Šta je novo?

Radeon HD 4000

• Začetnik teme Začetnik teme starac
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

starac

Čuven
Učlanjen(a)
13.01.2005
Poena
815
http://www.nordichardware.com/news,7356.html

hd40002vi0.png

hd40001oo9.png

hd40003of7.png

The ATI Radeon HD 4000 series is slated for late Q2. Information about the high-end RV770 has been leaking onto the web, from here and there, but the exact specifications has remained in the shadows. German hardware site Hartware.net has gotten their hands on what seems to be pretty authentic information. As far as we can tell, it looks believable and matches the rumors going around. We're still far away from the launch and the figures are subject to change. We also have some information on our own to share with you.

The information published elsewhere suggests that ATI will use GDDR5 to a great extent, which surprise us a little. On the other hand, ATI may know something about GDDR5 that we don't (we would be surprised otherwise). RV770 has GDDR5 support, but whether ATI will actually use it remains to be seen. GDDR4 with most of the high-end cards is a highly likely scenario. The frequencies suggested here are actually lower than what good GDDR4 chips are capable of.

RV770 will break 1TFLOPS, while the R700, with two RV770, should be capable of twice that, more than 2TFLOPS. This is higher than what he had expected, but then again the core frequencies are also higher than expected. All cores are made by TSMC and their 55nm process. We're still trying to hunt down more reliable information on the design of the "core".

Ovako na papiru djeluje obecavajuce i ambiciozno.

Poslednja izmena:
DDR5 memorija na 3600-4400Mhz? deluje nerealno 🙂

DVA ****NA TERAFLOPSA! (izvinjavam se na psovanju, ali DVA TERAFLOPSA) Covece dokle smo stigli... Nekako mi za DDR5 i toliko nenormalne chipove cene deluju premale... Po ovome bi 4850 trebao da bude best buy nad best buyovima...

Wishlist!

Nadam se da cemu uskoro cuti nesto konkretnije.

Ma sta ce to da radi sa toliko shadera a samo 16 ROP-ova? Bas ih ne kapiram

Jako su dosadni sa ustedom u ROP-ovima, je.... sredina 2008 i jos uvek 16 ROP-ova...

Procitao sam negde da bi GDDR5 treba da krene masovno pocetkom ove godine i da ce ici i do
6Ghz, 1.5V

Znaci stvarno smaraju vise, na svaka 2-3 meseca "nova generacija".

I za sta sve to, Crysis? :zgran:

Poslednja izmena:
Pitanje je koliko bi skocio broj tranzistora da su povecali broj ROP-ova.

Potpuno si u pravu, relativno skoro sam kupio novu graficku, i nemam sta da igram ovih nekoliko hitova odigrao i sada igram fudbal po ceo dan, a ovamo navodno sve veci izbor igara, malo sutra. Da, Krajsis ce izgleda zameniti i merne jedinice tipa KG i metar, tipa daj mi dva tri krajsisa tog platna, 5 krajsisa secera...

Ako je ovo tacno... Cinjenica da 4870X2 i 4870 i 4850 koriste isti cip ce imati jako mnogo uticaja na dostupnost na trzistu. Kao i za R9500 i R9700, i sada za frku i trku oko 8800GT i 38X0, kada kartice koriste iste cipovi, ne trzistu ce biti manje jeftinijih, jer jednostavno AMD i NVidia nisu dobrotvorne organizacije.

Ali... bogo moj ako ovo bude stvarno. Pa... krajem godine ce mozda za manje od 200e moci da se uzme nesto sto moze da tera Krizu na very high 🙂

Normalno da cemo da se nacekamo ali mislim da su stvarno preterali.A prodje mesec dana od jedne generacije,pocinju glasine o sledecoj i posle par meseci eto je.A stvarno cemu to.Da onaj sto ima 1950 uzme 2900 pa on da uzme 3850 pa on 4xxx.Kao sto neko rece pre mene zbog cega sve to samo zbog Crysis-a.

Nedostatak unificirane platforme za razvoj rezultuje da dobijamo igrice za PC koje su ultra zahtevne i jako tesko igrive na, ne bas tako slabom, hardveru...
Optimizacija je kljuc ali za sta optimizovati? Sve dok se veliki igraci ne dogovore oko toga, desavace nam se da moramo dacekamo jos 2 genracije GPU-ova kako bi neku igru mogli da igramo u propisanoj rezoluciji nasih monitora i na prihvatljivom nivou detalja uz normalan FPS (40+).

Meni se sve čini da je trebalo u Crysis-u lepo da zaključaju very high mod detalja i onda bi svi bili srećni...

Nedostatak unificirane platforme za razvoj rezultuje da dobijamo igrice za PC koje su ultra zahtevne i jako tesko igrive na, ne bas tako slabom, hardveru...
Apsolutno netacno. Danas na trzistu konzola imamo dve dijametralno razlicite platforme, a svi "3rd party" izdavaci razvijaju svoje naslove za obe konzole.

Situacija koju danas imamo na PC trzistu je mnogo povoljnija, jer svi razvijaju za DirectX (i id za OGL). DX je iz verzije u verziju striktniji po pitanju unificiranosti.
Optimizacija je kljuc ali za sta optimizovati? Sve dok se veliki igraci ne dogovore oko toga, desavace nam se da moramo dacekamo jos 2 genracije GPU-ova kako bi neku igru mogli da igramo u propisanoj rezoluciji nasih monitora i na prihvatljivom nivou detalja uz normalan FPS (40+).

Odgovor na tvoje pitanje je: "za onoga ko vise plati"! NVIDIA trosi ogromne pare kroz svoj TWIMTBP program (po nekim informacijama koje su se mogle procitati na netu, Crytek je dobio $4M).

svi postojeci igraci na GPU trzistu imaju neke specificnosti i jake strane svojih akceleratora i bez obzira sto svi postuju aktuelne API standarde, postoje nacini da se jake strane svakog od tiha akceleratora iskoriste uz odgovarajuce vreme potroseno na optimizaciju.

U ostalom to je situacija koja je odavno poznata na CPU trzistu. Uvek ce biti developera koji ce iz ovog ili onog razloga da optimizuju svoj software za odredjenu arhitekturu, koristeci kompajlere, profajlere itd. koji su architecture friendly...

Sve sto si ti naveo je manje-vise tacno, s tim sto ja pricam o PC-u a ne o konzolama. Konzole su odlican primer kako sve moze dobro da funkcionise i izgleda bez razmisljanja o HW-u (sa stanovista potrosaca).
A sto se ostatka price tice, stanje jeste takvo kakvo je ali onda ni mi sami ne treba da se cudimo sto su igre (pre)zahtevne u odnosu na ono sto nude (po pitanju izgleda i igrivosti).

Glavni problem je što proizvođači igara mnogo više prodaju i zarađuju na igricama za konzole.
Zbog toga je sve manje igrica za PC. One koje se razvijaju uglavnom se ne optimizuju dovoljno što je i logično ako mnogo više para zaraćuješ na drugoj strani.

Ja bih samo dodao da DirectX nije postigao nista -- proizvodjaci i dalje arbitrarno dodaju features u njihove chipove jer je Microsoft na kraju relaksirao svoje striktne zahteve da bi DirectX 10 uopste ostao u igri. O tome sta su postigli najbolje govori broj DX10 naslova kao i njihov kvalitet i performanse (ili bolje receno nedostatak istih) u odnosu na postojece DX9 ili OpenGL naslove.

Poslednja izmena:
Evo i u 2008. mogu da podsećam ljude na prastari Aquanox za GeForce 3 kao jednu od igara koja je svoj DX koristila above and beyond of call of duty. Jako malo endžina smo videli u skorije vreme koji su tako temeljito napisani. UE 3.0 i varijante su OK ali zavise od implementacije, uporedite GRAW i R6LV sa Bioshockom i Gears of Warom (net laže, sa GTS 320 mi rade highest teksture bez problema, odakle njima 0 fps mi nije jasno).

Nazad
Vrh Dno