Šta je novo?

Radijus Vektor kablovski internet

Ja sam korisnik 128kb/s SBB-a i veoma sam zadovoljan DC++ programom.

DC++ rula, jedino moj dzep ne rula :( Moracu da se stekam i da u najskorije vreme obezbedim neki 64k, dosta je za pocetak

Opti jesi podneo zahtev za prikljucenje?

Nisam jos, polako, dok se skupe pare...proci ce mozda i mesec dana...

Ja sam poceo da razmisljam da uplatim Flat 128,ali cu se ziv pojeti ako budem imao mogucnost za ADSL odmah posle toga.
Opet u suprotnoj situaciji,nerviracu ce sto sam jos uvek na dialup-u ako bude mnogo kasnio ADSL

Moze li mi neko reci kako da koristim edonkey i emule. Nadjem fajlove sa velikom dostupnoscu, stavim download i to traje vecnost. Cak i kad krene download ne prelazi 1Kbps. DC++ zna da iskoristi maksimum. Ima li neka caka i da li postoji jos neki dobar P2P program?

Calibra, a sto bi toliko insistirao na ADSL-u ? Mislim da je kabl bolje resenje...

Cak i kad dodje ADSL cene ce sigurno biti slicne, odnosno ako ADSL bude jeftiniji, morace i kabl da pojeftini.

OptiPlex je napisao(la):
Calibra, a sto bi toliko insistirao na ADSL-u ? Mislim da je kabl bolje resenje...

Tesko da je kabl bolje resenje kada ti je provajder SBB,Icom ili Vektor.

Meni upload ne igra mnogo a DL mi mnogo vise znaci,a kod ADSL je veza asimetricna i cenim da ce bar 20-30% biti povoljniji od kabla racunajuci DL brzinu.

A i ADSL ce nuditi provajderi koji imaju linkove od 34Mbita ili vise,sigurno ce kod njih biti kvalitetnija veza nego kod ovih kablovnjaka koji se stekare po tom pitanju samo tako.

Ovakva kablovska mreza kakvu je imaju doticni provajderi sigurno nije na tehnickom nivou ADSL-a pa cenim da ce biti nemoguce brzine preko 512kb,dok sa ADSL-om ce moci vise sigurno,a to ce mi biti interesantno kada budu pale cene .

Imam vise poverenja u teleokm i provajdere,nego u kablovske operatere

Nema vise razloga

ja mislim da je cela prica o ADSL samo da se zapljune mesto
veliko je pitanje kada ce to biti
sistem kao i za sve ostalo koliko puta vam se desilo da prodavac kaze 'sutra ce' i to ispadne za mesec dana. pri tome vas namerno zavlaci 'da ce biti sutra' iako je svestan da od toga nema nista cisto da ne odete kod drugog.

i ISDN je dosao pre 99 pa evo ja ga jos uvek cekam
pretpostavljam da ce ljudi koji imaju vezu kao Calibra brze doci do toga

a za ostale ko moze kabal nek uzima - nece se pokajati

ja licno nemam poverenja u telekom i zelim im sigurnu smrt odnosno privatizaciju kao u britaniji - razbiju BT na 7 delova pa se takmicite macani => potpuno besplatni lokalni pozivi, pet puta jeftiniji medjunarodni, mobilna telefonije 5x jeftinija. :,,:

Poslednja izmena:
Samo mislim da ce adsl moci da koristi nekih 20% korisnika,zgob budjavih centrala,a trebaju i one bakarne zice...

Ma jesi normalan :) kojih 20% pa oni ni ISDN ne umeju/nece/ne-das-dovolja da uvedu a kamoli ASDL ako bude 5% bude u mogucnosti to ce biti premija
i to za sledecih 6-12 meseci

garantujem ti da je ASDL samo fora da se zapljune mesto i nista mnogo vise od toga

NEce bit mnogo ADSL-ova u pocetku,a kasnije ce verujem zavisiti od potraznje i konkurencije u vidu drugih tehnologija

JA ipak cekam ADSL,bice kvalitetniji ,pouzdaniji i jeftiniji(barem po DL-u) sigurno.

Ne verujem da ce adsl moci a koristi samo oko 5% kao sto ilija kaze,jer adsl ne nudi samo jedan provajder,vec vise njih.Uostalom,kako se njima isplati da uvode adsl ako ce ih koristiti zanemarljiv broj korisnika???

Nije frka u provajderima to je super, problem je sto telekom treba da ti stvori uslove.
ISDN je prica iz 98 kada je dosao u YU pa evo tek pre godinu dana je to pocelo koliko-toliko da se siri na opstu populaciju. Provajderi su narravno bili spremni mnogo ranije :)

ne vidim zasto ce ASDL ici ne znam kako brze od mnogo jednostavnijeg ISDNa :trust:

Poslednja izmena:
DS9 je napisao(la):
Dakle, dal` npr. u okolini Vozdovacke crkve neko koristi njihov net. Kako radi, sta se desava?.

Danas sam razgovarao sa nekim od ljudi u Radijusu, koji su zaduzeni za odrzavanje neta.
Prvo, kazu da je na Vozdovcu pusten net.
Drugo, covek mi je na moje pitanje da li bih mogao da dobijem 128k, rekao da ne moze za privatna lica, vec samo 64k. Jel` ste vi koji imate 128, ugovor potpisali za "pravna lica".

pa ne vidim zasto bi toliko zagrevali pricu o adsl-u ako ce da bude toliko ograniceno.Mada sta znam ipak je ovo Srbija...

DS9 je napisao(la):
Danas sam razgovarao sa nekim od ljudi u Radijusu, koji su zaduzeni za odrzavanje neta.
Prvo, kazu da je na Vozdovcu pusten net.
Drugo, covek mi je na moje pitanje da li bih mogao da dobijem 128k, rekao da ne moze za privatna lica, vec samo 64k. Jel` ste vi koji imate 128, ugovor potpisali za "pravna lica".

ne mogu da ti pomognem
kablovski RV koristim na 64kb par meseci
trenutno sam od 1. na 128kb ali posto te ponude zvanicno nema u cenovniku ne mogu da ti garantujem da je nisam dobio na testiranje.

pretpostavljam da ce se u cenovniku vrlo uskoro pojaviti i 128kb a mozda i 256kb

Ok, razumeli smo se Ilija.
Sledece me zanima jer mi se cini da bi mogao da imas korisne informacije. U razgovoru sa covekom iz RV, na moje pitanje koliko je ogranicenje u downloadu (za npr. mesec dana) - covek mi je objasnjavao da oni ne prodaju download nego da nude link (ako ovo cita onda se izvinjavam ako sam lose preneo njegove reci). Kada rekoh da bih npr. bio zadovoljan sa npr. 5-6GB za mesec dana, covek je isprva rekao da je to puno i uopsteno mi objasnjavao da se ogranicava neadekvatno ponasanje na mrezi.... (?)

Elem, cela konverzacija je povremeno bila kao da razgovaraju dva polugluva coveka, pa je (meni) ostao utisak da nisam dobio odgovor na pitanje koliko mogu da dl-ujem dnevno, a da pri tom nikom ne izazivam probleme, niti drugi meni.

Kako sam shvatio iz razgovora, download je sasvim slobodan van radnog vremena , odnosno od npr. 7-17H.

E sad sta me zanima: Zamislite da hocete kontinuirano dl-ujete, ali tako da ogranicite brzinu dl manageru na npr. max. 2kb/s. Time bi ste dl-ovali oko 7MB za sat vremena, odnosno oko 170 MB na dan, a za mesec dana bi to bilo oko 5GB. Onda se postavlja pitanje da li ce vam RV spreciti dl od 2Kb/s u periodu od 7-17H.
Nadam se da sam bio jasan. Jer, ako oni tvrde da je u periodu 7-17H omogucen samo uobicajen serf, onih npr. 2kb/s je u tom periodu i manje nego uobicajen serf.

Sta hocu da kazem - neko vam prodaje pristup internetu ali vama izgleda kao da moli boga da ga vi ne koristite 24 casa.
Kako vam danas dl-menadzeri (flashget, getright...) omogucavaju da informacije vas racunar prikuplja za vas i kada ga ne "koristite", onda je sasvim logicno pitanje koliko je realno ogranicenje.
Da bih bio jasniji, uopste me ne bi tangiralo da mi se kaze npr. da od 17-7H mogu da imam (ili da budem ogranicen na) 5 kb/s, a da od 7-17 bude 2 kb/s, to bi mi bilo sasvim u redu.

Ovako, nikako ne znam kada krsim ogranicenje, koje fizicki ne postoji (jer npr. ne ogranicavaju modem) nego je neki vrlo siroko podrazumevan pojam.

Naravno da cu sve ovo sto sam napisao reci ljudima u RV kad budem otisao da sklopim ugovor, a do tada me zanima vase misljenje. Btw, poslao sam im mail pre dva dana al` mi nisu odgovorili. Ipak, covek sa kojim sam razgovarao je bio vrlo korektan, i odvojio je prilicno vremena (oko 15ak minuta) za razgovor, mada verujem da bi me vrlo rado oterao u 3pm da mu ovo nije posao.

Na kraju, secam se kada sam slicno pitanje postavio mozda cak i istom coveku, al pre godinu dana kada su tek pocinjali da razvode kablove za televiziju. Ostao mi je utisak da kad god pitam koliko mogu da dl-ujem - da zauzmu gard kao da cu da im zauzmem polovinu kapaciteta. Odma pocinju da mi pominju adsl, satelit, poredjenje cene dialup-a+telefon u odnosu na kabl (po sistemu, pa sta bi ste vi hteli za ove pare...). Neko bi iz takve price mogao pogresno da shvati da je dial-up pouzdanija i bolja veza jer je, eto, skuplja.

Poslednja izmena:
Calibra 4WD je napisao(la):
Tesko da je kabl bolje resenje kada ti je provajder SBB,Icom ili Vektor.

Meni upload ne igra mnogo a DL mi mnogo vise znaci,a kod ADSL je veza asimetricna i cenim da ce bar 20-30% biti povoljniji od kabla racunajuci DL brzinu.

A i ADSL ce nuditi provajderi koji imaju linkove od 34Mbita ili vise,sigurno ce kod njih biti kvalitetnija veza nego kod ovih kablovnjaka koji se stekare po tom pitanju samo tako.

Ovakva kablovska mreza kakvu je imaju doticni provajderi sigurno nije na tehnickom nivou ADSL-a pa cenim da ce biti nemoguce brzine preko 512kb,dok sa ADSL-om ce moci vise sigurno,a to ce mi biti interesantno kada budu pale cene .

Imam vise poverenja u teleokm i provajdere,nego u kablovske operatere

Nema vise razloga

grdno, ali grdno gresis ovaj sinak. vidim da si neupucen, pa da ti kazem par cinjenica. a cinjenice su proste i ovde ima ljudi koji vrlo dobro znaju koji provajder ima koliki link. a samim time i znadu da ima kablovskih operatera koji trenutno imaju linkove jace od 34 Mbps, sto je daleko vece od gomile provajdera koji se busaju u grudi svojom velicinom.

i pre nego sto ustrajes u izjavi da kablovski operateri nikada nece moci da ponude vece brzine od 512Kbps, prosetaj malo po sajtovima istih, iznenadices se da to rade vec mesecima i da medju prisutnima u ovoj temi ima onih koji se kace na 1Mbps.

nema ljutis, samo se malo bolje informisi.

DS9 Ne znam sta da ti kazem ali potpuno razumem tvoju dilemu

ocigledno nije sve u potpunosti definisano
ja licno se zalazem za flat rate - da je flat rate
znaci kolko si skinuo skinuo si (all-you-can-eat-zapadni fazon)
ali RV ne mora da deli moje misljenje

meni je veci problem LowID zbog koga sam na p2p listama cekanja za file i po 10sati...

autarh je napisao(la):
grdno, ali grdno gresis ovaj sinak. vidim da si neupucen, pa da ti kazem par cinjenica. a cinjenice su proste i ovde ima ljudi koji vrlo dobro znaju koji provajder ima koliki link. a samim time i znadu da ima kablovskih operatera koji trenutno imaju linkove jace od 34 Mbps, sto je daleko vece od gomile provajdera koji se busaju u grudi svojom velicinom.

i pre nego sto ustrajes u izjavi da kablovski operateri nikada nece moci da ponude vece brzine od 512Kbps, prosetaj malo po sajtovima istih, iznenadices se da to rade vec mesecima i da medju prisutnima u ovoj temi ima onih koji se kace na 1Mbps.

nema ljutis, samo se malo bolje informisi.

Nije bas da sam neupucen,ajmo malo da baratamo sa cinjenicama OK?

Koji to kablovski operater ima veci link od 34Mbps-a,ti kazes da ih ima nekoliko,ako ima vise od 1-og ja im pojedem sve kablove u njihovoj infrastrukturi.
Jedino SBB mozda ima neki pristojniji link,ali sumnjam da i oni imaju 34Mbpsa.
Od provajdera znam pouzdano da Verat,Yubc i Eunet imaju vece linkove od 34Mbpsa.

Koliko kablovskih operatera nudi vece brzine od 512kb,opet jedin SBB i to sa extra paprenom cenom,sigurno ce u jacim paketima biti jeftiniji ADSL ,o kvalitetu uopste necu da polemisem,dovoljno mi je da vidim koliko se mnogi muce na 64 i 128kb.

Naravno da nema ljutis.

Calibra 4WD je napisao(la):
Nije bas da sam neupucen,ajmo malo da baratamo sa cinjenicama OK?

Koji to kablovski operater ima veci link od 34Mbps-a,ti kazes da ih ima nekoliko,ako ima vise od 1-og ja im pojedem sve kablove u njihovoj infrastrukturi.
Jedino SBB mozda ima neki pristojniji link,ali sumnjam da i oni imaju 34Mbpsa.
Od provajdera znam pouzdano da Verat,Yubc i Eunet imaju vece linkove od 34Mbpsa.

Koliko kablovskih operatera nudi vece brzine od 512kb,opet jedin SBB i to sa extra paprenom cenom,sigurno ce u jacim paketima biti jeftiniji ADSL ,o kvalitetu uopste necu da polemisem,dovoljno mi je da vidim koliko se mnogi muce na 64 i 128kb.

Naravno da nema ljutis.

ono operateri, mnozina, bilo je retoricki, i za link i za usluge. sto se klasicnih ISP-ova tice, jedino ta tri imaju >=34, u pravu si, od toga jedan ima svoj internet preko svog linka, drugi ima telekomov internet preko telekomovog linka, a treci svoj internet preko telekomovog linka. ostali kupuju od njih i od telekoma, one antenice ne racunam jerbo im sluze za backup.

autarh je napisao(la):
ono operateri, mnozina, bilo je retoricki, i za link i za usluge. sto se klasicnih ISP-ova tice, jedino ta tri imaju >=34, u pravu si, od toga jedan ima svoj internet preko svog linka, drugi ima telekomov internet preko telekomovog linka, a treci svoj internet preko telekomovog linka. ostali kupuju od njih i od telekoma, one antenice ne racunam jerbo im sluze za backup.

Znaci ipak baratam sa nekim cinjenicama zar ne :smoke:

Ali hajde sad ti meni kazi koji kablovski operateri imaju takve linkove,kao sto si naveo pre par postova?
SBB koliko znam uzima link od Verata,zar ne?Koliki?Tesko da je 34Mbps!!!
Ostali kablovski provajderi su skoro 10 manji od SBB,zar ne?
SBB mnogim pravi probleme i ceka se po MNOGO na dolazak strucnih ekipa,zar ne?

Ovakic...da dodjem i ja na red. Kod ortaka smo uplatili 128k...net radi ko lud ... nekad zabode na minut i nema nikakvog prenosa ali osim tog minuta radi oke. (znaci ovo govorim kao da se meni desavalo jer smo po ceo dan kod njega i radimo sledece.) Sto se tiche svih tih zabrana blabla.. covek dok nam je kacio modem i davao nam IP adrese i ostale priupitam ga ja to za download ... koliko nam je ogranichenje... kaze ma samo udri...on je za 10 dana sigurno skinuo preko 2-3 GB a kad ne skida onda igra cs sto je jedno te isto. tako da ne verujem da neko iskreno postuje taj njihov neki zakon ko sto ilija kaze...all-you-can-eat i ja sam platio flat za koji su oni u svom zakonu rekli da ne garantuju 100% 128 k ali dobijas max link te brzine, pa ako ja imam tu brzinu i taj zakon nigde ne pise da ne smem da downloadujem...nego pise mole se korisnici. pa molim i ja njih da mi daju duplo vece kvote za iste pare i svi zadovoljni!

vudu_dva je napisao(la):
ja sam ih cimao pre pola godine nekoliko puta, obećavali su da će nešto proveriti/izmeriti u zgradi i da će mi se javiti, pa nije bilo ništa.. onda mi je pošlo za rukom da dođem do direktnog kontakta čoveka koji je u RV zadužen za net (10x Jakša) i potpisao sam ugovor... trebalo bi da uvedu u toku sledeće nedelje, pa javljam sveže utiske :)

posle nedelju dana korišćenja, u kratkim crtama, da ne čitate roman.. znači, radijus vektor, 64kbit flat:

- surf je kao na 56k modemu, na trenutke i sporiji jer nema hardverske kompresije
- download 7-8 kB/s
- p2p radi (probao kazaa i slsk)
- ping u igrama (probao sam q2, q3, enemy territory i battlefield) 100 noću, 150-200 danju po evropi..
- najbolje su povezani sa nemačkom, beneluksom i skandinavijom. sa sbb-om je veza užasna, kao da imaš gprs.
- bio je jedan prekid juče, trajalo je oko 2h. modem se povremeno zaglupi, mora da se radi repair konekcije

inače, lik koji je zadužen za kablovski u RV je sasvim ok, profesionalac i to, ali je očigledno da je u poslu preko glave. za 1000 dinara je ovo sasvim ok, jeftinije je od kombinacije telefon+flat, ali je daleko od "pravog" kabla.. rado bih uzeo 128k za 1500 dinara, što mu je normalna cena..

vudu_dva je napisao(la):
posle nedelju dana korišćenja, u kratkim crtama, da ne čitate roman.. znači, radijus vektor, 64kbit flat:

- surf je kao na 56k modemu, na trenutke i sporiji jer nema hardverske kompresije
- download 7-8 kB/s
- p2p radi (probao kazaa i slsk)
- ping u igrama (probao sam q2, q3, enemy territory i battlefield) 100 noću, 150-200 danju po evropi..
- najbolje su povezani sa nemačkom, beneluksom i skandinavijom. sa sbb-om je veza užasna, kao da imaš gprs.
- bio je jedan prekid juče, trajalo je oko 2h. modem se povremeno zaglupi, mora da se radi repair konekcije

U principu, mogu da potvrdim sve sto si rekao, kod mene isto tako radi. Meni licno najvise smeta sto dobijas IP iz opsega privatnih adresa i maskiran si njihovim IP-em sto kada je EMule u pitanju znaci LowID a ista stvar je i sa drugim p2p programima. Sve u svemu, ja sam ipak zadovoljan, u odnosu na dial-up ovo je super, jos ako omoguce 128 ili vise... Jos samo da resim problem sto me ortaci i dalje stalno cimaju na mobilni, nikako da ukapiraju da mi je fiksni sada slobodan :guitar:

Vrh Dno