Šta je novo?

Hardver Računar za AUTOCAD, 3D MAX i REVIT

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

blue

Čuven
Učlanjen(a)
12.03.2002
Poena
785
Treba mi neki računar sa jačom grafikom da podržava AUTOCAD, 3D MAX i REVIT. To su programi za arhitekte. Može li neka preporuka. Klinac od prijatelja upisuje arhitekturu pa me je pitao za savet a ja baš i nisam u materiji. Može i više opcija (cenovni ranga od jeftinijeg ka skupljem).

Laptop ili desktop?
Laptop je dobar zbog mobilnosti. Može ga nosti na faks npr. Ali ne može očekivati neki ozbiljniji rendering na njemu. Mada to mu kao početniku i ne treba. Jedina mana laptopa je cena da bi iole bio udoban za rad u Max-u.

Desktop. Kaže da već ima laptop ali da kad stavi rendering traje satima. znači ima laptop za prvu pomoć, ali treba neki desktop za stan.

Laptop i rendering po meni ne bi trebalo da idu u istu rečenicu.

Skoro sam sastavio ovu konfiguraciju za arhitektu i čovek je prezadovoljan kako radi. Sve ukupno je bilo 165k.

• KINGSTON 1TB M.2 NVMe SSD SNV2S/1000G
  • ASUS AP201 Prime TG Micro ATX Kuciste Crno Sa Providnom Stranicom
  • DEEPCOOL AK500 Kuler Za Procesor
  • SEASONIC G12 GM-Series 750W 80+Gold Polumodularno Napajanje
  • KINGSTON 1TB M.2 NVMe SKC3000S/1024G SSD KC3000 Series
  • ASUS NVidia GeForce RTX 4060 8GB 128bit DUAL-RTX4060-O8G
  • KINGSTON DIMM DDR5 32GB 2x16GB Kit 6000MT/s KF560C32RSK2-32 FURY Renegade
  • AMD Ryzen 7 7700X 8 Cores 4.5GHz-5.4GHz Tray
  • ASROCK B650M PRO RS

Ima tu mesta za štelovanje ali ove komponente su tada bile na stanju.

Ovo su mu poslali kao specifikaciju

varijatna 1
  • Procesor 8 jezgra
  • Hlađenje za procesor
  • RAM 32GB
  • Matična ploča
  • RTX 3070 8GB grafika (polovna u garanciji)
  • 1TB SSD (nov)
  • Napajanje do 750W (novo)
  • Kućište do 10000 (novo)

varijanta 2
  • Procesor 6 jezgra
  • Hlađenje za procesor
  • RAM 16GB
  • Matična ploča
  • RTX 3060 8GB grafika
  • 500GB SSD
  • Napajanje do 700W (novo)

Definitinvo varijanta 1. Više jezgara i više RAM memorije. To je otprilike konfiguracija koju sam naveo gore samo sa jednim SSD manje. Mada teško da će da nadje 3070 sa garancijom.

varijatna 1
  • Procesor 8 jezgra
  • Hlađenje za procesor
  • RAM 32GB
  • Matična ploča
  • RTX 3070 8GB grafika (polovna u garanciji)
  • 1TB SSD (nov)
  • Napajanje do 750W (novo)

Ovo je bolje. Smanji cenu kućišta i dodaj za napajanje - minimum Gold. Nisam u materiji da kažem koji procesori bolje rederuju. Intel ili AMD. Ja sam napravio za ćerkicu nešto slično, ali daleko skromnije (Intel). Dete je vrlo zadovoljno. ostatak novca je otišao za latop hp elitebook (AMD).

Ljudi su danas postali prerazmaženi ... klinac upisuje arhitekturu a kupuje se komp kao da će projektovati za arapskog šeika :)

Bilo šta da se kupi što ispunjava minimalne hardverske zahteve, radiće kako treba. Da li će renderovati 2h ili 5 biće mu bitno kada bude radio za hipotetičkog šeika, a tada bi već trebalo i sam da kupi adekvatan alat za svoj posao

@sasa022
Komp je bez grafike (tj prisutna je integruša) što nije poželjno. Osim toga računar je renew, što mi liči na refurbished ...
Edit - nije, ali u pitanju je stariji neprodati hardver, pa je obnovljena garancija i ponovo stavljeno u promet uz relativno povoljnu cenu.
Ok je mašina, ali treba proveriti mogućnosti proširenja, prvenstveno može li se još dodati RAM i ubaciti akdekvatna grafika a da napajanje ne crkne.
Koju licencu za AC uzimate?

Poslednja izmena:
@Boki.N

Da to su konfiguracije iz HP Renew programa - nisu refubrished ( mada i njih ima u ponudi )

Da li smatras da HD630 grafika nije dovoljna za prosto 2D crtanje ?

Licenca - digitalna za jednog korisnika za AutoCad LT ( 275€ godisnje )

Za prosto crtanje u 2D dovoljan je i toster.

Pa dobro, nije baš :) Integruše se muče i sa time, u zavisnosti od kompleksnosti crteža
Ali ubacivanje iole sposobnije grafičke, bukvalno od 1030GT na dalje, dozvoljava udobniju rabotu (iskustveno)

@sasa022
Puna licenca. Ako su vam crteži prosti, možda vas zadovoljavaju drugi softveri. Možda su bolji/pogodniji drugi softveri ...
Istina, ni Draftsight nije jeftin kao nekada, ali izbora ima dosta. Moje kolege su ih isprobavale bukvalno sve, na kraju je svako koristio nešto drugo u zavisnosti od potreba. Firma je plaćala i AC, i DS, i korišćeni su i QCad i LibreCad i još ponešto

Poslednja izmena:
Autocad će raditi na svemu, Revit skoro isto.
Za 3ds max, ako renderuje u Coroni/Vray-u, onda malo bolji CPU i dosta rama na uštrb grafičke.

Mada, kao što reče @Boki.N , za početak nema potrebe za nekom ko zna kakvom konfiguracijom. R5 7600, 32gb rama i rtx3060 završavaju posao. Baš ako se kasnije odluči za malo ozbiljnije vizualizacije, nek doda 32gb rama i zameni cpu za 7950x.

Još jedna stvar koja u ovom poslu najviše pravi razliku, a mnogi zanemaruju, su monitori. Ako ima mesta, neka ide na 2x27" 1440p.
Vreme koje uštediš sa boljim workflow-om koji ti pruža multi-monitor setup, vredi mnooogo više nego vremena za renderovanje.

Licenca - digitalna za jednog korisnika za AutoCad LT ( 275€ godisnje )

Ove license u srednjoj školi im je davala škola. Kao neki student program ili slično. Mada je mislim da su pirti. Videću za 2-3 meseca za fakltet.

Za 2D AutoCAD bi bilo dobro uzet intel 11. generacije i noviji, ali generalno, radiće na svemu. Zavisi naravno i od veličine crteža.

Za 3D je pitanje da li je potrebno samo za modeliranje ili će se koristiti i za GPU rendering. U prvom slučaju nema neke razlike, u drugom će uglavnom nVidia biti bolji izbor (osim ako se ne radi o specifičnom programu). Ali neko pravilo je - ako ne znaš i moraš da pitaš, uzmi GeForce.

Što se licenci tiče, za studente i đake bi trebalo da su besplatne.

Dajte neki konkretan predlog varijante 1 - Gigatron, tehnomanija, KP...

Može na pm gotove konfiguracije ako ne može ovde

Ljudi, može li link ka nekoj gotovoj konfiguraciji - može i KP, mogu i domaće prodavnice

Vrh Dno