Pa zato što se radi o suštinski i funkcionalno dva različita uredjaja. Naravno da mora ako misli da optimizuje za odgovarajući mobilni uredjaj.
Ma nije problem to sto mora da se napravi razlicit CSS za dokument da bi on izgledao kako treba na razlicitim uredjajima. Za to je CSS i namenjen.
Ali, problem je sto svakako moras i sam dokument da prilagodjavas da bi on izgledao kako treba, a to znaci d moras da menjas i HTML. CEsto moras da menjas celu strukturu sajta kada ga prikazujes na drugom uredjaju. Kada to radis, potpuno je bespredmetno da uvezujes CSS sa naglaskom da je za PDA ili neki drugi uredjaj, jer ako vec menjas HTML, mozes u njemu da ucitas drugi CSS bez potrebe da to naglasavas.
To to mozes da uvezes poseban stil za drugi uredjaj radi samo na vrlo jednostavnim dokumentima kojima ne mora da se menja sadrzaj kada se prikazuju na drugacijem uredjaju.
Naravno da CSS lepo radi sa tabelama, kao i sa ostalim HTML tagovima. Pitanje je pravilne ili nepravilne upotrebe istih.
Bas naprotiv, stvar je stila. Tabela je sasvim prirodan nacin da se rasporedjuje sadrzaj na povrsini. Tako je od pamtiveka. Nadji bilo koga strucnog za grafiku, da ti malo objasnjava teoriju forme i videces da ce se tabela brzo pojaviti i uvek biti tu negde kako sastavni element forme.
Tableless pristup se zasniva n tome da se tabela izbegava zbog njenih nedostataka, medjutim, ako izbegavanje tabela u nekom trenutku dovede do izrazaja nedostatke tebleles pristupa, onda je sasvim normalno da se covek odluci za manje zlo.
Nije za komentar da li nešto može lakše da se uradi sa tabelama ...može nije da ne može, ali dugoročno je to loša praksa.
Veliki je napredak da sam naiao na jednog zagovornika tableless pristupa koji priznaje da je nekada stvar lakse uraditi tabelom.
🙂
Znači postoje razne prečice kad vas mrzi da radite po standardu, ali to nije poenta.
Uopste se ne radi o tome da li koga st amrzi ili ne mrzi, vec kako dobiti zeljeni rezultat, a da se nepotrebno ne trosi vreme i drugi resursi.
Na taj način ulaziš u druge probleme. Pitanje je da li je cilj uraditi kvalitetno, a zbudžiti za pola sata sa tabelama ili već s čim se uvek može.
Koje probleme na primer?
Kad god sam diskutovao oko voga, jedini argument za tableless pristup je to sto eto, tu nisi sputan fiksnim rasporedom elemenata vec imas punu slobodu da elemente kontrolises, a da ne menjas HTML kod. To smo vec apsolvirali da je potpuna zabluda i da za svaku obimniju promenu izgleda mora da se menja i HTML kod, bio on sa tabelama ili bez njih, zato sto sam CSS nije mnogo napredniji od kombinacije sa tabelama.
Takođe ne postojimo mi koji zagovaramo ovo i oni koji zagovaraju ono - postoji lepo (X)HTML i CSS standard - i tu je sve navedeno.
Dobro, valjda smo zakljcili da je to sto pise u standardu samo lepa prica, je pola toga nije implementirano kako treba ili uopste nije implementirano, a da ne pricamo sto gomila vitalnih dizajnerskih potreba upste nije ni uslo u standard.
"Dizajniranje" tabelama uglavnom "zagovaraju" oni koje mrzi mnogo da kontaju kôd, žuri im se, i nisu naučili dobar deo ovog posla. Ne postoje nikakvi tabori, i lične preference, zna se šta je kodiranje po standardu. Oni koji to ne rade, ili ih mrzi, ili NEZNAJU.
Dobro, bar si rekao 'uglavnom". Zagovornici tableless dizajna su najcesce mnogo rigorozniji u ovakvim izjavama a time upravo pokazuju koliko u stvari sami ne znaju i nemaju iskustva, vec pricaju napamet, nesto sto su samo culi od drugog.
Ono što malo stvara probleme je implementacija tog standarda na različitim browserima, neki ga više poštuju, a neki (poprilično) manje (tipa IE).
Problema sa CSS-om imaju svi browseri, a nebitno je koji ih ima vise ili manje. Sve se to svodi da moras da prckas i kopas kako da ono sto si zamislio sprovedes a da bude funkcionalno, sto znaci da radi u svim browserima.
Ne retko, to se svede da od nekih ideja moras da odustanes jer ne mozes da ih napravis da rade kako treba u svakom browseru. Siguran sam da je svako ko je iole radio tableles dizajn dolazio u takvu situaciju i da je svako iskusio probleme sa svakim browserom.
Znači sad ti možeš da se držiš onoga što jeste ili bi barem trebalo da bude mainstream onako kako ga propisuje standard, ili da teraš svoju priču sa tabelama koje su se tako koristile npr. 1996. godine, pa teraj to dokle možeš ...
Ne vidim svrhgu drzati se mainstreama po svaku cenu, pogootovo ako taj mainstream ne moze da zadovolji potrebu. Cilj je napraviti kvalitetan i funkcionalan sajt a ne drzati se mainstreama. Upravo je to problem sto vlada pomodarstvo, ljudi mahnito moraju da se drze necega sto je in, a odmah su spremni da pljunu po svemu sto nije in.
Kakve ima veze sto su se tabele korsitile 1996. godine? Mnogo html kodova se koristilo i ranije pa se koriste i danas.
Je l' imas takv pristup i prema grafici uopste, sve sto je korsiceno pre 1996 godien ne treba korsititi jer je zastarelo? Pa sve osnovne graficke tehnike ukljucujuci i one koje danas korsitimo za web dizajn su izmiljenje u ranim stadijumima civilizacije i da vidis, ne danisu zastarele nego predstavljaju sustinu. U te tehnike spada i tabelarni pristup.
Je l' imas takav pristu i prema muzici? Sve sto je starije od 2 godine smatras ******m, zastarelim i smatras da to ne treba slusati?
Stilizovanje i pravljenje layouta u CSS-u ima daleko veće mogućnosti od isto toga sa tabelama.
Niko ne spori da je uvodjenje CSS veliki na predak. Svojevremeno dok sam radio sajtove a niej bilo CSS-a, svaki put kada sam nesto radio ja sam proklinjao autore HTML-a sto nisu uveli CSS-ove. Njih nije trebalo izmisljati, to je stvar koja je takodje odavno vrlo dobro poznata u grafici, samo to tada niej bilo uvedeno u web, zato sto niej imao ko da implementira.
Vremenom pojavili su se ljudi koji su mogli da implementiraju stilove i pojavio se CSS kao dugo prizeljkivani webdizajnerski alat. ALi ni on niej ssvemoguc, ne zato sto je tesko smisliti potrebnu funkcionanost, nego zato sto treba neko to i da implementira.
Sami smo svedoci, koliko dugo ne mogu da implementiraju ni ovo sto je propisano kao standard.
E sad, u takvoj situaciji ako neko nadje kao resenje da u nekom delu dokument aupotrebi tabelu, jer ona daje sasvim odgovarajuci rezultat, i time izbegne maltertiranje sa nedoradjenim CSS-om, to je sasvim u redu.
To ne znaci da treba sve raditi tabelama, bas naprotiv. Treba raditi tableless sve sto se tako moze uraditi, jer to jeste napredniji nacin rada, koji daje vise mogucnosti, ali ne po svaku cenu.
Takođe je tačno i da CSS ima mana ali na tome se radi.
Dok se ne uradi nema svrhe insistrati na njemu. Ne vidim svrhu u insistiranju da, iako sam CSS ne moze da uradi nesto, nikako ne treba korsititi nesto drugo. Cena toga, je da odustanemo da napravimo to sto smo zeleli i da uradimo ono sto CSS moze. To je za mene neprihvatljivo.
A CSS je problem vec naosnovnom nivou, kada treba uraditi osnovni opsti raspored elementa na strani. Vec tu ceka dovoljan broj mina sto u nedoradjenosti standarda, sto u nekompatibilnosti raznih browsera (meni je recimo tu uvek vise problema pravio Firefox, a ne IE).
Tačno je da je cilj standarda razdvajanje sadržaja, stila i ponašanja-interakcije (HTML/CSS/JS) - 3 osnovna strukturna elementa. Samo opet ti moraš imati neki markup kojim ćeš uokviriti layout, nije to puko menjanje <TABLE> sa <DIV>, suština je opširnija. Znači tome služi DIVISION (div tag), da se odvoje odgovarajući blokovi kojima će se pridružiti odgovarajući stil - pa da li malo ili veliko, žuto ili plavo, za handheld, print, screen ili kako već treba. Suština CSS stilizovanja je mnogo kompleksnija od priče tabele vs. div. Nisu DIV i SPAN "dodatni" tagovi - već OSNOVNI tagovi.
Sustina je da je ideja CSS-a da HTML ne sadrzi ama bas nista vise nego sto je potrebno da se oznaci sadrzaj u dokumentu kako bi se taj sadrzaj mogao kontrolsiati iz CSS-a. Onog momenta kada ti moras da ubacis DIV negde da bi postigao odredjeni graficki efekat, ti si se sveo na isti nivo kao i da koristis tabelu. Tog momenta izvikana prednost CSS pada u vodu. Onog momenta kada dva objekta stavis u jedan DIV da bi ih drzao zajedno, ti si uradio upravo ono zbog cega tvrdis da tabelu ne treba koristiti, samo si promenio sintaksu.
To me mngo podseca na svojevremen polemike da li trebakorsititi frejmove ili ne, pa se ispostavilo da svi oni koji su protiv klasicnih frejmova, nemaju nista protiv ifrejmova, iako je to isto #### samo drugo pakovanje.
Takodje, ako sami sebi pravite nešto onda pretpostavljam da je ok da radiš kako god hoćeš (slučaj malog djokice), ali ako profesionalno radiš ovaj posao onda se očekuje poštovanje standarda, i kod poslodavca i kod klijenta, i ja teško da bih mogao komercijalnom klijentu da prodajem tu noob priču.
Kako ovo podseca na jagmu od pre par godina na Flash. Kako su se svi napalili da prave Flash sajtove jer su, eto, mnogo atraktivniji pa su se tako neki i kleli da ne mogu kao profesionalci da prisute da klijnetu ponude bilo sta sto niej flash a na klasicne HTML/CSS sajtove su gledali sa nipodastavanjem.
Ono sto ti klijnetu treba daprodajes to je sjt koji je lak za korsicenje, koji je inforamtivan, brzo se ucitava, optimizovan je za pretraivace i konacno daje efekat kroz posecenost, a ne da isterujes neku besmislenu pricu oko toga trba li ili ne trebakorsititi tabelu, posto korsicenej tabele uopste ne utice na napred navedene kriterijume koji su zaista bitni za kvalitetan sajt.
A bas me zanima koji to od ovih dans popularnih i koricenih sajtova ne koristi tabele? Ja ne znam nijedan. Video sam za neke par tempejtova koji su napravljeni jer se autor zainatio da ne kositi tabele ali su svi oni redom bili ojadjeni za mnogo funkcionalnosti jer je njihova realizacija prosto bila prekomplikovana u tableles pristupu.
A siguran sam da svi mo mozemo da nadjemo gomile veoma popularnih i skupih sajtova koji i dalje koriste tabele.
A mislim i da je malo bespredmetno porediti jednog prosecnog klijenta koji kupuje izradu sajta sa Yahoo, FaceBoom i ostalim velikim igracima koji sebi mogu da priuste isterivanje detalja po svaku cenu.