Šta je novo?

Racunar se restartuje

STARCA01

Zapažen
Učlanjen(a)
18.07.2023
Poena
4
Pozdrav svima!
Imam problem sa racunarom,kada ga probudim iz ,,sleepa,, racunar ne daca sliku kuleri se vrte hdd se cuje da radi,ali na ekranu nema slike i restartuje se sam.
To se desi ili odmah kada se budi ili nakon nekog kraceg vremena, ako se normalno probudi kada prodje neko vreme zamrzne sliku i restartuje se.Racunar se sam restartuje i pokusava da se upali,ali bezuspesno sve dok ne ugasim napajanje i zatim ga ponovo upalim racunar se normalno upali.
Sa proslom konfiguracijomi se desava isti problem da nece da se probudi iz sleepa ali nikada nije posle nekog vremena zamrzao i restartovao se.
Od stare konfiguracije ostala je graficka RX580 Saphire Nitro i napajanje LC POWER 6650gp3 650w
Da pojasnim javljaju se fakticki dva problema jedan je da racunar nece da baci sliku kada ga probudim,a drugi je da nakon nekog vremena ako se probudi zamrzne na par sekundi i restartuje se bezuspesno sve dok ga ja ne prekinem.Kada racunar ugasim umesto ostavim na sleepu ne javlja se taj problem.
Moja konfiguracija je:
Ryzen 5 2600
Kingston Hyper X fury 16gb 3000mhz
Gigabyte b450 gaming x
SSD Kingston 240gb
2x Hdd Hitachi 500gb

Ako je bilo problema i sa prethodnom konfiguracijom, ne mora biti isto, staro napajanje je najsumljivije. Moraš probati drugo.

Ja bih isto rekao napajanje,a ima i jedan workaround prosto ukini sleep na desktopu to i onako nije od neke preterane koristi.

Ako je bilo problema i sa prethodnom konfiguracijom, ne mora biti isto, staro napajanje je najsumljivije. Moraš probati drugo.
Na to i ja sumnjam ili gpu,sinoc sam merio unimerom napon dok igram igrice.Dok ne racim nista voltaza je 12.14v dok ulazi u igricu spada i na 12,ali kad uradim nesto sto povuce vise komponente spada na 11.91 i koliko mogu da primetim cuje se naponska sekcija gpu.
sad nisam siguran koliko bi smeo da opadne i da li je to ok ili ne.

3 moguća uzroka i možda rešenja:

1. izgasi fast startup
2. promeni gpu drajvere (novije, pa starije)
3. izgasi freesync ako ga imaš (kako iz podešavanja kontrolnog panela drajvera, tako i iz menija unutar monitora)

Probaj sve i vidi da li išta od toga pomaže. U 80% slučajeva nešto pomogne.

Meni je to bilo na prastaroj mašini, nova nije nešta nova ali rradi pristojno, kod čišćenja polomio sam vijak na ventilatoru i HDD je vrisnuo. Jedno vreme raadio koliko treba a posle bilo ajmo novu a i onako zastarela makina.

Na to i ja sumnjam ili gpu,sinoc sam merio unimerom napon dok igram igrice.Dok ne racim nista voltaza je 12.14v dok ulazi u igricu spada i na 12,ali kad uradim nesto sto povuce vise komponente spada na 11.91 i koliko mogu da primetim cuje se naponska sekcija gpu.
sad nisam siguran koliko bi smeo da opadne i da li je to ok ili ne.
To je savim u normalnom opsegu +/- 5%,

Hdd,ssd ili napajanje , al pre ce biti napajanje.

sinoc mi je izsto zamrzao i restartovao se dok sam bio na googlu,ali sam primetio jednu cudnu stvar u ryzen master programu CPU EDC mi zakiva na 99% pise da vuce svih 90ampera,sad ne znam tacno sta je to,kako funkcionise,ali deluje mi da to nije ok i procitao sam da to moze da izazove ove moje simptome.Ako neko ista zna o ovome ili ima iskustva i malo vremena neka mi pojasni.

Јеси пробао да замениш напајање?

To je samo simptom zauzeća procesora. gledaj samo šta ga od softevera ili windowsa tera.

Pozdrav svima!
Imam problem sa racunarom,kada ga probudim iz ,,sleepa,, racunar ne daca sliku kuleri se vrte hdd se cuje da radi,ali na ekranu nema slike i restartuje se sam.
To se desi ili odmah kada se budi ili nakon nekog kraceg vremena, ako se normalno probudi kada prodje neko vreme zamrzne sliku i restartuje se.Racunar se sam restartuje i pokusava da se upali,ali bezuspesno sve dok ne ugasim napajanje i zatim ga ponovo upalim racunar se normalno upali.
Sa proslom konfiguracijomi se desava isti problem da nece da se probudi iz sleepa ali nikada nije posle nekog vremena zamrzao i restartovao se.
Od stare konfiguracije ostala je graficka RX580 Saphire Nitro i napajanje LC POWER 6650gp3 650w
Da pojasnim javljaju se fakticki dva problema jedan je da racunar nece da baci sliku kada ga probudim,a drugi je da nakon nekog vremena ako se probudi zamrzne na par sekundi i restartuje se bezuspesno sve dok ga ja ne prekinem.Kada racunar ugasim umesto ostavim na sleepu ne javlja se taj problem.
Moja konfiguracija je:
Ryzen 5 2600
Kingston Hyper X fury 16gb 3000mhz
Gigabyte b450 gaming x
SSD Kingston 240gb
2x Hdd Hitachi 500gb
Odradio mu hardware diagnostic.

Odradio mu hardware diagnostic.

za memoriju sa radio pise da nema gresaka,sad cu da probam ove ostale sto si poslao pa javljam
To je samo simptom zauzeća procesora. gledaj samo šta ga od softevera ili windowsa tera.
to se desava dok sam na googlu procesor radi na 3/4% a EDC zakiva

Po meni je generalno glupo stavljati PC u sleep mode, moje misljenje. Ako nisi za racunarom ne vidim poentu da ti ostane upaljen osim ako nesto ne downlodujes ili nesto obradjujes pa mora da ostane upaljen. Ti u sleep mode sto se tice ustede struje ne dobijas puno.

Zapakuj i okaci dmp fajlove iz C:\Windows\LiveKernelReports

Po meni je generalno glupo stavljati PC u sleep mode, moje misljenje. Ako nisi za racunarom ne vidim poentu da ti ostane upaljen osim ako nesto ne downlodujes ili nesto obradjujes pa mora da ostane upaljen. Ti u sleep mode sto se tice ustede struje ne dobijas puno.
Pa štediš boot time. Ja npr. imam problem sa onim gašenjem monitora kada je sistem idle jer se volšebno ekran pali sam od sebe.

Pa štediš boot time. Ja npr. imam problem sa onim gašenjem monitora kada je sistem idle jer se volšebno ekran pali sam od sebe.
najmanji problem je to sto nekad nece da se probudi,iritira me zabadanje i restartovanje iz cista mira,ne znam kako to da resim i do cega je
najmanji problem je to sto nekad nece da se probudi,iritira me zabadanje i restartovanje iz cista mira,ne znam kako to da resim i do cega je.
Ssd je nov kupljen i sistem podignut pre nedelju dana

Ако пар сати нисам за рачунаром, урадим win + L, локује се комп, сам искључи монитор и то је то. Shutdown ако дуже не користим комп, нпр преко ноћи или одем до града.

Vrh Dno