Šta je novo?

Radeon 9600Pro - moja iskustva!

MAD_MUzzY je napisao(la):
...

Pa kad su ozbiljni i imaju pun ICD drajver za OGL ... ne ko ATi preko wrapera ctp;
Reci mi da li znas kako se radi soft FireGL preko riva tunera? Trazi neki fajl za patch ali taj fajl ne postoji! (gle cuda ati2mtogl.sys)

Imas detaljno upustvo na rage3d forumu(izgleda da ti treba firegl drajver)
koji se nalazi:

ftp://ftp.zdnet.de/pcpro/treiber/grafik/ati/R53836.EXE
ftp://ftp.zdnet.de/pcpro/treiber/grafik/ati/R57339.EXE

i onda pokusaj ono.Ne znam napamet sta sve treba da se radi posto nemam ati kartu,pa nisam ovo ni pokusavao.

Ja igram Splinter Cell na celeronu 1.2GHZ i Geforce 3 sa 2AA i sve high settings pri rezoluciji od 800x600 i radi perfektno. Mislim da bi radio perfektno i na 1024x768.

Inache sve igre igram sa 1024x768 i 2AA i sve rade perfektno. A nije da nisu zahtjevne:
GTA 3
Comanche 4
C&C Generals
Microsoft flight simulator 2002 pro
FIFA 2003, NBA 2003 itd.

Tako da nije istina da ti treba procesor od 15 GHz i ATI Radeon 98 000 DOUBLE pro (koji uzgred ima 2048 MB DDRIV-RAM-a i kojem mozesh da aktivirash 256 pipeline-a) da bi covjek mogao chestito da igra. :eye:

The pocetnik je napisao(la):
...

Imas detaljno upustvo na rage3d forumu(izgleda da ti treba firegl drajver)
koji se nalazi:

ftp://ftp.zdnet.de/pcpro/treiber/grafik/ati/R53836.EXE
ftp://ftp.zdnet.de/pcpro/treiber/grafik/ati/R57339.EXE

i onda pokusaj ono.Ne znam napamet sta sve treba da se radi posto nemam ati kartu,pa nisam ovo ni pokusavao.
\

E thnks, idem danas po drajvere pa cu da vidim kako radi :mrgreen:

MAD_MUzzY je napisao(la):
...Reci mi da li znas kako se radi soft FireGL preko riva tunera? Trazi neki fajl za patch ali taj fajl ne postoji! (gle cuda ati2mtogl.sys)

Kao prvo NE SKIDAJ drajver koji je linkovao "The Pocetnik" jer je to bas pocetnicki O:) (verzija 6.13.10.1030 - vrlo bajato)

Kao drugo i sve ostalo:
Jel ti bese imas nVidia karticu ?
Da li hoces to da uradis sa nVidia ili ATi karticom ?
Ako hoces sa ATi serijom 9500-9700 to ide ovako:
- skines ovaj drajver ftp://ftp.dell.com/video/R61026.EXE, to je DELL drajver za FilrGL X1-Z1 kartice, ver.1036 tj. Catalyst 3.6 ali profesional za OpenGL (sa igricama lose radi). Nemoj da te buni naziv drajvera - nije nikakva greska u pitanju.
- raspakujes ga sa WinZip-om u neki folder
- kroz winexplorer odes u folder: \Program Files\RivaTuner\PatchScripts\ATI\SoftFireGL\1024+ i dvoklik na SoftFireGL w2k.rts
- kad se otvori ekran u dnu istog u padajucem meniju izaberes: force FireGL X1 capabilities pa na Continue (OVO IZGLEDA VEC ZNAS)
- odvedes ga do ati2mtgl.sys koji se nalazi u Otpakovanom 1036 ATi drajveru u folderu Drivers
- zatim isto to odradis sa svim fajlovima koji se nalaze u folderu RivaTuner\PatchScripts\ATI\SoftFireGL\1024+\Antiprotection, svaki od ovih skript fajlova startujes, sa dna prvog ekrana odaberes ID 4x44 (ako imas 9500 kartu) ili 4x45 (ako imas 9700) i zatim odvedes skript opet do spominjanog Raspakovanog drajvera (folder drivers)
- obrati paznju da svih 1+13 skriptova moraju da daju obavestenje o uspesno obavljenom zadatku.
- posle ovoga editujes fajl atiixpgl.inf (opet isti folder Drivers) u sekciji: [ATI.Mfg]
Zamenices ID za ATI FireGL X1-128 SECONDARY Video Accelerator i za ATI FireGL X1-128 Video Accelerator, ubacivanjem odgovarajuceg ID za tvoju kartu:
ATi9500NP prim.=4144 , sec.=4164
ATi9500Pro prim.=4E45 , sec.=4E65
ATi9700NP prim.=4E45 , sec.=4E65 (potpuno isti ID kao 9500Pro)
ATi9700Pro prim.=4E44 , sec.=4E64
- snimi tako izmenjen atiixpgl.inf fajl.

Ovim je sve spremno za instalaciju. Deinstaliraj Catalyst i njegov kontrol panel i posle restartovanja kada udje u WinXP i pokrene se Hardv.Wizzard, ti mu daj Cancel na oba ekrana i kroz winexplorer pici pravo u folder gde si raspakovao drajver FireGL i startuj regularno Install.exe u istoimenom pod-folderu.
Po zavresnoj instalaciji i rebutovanju XP-a neces imati promenjenu rezoluciju - bice 800x600 i to je OK. Slobodno instaliraj odgovarajuci monitor (ako nije P&P) i izmeni rezoluciju.
Zatim instaliraj Control-Panel sa Catalyst 3.6 dravera, restart i to je KRAJ.

U Display Propert.\Advanc.\Adapter stojace ti nesto na ovu temu (vidi prilozenu sliku).

U "3D St. MAX" naravno biras Custom drajver, mada sve to vec treba da bude SamoPodeseno po rebutovanju posle instalacije FireGL drajvera (bice kontrolnog pitanja za instalaciju odg.drv. ovisno o vrsti programa).

Da dodam da je ATi objavio nove FireGL drajvere 1039 tj. Catalyst 3.9 (naravno ovi potonji se jos nisu pojavili).

Nemoj te da skidas jer su strukturalno drugaciji. Oni su koncipirani kao klasicni Catalyst drv. tj. imaju Driver, ControlPanel i 3D_Studio_MAX foldere i njihovim sadrzajem potpuno podsecaju na Catalyst.

Na njih se ne moze primeniti gore opisani Patch iz RivaTunera.
Ali moze se iskoristiti Driver 1039 kao sam Driver 3.9 ali opet uz neke prethodne modifikacije tj. u konkretnom slucaju sam editovao Bios moje 9500-tke da prikazuje ID kao sto ga daje FireGL.
Drajver 1039 sljaka super. Izuzetno brz i ako nisam lud i corav u 3DMarku03 je kod Proxycon testa imao izuzetno-izuzetno ostru-detaljnu sliku tj. senke i tamni detalji su se ocito mnogo bolje-detaljnije videli nego sa klasicnim Catalyst 3.6 drajverima.
Medjutim ovaj FireGL 3.9 drajver nije optimizovan za OpenGL tj. jeste samo za Genericki MS-OpenGL. Quake2 radi sa njime ali u popisu podrzanih efekata prikazuje samo 2 !!! (dok sa FireGL 3.6 spisak je do patosa :eek: ).
ControlPanel i 3DMax iz 1039 nisu hteli da se instaliraju, prijavljujuci da ne mogu da pronadju FireGL hardver ?! (ocito ima jos nacina da oni to utvrde a ne samo pomocu ID Bios broja).

maxer je napisao(la):
Kao prvo NE SKIDAJ drajver koji je linkovao "The Pocetnik" jer je to bas pocetnicki O:) (verzija 6.13.10.1030 - vrlo bajato)

Pa sta da kazem kad nisam znao da su bajati.Da imam atijevu kartu znao
bih sta je najaktuelnije.Mada na rage3d forumu kazu da su ovo najbrzi drajveri,pa rekoh valjda ljudi tamo to znaju.Izgleda da sam pogresio.

A ostatak je indentican kao sto je opisano na doticnom forumu,i verujem da je Mad Muzzy to vec video.

p.s.Svako gresi.

...Pa sta da kazem kad nisam znao da su bajati.Da imam atijevu kartu znao
bih sta je najaktuelnije.Mada na rage3d forumu kazu da su ovo najbrzi drajveri,pa rekoh valjda ljudi tamo to znaju.Izgleda da sam pogresio.

A ostatak je indentican kao sto je opisano na doticnom forumu,i verujem da je Mad Muzzy to vec video.

p.s.Svako gresi.

Ma nema problema ;)
Cisto se malo zezam jer ti se ime zgodno uklopilo u situaciju :mrgreen:

Ma maxer, duga prica ...
Ceo ovaj proces zezanja sa hakovanjem moram da radim jer mi XSi radi ocajno pod ogl-om a sa 3.6cat nece ni da radi, ali da ne duzim isuveise.

Hvala ti mnogo za uputstvo upravo skidam ove drajvere koje si preporucio pa cemo da vidimo.

maxer je napisao(la):
...
Ma nema problema ;)
Cisto se malo zezam jer ti se ime zgodno uklopilo u situaciju :mrgreen:

Ma znam da se zezas(u pravu si sto se tice nadimka),ali zasto ovi najnoviji firegl drajveri imaju velicinu od 17MB,dok oni imaju oko 4.5MB?Da li mozda uz ovu verziju od 17MB dolazi CP(koliko vidim ti pises da je potrebno da se posle instalacije drajvera za firegl instalira CP,ali rekoh da pitam,jer nisi naveo da to vazi i za ovu novu verziju)?

...ali zasto ovi najnoviji firegl drajveri imaju velicinu od 17MB,dok oni imaju oko 4.5MB?Da li mozda uz ovu verziju od 17MB dolazi CP...?

Ma veliki su zbog HydraVision drajvera koji su vec u komprimovanom stanju a inace ceo paket kad se raspakuje sadrzi: Drivers (16.6MB vecinom fajlovi za OpenGL), HVision (komprimovani 11.3MB) i Install (1.07MB).
Nema ControlPanela u ovim drajverima jer su oni za profesionalnu namenu potpuno suvisni. Sve sto ti treba a to su 4 panela (Information, Configuration, Adjustment and Advanced Settings) dobijes instalirana sa ovim paketom.
Ovi ostali iz mog primera (Direct3D, OpenGL ... za igrace i za igrice) poticu od ControlPanel-a iz Catalyst 3.6. Slobodno se taj CP moze instalirati posle ovih profesionalnih FireGL drajvera (ako je coveku potreban i CP).

maxer je napisao(la):
...

Ma veliki su zbog HydraVision drajvera koji su vec u komprimovanom stanju a inace ceo paket kad se raspakuje sadrzi: Drivers (16.6MB vecinom fajlovi za OpenGL), HVision (komprimovani 11.3MB) i Install (1.07MB).
Nema ControlPanela u ovim drajverima jer su oni za profesionalnu namenu potpuno suvisni. Sve sto ti treba a to su 4 panela (Information, Configuration, Adjustment and Advanced Settings) dobijes instalirana sa ovim paketom.
Ovi ostali iz mog primera (Direct3D, OpenGL ... za igrace i za igrice) poticu od ControlPanel-a iz Catalyst 3.6. Slobodno se taj CP moze instalirati posle ovih profesionalnih FireGL drajvera (ako je coveku potreban i CP).

Imam prijatelja sa medionom 9600tx,pa se pitam da li ce ovo raditi kod njega,ili da u onaj fajl stavim id mediona(isti koji se koristi da bi se mogao instalirati cat 3.6 sa medionom).

p.s.Hvala na opsirnom odgovoru.

...Imam prijatelja sa medionom 9600tx,pa se pitam da li ce ovo raditi kod njega,ili da u onaj fajl stavim id mediona(isti koji se koristi da bi se mogao instalirati cat 3.6 sa medionom).
p.s.Hvala na opsirnom odgovoru.

Nema na cemu.

Hoce radice sigurno a sa ID-em uradi to sto si rekao.
Naravno kod aktiviranja onih 13 patch-eva, koristi 4x44 varijantu (izbor na dnu prozora) posto je ta karta srodna 9500 kartici.

Podrazumeva se da ce performanse biti slicne FireGL Z1 kartici (a ne X1, bez obzira sta bude pisalo u Adapter tab-u, posto doticna karta ima svoja hardverska ogranicenja).

Napominjem da sa ovim drajverima LOSE rade pojedine igre a generalno sve rade slabije nego sa Catalyst 3.6.
Takodje sam primetio problem sa ATi file player-om (overlay ne radi) ali sa drugim player-ima radi.

Mnogo ste se udaljili bre od teme !!! :mrgreen:
Evo za kraj jedan jako lep test 9600pro - Gigabyte i Sapphire uporedno!
http://www.driverheaven.net/reviews/9600/

Marti Misterija je napisao(la):
Evo za kraj jedan jako lep test 9600pro - Gigabyte i Sapphire uporedno!
http://www.driverheaven.net/reviews/9600/

Doooobar link. :happy:
Bas mi se dopao test (pogotovo ona flash animacija za AA i AF).

Nazad
Vrh Dno