ljudi govore, ne konkretno da preporučuju CSS, nego da prave razliku između tih 'tehnika',da kažem. E sad, meni nije jasno kako to mogu da budu dve različite tehnike kad se tabele koristie da bi smestio tekst u njih a CSS za brže formatiranje tog teksta!? Tako sam radio ovaj sajt... dakle, nije mi jasno zašto dvojba između baba i žaba, odnosno nečega što nema veze jedno s drugim? Ili sam ja nešto mnogo pomešao?

To sam dosta puta video da ljudi govore, ne konkretno da preporučuju CSS, nego da prave razliku između tih 'tehnika',da kažem. E sad, meni nije jasno kako to mogu da budu dve različite tehnike kad se tabele koristie da bi smestio tekst u njih a CSS za brže formatiranje tog teksta!? Tako sam radio ovaj sajt... dakle, nije mi jasno zašto dvojba između baba i žaba, odnosno nečega što nema veze jedno s drugim? Ili sam ja nešto mnogo pomešao?

Tabele se koriste za tabelarno prikazivanje tabelarnih podataka. A CSS (stilovi, samo ime ti kaže) se koriste za prikazivanje rasporeda elemenata na stranici, layout (počevši sa DIV tagom, pa nadalje ...). Po HTML i CSS standardima. Nekada se tabelama pravio layout, ali to je VRLO zastarelo, tipa 5-10 godina.

Nego ne znam kako da namestim da mogu da pokrenem taj kod da on neshto odradi, tj treba mi software koji bi glumio virtuelni server.

Treba ti instaliran web server, sa podrškom za php. Npr. Apache. Za više informacija znaš i sam koji search engine treba da koristiš 😉

Poenta nije da li je nesto zastarelo ili ne, nego da sve izgleda skoro identicno na svim browserima... CSS ume da pravi velike probleme, a takodje i DIV tagovi... Probaj npr. preko nekog PDA uredjaja da pogledas stranicu koja ima DIV / lejere... 😀

p.s. za isprobavanje PHP-a su ti odlicni oni free serveri, npr. www.freehostia.com (za detaljan spisak pogledaj www.freewebspace.net, u pitanju je pretraziv... ma snaci ces se, samo pogledaj) 😀

Poslednja izmena:
Poenta JESTE da li je nesto zastarelo ili nije, jer moderni browseri prikazuju sadržaj prema modernim standardima. To što se nešto ne vidi kako treba je zato što nije dobro napravljeno. Svi moderni browseri (uglavnom) prikazuju sadržaj potpuno po standardu, s izuzetkom IE koji debelo brljavi. CSS je defakto standard za stilizovanje (grafički prikaz) sadržaja, i to dovoditi u pitanje je - neznanje.

CSS ume da pravi velike probleme, a takodje i DIV tagovi...
^ Očigledno ne znaš da radiš sa istim .... Nema nikakvih problema kad znaš šta radiš.

Prilagođavanje za PDA ili ostale mobilne uredjaje se jednostavno može izvesti deklaracijom odgovarajućeg media tipa. Npr.
<LINK rel="stylesheet" type="text/css" media="handheld" href="style.css">
Samo imajte u vidu da veliki broj sajtova ne radi handheld optimizaciju. Takodje prikaz na ne standardnim browserima sa mobilnih uredjaja više predstavlja nesposobnost tih "kvazi" browsera da adekvatno prikazuju sadržaj po standardu.

Stvar je malo komplikovanija od "seo mali djokica u dreamweaveru i za pola sata napravio sajt .... i sad sa tabelama zna (i to u DW GUI-u), a CSS mu ne ide ...". Pravljenje sajtova ipak zahteva daleko ozbiljnije poznavanje standarda, od dreamweaverovog grafičkog editora.

Zanimljivo mi je kako neki ovde lupaju totalno pogrešne stvari, i još se kunu u iste.

Poslednja izmena:
Tabele se koriste za tabelarno prikazivanje tabelarnih podataka. A CSS (stilovi, samo ime ti kaže) se koriste za prikazivanje rasporeda elemenata na stranici, layout (počevši sa DIV tagom, pa nadalje ...). Po HTML i CSS standardima. Nekada se tabelama pravio layout, ali to je VRLO zastarelo, tipa 5-10 godina.

Greska u koracima. CSS sasvim lepo radi i sa tabelama.

Nije CSS taj koji pravi razliku. Razlika je u samom stilu kodiranja stranice, a ako dobijes ono sto si zeleo, potpuno je nebitno kojim stilom si se koristio.

Svakako, treba izbegavati tabele za razmestaj sadrzaja u HTML dokumentu, ali se ne mora izbegavati po svaku cenu. Tabela je sasvim prirodan nacin razmestaja sadrzaja, a nekada je mnogo brze i jednostavnije posao zavrsiti tabelom.

Tableless dizajn se zasniva na stavu da treba razdvojiti sadrzaj od izgleda dokumenta, pa se tako u HTML kod stavljaju samo objekti koji cine sadrzaj a kroz CSS se definise izgled i polozaj tih objekata na strani. Konacni cilja tableless dizajna je da se izgled dokumenta moze iz korena izmeniti menjanjem samo CSS a bez diranja HTML koda. U to se tabela ne uklapa jer njeno koriscnje uslovljava da se polozaj objekata u dokumentu odredjuje u HTML.

Problem je samo sto CSS ne omogucuje da se ispostuje tableless princip, jer u mnogo slucajeva da bi postigao odredjeni izgled, koder mora u HTML da ubacuje dodatne tagove, obicno DIV i SPAN, cija uloga nije da predstavljaju sadrzaj dokumenta, vec da sluze za podesavanje njegovog izgleda.

Ako dodje do tgoa, ond ajeosnovni princip tableless dizajnanarusen, i time postaje potpuno bespredmetno izbegavanje tabele, jer nije cilj ne korstiti tabelu, nego ispostovati princip razdvajanja sadrzaja od forme. Ako koder izbegava tabelu, ali umesto nje koristi kod koji sustinski i dalje predstvlja isto: odredjivanje izgleda dokumenta u HTML kodu, onda je on prosto promasio temu i nije morao tabelu ni da izbegava.

Izbegavanje tabela donosi neke prednosti, ali itekako pravi glavobolju zbog poslovicne nekompatibilnosti browsera, koji sve prikazuju razlicito jedni od drugih, pa se najvise vremena potrosi da se isteraju razlike i kod natera da radi kako treba na svim browserima, ali i nedorecenosti samog CSS standarda koji neke potrebe uopste ne moze da namiri.

Mozda za koju godinu browseri budu medjusobno usaglaseni a i CSS nadogradjen tako da popuni veliki broj praznina koje ima, a dotad, ne treba se opterecivati nebitnim stvarima.

Inace, karakteristicno je da oni koji zagovaraju tebleless dizajn vrlo spremno vredjaju svakoga ko ne misli kao oni, iako porpavilu svoje tvrdnje zasnivaju samo na tome sto su culi od drugih tableless "gurua" ali ne mogu to sto tvrde da potkrepe praksom.

Tako recimo vrlo cest argument koji koriste je kako tableless omogucava da eto samo promenis CSS i sajt lepo izgleda na PDA ili mobilnom telefonu, sto moze da izjavi samo neko ko to nije probao da uradi ili je probao ali na nekom veoma jednostavnom primeru.

Poslednja izmena:
Prilagođavanje za PDA ili ostale mobilne uredjaje se jednostavno može izvesti deklaracijom odgovarajućeg media tipa. Npr.
<LINK rel="stylesheet" type="text/css" media="handheld" href="style.css">
Samo imajte u vidu da veliki broj sajtova ne radi handheld optimizaciju. Takodje prikaz na ne standardnim browserima sa mobilnih uredjaja više predstavlja nesposobnost tih "kvazi" browsera da adekvatno prikazuju sadržaj po standardu.

Stvar je malo komplikovanija od "seo mali djokica u dreamweaveru i za pola sata napravio sajt .... i sad sa tabelama zna (i to u DW GUI-u), a CSS mu ne ide ...". Pravljenje sajtova ipak zahteva daleko ozbiljnije poznavanje standarda, od dreamweaverovog grafičkog editora.

Ovom komandom se handheld browser preusmerava na "drugi" stil, a to znaci da odvojeno mora da se kodira stil za handheld uredjaj. Zasto bi neko hteo da radi dupli posao?

Ajde ovako. Daj mi neki "moderno" dizajniran sajt (koji forsira tableless pristup), a ja cu ti postaviti screenshot-ove tog sajta iz Opere, Firefoxa, IE, PDA... Da vidimo da li je sve identicno... Mislim da ce onda neke stvari biti mnogo jasnije, u protivnom se prepucavamo za dzabe...

Ovom komandom se handheld browser preusmerava na "drugi" stil, a to znaci da odvojeno mora da se kodira stil za handheld uredjaj. Zasto bi neko hteo da radi dupli posao?

Pa zato što se radi o suštinski i funkcionalno dva različita uredjaja. Naravno da mora ako misli da optimizuje za odgovarajući mobilni uredjaj. Kako misliš drugačije? Pod pretpostavkom da se radi optimizacija, a ne da web verziju gledaš na mobilnom i da se nadaš da će biti isto. Obrati pažnju na razliku da neki sajt JESTE optimizovan za handheld ili da NIJE. Ako nije onda mobilni browser (govorim o ne standardnim browserima u mobilnim uredajima) interpretira sadržaj onako kako on misli da je najbolje i adekvatno za mali ekran i pakuje to na neki svoj način što nema veze sa standardom. To na primer vidimo u Mini-Operi. Oni čak izmišljaju neke svoje tagove (mimo zvaničnog standarda) kako bi dizajneri mogli da optimizuju za male uredjaje. Ima toga na opera.com za developere, pa pogledajte.

CSS sasvim lepo radi i sa tabelama.
Naravno da CSS lepo radi sa tabelama, kao i sa ostalim HTML tagovima. Pitanje je pravilne ili nepravilne upotrebe istih.

Nije za komentar da li nešto može lakše da se uradi sa tabelama ...može nije da ne može, ali dugoročno je to loša praksa. Znači postoje razne prečice kad vas mrzi da radite po standardu, ali to nije poenta. Na taj način ulaziš u druge probleme. Pitanje je da li je cilj uraditi kvalitetno, a zbudžiti za pola sata sa tabelama ili već s čim se uvek može.

Takođe ne postojimo mi koji zagovaramo ovo i oni koji zagovaraju ono - postoji lepo (X)HTML i CSS standard - i tu je sve navedeno. "Dizajniranje" tabelama uglavnom "zagovaraju" oni koje mrzi mnogo da kontaju kôd, žuri im se, i nisu naučili dobar deo ovog posla. Ne postoje nikakvi tabori, i lične preference, zna se šta je kodiranje po standardu. Oni koji to ne rade, ili ih mrzi, ili NEZNAJU. Ono što malo stvara probleme je implementacija tog standarda na različitim browserima, neki ga više poštuju, a neki (poprilično) manje (tipa IE). Znači sad ti možeš da se držiš onoga što jeste ili bi barem trebalo da bude mainstream onako kako ga propisuje standard, ili da teraš svoju priču sa tabelama koje su se tako koristile npr. 1996. godine, pa teraj to dokle možeš ... Stilizovanje i pravljenje layouta u CSS-u ima daleko veće mogućnosti od isto toga sa tabelama. Takođe je tačno i da CSS ima mana ali na tome se radi. Najviše problema ima u IE koji ga ne poštuje kako bi trebalo, što izaziva frustracije kod početnika jer ne kontaju zašto "ono" što naprave u dreamweaveru nije isto kao "ono" što se vidi u browseru, a taj isti browser je nažalost veoma zastupljen.

Tačno je da je cilj standarda razdvajanje sadržaja, stila i ponašanja-interakcije (HTML/CSS/JS) - 3 osnovna strukturna elementa. Samo opet ti moraš imati neki markup kojim ćeš uokviriti layout, nije to puko menjanje <TABLE> sa <DIV>, suština je opširnija. Znači tome služi DIVISION (div tag), da se odvoje odgovarajući blokovi kojima će se pridružiti odgovarajući stil - pa da li malo ili veliko, žuto ili plavo, za handheld, print, screen ili kako već treba. Suština CSS stilizovanja je mnogo kompleksnija od priče tabele vs. div. Nisu DIV i SPAN "dodatni" tagovi - već OSNOVNI tagovi.

Takodje, ako sami sebi pravite nešto onda pretpostavljam da je ok da radiš kako god hoćeš (slučaj malog djokice), ali ako profesionalno radiš ovaj posao onda se očekuje poštovanje standarda, i kod poslodavca i kod klijenta, i ja teško da bih mogao komercijalnom klijentu da prodajem tu noob priču.

Poslednja izmena:
Gargoyle, da li znas koliki procenat web sajtova trenutno koristi tabele, a koliki css kao layout?

Sve novo što se proizvede koristi CSS (mislim na ozbiljne sajtove koje naprave profesionalci, a ne klinac iz zgrade u dreamweaver vizuelnom editoru). Pogotovo svi popularni sajtovi kao što su pretraživači i njihovi dodatni sadržaji (pogledaj yahoo na šta liči), sajtovi društvenih mreža (facebook, myspace, youtube), forum i blog softveri (wordpress) i drugo. Sve novo. Eto nabrojao sam ti najpoznatije sajtove, sve full CSS, šta misliš zašto. Sve što je matoro vrlo je moguće da ima tabele. I sve što prave nestručni likovi, ili entuzijaste u kućnoj radinosti. Ako me pitaš za neke stvarne procente, neznam, potraži neko istraživanje. Ja samo navodim šta je standard i šta je praksa.

Opet treba shvatiti da ovo ne znači potpuno izbacivanje tabela, već njihova upotreba prema adekvatnoj nameni a to je tabelarni prikaz podataka, umesto za "crtanje" kompletnih layouta. Znači naravno da i full CSS sajtovi sadrže tabele, ali shvatite razliku između tabelarnog prikaza podataka (npr. spreadsheet) i tabelarno nacrtanog layouta.

Pa zato što se radi o suštinski i funkcionalno dva različita uredjaja. Naravno da mora ako misli da optimizuje za odgovarajući mobilni uredjaj.

Ma nije problem to sto mora da se napravi razlicit CSS za dokument da bi on izgledao kako treba na razlicitim uredjajima. Za to je CSS i namenjen.

Ali, problem je sto svakako moras i sam dokument da prilagodjavas da bi on izgledao kako treba, a to znaci d moras da menjas i HTML. CEsto moras da menjas celu strukturu sajta kada ga prikazujes na drugom uredjaju. Kada to radis, potpuno je bespredmetno da uvezujes CSS sa naglaskom da je za PDA ili neki drugi uredjaj, jer ako vec menjas HTML, mozes u njemu da ucitas drugi CSS bez potrebe da to naglasavas.

To to mozes da uvezes poseban stil za drugi uredjaj radi samo na vrlo jednostavnim dokumentima kojima ne mora da se menja sadrzaj kada se prikazuju na drugacijem uredjaju.

Naravno da CSS lepo radi sa tabelama, kao i sa ostalim HTML tagovima. Pitanje je pravilne ili nepravilne upotrebe istih.

Bas naprotiv, stvar je stila. Tabela je sasvim prirodan nacin da se rasporedjuje sadrzaj na povrsini. Tako je od pamtiveka. Nadji bilo koga strucnog za grafiku, da ti malo objasnjava teoriju forme i videces da ce se tabela brzo pojaviti i uvek biti tu negde kako sastavni element forme.

Tableless pristup se zasniva n tome da se tabela izbegava zbog njenih nedostataka, medjutim, ako izbegavanje tabela u nekom trenutku dovede do izrazaja nedostatke tebleles pristupa, onda je sasvim normalno da se covek odluci za manje zlo.

Nije za komentar da li nešto može lakše da se uradi sa tabelama ...može nije da ne može, ali dugoročno je to loša praksa.

Veliki je napredak da sam naiao na jednog zagovornika tableless pristupa koji priznaje da je nekada stvar lakse uraditi tabelom. 🙂

Znači postoje razne prečice kad vas mrzi da radite po standardu, ali to nije poenta.

Uopste se ne radi o tome da li koga st amrzi ili ne mrzi, vec kako dobiti zeljeni rezultat, a da se nepotrebno ne trosi vreme i drugi resursi.

Na taj način ulaziš u druge probleme. Pitanje je da li je cilj uraditi kvalitetno, a zbudžiti za pola sata sa tabelama ili već s čim se uvek može.

Koje probleme na primer?

Kad god sam diskutovao oko voga, jedini argument za tableless pristup je to sto eto, tu nisi sputan fiksnim rasporedom elemenata vec imas punu slobodu da elemente kontrolises, a da ne menjas HTML kod. To smo vec apsolvirali da je potpuna zabluda i da za svaku obimniju promenu izgleda mora da se menja i HTML kod, bio on sa tabelama ili bez njih, zato sto sam CSS nije mnogo napredniji od kombinacije sa tabelama.

Takođe ne postojimo mi koji zagovaramo ovo i oni koji zagovaraju ono - postoji lepo (X)HTML i CSS standard - i tu je sve navedeno.

Dobro, valjda smo zakljcili da je to sto pise u standardu samo lepa prica, je pola toga nije implementirano kako treba ili uopste nije implementirano, a da ne pricamo sto gomila vitalnih dizajnerskih potreba upste nije ni uslo u standard.

"Dizajniranje" tabelama uglavnom "zagovaraju" oni koje mrzi mnogo da kontaju kôd, žuri im se, i nisu naučili dobar deo ovog posla. Ne postoje nikakvi tabori, i lične preference, zna se šta je kodiranje po standardu. Oni koji to ne rade, ili ih mrzi, ili NEZNAJU.

Dobro, bar si rekao 'uglavnom". Zagovornici tableless dizajna su najcesce mnogo rigorozniji u ovakvim izjavama a time upravo pokazuju koliko u stvari sami ne znaju i nemaju iskustva, vec pricaju napamet, nesto sto su samo culi od drugog.

Ono što malo stvara probleme je implementacija tog standarda na različitim browserima, neki ga više poštuju, a neki (poprilično) manje (tipa IE).

Problema sa CSS-om imaju svi browseri, a nebitno je koji ih ima vise ili manje. Sve se to svodi da moras da prckas i kopas kako da ono sto si zamislio sprovedes a da bude funkcionalno, sto znaci da radi u svim browserima.

Ne retko, to se svede da od nekih ideja moras da odustanes jer ne mozes da ih napravis da rade kako treba u svakom browseru. Siguran sam da je svako ko je iole radio tableles dizajn dolazio u takvu situaciju i da je svako iskusio probleme sa svakim browserom.

Znači sad ti možeš da se držiš onoga što jeste ili bi barem trebalo da bude mainstream onako kako ga propisuje standard, ili da teraš svoju priču sa tabelama koje su se tako koristile npr. 1996. godine, pa teraj to dokle možeš ...

Ne vidim svrhgu drzati se mainstreama po svaku cenu, pogootovo ako taj mainstream ne moze da zadovolji potrebu. Cilj je napraviti kvalitetan i funkcionalan sajt a ne drzati se mainstreama. Upravo je to problem sto vlada pomodarstvo, ljudi mahnito moraju da se drze necega sto je in, a odmah su spremni da pljunu po svemu sto nije in.

Kakve ima veze sto su se tabele korsitile 1996. godine? Mnogo html kodova se koristilo i ranije pa se koriste i danas.

Je l' imas takv pristup i prema grafici uopste, sve sto je korsiceno pre 1996 godien ne treba korsititi jer je zastarelo? Pa sve osnovne graficke tehnike ukljucujuci i one koje danas korsitimo za web dizajn su izmiljenje u ranim stadijumima civilizacije i da vidis, ne danisu zastarele nego predstavljaju sustinu. U te tehnike spada i tabelarni pristup.

Je l' imas takav pristu i prema muzici? Sve sto je starije od 2 godine smatras ******m, zastarelim i smatras da to ne treba slusati?

Stilizovanje i pravljenje layouta u CSS-u ima daleko veće mogućnosti od isto toga sa tabelama.

Niko ne spori da je uvodjenje CSS veliki na predak. Svojevremeno dok sam radio sajtove a niej bilo CSS-a, svaki put kada sam nesto radio ja sam proklinjao autore HTML-a sto nisu uveli CSS-ove. Njih nije trebalo izmisljati, to je stvar koja je takodje odavno vrlo dobro poznata u grafici, samo to tada niej bilo uvedeno u web, zato sto niej imao ko da implementira.

Vremenom pojavili su se ljudi koji su mogli da implementiraju stilove i pojavio se CSS kao dugo prizeljkivani webdizajnerski alat. ALi ni on niej ssvemoguc, ne zato sto je tesko smisliti potrebnu funkcionanost, nego zato sto treba neko to i da implementira.

Sami smo svedoci, koliko dugo ne mogu da implementiraju ni ovo sto je propisano kao standard.

E sad, u takvoj situaciji ako neko nadje kao resenje da u nekom delu dokument aupotrebi tabelu, jer ona daje sasvim odgovarajuci rezultat, i time izbegne maltertiranje sa nedoradjenim CSS-om, to je sasvim u redu.

To ne znaci da treba sve raditi tabelama, bas naprotiv. Treba raditi tableless sve sto se tako moze uraditi, jer to jeste napredniji nacin rada, koji daje vise mogucnosti, ali ne po svaku cenu.

Takođe je tačno i da CSS ima mana ali na tome se radi.

Dok se ne uradi nema svrhe insistrati na njemu. Ne vidim svrhu u insistiranju da, iako sam CSS ne moze da uradi nesto, nikako ne treba korsititi nesto drugo. Cena toga, je da odustanemo da napravimo to sto smo zeleli i da uradimo ono sto CSS moze. To je za mene neprihvatljivo.

A CSS je problem vec naosnovnom nivou, kada treba uraditi osnovni opsti raspored elementa na strani. Vec tu ceka dovoljan broj mina sto u nedoradjenosti standarda, sto u nekompatibilnosti raznih browsera (meni je recimo tu uvek vise problema pravio Firefox, a ne IE).

Tačno je da je cilj standarda razdvajanje sadržaja, stila i ponašanja-interakcije (HTML/CSS/JS) - 3 osnovna strukturna elementa. Samo opet ti moraš imati neki markup kojim ćeš uokviriti layout, nije to puko menjanje <TABLE> sa <DIV>, suština je opširnija. Znači tome služi DIVISION (div tag), da se odvoje odgovarajući blokovi kojima će se pridružiti odgovarajući stil - pa da li malo ili veliko, žuto ili plavo, za handheld, print, screen ili kako već treba. Suština CSS stilizovanja je mnogo kompleksnija od priče tabele vs. div. Nisu DIV i SPAN "dodatni" tagovi - već OSNOVNI tagovi.
Sustina je da je ideja CSS-a da HTML ne sadrzi ama bas nista vise nego sto je potrebno da se oznaci sadrzaj u dokumentu kako bi se taj sadrzaj mogao kontrolsiati iz CSS-a. Onog momenta kada ti moras da ubacis DIV negde da bi postigao odredjeni graficki efekat, ti si se sveo na isti nivo kao i da koristis tabelu. Tog momenta izvikana prednost CSS pada u vodu. Onog momenta kada dva objekta stavis u jedan DIV da bi ih drzao zajedno, ti si uradio upravo ono zbog cega tvrdis da tabelu ne treba koristiti, samo si promenio sintaksu.

To me mngo podseca na svojevremen polemike da li trebakorsititi frejmove ili ne, pa se ispostavilo da svi oni koji su protiv klasicnih frejmova, nemaju nista protiv ifrejmova, iako je to isto #### samo drugo pakovanje.

Takodje, ako sami sebi pravite nešto onda pretpostavljam da je ok da radiš kako god hoćeš (slučaj malog djokice), ali ako profesionalno radiš ovaj posao onda se očekuje poštovanje standarda, i kod poslodavca i kod klijenta, i ja teško da bih mogao komercijalnom klijentu da prodajem tu noob priču.

Kako ovo podseca na jagmu od pre par godina na Flash. Kako su se svi napalili da prave Flash sajtove jer su, eto, mnogo atraktivniji pa su se tako neki i kleli da ne mogu kao profesionalci da prisute da klijnetu ponude bilo sta sto niej flash a na klasicne HTML/CSS sajtove su gledali sa nipodastavanjem.

Ono sto ti klijnetu treba daprodajes to je sjt koji je lak za korsicenje, koji je inforamtivan, brzo se ucitava, optimizovan je za pretraivace i konacno daje efekat kroz posecenost, a ne da isterujes neku besmislenu pricu oko toga trba li ili ne trebakorsititi tabelu, posto korsicenej tabele uopste ne utice na napred navedene kriterijume koji su zaista bitni za kvalitetan sajt.

A bas me zanima koji to od ovih dans popularnih i koricenih sajtova ne koristi tabele? Ja ne znam nijedan. Video sam za neke par tempejtova koji su napravljeni jer se autor zainatio da ne kositi tabele ali su svi oni redom bili ojadjeni za mnogo funkcionalnosti jer je njihova realizacija prosto bila prekomplikovana u tableles pristupu.

A siguran sam da svi mo mozemo da nadjemo gomile veoma popularnih i skupih sajtova koji i dalje koriste tabele.

A mislim i da je malo bespredmetno porediti jednog prosecnog klijenta koji kupuje izradu sajta sa Yahoo, FaceBoom i ostalim velikim igracima koji sebi mogu da priuste isterivanje detalja po svaku cenu.

Ljudi molim vas pomozite, kako da namestim 3 nezavisne kolone da stoje jedna do druge?? U prvoj koloni imam 20 redva i to je u redu, posto ih prosto ubacim preko Common- Table , ali onda posle imam problema sa ostale 2 kolone, jer nece sledecu da stavi pored ove prve kolone vec je stavlja ispod!! A meni trebaju jedna do druge!

Sta da radim, pokusavao sam uz pomoc Draw AP Div da 'nacrtam' kolonu pa da u taj okvir ubacim redove, ali kada pregledam stranu, sve se izmesa! POLUDECU VISE OD OVOG RETARDIRANOG DREAMWEAVERA!!!

Evo konacno sam nekako namestio, preko samih polozaja kolona,kad su bile jedna ispod druge menjao sam im polozaje sa right,left,center i tako to, i na kraju se nekako same namestile... Nervira me to sto moram samo da se uzdam u srecu, a nece nikad normalno da uradi ono sto mu kazem.... i sto ne moze ko u Wordu lepo da stavim kursor na mesto gde hocu i da mi tu insertuje ono sto trazim a ne tako da me *****ava...

Imas na netu gomilu tutorijala kako bas to da uradis posto je to najcesca potreba na web strani i veomaje trazeno, jer, bez tabele je to obicno komplikovano napraviti. Tvoj slucaj je jednotavan pa ces lako naci neko zgodno resenje, ali sta bi bilo da ti jos treba i da sve tri kolone uvek imaju istu visinu, tj ako se neka produzi da se ostale prilagode? 🙂

Poslednja izmena:
Dreamweaver kao program je dobar samo za kodiranje jer lepo nadopunjava kod i lepo može da ga organizuje, ali njegov "live" prikaz ne vredi ničemu jer ne koristi ni jedan moderan "engine" za prikaz stranica. Doduše, DW CS4 će imati webkit instaliran pa će editor prikazivati stranice kao Safari i Google Chrome, a oni u dobroj (najboljoj) meri poštuju nove standarde. Upravo zbog toga što još uvek ne prikazuje dobro finalni izgled, umesto njega koristi IE6, IE7, Firefox, Operu i Safari sve zajedno. Dobar web sajt mora da bude bar 99% isti u svim browserima, mada bih ja najradije batalio IE6 podršku da ga ne koristi još uvek toliki broj ljudi :-/

Tabele vs CSS

Tabele su definitivno lakše za početnike koji umesto koda koriste neki vizuelni editor za sastavljanje stranice. Kroz njih svako mora da prođe. Nedostatak je što kod sa tabelama izgleda očajno, a sam izgled stranice se kasnije veoma teško menja. Doduše, u nekim slučajevima one olakšavaju posao kada nešto zbog međusobne kompatibilnosti browsera nije moguće izvesti (khmIE6khm).

CSS je sjajan alat za profesionalce. Preko njega bukvalno sve od elemenata na ekranu može da se izmeni i prilagodi dizajnu i specifičnim potrebama. Za početnike je dosta komplikovan, ali kada se skapira u potpunosti, tabele same po sebi postanu zastarele. "Ozbiljni" web dizajneri koji danas osporavaju CSS ili ne znaju o čemu pričaju ili nemaju tri blage o čemu pričaju 😉

Jedini dobar savet za web dizajn je da početnici od početka počnu da koriste html tagove samo i isključivo za ono za šta su namenjeni:
table - za tabelarni prikaz podataka (kalendari, excell podaci i sl)
p - za pasus teksta
a - za linkove
h - za naslove

itd.

Time se obezbeđuje:
1. Dobar kod (možda i validan ako se kored potrudi malo)
2. Bolje rangiranje na pretraživačima što je na kraju krajeva i jedna od najvažnijih stvari u web dizajnu.

Poslednja izmena:
Dreamweaver kao program je dobar samo za kodiranje jer lepo nadopunjava kod i lepo može da ga organizuje, ali njegov "live" prikaz ne vredi ničemu jer ne koristi ni jedan moderan "engine" za prikaz stranica.

Pocetnici DreamWeaver dozivljavaju kao resenje za sve. Zbog toga ja svakome preoporucujem da se mane toga dok uci i da koristi neki obican editor, pa makar i Notepad ili nesto slicno, jer samo tako ce zaista nauciti da pravi dobar kod.

S druge strane DreamWeaver je odlican alat za napredne kodere jer ima vrlo zgodne alate, ali ne vizuelne, kao sto pocetnici misle. Preview u DreamWeaveru je najvredniji ne zato sto pokazuje kako ce stranica da ispadne, nego zato sto omogucava koderu da jednim klikom lako pronadje objekat ili definiciju stila u kodu, da ne mora da trazi peske, sto moze da bude prilicno smorno kada je stranica komplikovana.

Za preview, svakako treba koristiti veb citace, a i DW to podrzava, jer ima mogucnost da se u njemu podese hot-key za pokretanje vise veb citaca za pregled stranice, mada je i to najcesce nefunkcionalno, jer se danas skoro sve radi u skript jezicima pa se pregled mora raditi preko servera (DW, doduse, i to podrzava u nekoj meri). POreview se obicno svodi na to da pokrenete citac i otvorite dokument na kome radite, bilo direktno bilo preko servera, i onda kada nesto promenite u citacu napravite refresh da vidite tu promenu.

Dreamweaver se, pak, uglavnom koristi u split ili code rezimu, a design rezim posluzi ako se unosi veca kolicina teksta ili tako nesto.

Da li bi neko bio ljubazan od vas da mi pomogne, pošto pokušavam da približim sebi CSS, pa me zanima kako bih sledeću stvar mogao da uradim uz pomoć CSS a bez tabela? evo slike :

Jedan od nacina, vrlo jednostavan, ali i ogranicen po pitanju primenljivosti.

Kod:
<style type="text/css">
<!--

.red .cell {
	width: 250px;
	float: left;
	text-align: center;
}

-->
</style>
<div class="red">
<div class="cell">aaaaaaa</div><div class="cell">bbbbbbb</div><div class="cell">cccccc</div>
</div>

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno