Šta je novo?

R700 cinculiranje

• Začetnik teme Začetnik teme Bogda
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Bogda

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
29.06.2000
Poena
725
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 7 7800X3D + Noctua NH-D15
Matična ploča
GIGABYTE B650E AORUS ELITE X AX ICE
RAM
2 x KINGSTON DDR5 16GB - KF564C32RWK2-32
GPU
Gigabyte GeForce RTX 5070Ti Windforce
Storage
Samsung SSD 980 Pro 1TB + Samsung SSD 860 EVO 1TB + Samsung HD103SJ
Zvuk
MiniDSP Flex + Yamaha A-S2100 + KEF LS50 Meta + SVS 3000Micro + ...
PSU
ROG-STRIX-750G
Kućište
Fractal Design Meshify C
Monitor
AOC Agon AG322QWS4R4
Miš & tastatura
Logitech G502 + Corsair Gaming K70 LUX Keyboard
Ostale periferije
Moondrop Cosmo
Laptop
hp EliteBook 850 G6
Pristup internetu
  1. Optički internet
Sve je više vesti o bućem AMD/ATi - jevom novom high end GPU-u:
http://www.fudzilla.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4327&Itemid=1
http://www.fudzilla.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4346&Itemid=1
http://www.fudzilla.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4348&Itemid=1

Kako sada izgleda R700 će biti zasnovan na umnožavanju "proverene" R600 arhitekture.
Pozitivne stvari su da će čip verovatno mnogo brže biti spreman, verovatno čim se 45nm proces uhoda u TMSC-u. Površina mini jezgra od svega 72mm2 govori da će se mini jezgro izgledati više manje kao rv670 - mem kontroler - UVD ...

Moja glavna nedoumica je da li će čip raditi u nekom internom Crossfire režimu (AFR ne daj Bože) ili će raditi više kao single chip rešenje?

Мало скретање са теме :
Шушка се да ће тај чип(ови) бити спремни половином године. Ако заиста буду израђивани у 45нм то значи да ће TSMC имати ту технологију израде спремну много пре AMD-a а то иде у прилог гласинама да ће TSMC преузети производњу AMD процесора.
А сад на тему :
Пошто ће производња малих процесора бити знатно јефтинија од производње једног великог значи ли то да најзад нећемо морати да дајемо грдну кинту за графичке картице?

verovatno čim se 45nm proces uhoda u TMSC-u. Površina mini jezgra od svega 72mm2 govori da će se mini jezgro izgledati više manje kao rv670 - mem kontroler - UVD ...

Trabao bi biti još jednostavniji ako se govori o približno 300K tranzistora po jezgru. Može biti da će svako jezgro kontrolirati svoje mem čipove pa bi kontroler bio jednostavniji nego na R600 seriji danas??

tesko da se ovo moze nazvati vestima. ovo su cista nagadjanja...

Ma samo nek se oni reše. :wave:

Prosto ne verujem, R700? Ova nova generacija nije cestito ni ugledala svetlost dana, a oni vec o R700. :smash:

Ako ce da ga odmah prave u 45nm znaci da ce da kasni bar godinu dana... vec zadnje dve generacije ATI ima problema pri prelasku na novi proizvodni proces i debelo kasne za konkurencijom. Trebalo bi da naprave nesto jednostavnije u 45nm pa tek onda R700.

Ako ce da ga odmah prave u 45nm znaci da ce da kasni bar godinu dana... vec zadnje dve generacije ATI ima problema pri prelasku na novi proizvodni proces i debelo kasne za konkurencijom. Trebalo bi da naprave nesto jednostavnije u 45nm pa tek onda R700.

Da, možda je to preveliki izazov jer potpuno novi dizajn procesora + drajveri za multi gpu + novi proizvodni proces bi mogao (opet) da im se obije o glavu. Ne znam šta fali ovom 55nm 🙂 Savladali su ga za 38x0 generaciju a do R700 bi ga doktorirali. Al dobro, verovatno im je neophodan 45nm za novi GPU zbog raznih čuda što žele da "uguraju" u novi high end čip i da potrošnja bude koliko-toliko prihvatljiva. Videćemo...

Proizvodni proces nema veze sa ATI-jem, jer ATI ne proizvodi samostalno cipove. Ne znam tacno ko im proizvodi GPU-ove sada, ali ranije je bio TSMC.

Znaci, kada TSMC usavrsi proizvodni proces tada ce biti i Radeon-a u savrsenijem proizvodnom procesu.

TSMC, ali nije da ATI nema veze sa tim, tj. nije svejedno šta praviš u određenom procesu. Ako se čip dizajnira na odgovarajući način, može sve da krene sa prihvatljivim yield-om koji će imati određen rast kako proizvodnja odmiče. Ali ako čip ima bagove koji nisu vezani za samo njegovo funkcionisanje, već za interni layout, onda može da bude problema sa tape-out-om, kao što ih je bilo sa X1600, recimo. Naravno, sve ovo ima smisla tek kada TSMC dovoljno osvoji 45nm proces, ali ATI ne bi ni kretao sa tom pričom da im TSMC ne garantuje da je proces kao proces spreman.

Proizvodni proces nema veze sa ATI-jem, jer ATI ne proizvodi samostalno cipove. Ne znam tacno ko im proizvodi GPU-ove sada, ali ranije je bio TSMC.

Znaci, kada TSMC usavrsi proizvodni proces tada ce biti i Radeon-a u savrsenijem proizvodnom procesu.

Da znam to za TSMC, ali sam mislio šta ako TSMC ne savlada na vreme 45nm proces, onda sve kasni samo zbog toga ( pod uslovom naravno da u ATI-ju sve srede na vreme što se njih tiče ). No nebitno, neću više da kalkulišem 🙂 biće kako bude. Očigledno je da im treba 45nm proces za ono što su naumili sa R700.

Obicno ogromni GPU-ovi imaju problema da se proizvedu u novom proizvodnom procesu.Znaci nije samo do TSMC-a(ili IBM-a),ako TSMC ima spremam 45nm proces,onda verovatno treba da vide sa Ati-jem kakav(koliki) je GPU itd..
E sad,kod R700 je u pitanju multi-GPu dizajn,gde chipovi ne prelaze 300m tranzistora pa izgleda zato mogu tako brzo da predju i na 45nm,ali videcemo...

Ma samo nek se kolju i ATI i Nvidia, samo neka budemo ko sada u toj situaciji da za ~200e imamo karticu koja moze sve igrice da pokrene sa dobrim frameratom i high=-veryhigh detaljima.. I jos imamo da biramo ocemo ati ili nvidiu, ja sam moju x1600pro platio skoro 150e a razlika izmedju nje i high end bila je jedno 300%( u performansama) Tako da Atiju zelim da izbaci sto bolji cip, a i nvidiji isto..

Мало скретање са теме :
Шушка се да ће тај чип(ови) бити спремни половином године. Ако заиста буду израђивани у 45нм то значи да ће TSMC имати ту технологију израде спремну много пре AMD-a а то иде у прилог гласинама да ће TSMC преузети производњу AMD процесора.

http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=149009

Gde ima dima ima i vatre? 😀

Ово је или нетачно или иду ђоном на себе. Фирма која је забележила јако лошу годину мора агресивније да избацује нове производе и смањи заостајање за конкуренцијом. Ако избаце R700 у 2009 то значи да ће имати само један нови производ у 2008! Не звучи ми логично уопште.

Poslednja izmena:
Kako sada izgleda R700 će biti zasnovan na umnožavanju "proverene" R600 arhitekture.
Pozitivne stvari su da će čip verovatno mnogo brže biti spreman, verovatno čim se 45nm proces uhoda u TMSC-u. Površina mini jezgra od svega 72mm2 govori da će se mini jezgro izgledati više manje kao rv670 - mem kontroler - UVD ...

Moja glavna nedoumica je da li će čip raditi u nekom internom Crossfire režimu (AFR ne daj Bože) ili će raditi više kao single chip rešenje?
Svi gpu-ovi su zasnovani manje vise na umnozavanju prethodnih. Glavni problem R600 je nepovoljna izbalansiranost unified shader jedinica i relativno malog broja TMU-ova. Zbog toga G80 ima vise sirove snage, pa je tu je NV uradila bolji posao. Parcijalno gledan R600 uopste nije nimalo los GPU koliko god ga ovde neki pljuvali.
Na kraju krajeva, ipak, krajnjeg korisnika zanima koliko ima FPS i 3D markova. Nadam se da ce R700 popraviti situaciju u tom segmentu.

Poslednja izmena:
Tuzno jeste,ali deluje realno-R600 su dugo razvijali i usrali motku(uspeli su da se isprave kolko-tolko za 38xx serijom ali samo u srednjem segmentu).Da bi razvili sasvim drugaciju tehnologiju treba dosta vremena.Dobro,kapiram ja da to ide u pozadini,ali opet,nova tehnologija je to a ne upgrade stare.
Znaci vratice se u high-end samo na kratko sa dual-RV670,koji ce biti samo malo jaci od 8800ULTRA-e,dok nVidia ne izbaci devetu seriju sto ce za koji mesec,cini se.I onda ce opet spustanje cena,a na pitanje "Zasto nemate high-end? ",odgovor ce garant biti: "Imamo quad-crossfire". Neka hvala.

Gde ima da se kupe one majce: AMD We are afraid of the high-end ??

***, izgleda da im trenutna finansijska situacija ne dozvoljava ulaganje dovoljno keša u R&D pa će morati, umesto sa ubrzanim, da napreduju usporenim tempom. Šteta zbog njih, nadam se da će stati na svoje noge tokom 2008.

Svi gpu-ovi su zasnovani manje vise na umnozavanju prethodnih. Glavni problem R600 je nepovoljna izbalansiranost unified shader jedinica i relativno malog broja TMU-ova. Zbog toga G80 ima vise sirove snage, pa je tu je NV uradila bolji posao. Parcijalno gledan R600 uopste nije nimalo los GPU koliko god ga ovde neki pljuvali.
Na kraju krajeva, ipak, krajnjeg korisnika zanima koliko ima FPS i 3D markova. Nadam se da ce R700 popraviti situaciju u tom segmentu.

Moja najveća rezerva prema R700 arhitekturi je to što je AFR izgleda osnova na kojoj se radi umnožavanje mikrojezgara - Prvo jezgro renderuje 1 frejem, drugo drugi... četvrto četvrti... Znači u jednom trenutku hipotetički high end 4xR700 čip ne renderuje frejm po frejm, već "napamet" renderuje 4 sledeća frejma. Kako može da renderuje sledeći 2, 3, i 4 frejm ako oni zavise od unosa igrača.
To znači da ako pikam igricu i hoću da skrenem ulevo, moj input će se uračunati sa 4 frejma zakašnjenja. Takođe bilo kakva promena u samom okokruženju ide sa 4 frejma zakašnjenja. U nekoj low fps situaciji to kašnjenje može da bude itekako primetno za igrača.
Ovako na prvu loptu ovaj sistem deluje odlično za one koji igraju 3D Mark ali za realne igrice je vrlo diskutabilno.

Moja najveća rezerva prema R700 arhitekturi je to što je AFR izgleda osnova na kojoj se radi umnožavanje mikrojezgara - Prvo jezgro renderuje 1 frejem, drugo drugi... četvrto četvrti... Znači u jednom trenutku hipotetički high end 4xR700 čip ne renderuje frejm po frejm, već "napamet" renderuje 4 sledeća frejma. Kako može da renderuje sledeći 2, 3, i 4 frejm ako oni zavise od unosa igrača.
To znači da ako pikam igricu i hoću da skrenem ulevo, moj input će se uračunati sa 4 frejma zakašnjenja. Takođe bilo kakva promena u samom okokruženju ide sa 4 frejma zakašnjenja. U nekoj low fps situaciji to kašnjenje može da bude itekako primetno za igrača.
Ovako na prvu loptu ovaj sistem deluje odlično za one koji igraju 3D Mark ali za realne igrice je vrlo diskutabilno.

E svasta ce covek da procita od ovog Bogde 😀, ni traga od R700 makar na papiru, a on ga vec otpisa. Inace, da da, napravice kartu i izbacice je u prodaju, pa ce tek onda da shvate da frejmovi zavise od unosa igraca ahahah :d, pa da tako razmisljaju pravili bi djevreke.

Неће да буде добро!
http://www.xbitlabs.com/news/video/..._Next_Generation_ATI_R700_Graphics_Chips.html
Мада ово може да значи да ће током 2008-ме избацивати ревизије R600 технологије што уопште не мора бити лоше. R600 u 45nm, побољшано текстурирање или шта их је већ мучило.

Poslednja izmena:
E svasta ce covek da procita od ovog Bogde 😀, ni traga od R700 makar na papiru, a on ga vec otpisa. Inace, da da, napravice kartu i izbacice je u prodaju, pa ce tek onda da shvate da frejmovi zavise od unosa igraca ahahah :d, pa da tako razmisljaju pravili bi djevreke.

Dule promašio si sobu. Ovde se govori o trendovima i novim tehnologijama i veliki deo diskusije o njima su takozvani educated guesses.
Ti se drži svojih postova od dve rečenice i tema gde i pošto da kupim koju grafičku ako su ti ove o novim tehnologijama strane.
Uostalom po tome koju si grafičku kupio za igrice vidi se koliko se razumeš u grafičke.

A što se tiče otpisivanja, već sledeći Skinnerov post govori da je izgleda AMD već sam otpisao R700, makar u ovom obliku o kome smo spekulisali u ovom postu.

Poslednja izmena:
Па не мора да значи да га је сахранио. Све зависи од Nvidie. Чини ми се да ће се ATi и даље ослањати на квантитет за горњи сегмент. То је наравно под претпоставком да им R680 не буде ћорак :d.

Неће да буде добро!
http://www.xbitlabs.com/news/video/..._Next_Generation_ATI_R700_Graphics_Chips.html
Мада ово може да значи да ће током 2008-ме избацивати ревизије R600 технологије што уопште не мора бити лоше. R600 u 45nm, побољшано текстурирање или шта их је већ мучило.

Kada firma počne da kreše R&D budžet znači da je dogorelo do nokata. Meni ovo izgleda poprilično loše. ATi već kasni debelo za nVidiom u high endu i dalje kašnjenje znači da je borba za high end završena u narednih nekoliko godina.

Ali morali su, kako bi inače Hektoru isplatili povišicu kao nagradu za maestralno vođenje kompanije u prethodnih godinu dana.
http://www.theinquirer.net/gb/inquirer/news/2007/12/14/amd-ruiz-gets-raise
Za Hektora su naši političari mala deca!

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno