Šta je novo?

R520 i broj pajplajna...

nema veze sto snaga 7800 GTX ne moze da se potpuno iskoristi, stvar je prestiza napraviti najbrzu karticu. bice to veliki samar za ATI ako ne budu bili u stanju da urade ono sto cine vec nekoliko generacija grafickih karti unazad, a to je da naprave najbrzu karticu (setimo se 9800 XT tj. X850 XT PE).
inace potpuno se slazem da sa 16 pajplajna nece moci da prismrde 7800 GTX, a kamoli da je prestignu, ma koliki bili klakovi za cip i memoriju. a kad se samo setim da je najavljivano 10k u 3D marku 2005...
ajde sto nisu imali dovoljno cipova sa 32 ispravnih pajpova, ali ne mogu da verujem da nisu mogli da izbace dovoljnu kolicinu cipova sa 24 pajpa koji rade.
ako X1800 XT bude kostao oko 400e mozda bi mogao da bude dobra kupovina, sto se naravno nece desiti jer ce kostati 500+ e.

logo.jpg

Anand:

The 90nm R520 components will come in three flavors as we mentioned earlier, all with the X1800 Radeon moniker. The available marketing information claims that the GPU uses an "ultra-threaded quad-core 3D architecture" and a "512-bit ring bus" memory controller. For those of you who know a little bit about GPU architecture, the core-quads split the pipeline in the GPU into groups of four (hence the word "quad"). The documentation hints that there are four quads, so expect to see 16 pipes on this card. There are some "confirmations" of 24pp and 32pp, but the roadmaps clearly say four quads (at least to begin with) due to yeild. All signs indicate that a future generation, R580, will use six quads instead. The 512-bit ring bus actually excites us the most; Cell's Elemental Interface Bus (EIB) uses a 16-byte wide quad ring bus, capable of transferring 16-bytes per cycle to the various SPEs. R520's ring bus would actually be four times wider than the bus found on Cell; though this implementation is in R520's memory controller rather than the PPE-to-SPE interface. With all the hype for R520 so far, everyone is banking on the memory controller to put X1800 ahead of G70.

R520 će se sastojati od (quadova) grupa od po 4 palplajna.Znači kao i NV40. Quadovi predstavljaju grupu od 2x2 piksela koji pripadaju istom trokutu.

Quadovi predstavljaju grupu od 2x2 piksela koji pripadaju istom trokutu.
?
aj prevedi ovo :) ne zbog 'trokuta' naravno, nego mi je nejasno sta to konkretno znachi...

Poslednja izmena:
@ Starac

Pa i R420 je imao Pixel pajpove grupisane u quadove, a sto nema veze s onim sto si ti napisao u poslednjoj recenici za koju te kao i Ji molimd a objasnis?!

@ Bogda & Sale prdez

Kako mozete biti tako sigurni da R520 sa 16 pajpova nece stici i prestici GTX-a?!
R520 je od pocetka zamisljen kao 16 pajp chip, a za vise od toga ATi sprema projekat R580, tako da tvrdnjenja tipa: "ajde sto nisu imali dovoljno cipova sa 32 ispravnih pajpova, ali ne mogu da verujem da nisu mogli da izbace dovoljnu kolicinu cipova sa 24 pajpa koji rade." su zasnovana na totalno pogrsnim informacijama, a nista gore nema od pravljenja stavova na osnovu glasina!
Cemu ovako brze i jos brze graficke? Heh, pa prava revolucija u 3D-u nije jos ni pocela, ove kartice ce za godinu dana biti smesne, a za dve godine kada zazivi softverska podrska za unifikovanu shader arhitekturu na G70 i R520 cemo gledati kao na GeForce3 i Radeona 8500...

Nedjo je napisao(la):
a nista gore nema od pravljenja stavova na osnovu glasina!
kad se samo setim smarača sa pričom "poješće ih ATI, R520 će imati 32 pajpa, nema šanse nVidija sa G70", tako se govorilo pre promocije G70 i njegovog puštanja u prodaju i pre nego što se saznalo za probleme ATI-a.
sad tri meseca kasnije se priča o tamo nekom R580, jer R520 ima 50% šanse da podbaci, koji će biti brži od G70 kao da su ljudi iz nV-a otišli na godišnji ili neće više ni praviti grafičke akceleratore. :trust:

:wave:

@ nedjo:
ako pretpostavimo da je R520 zamisljen kao cip sa 16 pajpova, kako to da neki primerci imaju 24 ili 32?
meni se cini da je prvobitno zamisljen kao cip sa 32 pajpa, a kako je vreme odmicalo, a tajvanci nisu uspeli da usavrse 90nm proizvodni proces doslo se do cifre 16 zbog velike kolicine skarta.
a sto se tice nagadjanja, zar svi to ne radimo u ovom ili slicnim tredovima?
na taj nacin se zabavljamo i podizemo atmosferu pred izlazak nove karte. inace , internet je prepun glasina i spekulacija, samo to rade mnogo kompetentniji ljudi sa renomiranih sajtova...kao i GPU streberi sirom sveta.
kako mogu biti siguran da R520 nece prebaciti performanse 7800GTX?
pa ne mogu, kao sto danas vise nisam ni u sta siguran, a kamoli ko ce napraviti brzu karticu, ali mi se tako cini. ti mislis da ce moci? kako?

da se razumemo ja vise volim ATI, ali mi se cini da ce da vezu jos jednu neuspesnu seriju kartica. marketinski princip "biti prvi na trzistu" su opet zapostavili, sada im samo preostaje da budu konkurentni sa cenom. videcemo sta ce vec biti...:)

http://www.hkepc.com/hwdb/r520firstlook-e.htm

As the card maker doesn't wish to reveal the R520 performance yet, but we can confirm that R520 at 24pp or 32pp will not be lower than that of the GeForce 7800GTX. Even though the 32pp and 24pp R520 mass production will face some difficulties, but the 16 pipelines R520 using the 90nm core will be clocked high to maintain a certain level of competitiveness. Apart from employing TSMC to make the 90nm R520 cores, UMC will be making them as well in the near future to make up the shortage problem and we can see more of the 32pp and 24pp R520 versions.

Tj.. 16pp verzija ce mozda moci da se meri sa 7800gtx, a 24pp i 32pp ce biti brze (samo koliko ce biti dostupne na trzistu i da li uopste postoje?). A sto se overclocka tice.. mislim da iz 16pp verzije nece moci da se izvuce nijedan Mhz viska.

yooyo

aj prevedi ovo :) ne zbog 'trokuta' naravno, nego mi je nejasno sta to konkretno znachi...

Pa i R420 je imao Pixel pajpove grupisane u quadove, a sto nema veze s onim sto si ti napisao u poslednjoj recenici za koju te kao i Ji molimd a objasnis?!

Trokut je podijeljen po 2x2 pixel grupama od kojih se sastoji quad pajplajn(4 pixel pajpa)-sve potrebne boje,texture i pixel shader progr.informacije se izvršavaju u tim 2x2 pixel grupama.

trianglequads.gif

Iz ovoga je jasno kako je pristup učinkovit samo ukoliko trokuti prekrivaju veći broj piksela.A danas je to najčešći slučaj.

a nista gore nema od pravljenja stavova na osnovu glasina!

Možda su to pretpostavke?

Poslednja izmena:
Nedjo je napisao(la):
@ Starac
@ Bogda & Sale prdez

Kako mozete biti tako sigurni da R520 sa 16 pajpova nece stici i prestici GTX-a?!
R520 je od pocetka zamisljen kao 16 pajp chip, a za vise od toga ATi sprema projekat R580, tako da tvrdnjenja tipa: "ajde sto nisu imali dovoljno cipova sa 32 ispravnih pajpova, ali ne mogu da verujem da nisu mogli da izbace dovoljnu kolicinu cipova sa 24 pajpa koji rade." su zasnovana na totalno pogrsnim informacijama, a nista gore nema od pravljenja stavova na osnovu glasina!
Cemu ovako brze i jos brze graficke? Heh, pa prava revolucija u 3D-u nije jos ni pocela, ove kartice ce za godinu dana biti smesne, a za dve godine kada zazivi softverska podrska za unifikovanu shader arhitekturu na G70 i R520 cemo gledati kao na GeForce3 i Radeona 8500...

Naravno da ne mogu biti siguran u vezi perfomansi R520, ali mi cinjenica da je nVidia otkazala GF7800 Ultra govori da ce najbrzi Radeon X1800 verovatno biti sporiji od GTX-a.

Bogda je napisao(la):
Naravno da ne mogu biti siguran u vezi perfomansi R520, ali mi cinjenica da je nVidia otkazala GF7800 Ultra govori da ce najbrzi Radeon X1800 verovatno biti sporiji od GTX-a.
Na 650 MHz za GPU i 1400 MHz za memaru i R420 bi se maltene izjednacio sa GTX-om!
Ta "vest" da je 'vidija odustala od Ultre u opste nije vest vec ne potvrdjeni info kojije FUad bacio na Inq! Na osnovu njega izvlaciti zakljucak o performansama R520 je u najmanju ruku neiskusno! ;)

Nedjo, a ko tebi tvrdi da ce R 520 raditi bas na 650 Mhz?
sad ti donosis zakljucke na osnovu glasina :)
ne kazem da nece raditi na 650 Mhz, ali kako mozes da budes siguran da hoce?

Pa ovo je soba za spekulisanje i cinculiranje, a uskoro ce mo videti da li je Fuad mlatio ili tu ima istine.

Poslednja izmena:
Konacno nesto konkretno (valjda nisu toliki ******* pa da lazu rezultate)

Ako je ovo istina Max je dobio 10€ :D.
Elem, po svemu sudeci, 24 pipelinea, 650Mhz. Oko 8600 poena u 05, sto je za oko 1000 bodova vise u odnosu na 7800GTX. Nije malo, ali nije ni nedostizno, mislim da cemo videti ultru, pogotovo posto vec postoje stvari kao sto je ovo:

http://hardwarezone.com/articles/view.php?cid=1&id=1704&pg=2

i koja uz malo overclocka (koji ce po mom subjektivnom misljenju na R520ki biti veoma skroman) prebacuje 8800 markova 05.
Uglavnom, tresla se gora, rodilo se morsko prase (da ne bude bas mis :D).

cudno da ce sada PRO verzija biti pozicionirana iznad XL verzije. bas me zanima posto ce kostati XL serija. verovatno oko 350 e.

sale prdez je napisao(la):
Nedjo, a ko tebi tvrdi da ce R 520 raditi bas na 650 Mhz?
sad ti donosis zakljucke na osnovu glasina :)
ne kazem da nece raditi na 650 Mhz, ali kako mozes da budes siguran da hoce?
Paa... recimo da ja dobijam informacije iz prve ruke ;) a ta ruka veruje da se necu u potpunosti izblebletati pre vremena ;)

P.S
Topuze, veruj mi Max ce da izgubi 10€ ;)

:D
Videcemo, zar ne...

Nedjo i ja smo se kladili koliko ce R520 imati pipeline-a, jer tada nismo ni znali kako ce se zvati nova kartica. Nedjo je tvrdio 16, a ja 24 ili 32...

Znam, to sam i mislio... ;)

Ja sam tvrdio da će imati 32 čim sam video jezgro, mada su neki tvrdili da mi ne valja matematika, da ih sad ne imenujem ;) Neće svi pajplajni raditi, ali toliko ih ima.

Pa mozda ti i ne valja :D.
Sudeci po ovome, postoji vise revizija R520 jezgra koje imaju različit broj pajpova.

Many AIB partners have received the ATi Radeon X1800XL (R520XL) card samples last Friday and the die size seems to be larger than the R520 sample we received previously. The die size is enlarged from 18.2cm x 19cm to 19.3cm x 19cm so ATi has re-taped the core and added some features unknown to us at this point of time. ATi will be unveiling R520 officially on October 5th but we do not expect mass production of the cards till end of Oct. So far we heard only 1K of such cards produced for customers qualifications and reviews. Yield rate for 16ps and 24ps R520 is under 25%.

Mnogo su bre iskomplikovali ovo sa R520, sve mi smrdi da ce da zavrsi samo malo bolje od nv30. Imam utisak da vise ni Ati ne zna sta je napravio, posle tri tape outa i silnih neispravnih jezgara, mislim da ni oni ne znaju sta ce, pa stancuju kako se snadju, ionako su dovoljno zakasnili.

topuz je napisao(la):
Mnogo su bre iskomplikovali ovo sa R520, sve mi smrdi da ce da zavrsi samo malo bolje od nv30. Imam utisak da vise ni Ati ne zna sta je napravio, posle tri tape outa i silnih neispravnih jezgara, mislim da ni oni ne znaju sta ce, pa stancuju kako se snadju, ionako su dovoljno zakasnili.
Zar zaista mislis da je realno da u kompaniji kao sto je Ati sve te silne inzenjerske glave ne znaju sta su napravili i da su se izgubili kao ovce u svemiru?
Malo ti glupo zvuci teorija, zar ne?
ATi jeste napravio rizican korak ciljajuci 90nm proizvodnju, ali siguran sam da je TSMC debelo kriv za aktuelne probleme i odlaganja. Pa ovladati tako naprednom tehnologijom nije ni malo naivna stvar a najbolja ilustracija za to je IBM koji je chackajuci svoj proizvodni proces u jednom momentu totalno zasrao stvar i zbog toga izgubio gomilu musterija (i NVIDIA-u izmedju ostalog).
Ocigledno da TSMC nije dorastao izazovu kakav je 90nm+LowK!

Pa dobro, neko uvek mora da izvuče deblji kraj kad hoće novu tehnologiju. I intel je slično doživeo sa prvim 90nm Prescotima, zar ne? Mislim, ne mož' baš lako da se uporedi ali to je to. Isto i nVidia, sa čuvenim nV30. Ali onda će ATI dobro da prodaje ove 4 i 8 pipes low end GPU-ove, jeftino da ih pravi i da ih daje po dobrim cenama, a mogu da se klokuju verovatno kao ludi...

Nedjo je napisao(la):
Zar zaista mislis da je realno da u kompaniji kao sto je Ati sve te silne inzenjerske glave ne znaju sta su napravili i da su se izgubili kao ovce u svemiru?
Malo ti glupo zvuci teorija, zar ne?
ATi jeste napravio rizican korak ciljajuci 90nm proizvodnju, ali siguran sam da je TSMC debelo kriv za aktuelne probleme i odlaganja. Pa ovladati tako naprednom tehnologijom nije ni malo naivna stvar a najbolja ilustracija za to je IBM koji je chackajuci svoj proizvodni proces u jednom momentu totalno zasrao stvar i zbog toga izgubio gomilu musterija (i NVIDIA-u izmedju ostalog).

Fali tu po koji smajli. Nisam pisao post sa 100% ozbiljnosti. Naravno da sam svestan da ½inzinjerske glave½ znaju svoj posao, ali ovaj TSMC ih je sjebao do bola. A bogami i mediji su napravili gadnu konfuziju. Nedjo, zar ne mislis da bi im se isplatilo da su R520 familiju radili u 110nm, to je vec prilicno usavrsen proces, a gubitak na zaradi zbog krupnijeg proizvodnog procesa bi sigurno bio manji od cifre koju su izgubili na tri tape outa i gomilu neispravnih cipova? Kasnije bi lepo presli na 90nm sa R580 kada se sve dovoljno usavrsi. Onda bi se lepo ponovila prica od pre pretjone generacije: mainstream modeli koje je, slozices se, lakse izradjivati, koji se ujedno i najvise prodaju bi bili izradjivani u 90nm, dok bi se high end modeli koji ionako imaju ogromnu cenu izradjivali u 110nm sa manje skarta. Znam da si ti jedno 300% dublje u hw vodama od mene, ali ovo je moj stav koji je nekako logican.

Poslednja izmena:
U momentu kada je ATi donosio odluku o proizvodnom procesu, maximum koji je TSMC mogao da izvuce iz 110nm je bilo oko 440-450 MHz, uz to, TSMC je obecavao kule i gradove sa svojim 90nm postupkom. U medjuvremenu su oni donekle usavrsili 110nm sto je omogucilo G70-ci da izvuce nekih 470 MHz. No to je vec bilo kasno i R520 je bio duboko u fazi finalizacije. Plus, ATiju je bitna sto niza cena po GPU-u, a to je izmedju ostalog izvodljivo sa manjim cipovima sto 90nm moze da pruzi. Mislim da oni zaista nisu ocekivali fijasko sa TSMC-om, ali shit happens!
90nm jeste bio logican izbor uzevsi sve okolnosti u momentu pocetka projektovanja R520. S druge strane, 'vidiji su se karte poklopile i ona definitivno ima prednost u ovom momentu. No kolo srece se okrece i obrt se opet moze dogoditi, a opet i ne mora. Sreca u nesreci vezano za NV30 je da je 'vidija platila ogromnu cenu, ali za uzvrat je imala odlicnu skolu za u buduce.

Pa mi smo se slozili i razumeli. Nemoguce! ;)
Sada nam ostaje da cekamo nove spekulacije i da jos malo cekamo.

BTW, kako ti objasnjavas vest da je na R520XL-u jezgro po dimenzijama vece nego na samplu koji je dobio VR Zone?

Neznam tacno objasnjenje.

topuz je napisao(la):
The die size is enlarged from 18.2cm x 19cm to 19.3cm x 19cm

Ahahahaha, za to treba posebno kuciste :d

Nedjo je napisao(la):
Pa ovladati tako naprednom tehnologijom nije ni malo naivna stvar a najbolja ilustracija za to je IBM koji je chackajuci svoj proizvodni proces u jednom momentu totalno zasrao stvar i zbog toga izgubio gomilu musterija (i NVIDIA-u izmedju ostalog).

Eh kad bi nVidia dala Intelu... mislim da proizvodi chipove za njih u 65nm :D

Poslednja izmena:
Te Atijeve inžinjerske glave nekako često donose pogrešne odluke.
X700 XT su zeznuli-kombinacija Low-K dielektrika(crnog dijamanta) i 110nm procesa se pokazala promašenom,jer 110nm proces ne podržava Low-K.A X700XT im je trebao donijeti najveću zaradu.
Danas su opet pogrešno procijenili.

Nvidia je 2002 godine izbacivala 24 čipa od 100 po waferu(5000 čipova),što je 24% yield-a,dok je Atijev yield rate za 16ps i 24ps dosta ispod 25%.Proizveli su samo 1000 R520 čipova.
Opet ćemo dobiti proizvod na papiru,i biće isto kao i sa X800XT PE.

Ispada da Nvidija zna daleko bolje procijeniti situaciju,i predvidjeti eventualne probleme,te da uči iz svojih grešaka.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno