Šta je novo?

Računar vam postaje sve sporiji u radu. Microsoft priznao da su dve Windows funkcije uzrok i preporučuje da ih isključite

Benchmark

Znamenit
Učlanjen(a)
11.09.2006
Poena
1,385
Windows-11.webp

Računar vam postaje sve sporiji u radu. Microsoft priznao da su dve Windows funkcije uzrok i preporučuje da ih isključite​

Microsoft je potvrdio da dve funkcije u Windows-u mogu znatno usporiti računar i objavio zvanični vodič za postizanje boljih performansi

Kompletan članak: https://benchmark.rs/vesti/softver-...unkcije-uzrok-i-preporucuje-da-ih-iskljucite/

A da postavite uputstvo kako da se isključe obe opcije recimo... Da se potrudite malo više osim copy paste 'novinarstva' 😉

Piše u naslovu Microsoft priznao da su dve Windows funkcije uzrok i preporučuje da ih isključite. Logično je da očekujemo bar dve rečenice kako se te opcije isključuju... Znači naslov je clickbait ili ste napisali text samo da nešto napišete 🙂

Šta će mi Windows bez clouda i vizuelnih efekata.

Ova podešavanja za vizuelne efekte postoje, ja mislim još od Windows XP-a, i ne verujem da bi i računarima proizvedenim u zadnjih 15 godina, možda i starijim, nešto pomogla. Jedino što tu isključujem je "Animiranje prozora pri smanjivanju i uvećavanju" jer se brže prikažu/uklone bez animacije. Link ka celom Microsoft članku: Saveti za poboljšanje performansi računara u operativnom sistemu Windows

Sve u svemu, još jedan "low-effort" Benchmark članak. Prestao sam da posećujem sajt još otkako ste promenili njegov izgled da liči na Windows 8 sa modernim dizajnom pločica (znači negde u vreme Windowsa 8) i otkako ste zapostavili edukaciju i fokusirali se na opise proizvoda. S vremena na vreme u novostima foruma naiđem na neki članak koji mi deluje interesantno, pa vam dam opet šansu. Blago je reći da mi nikad nisu bila ispunjena očekivanja, osim da ću kliknuti na još jedan zavodljivi naslov iza kojeg neću saznati ono zašta sam došao.

^ Moram pogasiti efekte hitro 🤣

1760491331098.png

Vizuelni efekti teško da mogu ga utiču na performanse na pristojnom PCu. daleko ih manje ima nego na W7 a hardver je jači. Na istom su mestu još od XP-a.
One Drive se jednostavno uninstalira kao bilo koji program ili APP. Desni klik > Unistall i baj baj.

Ti nativni vizuelni efekti teško da mogu ga utiču na performanse na pristojnom PCu. daleko ih manje ima nego na W7 a hardver je jači. Na istom su mestu još od XP-a.
One Drive se jednostavno uninstalira kao bilo koji program ili APP. Desni klik > Uninstall i baj baj. Najveći uticaj predstavljaju programi u Startupu koji rade u pozadini i zauzimaju resorse, Jednostavno mi se smuči kada vidim da neko kuka na Windows "bloat" a nagura 10+ programa koji rade u pozadini od starta. Najgori su oni sa 2-3 antivirusa da bugu sigurni a efekat je obratan. Ne samo da to usporava sve jer se meša u rad i otvaranje, zatvaranje i kopiranje fajlova i nego se i kolju sa drugima pa je sigurnost manja. Nekada je bilo moderno Avast ili Kasperski + Malwarebytes koje još viđam ali se topromenilo 180 stepeni. Ne samo da je Defender preuzeo sve što je MB radio nego je i MB postao pun antivirus/antimalware pa je to potpuno dupliranje funkcija i odvlačenje resorsa.
Kao što je @igor88 napisao, idle može da se svede na ispod 1% što je stvarni idle. Sve preko toga ubrzava bar jedno jezgro i aktivira više jezgara iz moda spavanja,

Ti nativni vizuelni efekti teško da mogu ga utiču na performanse na pristojnom PCu. daleko ih manje ima nego na W7 a hardver je jači. Na istom su mestu još od XP-a.
One Drive se jednostavno uninstalira kao bilo koji program ili APP. Desni klik > Uninstall i baj baj. Najveći uticaj predstavljaju programi u Startupu koji rade u pozadini i zauzimaju resorse, Jednostavno mi se smuči kada vidim da neko kuka na Windows "bloat" a nagura 10+ programa koji rade u pozadini od starta. Najgori su oni sa 2-3 antivirusa da bugu sigurni a efekat je obratan. Ne samo da to usporava sve jer se meša u rad i otvaranje, zatvaranje i kopiranje fajlova i nego se i kolju sa drugima pa je sigurnost manja. Nekada je bilo moderno Avast ili Kasperski + Malwarebytes koje još viđam ali se topromenilo 180 stepeni. Ne samo da je Defender preuzeo sve što je MB radio nego je i MB postao pun antivirus/antimalware pa je to potpuno dupliranje funkcija i odvlačenje resorsa.
Kao što je @igor88 napisao, idle može da se svede na ispod 1% što je stvarni idle. Sve preko toga ubrzava bar jedno jezgro i aktivira više jezgara iz moda spavanja,
Ne rade odavno dva AVa na W10+ osim ako jedan od njih ne baguje.
WSC API resavaju da ima samo jedan aktivan file scanner. Dva AVa (ako se ponasaju korektno) dodaju samo bloat gomile reklama.. iskreno taj UI deo vise jede resurse nego i file scanner.

AV koji se ne ponasaju kako treba ne prolaze MVI, tako da ne bi ni mogli da rade (driver bi bio blacklisted).

Nazad
Vrh Dno