Šta je novo?

Racuni i sudski izvrsitelji

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Šta čovek da radi kad mu stigne nešto tako na naplatu od izvršitelja, a da dug nije napravio? Da plati, pa da ih tuži (kompaniju ili izvršitelja?) ili plaćanje znači prihvaćanje? Kome se obratiti za savet? Advokatu ili NOPSu (ili sličnima)?

Šta čovek da radi kad mu stigne nešto tako na naplatu od izvršitelja, a da dug nije napravio? Da plati, pa da ih tuži (kompaniju ili izvršitelja?) ili plaćanje znači prihvaćanje? Kome se obratiti za savet? Advokatu ili NOPSu (ili sličnima)?

Meni su rekli da postoji pravo žalbe (ko ti je kriv, ako ne znaš da si kriv). Ti navodno možeš da vidiš opomenu ako zakače na tabli suda ili slično. Da se ispravim, račun za priključak je 1000€ . Zeznuo sam se za jednu nulu. Po novom ako pošalju opomenu, bili da je dobiješ ili ne, posle dve nedelje se računa da si je primio :D

Koliko vidim, od prošlih, a i ovih razbonika možeš samo "da ga primiš".

Ja se slažem da se računi plaćaju, ili ovo je čist kriminal pod legalnim okvirom.

Poslednja izmena:
A koja je to trzisna cena po kilovatu?

Trenutna cena energije za 2017 godinu u Mađarskoj (pošto kod nas ne postoji berza gde bi mogao da kupiš struju za celu godinu) je oko 4 centa po kWh. Na to treba dodati cenu prenosnog kapaciteta oko 0.15 centi, i gubitke u prenosu i distribuciji oko 15%, znači sama energija izađe manje od 5 centi. Ali postoje dodatni troškovi, jer struju ne trošimo jednako u toku dana, a ta cena od 4 centa je za "band" energiju, konstantno tokom dana i cele godine. Zimi, kad više trošimo, struja je skuplja. Uveče kad više trošimo, skuplja je struja. Zbog toga sama energija izađe dosta više od tih 5 centi.

Onda postoje dodatni troškovi, od očitavanja brojila, štampanja računa, izdaci za obnovljive izvore energije, angažovana snaga... Ovo poslednje je malo upitno, negde se ne naplaćuje, kod nas se naplaćuje jer smo valjda istorijski sa time imali problema, sada ih nema mislim.

Srednja cena koju plaćamo je valjda ispod 5 centi, bez poreza i akcize jer to ide državi, tako da je svaki kWh koji mi potrošimo subvencionisan.

NOPS ne moze nista.
Placanje ne znaci prihvacanje.
Ne mozes da tuzis izvrsitelja zato sto je obavljao svoj posao, a ni kompaniju.
Napise se prigovor, pa ako se usvoji a platio si pokrenes protivizvrsenje i povratis sve sto ti je naplaceno + troskove tvoje(advokata + taksa za protivizvrsenje)

Sto se tice APP sistema, imam i ja slucaj sa parking servisom. Od pre godinu dana je odluceno da i njihova potrazivanja spadaju pod komunalna i zastarevaju za 1 god, a oni opusteno posle zastarelosti salju predlog za izvrsenje. Ko ne zna plati (uzmu mu), ko se zali ne plati... Naravoucenije, uvek se zali :D
Nije odluceno vec je VKS dao svoje misljenje, što nije obavezujuće i neki sudovi se ne drze tog misljenja, ali su nase kvazi novine to prenele na pogresa nacin tipa SENZACIONALNO - PARKING SERVIS ZASTAREVA ZA GODINU DANA (SLIKA, VIDEO!!)
KAo i edb i parking servis utuzi lupam 1000 ljudi, njih 50 ce da pisu prigovor zastarelosti i tu ce puci troskove nesto sitno, a ostalih 950 ce da prodje. *** samo u Srbiji...

Poslednja izmena:
mada nam na ruku ide pad cena na veleprodajnom tržištu, sa nekih 70e/MWh cena je sad došla na oko 30e, i pad se nastavlja verovatno.

U teoriji. Nase trziste je specificno, desava se odredjena anomalija. Kada nesto globalno poskupi za 30% kod nas poskupi za 50%. Kada pojeftini za 30%, kod nas cena padne za samo 5% ako i toliko.

U Jagodini seču struju za 5.000,00 dinara.

Interesantno. Lopove ne vija policija ako ti ukradu nesto u tom iznosu ali ti zato seku struju ako ne platis na vreme.

Poslednja izmena:
Pazi, ako već planiraju da prodaju eps, niko nije lud da dođe da ga kupi kad je cena ispod tržišne. Ali kad je na nivou tržišne, i ako dodatno poskupi preko toga, ti pređeš kod drugog snabdevača. Već sada možeš da biraš svog snabdevača, samo što niko ne može da ponudi cenu nižu od sadašnje.

A za mobilni ili internet ili kablovsku nije problem što gase čim ne platiš jedan račun? Od struje dobijaš mnoooogo više, ali ako ne možeš da gledaš parove ili farmu, odmah trči da platiš?

Koji su to faktori koji uticu na cenu struje???
Mislim da cena kod nas i kod Nemaca na primer ne moze biti ista. Kod njih mora biti veca...mada mozda i ne mora :D Sve zavisi koliko drzava klepa po usima.

Imaš uticaja koliko hoćeš, kod nemaca je oko 7 centi po kWh deo za obnovljive, kod nas je oko stoti deo toga. Cena kad povučeš crtu neće biti ista verovatno nikad, ali cena same energije će biti približna, jer se uspostavlja zajedničko tržište cele Evrope i cena bi trebalo da se izjednači.

Kako ne izjednace plate kad je zajednicko trziste vec samo ono sto je na nasu stetu???

To smo potpisali, da pružimo šansu konkurenciji :), odnosno da ne štitimo monopolistu.

Sa tako niskom cenom ispada da će otvoreno tržište biti velika šansa za naš EPS. Kad su već u stanju da proizvedu i prodaju struju po tako niskoj ceni ovi ostali mu nisu nikakva konkurencija.

Trebalo bi da je tako, ali pitanje je kad će cene garantovanog snabdevanja (cena za domaćinstva) dostići tržišnu cenu. Ako se to ne desi brzo a veleprodajne cene u Evropi nastave da padaju, može se desiti da ta cena padne ispod proizvodne cene za EPS. Ali ćemo bar onda moći da kupimo struju od drugog snabdevača po nižoj ceni.

Ogromni su troškovi u proizvodnji, recimo svaki termoblok bi po preporuci proizvođača trebalo da se kapitalno remontuje svakih 10 godina, a takav remont košta od 50 do 100 miliona evra. Ne verujem da eps to radi kako treba jer bi svake godine onda trebalo da radi po nekoliko, a ne verujem da imaju pare za to. Plus što imaju ogroman višak radnika, a pitanje je da li će se i kada to rešiti...

Pazi, ako već planiraju da prodaju eps, niko nije lud da dođe da ga kupi kad je cena ispod tržišne. Ali kad je na nivou tržišne, i ako dodatno poskupi preko toga, ti pređeš kod drugog snabdevača. Već sada možeš da biraš svog snabdevača,

Jel moze neki link za te druge snabdevace, posto bih zeleo da vidim druge ponude? Meni bi odgovarala i veca cena po KW/h ali da platim tacno onoliko koliko potrosim, a ne da placam i neku fantomsku obracunsku snagu i jos kojekakve druge stavke u racunu.

@uruk

Kada bi poskupeli preko tržišne cene to hi bilo zbog drugih razloga. Cena struje je ozbiljno političko pitanje, zato se tu sve i radi oprezno, po par procenata. A eps ne možeš naterati da radi na ozbiljnoj reorganizaciji, masovnom otpuštanju (koliko sam čuo samo u kopovima u Kolubari ima oko 7-8 hiljada radnika viška, plus oko 6 hiljada radnika sa Kosova koji dobijaju 65% plate a ne rade), dok ne budeš mogao ozbiljno da pripretiš konkurencijom. A konkurencijom ne možeš da pripretiš dok cena ne bude tržišna. Zato smo sad u pat poziciji, država održava mir cenom struje, eps-u donekle odgovara jer nema prave konkurencije a i ne mora da otpusti 10k radnika, a i narodu odgovara da plaća nisku cenu struje. Kao sve je ok, a eps gomila gubitke. Zato kažem, ne daj Bože da ovo potraje i da se EPS privatizuje, ta dan ode cena oko 100% gore i gubimo oko 10.000 (dobro plaćenih) radnika. Zbog većih cena struje kupovna moć se smanjuje, još imaš manju masu zarada zbog svih otpuštenih ljudi, oni manje troše... Sve to vodi ka novoj recesiji.

Idealno rešenje bi bilo da se ozbiljno krene u naplatu i isključivanje kupaca koji ne plaćaju, prvenstveno velikih kupaca koji su većinom državne firme. Onda daš signal da niko nije povlašćen, i da struja mora da se plati. Onda kad stignu računi na kraju meseca, prvo će ljudi plaćati struju jer bez nje ne mogu, a internet i telefon na kraju.

Najbolje po meni bi bilo da se distribucija privatizuje, to je sad prilično često, a njihov zadatak je samo da održavaju distributivnu mrežu, i gase one koji ne plaćaju. A oni ne mogu da ne ugase nekoga, jer kad dobiju nalog a ne isključe ga, sve što taj neko potroši se uzima od distribucije. I tada ne bi bilo "vežem psa za banderu", u inostranstvu vrlo lako izlaze na kraj sa takvima.

@g@w

Možda je to naša realnost, možda nemamo za solidan telefon. Ali ne treba da se zaluđujemo kako nam nešto pripada ako to nismo zaslužili. Plata 300e? Telefon od 20e. Lako se sve reši. Nažalost.

@beelzebub nažalost, ne verujem da ćeš dobiti ponudi ni izbliza dobru kao od EPS-a, evo ga link sa svim snabdevačima sa licencom u Srbiji

http://www.ems.rs/media/uploads/2016/02/Spisak-BOS-09022016.pdf

Kad otvoriš pdf svi koji imaju plus pod CRP imaju licencu za snabdevanje, pa ih kontaktiraj.

Trenutna cena energije za 2017 godinu u Mađarskoj (pošto kod nas ne postoji berza gde bi mogao da kupiš struju za celu godinu) je oko 4 centa po kWh. Na to treba dodati cenu prenosnog kapaciteta oko 0.15 centi, i gubitke u prenosu i distribuciji oko 15%, znači sama energija izađe manje od 5 centi. Ali postoje dodatni troškovi, jer struju ne trošimo jednako u toku dana, a ta cena od 4 centa je za "band" energiju, konstantno tokom dana i cele godine. Zimi, kad više trošimo, struja je skuplja. Uveče kad više trošimo, skuplja je struja. Zbog toga sama energija izađe dosta više od tih 5 centi.

Onda postoje dodatni troškovi, od očitavanja brojila, štampanja računa, izdaci za obnovljive izvore energije, angažovana snaga... Ovo poslednje je malo upitno, negde se ne naplaćuje, kod nas se naplaćuje jer smo valjda istorijski sa time imali problema, sada ih nema mislim.

Srednja cena koju plaćamo je valjda ispod 5 centi, bez poreza i akcize jer to ide državi, tako da je svaki kWh koji mi potrošimo subvencionisan.

Svi ti dodatni troskovi su vec uracunati u cenu.

Pa struja je sada 5.6 din bez PDV i to pod uslovom da si u zelenoj tarifi, sto ja nisam nikad....u plavoj je preko 8din npr.
Kada dodas akcize i PDV mene kilovat vec kosta oko 6 centi... i to je kao jeftino :)

Pa koliko treba da kosta po tebi?

Za mene je racun prost, podelim racun sa brojem kilovata.

Poslednja izmena:
Evo i ja da se prikljucim sa pitanjem, 08.02.2016. stigao mi je na kucnu adresu "Zakljucak" (u prilogu slika) samo stavljen u sanduce, bez da se neko potpise da je preuzeo i tako dalje...Imam kod MTS-a dug koji sam hteo da isplatim medjutim nisu hteli da mi daju nikakve informacije kod njih u poslovnici vec su me uvek upucivali da se javim u sud....da ne duzim. Odem ja 11.02.2016. u sud da ne bih placao 20000 din da izadju na teren i obratim se sudskom izvrsitelju koji mi kaze da je presudu preuzela moja sestra (koja nema pojma o cemu se radi) nekog meseca 2015. godine i da moram da platim minimum 8000 odmah kako ne bi izlazili na teren i da mi povecaju dug za 20000 dinara, ja normalno izvadim 8000 din i platim, on meni priznanicu i kaze mi da svakog meseca donosim tako 8 do 10000. Posto ja tu presudu nemam nego samo ovaj zakljucak kako mogu da proverim da li je slucaj zastareo, koje opcije imam posto vidim da ovde ima dosta iskusnijih clanova od mene? Nisu cak ni naveli koliki je dug a i cisto da napomenem da na svoje ime nemam nikakvu pokretnu ili nepokretnu imovinu. Stvar je u tome sto ja hocu da platim MTS-u koliko dugujem al necu da ovim lopovima dajem vise nego duplo koliko su mi rekli da mi je dug.

20160222_203920s.jpg

Prilozi

• 20160222_203920s.jpg
    20160222_203920s.jpg
    1 MB · Pregleda: 195
Čim si uplatio bilo kakva zastara pada u vodu, sad plaćaj i ćuti, šta drugo

Zastarelost je pala u vodu od pravnosnaznosti, a pravnosnazan je cim je zakazan popis.
To dal imas na svoje ime je nebitno, ne vode se pokretne stvari osim automobila i plovila na ime, popisuje se sve na adresi gde si prijavljen, a treca lica ulazu prigovor u kome navode da imaju prava koja sprecavaju izvrsenje, pa ako ucine verovatnim upucuju se da pokrenu parnicu protiv poverioac, tako da recenica > nemam nista na svoje ime je besmislena.

Zile_le, na koji racun si platio /dao pare ? Nije smeo nika da ti trazi pare u sudu.
Nemas ti nista sa sudom i nemas sta da placas njima, oni treba od poverioca predujmaju(naplate unapred) troskove.
TI u telekom i da to obracunaju koliko dugjes, platis i dokaz o uplati dostavis sudu.

Poslednja izmena:
Platio sam u sudu gotovinom, dao pare na ruke sudskom izvrsitelju.

Znaci ja sad mogu do Telekoma da vidim koliko njima dugujem, uplatim taj iznos i odnesem sudu dokaz da je sve izmireno i nemam nikakvih dodatnih troskova oko suda ili da nesto placam sudu?

Tako je i trazi pare kome si da ti vrati ili za toliko umanji dug prema telekomu.

Zastarelost je pala u vodu od pravnosnaznosti, a pravnosnazan je cim je zakazan popis.
To dal imas na svoje ime je nebitno, ne vode se pokretne stvari osim automobila i plovila na ime, popisuje se sve na adresi gde si prijavljen, a treca lica ulazu prigovor u kome navode da imaju prava koja sprecavaju izvrsenje, pa ako ucine verovatnim upucuju se da pokrenu parnicu protiv poverioac, tako da recenica > nemam nista na svoje ime je besmislena.

Jedina sansa da se izvuces u takvoj situaciji je ako imas neku staru kucu na selu, ti ili neko od tvojih bliskih rodjaka. Pa da se prijavis da zivis na toj adresi. Oni kad dodju u popis mogu samo da konstatuju da nemas nista od pokretne imovine vredno prodaje. Naravno, sve to nije vredno cimanja za dug od 15-20 hiljada...

Poslednja izmena:
Poslace nalog mupu odma da ti se pasivizira adresa ako ne zivis tu.

Ih kako ce oni da utvrde da ti stvarno zivis ili ne zivis tu? Pogotovo ako ih docekas u kuci na popisu, ako imas u toj kuci neke osnovne stvari za zivot, tipa sporet, orman, krevet, stvari koje oni ne smeju da popisu. Ako poznajes komsiluk moze neki komsija da potvrdi u tvoje ime da stvarno zivis tu, i sta ce onda? Ali kao sto rekoh, svo to cimanje se ne isplati za 15-20 hiljada duga.. Ali vec za par hiljada evra...

Ma necu da se cimam toliko, mene interesuje da li ja mogu MTS-u da isplatim to sto dugujem i da sudu dostavim dokaz o uplati i da vise njima nista ne placam...te 8000 sto sam dao dao sam...ali mi je potrebna sigurna informacija ili neki info gde da se raspitam vezano za to?
Dug MTS-u je nekih 20000 a u sudu su mi rekli da treba da platim 70000, necu naravno da im dam te pare.

Poslednja izmena:
Sta sto si dao dao si... ma daj bre nije 800 dinara, sta im poklanjas.
NAravno da mozes da isplatis sto sto dugujes i da dostavis dokaz, naravno i Telekom mora podneskom da obavesti sud da povlači pzi.

Kakvih 70 000 ? ne mozes ti sudu nista da dugujes kao izvrsni duznik vec samo izvrsnom poveriocu.

Beograd znam da nije, u kom gradu je taj gllupi sud ? .. TIh 8000 idi kod tog kome si dao i trazi nazad ili da di da dokaz da je ta sredstva uplatio na racun TElekom, ako nece, zakazi razgovor sa sudskom upravom i pitaj njih na osnovu cega tebi sudski izvrsitelj trazi i uzima pare i gde su te pare zavrsile.

Ih kako ce oni da utvrde da ti stvarno zivis ili ne zivis tu? Pogotovo ako ih docekas u kuci na popisu, ako imas u toj kuci neke osnovne stvari za zivot, tipa sporet, orman, krevet, stvari koje oni ne smeju da popisu. Ako poznajes komsiluk moze neki komsija da potvrdi u tvoje ime da stvarno zivis tu, i sta ce onda? Ali kao sto rekoh, svo to cimanje se ne isplati za 15-20 hiljada duga.. Ali vec za par hiljada evra...
Vrlo lako utvrde. Pa nije nije ni sud ni izvristlej tolko glup ti se prijavs u nekoj stracari a da zivis na drugom mestu.
Nebinto je dal ih docekas kuci i da ceo grad potvrdi da ti zivis tu.
Posalje se Resenje odnosno izvrsitelj dostavi zakljucak nadleznoj PS sa nalogom da izvrse terensku proveru vise puta u toku razlicitih dana i u toku razlicitih vremenskih intervala.
Sud ili izvristlej nakon toga salje nalog uredu za registar stanovnisva da izvrsi pasivizaciju adrese.

Poslednja izmena:
Vrlo lako utvrde. Pa nije nije ni sud ni izvristlej tolko glup ti se prijavs u nekoj stracari a da zivis na drugom mestu.
Nebinto je dal ih docekas kuci i da ceo grad potvrdi da ti zivis tu.
Posalje se Resenje odnosno izvrsitelj dostavi zakljucak nadleznoj PS sa nalogom da izvrse terensku proveru vise puta u toku razlicitih dana i u toku razlicitih vremenskih intervala.
Sud ili izvristlej nakon toga salje nalog uredu za registar stanovnisva da izvrsi pasivizaciju adrese.

Mislim da nisi u pravu. Kako moze da ti trazi pasiviziranje adrese, tj da je ona fiktivna ako te je na istoj pronasao? Na osnovu cega, na osnovu toga sto nije zadovoljan pokretnim stvarima koje je pronasao na licu mesta? Evo sta pise u zakonu o bezuspesnom popisu:

Bezuspešan pokušaj popisa

Ako se prilikom popisa ne nađu stvari koje mogu biti predmet izvršenja, izvršni poverilac može u roku od tri meseca od dana bezuspešnog popisa kome je prisustvovao (odnosno od dana prijema obaveštenja o bezuspešnom pokušaju popisa) predložiti da se ponovo sprovede popis,a ako ne predloži sud će obustaviti izvršenje.

Osim toga, izvršni poverilac ima i mogućnost da predloži sudu da pozove izvršnog dužnika da u roku od tri dana od dana dostavljanja poziva da obaveštenje o mestu nalaženja stvari koje mogu biti predmet popisa(izjavu o imovini izvršnog dužnika)...

Jeasm upravu sigurno , i ne kazem to da bi terao inat vec iz ogromnog iskustva. Nagledao sam se na hiljade predmeta licno. Nema to veze sa tim dal ga je pronasao na taj dan , sta komsije kazu i kakve je stvari nasao i slicne urbane legende koje kruze.
Ako se posumnja da stvanro zivi tu ,postupak je kao sto sam naveo i docice do pasivizacije adrese bez obzira sto se duznik tog dana pojavi na popisu ili kaze komisjama da lazu.

Zakone znam napamet 90%.

To sto si ti citirao je ZIP Zakon o izvrsnom postupku SLuzbeni glasnik 125/2004 koj koji je prestao da vazi
2011 godine sa stupanjem na snagu ZIO zakon o izvrsnom postupku 31/2011 99/2011...

TO sto si izgooglao ne vazi odavno...

Da ne vodimo ovde raspravu, ne sluzi topic za to , ostalvjen je kako bi pomogli coveku sa svetima.

Ti koji veruju u urbane legende , prebacicu sve na nekog, nemam nista na svoje ime, priajvicu se u neku stracaru, ne mogu mi nista.. ukapirace vremenom da koliko god da smo banana drzava nije to bas tako ko sto se prica.

Poslednja izmena:
Koliko pise u zakljucku, toliko treba da se plati izvrsiteljima, prema njima ne raste dugovanje ako se ne plati na vreme ili kamata neka? Koleginica mi danas prica kako su njenoj sestri skinuli oko 20.000 sa racuna u banci, Telekomu nisu uplatili nista, od 5 hiljada prema izvrsitelju sa zakljucka, dug se popeo na 15.000, a oni tvrde da njima nije nista uplaceno, niti su oni skidali ista sa racuna sem sto su ih blokirali...

Raste kamata prema IVPu. Drugo je kad je javni izvrsitelj drugo kad je sud.
Prema javnom izvrsitelju ima naknade i nagrade za njegv rad, kad je sud u pitanju toga nema. Sve troskove izvrsni poverilac placa / predujma sudu i tolko se uveceva dug prema njemu.
Nema sta da placa on sudskom izvrsitelju pogotovu ne na ruke u kesu.

Ta koleginica nek trazi izvod pa nek vide dal su sredstva prebacena.

Postoje banke koje blokiraju racun a sredstva ne prebacuju iako ih ima.
TIpa imas na raucnu 20 000 , dug ti je 20 000. Banka ti blokira sredstva za 20 000, ne prebaci izvristelju, a drzi blokadu. Van svake pameti i zakona ali ima i takvih slucajeva.

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno