Koristite zastareli preglednik. Možda se neće pravilno prikazivati ova ili druge veb stranice. Trebalo bi da nadogradite ili koristite alternativni preglednik.
Ukratko , zavisi kad si utuzen.
Ako je po starom zakonu odnosno pre decembra 2014 godine, napises prigovor da opomena nije urucena, i drugi sud ce ukinuti zakljucak izvrsitelja i vratiti predmet na ponovno odlucivanje kako bi izvrsitelj odbacio pzi poverioca, ako je posle decembra 2014 kada je zakon promenjen onda je sve jedno dal si primio ili nisi opomenu.
smislili su odlican nacin da ne moraju ni da te obaveste i da zavrse sve bez tebe :crash: okace na oglasnu tablu, pokusaju urucenje uz dva "svedoka"... a ako te ne obaveste ne mozes ni da se pozoves na zastarelost.
Ok je to u principu jer su do sada neredovne platiše bile nagradjivane raznim otpisima i popustima što nije fer, ali u ovakvim situacijama je stvarno nezgodno za običnog čoveka, a easy money za izvršitelja.
ima tu i jos jedan ugao. Npr. u pazovi svega 6 neplatisa cini 90% ukupnog duga dok preostalih 10% ukupnog duga cine na stotine gradjana... kad bi se zagrebalo ispod povrsine verujem da je svuda tako: npr. delta ne plati porez i sta vredi sto nas 2 miliona plati... to i jeste jedan od glavnih problema danasnjeg drustva: neravnopravnost po raznim osnovama...
btw
veliko hvala weasel na nesebicnom edukovanju o ovoj temi! :wave:
Obaveza postenog gradjanina je da plati poreze i ostale dazbine. Sto se tih nekoliko nepostenih tice, tipa Zeljko Mitrovic i ekipa, moralna obaveza postenog gradjanina je i da uradi ono o cemu sam vec pisao u temi zbog cega sam proglasen za ekstremistu. Ako budete izvrdavali sistem, postacete nista drugo do mini verzija Mitrovica, Miskovica i ostalih. Sta se time postize osim sto vecina ljudi u jednoj zemlji ispadnu nepostena djubrad.
A obaveza države je da naplati SVIMA porez i ostale dažbine, a da porez i ostalo budu obračunati po nekoj normalnoj računici. Ali ne, u ovoj državi dažbine služe za bogaćenje pojedinaca, za otimanje od građana...
Ima na fejsu slika računa za struju gde je vlasnik potrošio nula, ništa, zero kilovata, a stigao mu je račun na struju od 1000 din. Treba li da se podsetimo smene vlasti u Beogradu i izjave gradonačelnika da je gradska kasa prazna, pa da se zbog toga mora smanjiti popust na račune za Infostan. Naravno, popust se odnosi samo na onaj deo iznosa koji prelazi 8000din. Mesec dana kasnije u Beogradu je za Novu godinu organizovan doček na nekoliko bina uz prigodan sadržaj. Sve je to koštalo samo nekoliko miliona...
Nekoliko nepoštenih? Možda su to oni o kojima si čitao u novinama. Stvarno broj je mnogo veći.
Ako drzava ne radi nista po pitanju tih nepostenih, ako nista ne radi sud, ako nista ne radi policija, pa onda bi gradjani mogli da urade nesto po tom pitanju i da se pozabave i tom drzavom, sudom i policijom. Ako nece, onda ne zasluzuju bolje nego da vecito zive u blatu. Gospoda gastarbajteri stalno hvale njihovu novu drzavu i poslodavce, kako tamo sve fino funkcionise. Pa naravno da funkcionise, oni tamo ne bi trpeli ove politicare, ovaj sud, ovu policiju ni dva dana vec bi ih javno lincovali po ulicama.
Не знам што већина вас кука на ту сиротињу што није платила струју као узрок што је ЕПС губиташ. Више од 90 (мислим 95%) домаћинстава плаћа струју. Не плаћају домаће фирме и приватне у спрези са влашћу, они дугују велику већину укупних потраживања ЕПС-а.
Taman da se vratimo u srednji vek, bez struje. Sto gosn. Glavni ne subvencionise nabavku onih turbina sto ih je pun q po njemu omiljenoj Austriji? Toliko napustene zemlje, bar da se to vrti i pravi struju kad duva vetar. Posto vec nismo u stanju da proizvodimo struju po "trzisnoj" ceni.
Obaveza postenog gradjanina je da plati poreze i ostale dazbine. Sto se tih nekoliko nepostenih tice, tipa Zeljko Mitrovic i ekipa, moralna obaveza postenog gradjanina je i da uradi ono o cemu sam vec pisao u temi zbog cega sam proglasen za ekstremistu. Ako budete izvrdavali sistem, postacete nista drugo do mini verzija Mitrovica, Miskovica i ostalih. Sta se time postize osim sto vecina ljudi u jednoj zemlji ispadnu nepostena djubrad.
Taman da se vratimo u srednji vek, bez struje. Sto gosn. Glavni ne subvencionise nabavku onih turbina sto ih je pun q po njemu omiljenoj Austriji? Toliko napustene zemlje, bar da se to vrti i pravi struju kad duva vetar. Posto vec nismo u stanju da proizvodimo struju po "trzisnoj" ceni.
cekaj, ti stvarno ne znas da Vucicev kum, Nikola Petrovic ima nekoliko mini elektrana i da "prodaje" struju EPSu? Nema boljeg biznisa od prodaje struje, pogotovo ako si jos pride i direktor EMSa (Elektro Mreza Srbije). A ako sutra nekome i padne na pamet da proveri koliko je on to prodao struje EPSu nece imati sta da broji jer se struja ne pakuje u kese, cisterne ili sanduke
Oni su samo novi akteri, to je klika starih lopova. Vojina L. i Vuka H.
Stara taktika vitezova tranzicije i Slobinih padawana. Unisti firmu, reci glupom narodu kako u Jevropi to sve privatno jer su menadjeri profi i rade svoj poso. Privatizujes, namestis tender i prodas omiljenom kumu za dinar. Rince, repeat...
@fingon82Tačno je da je naplata ogroman problem EPSa, ali to nije problem firme već politički problem. Dovoljno je reći da policija često odbija da ide kao pomoć monterima kada oni idu da isključuju struju, što je njihova zakonska obaveza. Sve to može da se reši za 1 dan. Bukvalno. Samo niko nije spreman da toliko (politički) rizikuje. Najveći dužnici eps-u su državne firme u restrukturiranju, a njima se ne može ništa do maja valjda. Po meni, logično je onda da ih eps otera u stečaj, a ne neka druga, privatna, ili čak i strana firma, jer će onda eps bar nešto naplatiti, a te pare ostaju u državi, ali opet, videćemo.
@nesic1 neće eps otići u stečaj sigurno, budi uveren u to. Bar dok mu se ne nađe zamena koja je u mogućnosti da snabdeva one koji imaju pravo na garantovano snabdevanje, tj. domaćinstva. A ona čine polovinu konzuma u Srbiji, oko 17 TWh, a dovoljnu proizvodnju za to u našoj zemlji neće niko imati, duuuugoo.
@G@W Obnovljivi izvori energije su verovatno najveće zlo koje se desilo energetici. Da neophodni su na duži rok, ali je najveći problem što je njihovo subvencionisanje urađeno na pogrešan način. Dobijaju ogromne pare za svaki kWh, a ne snose nikakvu odgovornost. Da li proizvode noću, ili danju, koliko proizvode, za njih je sve to nebitno. A onda moraš da imaš nekoga ko to pegla, a to su konvencionalne elektrane, termo i hidro. A koliko to košta građane, da ne pričam, jer se sve pare koje se njima daju dobijaju iz računa za struju. A obnovljivi su uspeli da dovedu do kraha najveće evropske energetske kompanije, RWE je izgubio 80% svoje vrednosti od 2008. (kad je krenuo zalet OIE), E-ON slično.
@kovacm u pravu si, cene koje se tu dobijaju su dovoljne da se investicija otplati za 4-6 godina, a onda do 12. godine da praviš pare, do tada je garantovan otkup po povlašćenoj ceni. A posle toga energija se prodaje po tržišnoj ceni. Inače, takav je princip u svim državama, još su feed in tarife mnogo veće u Nemačkoj. Tu je po meni i problem, trebalo je otkupnu cenu definisati ne kao fiksnu cifru, da sav rizik prevališ na građane i elektroprivredu, već da deo rizika nose i investitori. Zato je ovo najisplativija investicija u Evropi sad, niko ništa drugo ne gradi osim OIE. Cenu je trebali definisati da je recimo uvek jednaka tržišnoj + 20%. I naravno, ne treba ovo mešati sa klasičnom trgovinom strujom.
A da se vidi koliko je ko proizveo, naravno da može
Oni su samo novi akteri, to je klika starih lopova. Vojina L. i Vuka H.
Stara taktika vitezova tranzicije i Slobinih padawana. Unisti firmu, reci glupom narodu kako u Jevropi to sve privatno jer su menadjeri profi i rade svoj poso. Privatizujes, namestis tender i prodas omiljenom kumu za dinar. Rince, repeat...
onda razumeš i nas stav (npr. fingonov, prashinar, urokov, moj...)
nije dovoljno da samo mi plaćamo račune, penale i šta im vec padne napamet(!)*, već moraju svi! (to je po meni pravi problem)
* kažem "sta im vec padne napamet" jer "nagrade" koje pripadaju izvrsiteljima nisu nesto sto je odredjeno u skladu sa realnim okolnostima vec je nesto sto je tendenciozno postavljeno u korist manjine, odnosno u njihovu korist.
elem, da se vratimo na temu - u FaceBook grupi "Reci NE Izvršiteljima" su baš juče postovali:
"PAŽNJA! Pisali smo o tome da je novim Zakonom o izvršenju i obezbeđenju ukinuta prethodna opomena u postupku za komunalne usluge. S obzirom na ovaj, za potrošače komunalnih "i sličnih" usluga vrlo nepovoljan razvoj događaja, na nedavnom savetovanju u Beogradu postavljeno je pitanja šta se dešava "ukoliko verodostojna isprava nikada nije bila dostavljena izvršnom dužniku i dužnik nema saznanja o postojanju obaveze?"
Odgovor je veoma zanimljiv i govori o tome da je opomena samo prividno ukinuta, to jest da je pismeni dokaz o tome da je izvršni dužnik obavešten o njegovoj obavezi i dalje obavezan uslov da bi se verodostojna isprava smatrala podobnom da privatni izvršitelj na osnovu nje donese rešenje o izvršenju (koje će od 01.07. zameniti sadašnji, zbunjujući zakljućak o izvršenju).
Mi, naravno, postavljamo pitanje zašto poveriocu nije naložen jedinstven način postupanja, kako ne bi mogao da tvrdi - kao u prošlosti Infostan - da je dužnika opomenuo "kroz račun".
Svejedno, pročitajte odgovor sa savetovanja u celosti:
"Odredbom člana 52. stav 2. tačka 3) novog Zakona verodostojna isprava je račun sa otpremnicom ili drugim pismenim dokazom o tome da je izvršni dužnik obavešten o njegovoj obavezi. Dakle, novi Zakon ne predviđa prethodnu opomenu koja mora biti dostavljena izvršnom dužniku, ali predviđa drugi pismeni dokaz o obaveštenju izvršnog dužnika o njegovoj obavezi. Izvod iz poslovnih knjiga o izvršenim komunalnim ili srodnim uslugama je finansijski dokument izvršnog poverioca u koji se unose podaci iz računa izvršnog poverioca kao i podaci o njihovom plaćanju. Međutim, i račun i izvod iz poslovnih knjiga moraju biti podobni za donošenje rešenja o izvršenju u smislu člana 53. novog Zakona, a to znači da sadrže podatke o izvršnom poveriocu i izvršnom dužniku i predmet, vrstu, obim i dospelost obaveze izvršnog dužnika. Ako dospelost obaveze ne može da se utvrdi iz verodostojne isprave, izvršni poverilac je dužan da uz verodostojnu ispravu priloži pismeni dokaz da je izvršnom dužniku ostavio naknadni rok da ispuni obavezu.
Pažljivom analizom navedenih odredbi može se zaključiti da je opomena samo "prividno ukinuta" i da je pismeni dokaz o tome da je izvršni dužnik obavešten o njegovoj obavezi i roku njenog dospeća i dalje obavezan uslov da bi se verodostojna isprava smatrala podobnom da se na osnovu nje donese rešenje o izvršenju.""
Opet ja. Uglavnom, ista stvar samo sada peripetija sa infostanom posto nas je izvrsiteljka uputila na infostan da odemo kod njih da resimo tj. umanjimo glavni dug. Infostan navodi da nije placeno 10 racuna, na onom listingu koji je poslat (mislim nije poslat odnosno nikada ga nismo primili), medjutim prva dva racuna sa te liste su placena. Imamo priznanice. Supruga je otisla u infostan ali salterusa joj je rekla da je sa listom sve u redu i da se sve to mora platiti i da su ta dva racuna odbijana od nekih drugih meseci ili su razbijeni na vise delova pa su racuni za neke mesece umanjeni za advekatan iznos. Isto tako je spominjala nekih 1000 dinara iako je ukupan placeni iznos preko 3000 dinara (ta dva racuna zajedno). Pokazala je supruzi nekakav listing, gde se navodno vidi koji su racuni umanjeni za iznos koji smo platili sa ta dva racuna. Medjutim supruga nije mogla lepo da vidi to kroz zamrljano staklo saltera, trazila je od salteruse da joj da taj papir kako bi ga mogli kuci prouciti medjutim ova je odbila uz obrazlozenje da to ne moze da da jer je to samo za internu upotrebu.
Samo da pitam, sta bre KOJ MOJ NMO:NIP HN^*(&?!?!?!?!
Terete me za nesto sto je placeno a kada im se trazi da daju dokaz da nisam nesto platio onda pokazuju nekakav papir preko zamuljanog stakla????? Mislim, koja je to fora, platis dva meseca i onda te prave budalom, imas priznanice i oni ti PONOVO racunaju da su ti meseci ne placeni. Alo bre.
P.S. I na kraju zaboravih da pitam sta sam hteo. Da li imam pravo da dobijem taj papir da vidim sta i gde su oni umanjili (kao fol navodno)?
Brate mili ja sam se sa sbb-om klao šest meseci da preknjiže njihovu grešku. Sa infostanom mislim da nećeš imati previše uspeha, znajući kakva im je organizacija, ako je iole slična kao u svim drugim državnim preduzećima.
Druze, ako nisi ulozio prigovor na zakljucak izvrsitelja u zakonskom roku od 5 radnih dana od prijema zakljucka, nemas vise nikakva prava. Ako jos nije prosao taj rok, znaj da oni ne smeju da ti knjize uplate pogresno, tj ako si platio racun za septembar, ne mogu da ti tu uplatu proknjize na aprilski racun, E sad, u knjigovodstvu, ako se prlikom uplate nisi pozivao na broj racuna koji placas, onda se uvek zatvara najstariji otvoreni racun. Ali koliko razumem (nemam infostan, ne poznajem) ti si placao po uplatnici koju dobijes od njih, tako da oni nemaju pravo da ti tu uplatu proknjize kao uplatu za neki raniji mesec. Ali sve je to dzbabe ako je proslo onih pet radnih dana, a ti u tom roku nisi dostavio konkretne dokaze o delimicnom ispunjenu obaveze...
U infostanu kazu da su to ti meseci sa spiska svih deset (imam spisak meseci), ona je odnela u infostan priznanice i kazu da su to i dalje ti meseci iako su prva dva meseca sa spiska placeni imamo priznanice, pokazala im je priznanice, samo to kao navodno nije knjizeno da je tako placeno (koristili smo uvek njihove priznanice) vec su oni uplaceni iznos sa te dve priznanice razibili i neke kasnije racune umanjili. Mislim?????
Druze, ako nisi ulozio prigovor na zakljucak izvrsitelja u zakonskom roku od 5 radnih dana od prijema zakljucka, nemas vise nikakva prava. Ako jos nije prosao taj rok, znaj da oni ne smeju da ti knjize uplate pogresno, tj ako si platio racun za septembar, ne mogu da ti tu uplatu proknjize na aprilski racun, E sad, u knjigovodstvu, ako se prlikom uplate nisi pozivao na broj racuna koji placas, onda se uvek zatvara najstariji otvoreni racun. Ali koliko razumem (nemam infostan, ne poznajem) ti si placao po uplatnici koju dobijes od njih, tako da oni nemaju pravo da ti tu uplatu proknjize kao uplatu za neki raniji mesec. Ali sve je to dzbabe ako je proslo onih pet radnih dana, a ti u tom roku nisi dostavio konkretne dokaze o delimicnom ispunjenu obaveze...
Bila je zena kod izvrsiteljke i ova joj je rekla da samo ode u infostan i pokaze im priznanice kako bi oni izbrisali ta dva racuna sa glavnog duga. Izvrsiteljka nije rekla da je proslo tih 5 dana i da sada mozemo da se slikamo.
Fora je sto infostan nece da da papir na kome se NAVODNO vidi gde su i na koji nacin proknjizena uplacena sredstva sa ta dva racuna. Hocu da vidim koji su mi to racuni umanjeni i za koliko, da moze da se izracuna u dinar da li su umanjili za uplaceni iznos ili manje.
Mislio sam na ZIO ZPP ZOO i sl... ne svaki zakon sto postoji (no jesam se pogresno izrazio)
Ako mislis da sam i to odvalio spremi pitanja nadjemo se pa ces videti
Ono je bilo ocigledno da je stari ZIP s obzirom na rok ot 3 dana koji odavno vise ne postoji.
Topic je tu da pomognemo savetima onima kojima treba , nema potrebe za nepotrebnom raspravom.
Ja sam pre tri godine raskinuo ugovor sa Orionom. Tada su mi trazili da im isplatim sva dugovanja tj. prethodni mesec i taj kada sam raskidao ugovor, da bi mi dali MIK.
Ja sam to i ucinio. Vratio im opremu i presao na Lelekom.
Medjutim, pre dva dana sam dobio "Opomenu pred utuzenje" za neki dug od 763,00 dinara.
Sa obzirom na to da mi nista nisu slali u medjuvremenu, hteo sam da ih nazovem i da im se nasmejem u facu jer je proslo tri godine i ne pada mi na pamet da placam nesto sto bi oni voleli da im se plati, po sistemu APP. Ali sam odustao od te ideje.
Tako da cu vrlo nevoljno otkucati neki dopis i poslati im na email u nadi da ce im crci komp u trenutku prijema. Bagra. Neopevana.
Mislio sam na ZIO ZPP ZOO i sl... ne svaki zakon sto postoji (no jesam se pogresno izrazio)
Ako mislis da sam i to odvalio spremi pitanja nadjemo se pa ces videti
Ono je bilo ocigledno da je stari ZIP s obzirom na rok ot 3 dana koji odavno vise ne postoji.
Topic je tu da pomognemo savetima onima kojima treba , nema potrebe za nepotrebnom raspravom.
Bila je zena kod izvrsiteljke i ova joj je rekla da samo ode u infostan i pokaze im priznanice kako bi oni izbrisali ta dva racuna sa glavnog duga. Izvrsiteljka nije rekla da je proslo tih 5 dana i da sada mozemo da se slikamo.
Ako si zakljuckom obavezan da platis racun za mesece za koje imas priznanicu da si ih platio, onda napises podnesak izvrsitelju i obavestis ga da je dug delimicno placen za te mesece i prilozis priznanice iz kojih se to vidi, pa na osnovu toga izvrsitelj delimicno obustavi izvrsenje.
Hvala svima uspeo sam da utvrdim gde je novac zavrsio. Sve je ok, odnosno infostan je probao da nas pokrade medjutim izvrsitelj je to sredio u samom resenju koje sam dobio. *** kada imas hrpu papira brojeva bez ikakvog objasnjenja pa sam moras da trazis i racunas. Uglavnom pomogao je online listing da se dokuci sta, kako i gde. A salterusa infostana sa kojom je supruga razgovarala nema veze sa zivotom. *** koliko parazita cedi ovaj narod to nije normalno.
Meni su odgovorili iz MTS-a koliki je dug, kao sto sam i rekao 20000, kazu mi da su sudski troskovi i kamata izmireni, to je verovatno ine 8000 koje sam dao sudskom izvrsitelju i da ostane samo da uplatim dug i to je to a u sudu su mi trazili nekih 70000...cim bude plata 10-og placam to i da zavrsim sa lopovima iz suda...
Ne znam da li je za ovu temu, al' nisam ovde nasao neku bližu. Naime, na Infostanovim racunima za jan i feb su mi potpuno isti iznosi po stavkama do u decimalu, znaci, bukvalno su iskopirali vrednosti iz januarskog racuna u februarski. Samo se razlikuje zajednicka struja za 15 dinara. Stambena zgrada je u pitanju. U normalnim zemljama bi zestoko na.ebali zbog tuzbi gradjana.
Neko radi, placa tesko zaradjeni novac za racune, a oni se sprdaju. Sta raditi u ovom slucaju?