Šta je novo?

Radeon GA X550 overclock

Leka

Čuven
Učlanjen(a)
03.02.2001
Poruke
137
Poena
619
Elem, imam Gigabyte Radeon X550 128mb, 128bit pasivno hladjen, koji radi default na 400 gpu i 250 mem. E sad, koliko bih mogao da podignem frekvencije a da ne bude opasno jer je pasivno hladjen? Nesto mi je jadan skor u 3d Marku 2003, nekih ~3200, a konfa je: Sempron 2800+@2150, GA K8NE, 512 kingston... (catalyst ne znam tacno koji, pise 6.14.10.6542 iz 24.5.2005, zaboravio sam da li sam stavio original ili omegin).
Any ideas?
 
Ja sam pasivnog Sapphire X550 morao da hladim aktivno, pošto je i na difolt taktovima bio sačuvaj bože vreo. I malecki ventilatorčić će ti završiti pos'o. Memorija bi trebalo da ide oko 300, možda i više, zavisi kakve si čipove zab'o. U principu mi je i ona pravila probleme, pa sam sa gornje strane stavio jednu veliku 8micu na malim nogarama da hladi celu zadnju stranu karte.

Mišljenja sam da nije pametno da je nasviravaš uopšte bez barem jednog dodatnog ventilatora, izuzev ako nemaš baš surovu promaju u kućištu. ;)

Ako je lepo ohladiš možeš da očekuješ oko 500/300, što je sasvim lepo za te pare.
 
Pazi ovako, meni je onaj hladnjak mlak na default vrednostma, sad sam potrerao na 450/290 i pustio 3d mark i bogami usijao se. Morao sam da prekinem dok ne stavim neki mali ventilatorcic, pa cu onda probati.. Bilo bi korisno ako bi mi neki vlasnik istoimene kartice napisao svoja iskustva, da ne isprobavam previse, vec da znam dokle moze i tacka...
 
Nisam neki preterani overkloker ali jedno znam. Nijedna kartica nije ista i niko ne moze da ti kaze teraj do toliko i toliko MHz i radice ti. Naravno da postoje neki shabloni al kod OC ides korak po korak MHz po MHz i test po test i vidis sta kartica moze a sta ne. Jeste mukotrpan posao ali ti sam znas dali ti se isplati ili ne. Toliko od mene.


s' postovanjem JA :smoke:
 
Ma nisam ni ja toliko zapeo da dodjem do maksimuma, nego rekoh, ako neko ima istu ovu gigabajtovu pa da podelim iskustva sa njime... Valjda ce se neko javiti ko ima...
 
Sarah Carigan je napisao(la):
Jeste mukotrpan posao ali ti sam znas dali ti se isplati ili ne.

Pa i ne mora da bude... Samo pustiš ATITool da nadje max core i max mem i snimiš profil.
 
Poslednja izmena:
Ех, кад би било тако једноставно.

Прво мораш пустити неких сат времена за core, па сат за меморију, па видети како раде обоје, а онда ту цифру мало смањити за свакодневни рад.

Да ли сам напоменуо да за све време тестирања мора бити за компом, да се не би десило да се врати и нађе решо :d
 
Nijedan GPU nije isti u izradi npr. moja x800gto tera core do 650 ,) dok kod vecine drugih istih kartica, istog proizvodjaca, toliki core je misaona imenica...
Tako da> ATI Tool u ruke i na ispitivanje mozda si i ti uboo izvanredan primerak GPUa :type: :wave:
 
Poslednja izmena:
Malo mi nije jasno, kako da ga teram dokle moze, tj. dok se ne pojave artifakti? Hipoteticki, ja sve vise povecavam frekvenciju, a ona se sve vise greje i pufffff... aj' zdravo. :smash: Kako da znam dokle sme da ide njena temperatura, kad nema nikakav senzor? Malo mi je bledunjav pokusaj taktilno-senzornom metodom. :)
 
Jesi stavio ventilator? Ne clockuj bez njega. Kad ga stavis utvrdi max pa malo smanji i vozi ... znaci aktivno hladjenje je imperativ za oc core-a tvoje (i bilo koje) karte ..
 
Poslednja izmena:
Koliko ima smisla stavljati hladnjake na memoriju? Koliko moze da se dobije u oc-u memorije time?
 
Zekaleon je napisao(la):
Koliko ima smisla stavljati hladnjake na memoriju? Koliko moze da se dobije u oc-u memorije time?

Najverovatnije cesh dobiti josh koji Mhz, ali pitanje je koliko. Zavisi od hladnjaka, a i same memorije.
 
Hladnjaci na memoriji uglavnom jako malo doprinose, uglavnom samo za sintetičke testove, slabo tu sitnu razliku možeš primetiti i u realnom radu. Ključna stvar je ohladiti jezgro, a sa njim čitavu karticu.
 
Leka je napisao(la):
Malo mi nije jasno, kako da ga teram dokle moze, tj. dok se ne pojave artifakti? Hipoteticki, ja sve vise povecavam frekvenciju, a ona se sve vise greje i pufffff... aj' zdravo. :smash: Kako da znam dokle sme da ide njena temperatura, kad nema nikakav senzor? Malo mi je bledunjav pokusaj taktilno-senzornom metodom. :)

У томе и јесте цака. Када се графичка прегрева није у стању да ради како треба и почиње да прави грешке. Те грешке се показују у виду артефакта.

Када их AtiTool види он спушта фреквенцију док се и на њој не појаве артефакти и тако у круг.

Када после неких сат времена будеш био на ЏЦВ фреквенцији знаћеш да је твоја графичка способна да ради ОК на њој.

Тада је смањиш за 10 (због сигурности) и тераш графу опуштено.

П.С. Што се тиче оног пуф...с**ња се дешавају :(
 
Nece da bude pufffs ako si tu i pratis sve, cim se pojave artefakti posle par sekundi zaustavi test, vrati na difolt i pocni sa testiranjem onog drugog...kada se i to zavrsi, naravno sa artifaktima, smanji taktove, za core i memaru za oko 10 i pici nabudzaj neko bolje hladzenje i moci ces jos da teras.
Graficka pri full loadu nebi trebala da prelazi 80-85 C Nabavi sondu pa izmeri temperature...
Pazi ni meni ATITool nevidi temperaturu ali ATI Tray Tools vidi probaj sa tim....
 
Leka ako hoces da znas koliko mozes da ga nasvirash za svaki dan , nabavi ATI demo : PipeDREam (9700) pusti ga testiraj i uzivaj ... najrelevantnije je od svih jer 100% optereti GFX
 
ja imam asusovu eax550/256, po defaultu 400/250

ati tools/find max core ide preko 520, bez artefakta, tako da iznad nisam ni probao, medjutim, find max mem vec posle 260 prijavljuje brojne artefakte. doduse ja ih ne vidim na onoj cupavoj kocki, ali ati tool ih vidi. program radi na default podesavanjima, i pitam se sta dalje?

da li da ga pustim iako prijavljuje greske i koliko smem da pustim i da li ce on sam stati na nekoj bezbednoj granici???
jer 250->259 je stvarno JADNO.
 
Slobodno neka ima artifakte. Bitno je da ti se karta ne zakucava. Memorijske artifakte verovatno nećeš videti u igrama, tako da ti one budu reper dokle da dižeš klok. Jedino što moram da te razočaram, pošto 256mb karte obično imaju jako lošu memoriju, za razliku od 128mb verzija. Vrlo verovatno nećeš moći da postigneš klokove drugih ljudi u threadu.
 
Nazad
Vrh Dno