Šta je novo?

Racija na nedeljnoj berzi ispred SKCa!!!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
podrzavas!!?!?!??!?!?!

a izvini...odakle ti nabavljas igre...sta kupujes sve originale...?????...

pa sigurno ne na berzi!

Naravno, u svakoj zemlji ima piraterije, ali ne na sred ulice!!!
I naravno da zelim da se piraterija smanji.

Zasto je najozbiljniji domaci komercijalni program PlanPlus?
Zasto nam Kinematografija odlazi u xxxx?

piraterija bato...

Poslednja izmena:
Ja da podrzim jos jednom akciju :)
Elem, moze neko da pise koliko hoce da smo siromasni i sl. ali da se neko bogati na tudjim ledjima, e to ne moze !
Ima milion poslova koje ljudi mogu da rade ali niko nece da savije ledja. I nemoj neko da pise kako je neko primoran da radi pirateriju !
Znaci, uz malo truda sa voljom za radom, svi ce biti zadovoljni- privreda cveta.

E sad opet ocekujem gro komentara nasuprot, pa ko to hoce da uradi, neka dobro razmisli da li je u redu krasti tudji hleb. Jerbo, baviti se piraterijom je jedno, a koristiti pirate za licne potrebe je nesto sasvim drugo. Da, da malo kontradiktornosti ali da se neko bogati na mom radu, to ne moze bre !

Osecam, sad ce opet komentar: gde ja da kupim film ili igricu ako nemam para? Zaradi druze pa ces imati...Hoces pirate? Moze, ali nemoj da se bunis ako ti dodje plavi baja iznad glave.

I ja hocu Mercedes da vozim, ali nemam para. Radim da bih imao jednog dana. Evo npr. radim i nesto privatno preko interneta, i internet mi treba veoma cesto. Ali, na mrezi ima par ljudi koji se bave piraterijom i nama koji teskim trudom i radom zaradimo za hleb, onemogucavaju to. Bandwidth popunjen, nazalost nema mogucnosti za sire linkove (300mbit za celu Srbiju koriste ljudi koji se bave piraterijom). Inace, radim za jednu USA firmu i ljudi se tamo cesto bune sto radovi ne stizu na vreme. Komentari svih ljudi koji rade odavde za inostrane firme su isti: Jednog dana ima svi da nas zapostave jer jednostavno ne komuniciramo na stom nivou kao ceo svet. Nece tamo nedge neko da se smiluje na mene sto imam los internet. E zato, ko radi ne boji se gladi...Jos jednom, puna podrska da se piraterija koliko-toliko suzbije.

Onomad sam gledao na televizoru, jel znas bre ti nesreco da su pirati najstariji narod.
Shalu na stranu, voli Jox da baci prvi kamen. Borba protiv piraterije ce se svesti na to da se umanji broj ulicnih prodavaca i to je sve. Nesto slicno benchu gde je piraterija zvanicno zabranjena, a ljudi naravno i dalje koriste piratski softver u istoj meri. Dakle mi obicni smrtnici nema potrebe da se mnogo uzbudjujemo, jer cemo i dalje relativno lako dolaziti do softvera (eventualno uz neki dinar vise i ptt troskove).
Inace licno podrzavam borbu SAMO protiv piratizovanja domacih izdanja (bar dok nam standard ne bude na pristojnom nivou).

npetar je napisao(la):
Zaradi druze pa ces imati...
da li ti znas kolika j stopa nezaposlenosti u ovoj drzavi? nalazimo se u ubedljivo najgorem periodu u poslednjih 100 godina...

nemoj misliti da ja podrzavam pirateriju, ali me nervira kako nam unistavaju zivote...

opet sa druge strane, ako nemas leba da jedes, zasto gledati filmove i igrati igre, zar ne? :)

Miroslav je napisao(la):
opet sa druge strane, ako nemas leba da jedes, zasto gledati filmove i igrati igre, zar ne? :)

Kratko & jednostavno receno u jednoj recenici ;)

@npetar reci da ti imas sve legalno na svom kompjuteru, reci da si za svaku komponentu koju si kupio do nove godne platio porez na promet, i onda podrzavaj nesto a sve dok ti koristis to a ovde podrzavas borbu protiv toga si najobicniji licemer. Sad ja te molim da mi kazes da li si licemer ili zaista je sve legalno i porez regularno bio placen sa tvoje strane ?

Miroslav je napisao(la):
da li ti znas kolika j stopa nezaposlenosti u ovoj drzavi? nalazimo se u ubedljivo najgorem periodu u poslednjih 100 godina...

Pa sad, prirodna stopa nezaposlenosti uvek mora da postoji. Problem je ocekivana...Sta da se radi, nigde ne cvetaju ruze. Ok, standrad je kod nas takav kakav je. Recimo, da je razlog toga piraterija 1% (pored ostalih faktora). Mozda je i vise ali nebitno(jerbo od filmskih projekata se npr. ubira velika kolicina novca, samim tim nema stekanja para pa nema ni stampanja novca itd. itd. da ne zalazimo u sferu Ekonomije duboko). Elem, ako neko napravi film kod nas, i proda u velikoj kolicini, vise para od poreza povlaci bolji standard. Takodje, ako se (legalno naravno) uvezu filmovi, igrice itd. , opet vise para u drzavnu kasu - bolji standard. E sad, to sto ovde klinci na primeru piraterije o kojoj pricamo, kukaju kako nece moci da igraju igrice i sl., to je potpuno nebitno...Sve je jasno receno i sa moje a i sa drugih strana u threadu koji je izbrisan. Jednostavno, ziveti na tudjoj muci nije pravedno.
Toliko,
Poz!

Imam ja licencu za WIndows :D
... ali nemam za Corel niti za Photoshop. Zato ih ni nemam instalirane. Niti mi trebaju.
Poenta je da su ljudi prolili znoj da bi napravili Corel i Photoshop, i to koshta.
Ako nemash para, nemoj ih koristiti.
Ako na njima zaradjujesh, onda ih plati, kao sto placash ostala sredstva za rad.

Druga je stvar sto su ljudi kod nas navikli da odma kad instaliraju WIndows, instaliraju i najnoviju verziju Corel-a, Photoshop-a, Office-a, ... A da im to i ne treba.
Postoji besplatan softver!

A josh jedan problem je shto su ljudi kod nas navikli da imaju 10 instaliranih igrica na rachunaru. E pa ne moze tako, instalirash jednu pa je igrash dok je ne predjesh. Ili u stvari i moze sa >10 igrica, ali opet treba para.
Dosta je te socijalne politike -> mi nemamo para pa cemo da pustimo pirateriju!

npetar je napisao(la):
I ja hocu Mercedes da vozim, ali nemam para. Radim da bih imao jednog dana. Evo npr. radim i nesto privatno preko interneta, i internet mi treba veoma cesto.
A jel ti zaradjujes taj leba surfujuci legalnim Windowsom i koristeci licencirani Dreamweaver ili slicno? Ili si na Linuxu i kucas u kwrite-u, a Flash animacije pravis u hex-editoru, redjajuci nule i kecheve ko iz rukava?

@npetar Choveche? Da li ti procitas to sto napises? Ja umrem od smeha, na tvoje razmisljanje...o nazovi "ekonomiji". Odgovori sta te pitamo??? Za samo nekoliko minuta te je isto pitanje pitalo nas cetvorica?????!!!!!

Koja je razlika izmedju ovih situacija:

1. Imati prodavnicu, i biti opljachkan.
2. Biti programer, i da SVI imaju piratsku verziju tvog softvera za DZ.

Ne vidim da neko podrzava lopove zbog toga shto smo siromashni!

@Majstor_Zivota
Da si programer i da >godinu dana ulozish u neki projekat. Jel bi rekao, ma evo im, gladni su nista ne rade, neka dele moj program, a ja cu biti gladan kao i oni??? sigurno ne bi...

Poslednja izmena:
jox je napisao(la):
Koja je razlika izmedju ovih situacija:

1. Imati prodavnicu, i biti opljachkan.
2. Biti programer, i da SVI imaju piratsku verziju tvog softvera.

Ne vidim da neko podrzava lopove zbog toga shto smo siromashni!

Koji svi??? Sta prichas??? Koliko ima stanovnika Srbija?? Koliko Srba ima rachunar??? Jesi li ti svestan sta prichas??? Koliko ljudi u tvojoj zgradi ima rachunar??? E to ti je stvarnost koja boli...

p.s. Molim moderatora koji je obrisao jedan moj post da mi objasni zasto... Sta sam napisao protiv pravila? Celu istinu ... u tome je fora

Poslednja izmena:
Broj ljudi koji profesionalno koriste rachunare ce i ostati MINIMALAN dok neko ne bude video da moze POSHTENO da zaradi radeci na rachunaru.

Poslednja izmena:
kjgkreek je napisao(la):
@npetar reci da ti imas sve legalno na svom kompjuteru, reci da si za svaku komponentu koju si kupio do nove godne platio porez na promet, i onda podrzavaj nesto a sve dok ti koristis to a ovde podrzavas borbu protiv toga si najobicniji licemer. Sad ja te molim da mi kazes da li si licemer ili zaista je sve legalno i porez regularno bio placen sa tvoje strane ?

Vidis, napisao sam u jednom postu da je stvar kontradiktorna (razume se sta sam hteo da kazem, tj. kakav sw ja imam kuci ;) ). U firmi naravno imamo sve legalno. E sad, to sto mene mrzi da idem u firmu jer mogu da radim od kuce, to je vec neka druga stvar.
Ali da se razumemo, ja sam napisao sta je pravedno a sta ne. Jer mnogi brane pirateriju kao da je podrzavaju. Znaci, ljudi nemojmo mesati te stvari. Jednostavno, ne sme da bude tako da neko ko zivi od piraterije zivi bolji od nekoga ko je npr. skolovan. Neki poredak mora da postoji. Dok god ne bude suprotno, ja necu licno biti zadovoljan ( u svakom slucaju, piraterija se ne moze oporezivati zar ne ? :D Posle slusamo price nasih roditelja kako su im penzije bedne i sl. :()

Ima i u tome nešto ali ako hoće da smanje pirateriju neka smanje cene originala.Ja sam na primer štekao 4 meseca pare da bih kupio Civ 3 original i nisam mogao da je kupim jer je poskupela još više zbog PDV-a,a za te pare u nekoj drugoj zemlji mogao sam da kupim 3 primerka.Jedino je to rešenje,da uvoze sve više i više originala da možeš da ga kupiš na svakom koraku a ne samo u centru.

Kad gledam AudioCD-ove tu stvarno delim misljenje sa Roy-em.
Svaki domaci disk kupujem uvek original jer znam da sam tako koliko toliko doprineo opstanku benda a i volim kad imam ceo buklet. Ali za strane diskove - ne da podrzavam pirateriju nego skidam sa neta dnevno ihahahaj muzike. Skinem ponekad i domacu, ali opet uvek kupim i original disk iako imam te stvari vec na kompu.

A sto se tice filmske piraterije - tu je stvar mnogo drugacija - uvek za film koji zelim da odgledam prvo biram bioskop u drustvu moje lepse polovine nego varijantu buljenja u neki bezveze DivX.

Ipak je bioskop dozivljaj sam po sebi - a i dodje mu kao izlazak. Isto para bi potrosio i kad bi otisao u kafic. A opet sto se tice domacih izdanja - jos nijedan nas film nisam gledao na kompu.
(Valjda zato sto se pojave mnogo posle bioskopskih premijera ;) )

Majstor^Zivota je napisao(la):
@npetar Choveche? Da li ti procitas to sto napises? Ja umrem od smeha, na tvoje razmisljanje...o nazovi "ekonomiji". Odgovori sta te pitamo??? Za samo nekoliko minuta te je isto pitanje pitalo nas cetvorica?????!!!!!

Brate mili, pisemo u isto vreme pa ne stizem da odgovorim. Ne visim samo na forumu i pratim ko sta pise, imam svojih obaveza...
Jox vam je lepo naveo primer poredjena za prodavnicu i sl. Aj sad vi odgovorite jel ima razlike u pljackanju prodavnice i baviti se piraterijom ?

p.s.
Samo bez psovanja i uvreda ili ce i ovaj thread biti zatvoren...

Poslednja izmena:
A gde bi ljudi kupovali one igrice i filmove koje ne mogu kupiti legalno, jer ih legalno u Srbiji niko ne prodaje( nesto stariji ili manje popularni naslovi ).

I da jeste, ovo sto radim privatno od kuce, znaci nemam skroz legalan sw koji mi je potreban. Jednostavno, ja nemam firmu a da bih uopste imao, svakako ne bih ulagao iz novcanika kao sto to niko i ne radi. Zato sluze krediti . Znaci, nemojte mi prebacivati da ja zivim "na" necemu sto sam nelegalno nabavio. I ne shvatajte BRE sve licno, pricamo u globalu sta je i kako je.
Poz!

p.s.
Znaci, ja se svakako ne bavim piraterijom. Pricajte o onima koji to rade a ne o ljudima koji su primorani da koriste piratske "proizvode".

Poslednja izmena:
p.s. Molim moderatora koji je obrisao jedan moj post da mi objasni zasto... Sta sam napisao protiv pravila? Celu istinu ... u tome je fora

kultivishi se malo, sta drugo da ti kazem, takvim postovima (kao sto je obrisani) nije mesto, znachi manje arlaukanja i nervoze i nece se brisati.

zamisli da ja tebi napisem sledece:

Ma vi ljudi niste bas pametni a??? Podrzavate akcije? A kod od vas gore potpisanih ima licencu za windows? Za Corel? Za photoshop? Kakvi ste vi lejmeri, shatro gistro... Podrzavate vi al zamalo... Ili vam cale radi u ministarstvu pa tako podrzavate? DivX filmove ne gledate jel da? "To kvari uredjaje" Dajete po 1500kinti za audio cd u IPS-u recimo? Ma da... Verovatno si dao 60e za NFS Underground2 , ili slicno? Windows+Corel+Photoshop+(sav drugi aplikativni softver)= odakle mi bre te pare??? ! Ne mogu da verujem kako sam se sada iznervirao ! Rusi i Bugari su zakon!
Znachi pre nego sto se ulogujes na forum, i pogotovu pre nego li udjes u ovaj thread, frustracije prema vlasti/stanju u drzavi/hladnom vremenu i ostalom ostavi za sobom i pravac skupstina pa urlaj tamo, mozda i postignes nesto (kao sto ni ovde ne bi nista postigao takvim nervnoznim postovima).

I procitaj ovo dobro, posto ce to biti objasnjenje za ostale postove koji ce biti obrisani.

@npetar E posto imas i ti "legalan" windows kao i mi ostali... ne moras vise da se trudis... Ne visim ni ja stalno na forumu jer takodje imam i drugih obaveza... Sto se tiche domacih audio diskova tu sam istog misljenja kao i vecina s' obzirom da slusam vecinom domace neafirmisane bandove, ili nazovi afirmisane (koji ne pevaju na pinku i nekoliko puta godisnje budu "provere mikrofona") kupujem original diskove! Aposlutno se slazem i za gledanje filmova u bioskopu... Slazem se i za to da neko ko je gulio/guli na faxu 5 godina da zavrsi studije, da mora lepse da zivi nego neko ko stanca diskove! Ali se NE SLAZEM sa tim da ovi likovi sto stoje na -30C ispred faxa i po Bulevaru da zive bolje od nas ! Oni su samo posrednici !!! I dokle god vi sto pisete da podrzavate akcije protiv piraterije imate nelegalan softver, stvar je jasna... pozdrav svima !

p.s. Jeste li gledali "Mile vs Tranzicija" epizodu o pirateriji??? :D Kako je jaka scena, kada kaze kako stranci kupuju piratske diskove na metar :D

Poslednja izmena:
I dokle god vi sto pisete da podrzavate akcije protiv piraterije imate nelegalan softver, stvar je jasna... pozdrav svima !

Ono sto se precutkuje...Pa nigde nema u svetu da svako sebi moze da priusti legalan sw. Izbacite iz glave price o zapadu, to sto se prica iz dana u dan jednostavno nije tacno. S druge strane, ako neko nema para da kupi sw neka radi nesto drugo kako bi zaradio za ono cime zeli da se bavi. Ili lepo uzmes kredit pa mozda postanes neko i nesto.
I sagledajmo jos jednu stranu...Ti ljudi koji se bave piraterijom, gde im je buducnost? Ko im garantuje penziju? Socijalno ?
Garantuje im to sto se obogatise na konfi od 300e koju nije tesko zaraditi. I ja zavrsavam studije za par meseci. I gledam stvari mnogo realnije nego ranije. E pa ne moze da bude da neko ko nije ledja savio zivi bolje od mene !
To je poenta koji potenciram sve vreme.
A i ono sto sam pisao par post-ova gore. Ako se sve oporezuje (mislim sada na pirateriju naravno), eto novih para drzavi, eto novih radnih mesta ! Jel sad sve jasno ili treba jos nesto da se razjasni ?

Poenta priche je da je za sve vas (a i mene) bilo da imate sav legalan softver ili imate samo piratska izdanja BOLJE da se ne prodaju piratska izdanja U CENTRU grada, na tezgama i da sve to lichi na trzni centar namenjen expanziji piraterije sa sve blagoslovom drzave. Piraterije ce uvek biti, tako da ce to da li cemo koristiti piratska izdanja biti stvar lichnog izbora spram moralnosti, materijalnog stanja ili kojih god hocete LICHNIH parametara. Ovo je dosad bilo potpuno *****ski/uvredljivo za bilo kog stranca koji se prosheta otprilike JEDINOM ulicom kojom ima smisla da ga provedesh. Drzava mora da natera stvari na malo legalnije "trachnice" imacemo, svi benefita od toga.

I nije mi jasno shta ste zavapili kao da je SKC bilo jedino mesto gde se mozete snabdeti piratskim izdanjima? Nema dovoljno drugih mesta? Kao da vam je ugusheno pravo na govor, mishljenje, kretanje odjednom... Mislim snadjite se, ne mora i kupovina piratskih diskova da bude izlazak jer cesh pritom i da se proshetash po lepom kraju da popijesh sokic dok birash...

@ Jox:
Sto se tih programera tice to su mnogo dosadni i nezanimljivi ljudi, tako da, ako im je heheh!!!!!!! :D

@ npetar:
Ti si care, izvor nebuloza!!!!
U Srbiji se zna gde zavrse pare koje se sliju u kasu, na Sejselima!!!! Kakav crni bolji standard. ti plivas u mutnom...
Mislim ovde se radi o tome, borba protiv piraterije, da bi dosadni programeri imali 'leba (shatro), da, da...

Miroslav je napisao(la):

nemoj misliti da ja podrzavam pirateriju, ali me nervira kako nam unistavaju zivote...

Sta ti je ono u donjem levom uglu na desktopu "serials.txt" ???? Licence za softver sa astalavista.box.sk ? :D Mislim...

evo linka : http://www.benchmark.co.yu/forum/attachment.php?attachmentid=3292

Poslednja izmena:
Sta ti je ono u donjem levom uglu na desktopu "serials.txt" ???? Licence za softver sa astalavista.box.sk ? :D Mislim...

evo linka : http://www.benchmark.co.yu/forum/attachment.php?attachmentid=3292
ako te bas zanima, evo sadrzaja:

Windows XP SP1 Mgi
Adobe CS
MS Office Mgi
MS Project, Visio
Adobe Acrobat

naravno izbrisao sam serijske... to su serijski brojevi za moju firmu i drzim ih pri ruci uvek. mi ovde koristimo licenciran softver

@npetar
Ja ne znam kako su moderatori ponovo pustili tred kad je jutros zatvoren, al moram opet da se javim: dobro, brate slatki, jel ti stvarno misliš da se filmovi kod nas finansiraju/otplaćuju kroz prodaju DVD-ova? Ili se pare skupe unapred raznoraznim kanalima pa se i onima što plaćaju reklamu itekako isplati kroz povećanu tražnju za reklamiranim proizvodima i to da što više ljudi film gleda makar i sa pirata?
To ti je što se tiče ekonomije, u najkraćem.
A porez i budžet... Jes primetio možda vesti o poslaničkim platama ovijeh dana?
Pa još - do koje će instance ići hajka? O.K. pokupe ove sa ulice. Pa još stepenicu gore. A ako se pojavi neko poznato ime na instanci više - mislliš da će u aps? HA, ha, ha!
I na kraju: Mene su u svoje vreme učili da se ne može biti MALO mrtav, ni MALO trudan; pa ne možeš ni ti da budeš MALO pirat, samo za kućnu upotrebu. Znam i ja da stvari treba pošteno platiti, ali riba od glave smrdi. Imam punu mašinu nelegalnog softvera koji koristim u profesionalne svrhe. Što: da prehranim decu? Što ga ne platim? Pa zato što i ovako jedva drljam jer u mojoj branši konkurenicja su oni koji rade na crno pa ne plaćaju ni pekaru leba, i diktiraju cene i sulove na tržištu. Mogu da naplkatim papir, foliju, tablu, reflektor... Dizajn? Idejno rešenje? Idi begaj!
Oladite bre malo! Legalizam uteruje ministar trafikant u ime neobaveštenog premijera - legaliste.
Poslednja rečenica: znam da mora, al kad prolazim zapušim nos. Smrdi do neba!

bigone je napisao(la):
@ npetar:
Ti si care, izvor nebuloza!!!!
U Srbiji se zna gde zavrse pare koje se sliju u kasu, na Sejselima!!!! Kakav crni bolji standard. ti plivas u mutnom...
Mislim ovde se radi o tome, borba protiv piraterije, da bi dosadni programeri imali 'leba (shatro), da, da...

Hvala na tituli cara, pa makar je to i car nebuloza :D
Samo deckonja, zapamti da dok god razmisljas ovako, tvoje vreme prolazi a i "hleb" koji ti je preko potreban. Pricam gluposti? Ok, seti se jednog dana sta sam ti rekao ;)

Iskljucujem se iz ovog threada. Mislim da sam skroz objasnio sta sam hteo da kazem. Ko je shvatio shvatio je, ko nije shvatice. I Ogiju sam isto pricao pa najeba covek :)

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno