Šta je novo?

Racija na nedeljnoj berzi ispred SKCa!!!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
freehand je napisao(la):
@npetar
Ja ne znam kako su moderatori ponovo pustili tred kad je jutros zatvoren, al moram opet da se javim: dobro, brate slatki, jel ti stvarno misliš da se filmovi kod nas finansiraju/otplaćuju kroz prodaju DVD-ova? Ili se pare skupe unapred raznoraznim kanalima pa se i onima što plaćaju reklamu itekako isplati kroz povećanu tražnju za reklamiranim proizvodima i to da što više ljudi film gleda makar i sa pirata?
To ti je što se tiče ekonomije, u najkraćem.
A porez i budžet... Jes primetio možda vesti o poslaničkim platama ovijeh dana?
Pa još - do koje će instance ići hajka? O.K. pokupe ove sa ulice. Pa još stepenicu gore. A ako se pojavi neko poznato ime na instanci više - mislliš da će u aps? HA, ha, ha!
I na kraju: Mene su u svoje vreme učili da se ne može biti MALO mrtav, ni MALO trudan; pa ne možeš ni ti da budeš MALO pirat, samo za kućnu upotrebu. Znam i ja da stvari treba pošteno platiti, ali riba od glave smrdi. Imam punu mašinu nelegalnog softvera koji koristim u profesionalne svrhe. Što: da prehranim decu? Što ga ne platim? Pa zato što i ovako jedva drljam jer u mojoj branši konkurenicja su oni koji rade na crno pa ne plaćaju ni pekaru leba, i diktiraju cene i sulove na tržištu. Mogu da naplkatim papir, foliju, tablu, reflektor... Dizajn? Idejno rešenje? Idi begaj!
Oladite bre malo! Legalizam uteruje ministar trafikant u ime neobaveštenog premijera - legaliste.
Poslednja rečenica: znam da mora, al kad prolazim zapušim nos. Smrdi do neba!

Kolega drago mi je da si se javio... Reci mi molim te koliko bi novca trebalo da se plati Corel, Photoshop, 3D Studio Max , Maya i slicno??? Ili jos bolje, koliko bi dana/godina trebali raditi da bi te pare povratili?

Ne znam Majstore,sedi sam pa sračunaj, mene mrzi.
Nego zaboravih još ovo, pa se više sem na direktna pitanja, neću uključivati:
Ako je neko voljan, da ne prozivam, da izvrši građansku dužnost i prijavi kriminalca - zanm ko je na TV-u, u udarnom terminu, pre evropske premijere pustio MATRIX. Ne znam da li je delo zastarelo, ali ako ima legalista nek se jave na PM, daću sve podatke pa da idemo da prijavimo gangstera! No se bojim da će da nas biju, znate.

Licemeru pardon npetru to sto imas mogucnosti da koristis legalan a ipak koristis piratski te nimalo ne opravdava i licno bih voleo da tebe i tebi slicne pohapse zbog koriscenja istog pa bi onda mozda na neke stvari gledali drukcije. Ti sa jednim windows-om si isto lopov ko i onaj sa 10 ali si se ti manje okoristio i mozda ces dobiti manju kaznu ali si napravio isto delo.
A tvoja prica da obrazovani moraju da budu bolje placeni od pirata je prilicno netacna u slucaju nase drzave gde imas uzasno veliki broj ljudi sa visokom strucnom spremom i oni svi nemogu da dobiju adekvatna mesta za svoju spremu ni da nasoj drzavi cvtaju ruze. Verovatno medju tim ljudima koji prodaju piratske diskove ima i onih fakultetski obrazovanih. E sad da ja nebi ulazio u pricu o problemima ove drzave koji se uvecavaju svakom godinom a tako je u zadnjih 50-60 godina ja cu ovde da zavrsim pricu. Ako te zanima vise detalja moze na PM ili ako oces mogu i ovde da ti napise malo opsirniju analizu ekonomskog problema ove zemlje.
A samo jedno je po meni jasno da ubijanjem 10 komaraca se nece drasticno smanjiti kolicina prolivene krvi u ratu.

Evo procitao sam tekst sa gornjeg linka (B92) i moram da prokomentarisem:
Kao prvo, u tekstu stoji "uhapseno je preko 30 prodavaca" sto nema veze sa istinom jer su ljudi samo privedeni u prostorije SUP-a na saslusanje a to nije isto sto i hapsenje. Naravno, dalje u tekstu sami sebe demantuju pa kazu kako su svi pusteni kuci u 15:30 a samo su dvojica zadrzana u 48-casovnom pritvoru.
Kao drugo, ovom akcijom nece postici ama bas nikakav efekat jer ce sudije doneti presude od po 5.000 dinara novcane kazne svakom, kao sto su i do sada radili. Prisustvovao sam seminaru Antipiratske asocijacije prosle godine u prostorijama Delte na kome je izmedu ostalog govorio i vlasnik Tuck Visiona. Covek kaze kako mu se smeju pirati na ulici i kako su mu predlozili da unapred plate sve sudse kazne za godinu dana kako bi mogli da rade na miru. Naravno, dobio je gromoglasne aplauze od svih prisutnih.
Zakon o pirateriji je jedno a sudska praksa je nesto sasvim drugo i tu je problem. Ne moze se za isto krivicno delo razlicito postupati od slucaja do slucaja, od grada do grada. Sta vredi zaprecena kazna zatvora za pirateriju od 1-8 godina kada sudija donese presudu od 5.000 dinara.
Kao trece, najebala je sirotinja koja se smrzava na tezgi a oni koji stancuju na hiljade diskova dnevno samo ce zadovoljno trljati ruke jer ce ti isti jadnici sutra od njih da kupe nove kolicine kako bi se nekako pokrili za ovo sto im je oduzeto.
Tih 18.000 oduzetih diskova na prvi pogled izgleda kao velika kolicina ali ako na jednoj strani uzmemo nabavnu cenu od 10-15 dinara po disku a na drugoj troskove angazovanja policije, inspektora, trzisne inspekcije, automobile, dnevnice i ostale troskove postupka ispasce "skuplja Dara nego mera".
Ono sto svakom treba da bude jasno je to da je pirateriju moguce samo smanjiti a nemoguce iskoreniti i ovo definitivno nije pravi nacin za borbu protiv piraterije.

SKC, je bio tradicija, dugogodisnja, mesto za opustanje, ti to ne shvatas... :D
Lepo prosetas pogledas tezge, meni najvise krivo zbog muzike, sve od 1820 do 1999, 2000 i tako dalje... Cak domacih muzicara nije ni bilo.

Isto recimo bio meni gost iz inostranstva i covek kada je video jedan buvljak, ne skc, stvarno buvljakcinu one i danas prica o tom dogadjaju, to je ipak bilo nesto sto ni zapad nije imao! :p

Pardon moderatoru, sada tek vidim da je post na mestu, izvinjenje!
Vidim da mi ovaj domacin obrisao i tred za programere, pa covece (moderatoru), ako ti znas nekog zanimljivog 'ajde kazi??? Leba ti? Ja ih znam gomilu, i ni za jednog nisam cuo ovaj je bio car u srednjoj skoli, sta je tamo radio ucio, zatim na fakultetu, ovaj je bio car ne, sta je radio strebao, kada je nekome to smisao zivota, pirati su kao terapija za njega, pokazuju mu da postoji i druga strana zivota.

Poslednja izmena:
Moso je napisao(la):
Evo procitao sam tekst sa gornjeg linka (B92) i moram da prokomentarisem:
Kao prvo, u tekstu stoji "uhapseno je preko 30 prodavaca" sto nema veze sa istinom jer su ljudi samo privedeni u prostorije SUP-a na saslusanje a to nije isto sto i hapsenje. Naravno, dalje u tekstu sami sebe demantuju pa kazu kako su svi pusteni kuci u 15:30 a samo su dvojica zadrzana u 48-casovnom pritvoru.
Kao drugo, ovom akcijom nece postici ama bas nikakav efekat jer ce sudije doneti presude od po 5.000 dinara novcane kazne svakom, kao sto su i do sada radili. Prisustvovao sam seminaru Antipiratske asocijacije prosle godine u prostorijama Delte na kome je izmedu ostalog govorio i vlasnik Tuck Visiona. Covek kaze kako mu se smeju pirati na ulici i kako su mu predlozili da unapred plate sve sudse kazne za godinu dana kako bi mogli da rade na miru. Naravno, dobio je gromoglasne aplauze od svih prisutnih.
Zakon o pirateriji je jedno a sudska praksa je nesto sasvim drugo i tu je problem. Ne moze se za isto krivicno delo razlicito postupati od slucaja do slucaja, od grada do grada. Sta vredi zaprecena kazna zatvora za pirateriju od 1-8 godina kada sudija donese presudu od 5.000 dinara.
Kao trece, najebala je sirotinja koja se smrzava na tezgi a oni koji stancuju na hiljade diskova dnevno samo ce zadovoljno trljati ruke jer ce ti isti jadnici sutra od njih da kupe nove kolicine kako bi se nekako pokrili za ovo sto im je oduzeto.
Tih 18.000 oduzetih diskova na prvi pogled izgleda kao velika kolicina ali ako na jednoj strani uzmemo nabavnu cenu od 10-15 dinara po disku a na drugoj troskove angazovanja policije, inspektora, trzisne inspekcije, automobile, dnevnice i ostale troskove postupka ispasce "skuplja Dara nego mera".
Ono sto svakom treba da bude jasno je to da je pirateriju moguce samo smanjiti a nemoguce iskoreniti i ovo definitivno nije pravi nacin za borbu protiv piraterije.

E pa ne mogu da izdržim:
Pa gde nađe Tuck vision? Nemoj, molim te ovo lično da shvatiš, ali to je klasični primer prvobitne akumulacije kapitala. što rekli mafijaši u anegdoti: "Ne pitaj me za prvi milion dolara! Posle sve imaš u papirima."
Ako budeš ikada u prilici pitaj gospodina iz Tuck-a da li je, slučajno, čuo za nekog Zvinka čije je ime na 8 od 10 pirata iz video klubova osamdesetih!

Npetre, nemoj bar u ovom thread-u da koristish izraz vuno- poshto je proshli upravo zatvoren zbog toga.
Ima dosta ljudi koji bi zeleli da iznesu svoje mishljenje o ovoj tematici, ja bih bash zeleo da vidim shta drugi misle, tako da je ne opravdano skakati na tudje stavove, svako ima pravo na svoje mishljenje, ja cenim i tvoje i suprotno. Svako ima svoj stav tako da je ne logichno koristiti uvrede, potreba ovog threada je da svako iznese svoje mishljenje i to bez uvreda.
Zar je potrebno da opet objashnjavamo izraz "Vuna" i zashto je ne prikladan.

Pozdrav, jeste li primetili da je bilo okrshaja chak u 6 threadova, dok je u jednom situacija kulminirala chak i do prozivanja na lom vilice. Svi smo nervozni i ovo hladno vreme dodatno utiche da svi poshizimo i da se pobijemo oko gluposti, ja sam najratoborniji na ovom forumu, pa cu najlepshe zamoliti sve pripadnike i posetioce da poslushaju ovu poruku, "take it easy and cool it down" mnogo je zdravije po zdravlje.
Pustite neku laganu muzikicu i neki dobar filmic sa piratskog dvd-a naravno bez menija i upozorenja i uzivajte. :bottle: :bottle: :beer: :beer:

jox je napisao(la):
Juche je izvedena racija ispred SKCa, i uhapseno je oko 30tak prodavaca.

Ja ovakve racije podrzavam, sa nadom da ce se nastaviti!

Pa samo ti podrzavaj, pa kad ostanu 10 pirata onda neces igricu da placas 60 dinara, nego 600. Bice skuplje cak i od originala, ali ces morati da je kupis jer neces moci da je nadjes u zvanicnoj prodaji.

Svi vi sto ste protiv piraterije ste ustvari samo ljubomorni i nista vise. Deda vam radio u nemacku pa se sad sladite njegovom penzijom i vi cete nekom da kazete kako ima i drugih poslova, a sami ste postali kompjuterski moljci i igrate se samo igrice.

Poslednja izmena:
nixylive je napisao(la):
Pa samo ti podrzavaj, pa kad ostanu 10 pirata onda neces igricu da placas 60 dinara, nego 600. Bice skuplje cak i od originala, ali ces morati da je kupis jer neces moci da je nadjes u zvanicnoj prodaji.
Kada i ako ostane 10 pirata, svako ce ili imati ADSL ili ce znati nekog ko ima brz(i) pristup internetu, i sve ce se lepo skidati i deliti medju poznanicima. Zaista ne vidim u cemu je problem. Jednostavno sa ulice treba skloniti pirate, a to nema nikakve veze sa tim da li cemo ti ili ja koristiti piratski softver ili ne.

Miroslav je napisao(la):
da li ti znas kolika j stopa nezaposlenosti u ovoj drzavi? nalazimo se u ubedljivo najgorem periodu u poslednjih 100 godina...

nemoj misliti da ja podrzavam pirateriju, ali me nervira kako nam unistavaju zivote...

opet sa druge strane, ako nemas leba da jedes, zasto gledati filmove i igrati igre, zar ne? :)

Imam dobre vesti za vas. Ja cu se kandidovati za predsednika i bicu prvi nekorumpirani politicar u istoriji i bice vam svima lepo :banana:

A ko nema leba da jede, slobodno nek igra igrice da ne misli na glad :bottle:

npetar je napisao(la):
Vidis, napisao sam u jednom postu da je stvar kontradiktorna (razume se sta sam hteo da kazem, tj. kakav sw ja imam kuci ;) ). U firmi naravno imamo sve legalno. E sad, to sto mene mrzi da idem u firmu jer mogu da radim od kuce, to je vec neka druga stvar.

Isto i mi. Ima tamo neko orginalan dvd film, ali nas mrzi da idemo do njega da uzmemo, pa ga kupimo na pijacu :smoke:

jox je napisao(la):
Koja je razlika izmedju ovih situacija:

1. Imati prodavnicu, i biti opljachkan.
2. Biti programer, i da SVI imaju piratsku verziju tvog softvera za DZ.

Bolje je ovo drugo. Bar se proslavis :cigar: a u prvoj situaciji ga samo ispu*sis :whip:

Jeste videli kako se lepo prodaju novine sa DVD-om za 250 dinara.
Zasto, zato sto je to suma koju prosecan srbin moze da izdvoji za jedno autorsko delo. I to je kraj price.

Zapitajte se posto je windows u azijskim zemljama, pa cete da vidite, uostalom, bile su o tome i vesti na Benchu, ako bilo ko cita naslovnu uopste.

Ispod 20$. A u srbiji, supku kosmosa, a ne balkana, cena kao u Evropi. Pa to ne ide tako.
Slicno je i sa cenama igara. Ko ce bre da kupuje igre po 3-4.000 din sa domacim platama.
Dakle, nemaju strane kompanije nikakvu stetu, jer niko i ne bi kupovao software, prosto i jednostavno, kada ga ne bi bilo. Sta se desilo sa Nintendo 64 konzolom kod nas? Nije bilo pirata i niko je nije ni primetio. Beosoft je menjao cartridge..

Igra sama po sebi ne kosta nista. Mozda dolar. Sve ostalo su autorska prava.
I sve dok se i sa igrama ne uradi ovako kao sa filmovima, dotle ce biti pirata.

A ovi sto se prave pametni, voleo bih da vidim sta imaju po svojim kompovima!

Najzad, ajde da krenemo od glave. Ko je piratima dao dozvolu za prodaju na ulici piratskih diskova!?? Pa zar to nije apsurdno. Po meni, treba da odgovara uprava SKC-a i to po krivicnom zakonu, jer nesmetano omogucava promet piratizovane robe i za to jos uzima pare, a onda i odgovorna lica u skupstini grada, koja su izdala dozvole za prodaju nelegalne robe u sred grada. Pa kad oni odu na robiju, onda idemo na izvrsioce, koji samo rade ono sto im je drzava omogucila, a samim tim i aminovala njihove postupke.

Svi znamo da najveci problem drzave nije piraterija. Tu je zarada mizerna u odnosu na neke druge "legalne" poslove. :smoke:

Evo ja ne pamtim kada sam kupio neki disk sa tezge. Nova igra/film, pa sta jednog dana cu igrati/gledati malo. To sto su drugi alavi i moraju imati nesto pre svog kolege je cista bolest. I taj kao neki respekt za domaca izdanja je smesan. Neki patriotski cin ili sta vec? :) Tek domace filmove i muziku ne pratim.

Mozda treba postaviti jednu sobu gde ce dolaziti svi frustrirani i ugnjetavani i da lepo kazu sta imaju. Psovka, pa sta? Ako covek tako hoce da se izrazava, neka ga. Bice bolje i njima i ovima u "normalnim" sobama. Mozda soba za iznosenje iskustava sa prodavcima hardvera ili nesto drugo ali opet na fonu Bench-a . Kao ona soba sa lutkom sefa u nekim japanskim firmama. Lepo dodjes tu pa sutiras i psujes do milje volje. Provereno smanjuje stres. :)

Aman ljudi smrdljiva riba se ne cisti od repa.
Kao shatro - sklanjaju pirateriju da bi zastitili domaci film ili jadne
siromasne programere.

Ti npetre si u fazonu ....." evo ja radim za stranu firmu, ja sam
zaposlen ..... pa kad je mene us**alo da se zaposlim ....sto onda
i Vi ostali ne bi nosili dzakove i fizikalisali za 7000din.Mene bas briga
za sve Vas ja sam se zaposlio .....Pa ako hocete softver
-platite ga ..... naravno ja sam izuzetak pa ja ne placam
"

Nista u ovoj drzavi nije uradjeno a da iza toga ne stoji
neko ko hoce da zaradi vise love.A po meni taj neko
je pohlepan jer ima dovoljno a zeli jos.To ekstra dodatno
je sitna lova ako se uporedi sa nekim poznatim malverzacijama.
Angazovali su pola mup-a da bi pohapsili 30-ak ljudi ispred SKC-a.
Dakle nas mup je angazovan na suzbijanju sive ekonomije
i radi u sluzbi pojedinaca (punjenje dzepova) a ne gradjana.
Naravno akcija je verovatno skuplja nego sto je korist
ali tu akciju placa drzava a kajmak kupi neko drugi iz senke.

Sta ce mo sa crnom ekonomijom i kriminalom.
Evo pre neki dan su mome prijatelju u sred bela dana obili kucu
i ukrali zlato..... pa gde je tu mup !!!!!!!
Dosle selje, uzele otiske i to je to.A da bi se malo pogurala
istraga ...... mora da se cima veza.
Da ne pricamo o incidentu na Kosovu za koga znam iz price,
gde je bilo malo gurke sa Shiposima ...... i na kraju pri
ulasku u uzu Srbiju ...... ni pet ni sest nego legitimisanje
bas nasih Srba od strane NASE policije!!!!!!Inace za to vreme
UNMIK i KFOR je onako na njihove oci bilo bas briga sto je jedan
od Shiposa popio nokaut i niko od nasih nije cak bio ni legitimisan.
Poenta je sto svako ko je u ovoj drzavi na vlasti i na poziciji
moci nema ni malo osecaja za ljubav prema Naciji i Svojoj Zemlji
vec gleda samo svoj licni interes i kako ce da mazne jos koji dinar.
Mislim da je i racija pirata takodje pocela jer je neko hteo
da zaradi vise love.
Slazem se jedino da ne treba da piraterija bude bas tako transparentna
na ulici.Po meni sve sto bi trebalo je da te ljude primoraju na
rad koji nije tako javan.Drugim recima da "zvanicno" nema pirata kod nas
ali da se medjusobno ispomazemo onako u "underground" fazonu
dok ne dodju bolja vremena.

Ljudi ja o nasoj policiji - pocevsi od onog najobicnijeg Saobracajca
Subota - Lovan, pa do najvisih zvanicnika sve najgore mislim.
Sve bi ja to nazad u selo na njivu jer je masa ljudi odatle dosla i
izigrava ludilo ovde po Beogradu.Naravno uvek i u svemu postoje
izuzetci.

Sve ovde sto sam rekao je moj licni stav i rekao sam ga iz srca.
Zaista tako mislim.Ne mislim da vredjam ljude koji su sa sela.
Cak su moji deda i otac sa sela, iz Dragaceva.
Ima dosta losih i priglupih ljudi i iz gradova takodje.
Mislim da je ona deviza "u policiju primamo sve" dovela do toga
da nam zakon izigravaju i tumace ljudi koji nemaju obrazovanja,
kulture i ne znaju da se ponasaju kako dolikuje organu reda
i zakona.Sto ti ljudi vise napreduju u sluzbi - to losije po nas.

Neka pohapse 10 ljudi koji su napravili najvece malverzacije
u prosloj godini i popunice godisnji deficit budzeta.
Dokle god ovi i oni , i oni pre i posle njih
ne skapiraju da traze lovu na pogresnoj strani nece nista
da stima.
Hapsenje pirata, ulicnih prodavaca nije sprovodjenje zakona
vec marketing i punjenje tudjih dzepova.

U Srbiji ako ukrades 100 din. slikaju te za rikoset emisiju i predstavljaju
uspeh policije a ako ukrades 1.000.000 eura onda si gospodin
koga zovu na razgovor i traze i oni parce kolaca.
Ukrasti ne mora doslovno da znaci ukrasti vec se moze
odnositi i na sivo zaradjen novac.

Ne podrzavam pirateriju ali nisam ni njen protivnik.
Neka se ti ljudi sklone sa ulice, neka rade po kucama.

Pozdrav

Majstor^Zivota je napisao(la):
Kolega drago mi je da si se javio... Reci mi molim te koliko bi novca trebalo da se plati Corel, Photoshop, 3D Studio Max , Maya i slicno??? Ili jos bolje, koliko bi dana/godina trebali raditi da bi te pare povratili?

Ja nisam mogao a da se ne ukljucim u raspravu.

Najveci deo vas ovde zna kakav sajt drzim koji posecujete iz dana u dan. Takodje, zaradjujem zahvaljujuci piratskim kopijama Photoshopa, Corela, Dreamweavera, Fireworksa... Prostije receno - ne spadam u "legaliste", bar kada je softver koji koristim u pitanju i nisam bas u prilici da se pravim pametan kada je legalizam u pitanju.

Sa druge strane, nacin tvog razmisljanja je vise nego pogresan. Svi ti programi koje si naveo su skupi. Ali cekaj, sta ce to tebi?
Ti ces staviti Photoshop cisto da bi uradio resize jedne slike? Ili Corel da nacrtas prostiju semu? Max da bi izmodelirao prostiji 3d model iako ti to nije posao? Mayu koja kosta ihaha cisto onako? A zasto?
Ti hoces da gledas filmove i igrice, a zalis se da nemas para? Cekaj koja je to logika? Ili imas ili nemas, nema trece varijante. Drugim recima - ako imas para, igraces se, ako nemas zasto moras da se igras?
Nemas para za legalan softver? Skup ti je Corel? Ok, imas free alternativu, InkScape. Treba ti dobar 3D modeling program za dz? OK, stavi Blender. Hoces da se igras sa svojim fotografijama a neces da kupis Photoshop? Ok, eto ti ga GIMP.
Tvoja masina sluzi samo za filmove i net? A neces Windows da platis? Eto ti ga Linux, postoji mnogo dobrih distroa koji su odlicni za desktop masine i mogu mnogo vise od toga.
Poenta cele price nije popovanje, poenta je nacin razmisljanja. Mi svi ovde smo za ovih 10 i vise godina naucili da stavljamo najskuplji softver na nase masine jer je kostao izmedju 30 i 150 dinara. I naravno, svi drze Photoshop CS iako koriste 1 % mogucnosti istog jer nas kosta 150 dinara.

Ako vec mi sami nismo u stanju da se promenimo po tom pitanju, onda bi trebali mladje od nas da ucimo da je to pogresno, da se piraterijom krsi zakon i da je to obicna pljacka. Jedino tako stvari mogu da se promene na bolje, a ne kukanjem kako nemamo para (ili kako ih nikada nismo imali) a ovamo bi hteli da imamo sve naj...

ja se slazem da treba suzbijati pirateriju...ali mislim da svi mnogo seru...jer 90% ljudi koje zanimaju igre i programi i koji se bave kompovima uopste kupuju na berzi...

to jox:sto se kinematografije tice...tu si upravu...dosta njih ce pre da uzme divx nego da ide u bioskop...[ja necu...ali ja sam filmofil...ne gledaju svi filmove iz istih razloga i sa istom paznjom]...ali i ovo sa izdavanjem dvd-a za 200 kinti i nije bas pomoglo...zar ne...

sto se igara tice...ne vidim drugu mogucnost masovnog kupovanja istih...originala...jer AoE iz '99 kosta oko 1500 dinara...Cesar III je valjda 600...mislim daj...

a mi smo ******i pa smo ******i...ne moze nam bas puno pomoci samo suzbijanje pireterije...

kUdtiHaEX je napisao(la):
Ja nisam mogao a da se ne ukljucim u raspravu.

Najveci deo vas ovde zna kakav sajt drzim koji posecujete iz dana u dan. Takodje, zaradjujem zahvaljujuci piratskim kopijama Photoshopa, Corela, Dreamweavera, Fireworksa... Prostije receno - ne spadam u "legaliste", bar kada je softver koji koristim u pitanju i nisam bas u prilici da se pravim pametan kada je legalizam u pitanju.

Sa druge strane, nacin tvog razmisljanja je vise nego pogresan. Svi ti programi koje si naveo su skupi. Ali cekaj, sta ce to tebi?
Ti ces staviti Photoshop cisto da bi uradio resize jedne slike? Ili Corel da nacrtas prostiju semu? Max da bi izmodelirao prostiji 3d model iako ti to nije posao? Mayu koja kosta ihaha cisto onako? A zasto?
Ti hoces da gledas filmove i igrice, a zalis se da nemas para? Cekaj koja je to logika? Ili imas ili nemas, nema trece varijante. Drugim recima - ako imas para, igraces se, ako nemas zasto moras da se igras?
Nemas para za legalan softver? Skup ti je Corel? Ok, imas free alternativu, InkScape. Treba ti dobar 3D modeling program za dz? OK, stavi Blender. Hoces da se igras sa svojim fotografijama a neces da kupis Photoshop? Ok, eto ti ga GIMP.
Tvoja masina sluzi samo za filmove i net? A neces Windows da platis? Eto ti ga Linux, postoji mnogo dobrih distroa koji su odlicni za desktop masine i mogu mnogo vise od toga.
Poenta cele price nije popovanje, poenta je nacin razmisljanja. Mi svi ovde smo za ovih 10 i vise godina naucili da stavljamo najskuplji softver na nase masine jer je kostao izmedju 30 i 150 dinara. I naravno, svi drze Photoshop CS iako koriste 1 % mogucnosti istog jer nas kosta 150 dinara.

Ako vec mi sami nismo u stanju da se promenimo po tom pitanju, onda bi trebali mladje od nas da ucimo da je to pogresno, da se piraterijom krsi zakon i da je to obicna pljacka. Jedino tako stvari mogu da se promene na bolje, a ne kukanjem kako nemamo para (ili kako ih nikada nismo imali) a ovamo bi hteli da imamo sve naj...

E pa ti si baš najbolji: solucija - legalizam u teoriji/ piraterija (i to za lovu) u praksi - najbolji je derivat svega ovoga.
Da se razumemo - nemam ja ništa protiv i ne bih nikoga ni da vređam ni da učim. Ali rečenica "ako mi ne možemo da se menjamo da učimo bar druge..."
E j**i ga, kad nešto nema logike, baš nema.
E bre ljudi, pogledajte oko sebe:
Živimo u državi za koju ne znamo ni kako se zove, ni gde su joj granice;
Lekari te iz bolnice na pregled šalju sebi u privatnu praksu;
policajci u fušu obezbeđuju mafijaše koji van radnog vremena rade za policiju;
pravnici drže tezge na buvljacima, inženjeri su noćno obezbeđenje na splavovima a ponavljači kupuju Maybach-e;
Grand parada kuka na pirate, Pink uvodi kulturno obrazovne sadržaje i 2005. uvodi Jazz, blues i klasiku u programsku šemu;
ministri se međusobno optužuju za krivična dela teška 10 do 40 godina robije;
a mi (uključujući i mene, naravno) mlatimo praznu slamu o legalizmu!
Pet dana je mogla tržišna da svakoga dana prođe ispred SKC-a, naplati mandatne kazne po 1000 ili dve dinara, i više nijednog ne bi bilo. Preselili bi se ljudi na drugo mesto pa u redu. A ono krenuo major Krieger sa robokopovima da zavodi red u državi, a neki ovde da se tome raduju. E pa... :wall: :wall: :wall:

Poslednja izmena:
E pa ti si baš najbolji: solucija - legalizam u teoriji/ piraterija (i to za lovu) u praksi - najbolji je derivat svega ovoga.

Ti si totalno promasio poentu. Ja sam pricao o tome kako gore prozvani razmislja. Uostalom i ja tako razmisljam i pored toga sto koristim nelegalni softver. Ali on i njemu slicni se brinu kako ce sutra da nadju najnoviju igru za 60 kinti ili film kojeg jos nema u bioskopu za tako neku smesnu crkavicu bez spomena da je to tipicna pljacka. E pa izvini molim te, to nije u redu.
Btw, ja nisam rekao da sam savrsen po tom pitanju, kako stvari stoje jasno je savrseno. Ali ako nastavis tako da razmisljas misleci samo da *****es sistem kako mozes da ocekujes da ti drzava dobije ime, da joj znas granice, da se lecis kako pristoji i da se ti ili tvoja deca obrazuju kako treba?

Misa063 je napisao(la):
Zapitajte se posto je windows u azijskim zemljama, pa cete da vidite, uostalom, bile su o tome i vesti na Benchu, ako bilo ko cita naslovnu uopste.

Ispod 20$. A u srbiji, supku kosmosa, a ne balkana, cena kao u Evropi. Pa to ne ide tako.
Slicno je i sa cenama igara. Ko ce bre da kupuje igre po 3-4.000 din sa domacim platama.
To beše onaj osakaćeni Windows kome je max rezolucija ekrana 800x600 i mogu paralelno da rade 4 programa?

npetar je napisao(la):
Brate mili, pisemo u isto vreme pa ne stizem da odgovorim. Ne visim samo na forumu i pratim ko sta pise, imam svojih obaveza...
Jox vam je lepo naveo primer poredjena za prodavnicu i sl. Aj sad vi odgovorite jel ima razlike u pljackanju prodavnice i baviti se piraterijom ?

Lopov je onaj koji prodaje, a ne onaj koji koristi softver za smeshne pare ? :)
Pa zahvaljujuci onima koji prodaju, ti sad mozesh da radish u tim programima za nekoga u USA, shto sigurno ne bi mogao da to sve morash da platish...
Shto se tiche ekonomije o kojoj prichash, to ce vaziti tek za nekoliko godina, i vishe...Ne znam ko je lud da uvozi originalne igre i poshtuje release date, kada nema 1% naroda koji ce to kupiti...Punjenje drzavne kase od poreza ne moze krenuti od softvera i muzike nikako, ima mnogo drugih prioritetnijih stvari koje se moraju srediti...

kUdtiHaEX je napisao(la):
Ti si totalno promasio poentu. Ja sam pricao o tome kako gore prozvani razmislja. Uostalom i ja tako razmisljam i pored toga sto koristim nelegalni softver. Ali on i njemu slicni se brinu kako ce sutra da nadju najnoviju igru za 60 kinti ili film kojeg jos nema u bioskopu za tako neku smesnu crkavicu bez spomena da je to tipicna pljacka. E pa izvini molim te, to nije u redu.
Btw, ja nisam rekao da sam savrsen po tom pitanju, kako stvari stoje jasno je savrseno. Ali ako nastavis tako da razmisljas misleci samo da *****es sistem kako mozes da ocekujes da ti drzava dobije ime, da joj znas granice, da se lecis kako pristoji i da se ti ili tvoja deca obrazuju kako treba?

Ma daj... Prvo, odmah sam se izvinuo (ili izvinio!?), jer sem par ljudi koji su baš navalili da gaze zaista ne želim nikoga lično ni da prozivam a kamoli da vređam. Drugo, pogledaj svoje rečenice - nisam ja nego prozvani ... a i ja isto razmišljam! Dobro, tvoje pravo.
Ali ovo ostalo... A što pa ne bi ljudi kupovali igrice za 60 kinti kad mogu? Ili filmove? I kakva, bre, pljačka? Pa da ne ulazimo u pravnu terminologiju, i da ne idemo u politiku, al probaj malo i ovako da razmišljaš: kolko će Ameri Iračanima da naplaćuju igrice (ne mora da bude "Iraqi campagne II", mada im ni to ne bi bilo strano), dok im pomažu u obnovi? E to ti je paradigma cele priče, jer to rade celom svetu ali se ne vidi toliko!
Pa prevedeš na ovo ovde i probaj samo da smisliš ko li to uvozi sve što se uvesti može a zarađuje 1:xyz? Neki što je nosio gajbice (beše unosan biznis!)
Ili si ti piraterijom skupio lovudžu pa otišo na pregovore sa Gejtsom i sad ograđuješ tržište?
I na kraju: Svima nama, a za sebe ako se naljutim mogu da izvedem i preciznu računicu, ova država toliko duguje da u pet narednih generacija ne može da otplati! Nema, brate, ovde Kenedija da nas uči kako treba da se pitamo šta mi možemo da učinimo za državu...
A ni tamo se baš nije primio...
Prema tome, kupuj si dok možeš za bagatelu, kad ne bude moglo - gledaj ovo ponovo, i :,,:

Postoje mali pirati i postoje veliki pirati.
Postoje mali legalisti i postoje Veliki legalisti.

Mali pirati zarade 500din dnevno jer nemaju veze u vlasti.
Veliki pirati zarade mnoogo, i imaju veze u vlasti.

Mali legalisti dobiju od Velikog legaliste 500din da bi prijavili malog pirata, ali ni oni nemaju veze u vlasti (iako bi voleli).
A Veliki legalisti?
Sta oni rade? Oni vode drzavu i zabole njih ku*ac za sve gore navedene i za Vase misljenje ovde. Oni jednog dana malim legalistima podele majice sa MS logom da ih ovi sa ponosom licencirano nose, a male pritvore na 48h.
A velike pirate i Velike legaliste niko ne moze da pipne.
I sta biva na kraju: neko je dobio MS majicu, neko je dobio 48h pritvor, a ostali PROVIZIJU.

Moram reci i ovo kako bi jednom za svagda posetioci ovog sajta razresili neke dileme oko toga sta spada a sta ne pod piraterijom:

Ni bilo gde u svetu, ni u nasem krivicnom zakonu, instaliranje bilo kog softvera na kucnom racunaru, ili posedovanje divx ili DVD kopije bilo domaceg ili stranog filma, nije krivicno delo. Krivicno delo Neovlasceneo koriscenje autorskih prava vazi samo u slucaju kada neko vrsi: umnozavanje, prodaju, prikazivanje, distribuciju, iznajmljivanje tudjeg autorskog dela i za to uzima novac.

Takodje, vazno je napomenuti da ovo krivicno delo vazi samo u slucaju da je autor zasticenog dela registrovan na teritoriji Republike Srbije ili da ima svoje predstavnistvo ili nekog ko ce ga zastupati. Kako svaka krivicna prijava zavrsava na Sudu, osnovna pretpostavka svakog sudskog postupka je da postoje dve strane u sporu i to prijavljena i ostecena strana. U slucaju Microsofta, Adobe-a itd. postoji BSA asocijacija koja ih zastupa i na sudu se pojavljuje kao ostecena strana. Za Madonu, Stinga..., video igrice manjih izdavaca, filmove koje nisu uvezli domaci distributeri, zakon o pirateriji nemoze da vazi iz gore navedenih razloga.

Da dodam i to da se u nasem krivicnom zakonu nigde ne pominje shering, dok je u Evropi shering krivicno delo ali se pod njim smatra ucestvovanje u razmeni vise od tri lica, kod nas je ovo dozvoljeno sve dok neko u ovom lancu razmene ne uzme novac.

Vazno je reci i to da u nasem Zakonu o trgovini stoji mogucnost Komisione prodaje robe, sto registrovani prodavci koriste za prodaju diskova i kaseta koje ne mogu nabaviti legalno jer ih niko ne uvozi legalno u zemlji. Prosto receno, kada neko u svojoj radnji donese piratska muzicka izdanja, obzirom da nema legalnog distributera, on sacinjava Ugovor o komisionoj prodaji sa nekim (kao da je ovaj doneo svoju staru kolekciju da mu je prodavac proda, uz odgovarajucu nadoknadu a sto se regulise ugovorom) i tako pravi ulaz za robu. Opet napominjem, ovo je Zakonom dozvoljeno.

Nazalost, 99% sudstva, tuzilastva i policije o napred iznetom nema pojma pa se desava da cesto stradaju ljudi koji komisiono prodaju robu. Veoma je vazno i bitni i osnovni elemenat svake krivicne prijave mora da bude popis svih diskova i kaseta po naslovima, kao i navodjenje u prijavi ko je vlasnik prava na tim naslovima, tj. ko je ostecena strana. Ako nema ovih bitnih elemenata, nema ni krivicne prijave. Ali, opet kazem, nema jedinstvene sudske prakse, Neovlasceno kor. aut. prava je relativno novo krivicno delo a ono sto je neophodno da bi sve profunkcionisalo kako treba je edukacija onih koji rade na sprovodjenu ovog zakona.

Da se razumemo, ne volim ni ja bioskopske divx-e na najjeftinijim Plazmonima u kesi koje prodaju ljudi koji nemaju veze sta je na disku, ali me strasno nervira po vestima kako se hvale ko da su uhapsili narko-bossove...

A drugo, moze svako na zapadu da kupi originalni softver. 50$ ovde i 50$ tamo nije isto (nije ni tamo bas malo, ali se lakse "zaboravi")...

Moso je napisao(la):
Covek kaze kako mu se smeju pirati na ulici i kako su mu predlozili da unapred plate sve sudse kazne za godinu dana kako bi mogli da rade na miru. Naravno, dobio je gromoglasne aplauze od svih prisutnih.

Malo stariji beogradjani znaju pomenutog "Zvinka", i znaju shta je on radio sa VHS piratima 80ih godina, ali niko ne zna da njegov sin redovno iznajmljuje i kupuje Divx u najvecem (i verovatno jedinom preostalom) Cd klubu u gradu...
Shto se tiche Zvinka, to je tipichan primer domaceg "biznismena"...Uzeo je pare na prevaru, lopovluk i nelegalne poslove u vreme kada je to lako moglo, i danas mu niko ne moze nishta, a to je glavni faktor sadashnjeg stanja drzave gde su takvi baye, niko im ne moze nishta, naravno ni onaj zakon o ekstra profitu...A mi ovde prichamo kako onaj pirat sa ulice, lopov i kriminalac, zaradjuje neke pare ?

Kao shto je i vecina rekla, jedino shto treba uraditi je skloniti pirate sa ulica, a pogotovo ne raditi to shto su oni uradili, izbacili Andjele 2 u prodaju...

kjgkreek je napisao(la):
Licemeru pardon npetru to sto imas mogucnosti da koristis legalan a ipak koristis piratski te nimalo ne opravdava i licno bih voleo da tebe i tebi slicne pohapse zbog koriscenja istog pa bi onda mozda na neke stvari gledali drukcije. Ti sa jednim windows-om si isto lopov ko i onaj sa 10 ali si se ti manje okoristio i mozda ces dobiti manju kaznu ali si napravio isto delo.

Kakva kontradiktornost, nevidjeno ! :) Kada bi znao sta si sada rekao ??? LOL
Ako mislis da treba ljude koji koriste pirate uhapse, zasto se onda ovde exponiras kao branilac pirata ? Jos jednom, LOL :p

freehand je napisao(la):
Pa da ne ulazimo u pravnu terminologiju, i da ne idemo u politiku, al probaj malo i ovako da razmišljaš: kolko će Ameri Iračanima da naplaćuju igrice (ne mora da bude "Iraqi campagne II", mada im ni to ne bi bilo strano), dok im pomažu u obnovi? E to ti je paradigma cele priče, jer to rade celom svetu ali se ne vidi toliko!
Pa prevedeš na ovo ovde i probaj samo da smisliš ko li to uvozi sve što se uvesti može a zarađuje 1:xyz? Neki što je nosio gajbice (beše unosan biznis!)
Ili si ti piraterijom skupio lovudžu pa otišo na pregovore sa Gejtsom i sad ograđuješ tržište?

I sad mi reci kakve to j..... veze ima sa piraterijom u nasoj drzavi? Sta mene boli briga koliko ce ameri da prodaju iracanima softver. Pazi kada me apsolutno ne zanima. I ovde svi mesaju babe i zabe... a to nema veze sa temom.
A sto se tice lika koji je raznosio gajbe a sada je veliki uvoznik, to je upravo ono sto je pogresno. Neko ko je provodio uceci satima u svojoj sobi, trudeci se da zavrsi ovaj ili onaj fax zivi kao beda dok bas taj sa gajbom u rukama ima sta pozeli... ne bukvalno, ali u vecini slucajeva se prica svodi na to.
Ali to nije vezano za ovu temu. Mi ovde pricamo o nekoliko ljudi koji su uhvaceni da prodaju piratske kopije filma Mi nismo andjeli 2 i Sluzanin home video... i pricamo o pirateriji.

npetar je napisao(la):
Kakva kontradiktornost, nevidjeno ! :) Kada bi znao sta si sada rekao ??? LOL
Ako mislis da treba ljude koji koriste pirate uhapse, zasto se onda ovde exponiras kao branilac pirata ? Jos jednom, LOL :p

Ocigledno nemozes da pratis fabulu radnje, ja sam lepo rekao tebe i tebi slicne, tj. legaliste koji sami krse zakon, ali kada se taj zakon primenjuje prema drugom onda ga podrzavaju. E na takve sam mislio, i za njih bi voleo da se nadju na udaru tog zakona koji toliko podrzavaju a sami ga krse.
Nadam se da je sada jasnije ? ? ?

Podrzavam pirateriju u svakom obliku i obimu eto :bottle: :p

driver je napisao(la):
Malo stariji beogradjani znaju pomenutog "Zvinka", i znaju shta je on radio sa VHS piratima 80ih godina, ali niko ne zna da njegov sin redovno iznajmljuje i kupuje Divx u najvecem (i verovatno jedinom preostalom) Cd klubu u gradu...
Shto se tiche Zvinka, to je tipichan primer domaceg "biznismena"...Uzeo je pare na prevaru, lopovluk i nelegalne poslove u vreme kada je to lako moglo, i danas mu niko ne moze nishta, a to je glavni faktor sadashnjeg stanja drzave gde su takvi baye, niko im ne moze nishta, naravno ni onaj zakon o ekstra profitu...A mi ovde prichamo kako onaj pirat sa ulice, lopov i kriminalac, zaradjuje neke pare ?

Kao shto je i vecina rekla, jedino shto treba uraditi je skloniti pirate sa ulica, a pogotovo ne raditi to shto su oni uradili, izbacili Andjele 2 u prodaju...

Ma to sa Zvinkom... Nije on sad samo baja pa ga bole j*ja, nego je on GLAVNI u hajci na pirate, i vrišti do neba što mu ugrožavaju legalan biznis i MUKOM STEČENI KAPITAL!!!
Što reko Radovan:"Pošteno sam radio, rizikujući da me uhapse i pošalju na dugogodišnju robiju..."
E to je poenta cele priče, bar kako je ja vidim, a ne naša rasprava o igricama i kojekakvim budalaštinama!!!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno