Šta je novo?

Questions about Water Cooling

• Začetnik teme Začetnik teme SOCOM
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

SOCOM

Čuven
Učlanjen(a)
21.10.2004
Poena
765
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 5 1600AF (Pinnacle Ridge)
Matična ploča
Gigabyte 450 AORUS M
RAM
Kingston HyperX Fury DDR4 3200 2x8GB
GPU
XFX RX6600
Storage
M2 Kingston 256GB; SSD Kingston 256GB; SSD Kingston 480GB, HDD Seagate Barracuda 2TB.
Zvuk
Inetgrisan
PSU
Chieftec Element 700W
Kućište
Prastaro
Monitor
LG 24"
Miš & tastatura
A4 i Gigabyte
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
E, ovako. Nisam dugo nishta prchkao, ali ova ideja o vodenom hladjenju mi je vech neko vreme u glavi, ali iskreno bio sam skeptik. Ovih dana mi je bilo izuzetno dosadno i odluchio sam da se pozabavim temom.
Slike koje su u atachmentu su sa site-a Mad Shrimps, izuzev moje nakaradne obrade slike matichne ploche.
Dakle ideja je bar kako ja shvatam napraviti sto jednostavniji Water Block, mislim relativno jednostavan ali robustan i funkcionalan.
Koristio bih znachi dve bakarne plotche, donju bih svakako obradio da ima korektne dimenzije, da bude dovoljno ravna itd.
U sustini mislim (mozda greshim) da na donjoj plotchi izbushim stonom bushilicom i nekom burgijom (recimo 4 – 5 mm) povrshinu 3 x 5 cm, ali da rupe budu razdvojene medjusobno (oko 2 mm) posle bushenja bih rupe spojio, znachi pokushacu da izbegnem obradu na glodalici. Mislim da ovo mozhe da se izvede, ali da se ne radujem unapred.
A gornji deo ce imati samo dve rupe za niplove.
Za radijator cu uzeti neki grejach iz kabine nekog auta, rezervoar cu nekako smisliti.
Technost za hladjenje mislim da uzmem antifriz ili destilovanu vodu.
A chak sam razmisljao da ovom box cooleru secnem pera, da ga zaravnim i obradim na vech objashnjeni nachin. Ako bakra ne bude cooler ce da strada!!

Znachi plotcha za koju ovo radim je MSI K8n neo fsr, sa cpu A64-2800+@2250, mislim da mozhe josh uz vechi napon. Chisto da znate koja je platforma u pitanju.

Dakle interesuje me shta vi mislite o tome?
Prvenstveno ljudi koji imaju iskustva sa problematikom.

Pitanja:
1.Znam da je u blizini Brankovog mosta u nekoj ulici pominjana radnja gde ima bakra, e pa koja je to ulica, jel’ ga ima josh?
2. Koja je cena bakra, i na koju meru prodaju (necu 5 kila bakra).
3. Da li izmedju dve polovine WB-a stavljate neki gumeni dihtung, ili lepite?
4. Kakav dihtung ili kakav lepak?
5. Razmisljao sam da stavim vodenu pumpu (iz akvarijuma). Kakve pumpe valjaju za ovu namenu? I gde ih nachi? I koliko novaca?
6. Da li neko ima neku okvirnu skicu redosleda komponenti ?
7. Imam neka PVC creva kao nisu losha, ali kakva vi koristite?
8. Nipples (hm) da li ih kupujete ili pravite? I koje dimenzije?
9. Materijal za WB – Coper VS Aluminium?

Za sada toliko, u potrazi sam za delovima pa ko zna neke korisne informacije neka se javi.
Mozda sam nesto i zaboravio, u svakom sluchaju hvala unapred.

Nenad.
:wave:

Prilozi

• 7030 wb1.webp
    7030 wb1.webp
    91.8 KB · Pregleda: 152
  • CreateyourownWa-jmke-339.webp
    CreateyourownWa-jmke-339.webp
    25.1 KB · Pregleda: 129
  • CreateyourownWa-jmke-350.webp
    CreateyourownWa-jmke-350.webp
    76.4 KB · Pregleda: 112
  • CreateyourownWa-jmke-351.webp
    CreateyourownWa-jmke-351.webp
    28.9 KB · Pregleda: 119
Anybody home???
Strashno!
Nobody wants 2 play with me!

Ne sede svi po ceo dan na netu i moguce je da imaju zivot, te nocu izlaze...
Za 5h tesko da mozes da dobijes odgovore na sva ta pitanja...

Malo odgovora. Ulica Karadjordjeva, prema Kalemegdanu (posle 100m) je privatna radnja sa bakrom, mesingom...Prema stanici(zeleznicka, autobuska..) su par velikih radnji Tehnoprometa (malo dalje od 100m).
Kod privatnika mozes parce da dobijes sa "dogovorenom" cenom, da castis "majstora", posto prodaju na veliko, a ti kupujes bakar k'o salamu (150-200g).
Na Bezaniji kod teniskih terena, postoji radnja sa pumpama za fontane, pa biraj...
Najbolja preporuka je "search" po forumu, mislim da se svojevremeno Tekman "iskrivio" od objasnjenja, konstrukcija i saveta 😀

Poz.

@Vocko: Ja sam mislio da ljudi koji vise na benchu i nemaju zivot, a nocni izlasci nepotrebni, tad se najbolje radi. A otkud si ti poranio u 01:00, imash ogranichen izlazak? 😀
Shalim se, naravno. A jesi li napravio vodeno 'ladjenje, chitao sam da si planirao i da je neki WB lutao po BG-u od choveka do choveka?
5 sati jeste malo, ali imam i ja zhivot, u pauzama kojeg dolazim u kafanu benchmark i napijam se znanja. Hihihihi. Hik! :bottle: :-devil-:
Ako imash shta da savetujesh ti reci, ili da idem na http://www.compkill.com/.

@Vladd: Hvala na odgovorima, i savetima za "majstore". A ko je Tekman? Jel' to Petar Lazarevski? Zar to nije Tex707?
Posrchao sam forum, imam gomilu threadova, ali lepshe je kad ti neko da i neki konkretan odgovor.
Svejedno, hvala na malim velikim odgovorima, ako se setish josh chega, please say it.
Ali bitno je imati ideju! Mind over matter!
Pozz. :wave:

Cekam hladnjak, posto mi je prethodni propisao na nezgodnom mestu za vreme testiranja.

Petar je Tex707 i on je isto dosta drvio oko hladnjaka, ne znam koliko sada svraca na forum.
Tekman je medju prvima pravio vodeno hladjenje i on je isto dosta pricao o tome, ali ni njega nema u poslednje vreme na forumu ili ga makar ja nisam primetio.

Tako da dok se oni ne jave neces dobiti konkretan odgovor, posto ne znam nikog drugog sa foruma, osim jazza-e, koji je svojerucno pravio hladnjake.

O.K. Hvala na informacijam.
Bio sam na compkill, fino izgleda site, i teme su vishe nego prihvatljive, lep round-up vga, fino. ,)
Texu sam poslao mail, pa videcemo sta ce biti.
Nashao sam neku pumpu, potapajucu, protoka oko 700l/h, po ceni 10 eura.
mada mi je nekako mala.
Radijator razmisljam mozda polovan da uzmem, ali verovatno je vec pun kamenca. :crash:
Svejedno prijavichu svaki napredak (ako ga bude).

Pozz. :bottle:

Pa vi mene sa'raniste pre vremena... 😉

Socomu sam odgovorio preko maila, pa ne bih ovde da se ponavljam.

Sto se prodavnice poluproizvoda od obojenih metala u Karadjordjevoj tice, pre nekoliko dana sam prosao tramvajem tuda i ucinilo mi se da je sve ispraznjeno...doduse, radilo se samo o delicu sekunde, pa treba proveriti uzivo. Ako je radnja stvarno zatvorena, to ne valja...gde cemo da kupujemo bakarne ploce i OK mesingane profile za niplove...??...🙁

Sprzio sam ortaku plochu,pa cu malo da odmorim.
Hvala svima.

Cek', cek'...sta si tacno uradio...??...mozda nije bas tako strasno.

Ma nije voda u pitanju, nego sam malo o.c. plotchu kod ortaka, i comp se smori i pochne da pishti. Uradim clear c-mos.kada ono neche.
Skidao sam i proc ali nishta.
Sta da radim?

Kada radis ClearCMOS probaj da jumper drzis dugo u polozaju CLEAR...recimo satima, da vidimo sta ce da se desi.

Da li comp uopste daje ikakve znake zivota kada ga startujes osim pistanja?

Probaj da povadis SVE kartice i memorijske module i onda startuj plocu sa minimalnim neophodnim (CPU, jedan mem. modul), da vidimo hoce li se nesto promeniti.

Malo mi je cudno da se unisti ploca samo overclockovanjem, bez nekih modifikacija, dizanja napona i sl.

I meni je cudno, ali ne znam sta da kazem. Ploca je msi k7n2, znachi nForce 2 i barton(richard). Dakle probacu u toku dana da probam da pocupam sve, ili sta vec, pa da vidimo.
Bas sam baxuz zadnjih dana.
Hvala tex, mail je odlichan, izvini za izvinjavanje i persiranje, ali ja sam fino vaspitan pa moram tako.(sto sam skroman)he.he.

izvadi bateriju, idi u grad (polozas CMOS jumpera ostavi na "brisanju") ...ako idalje ne radi, povadi sve pa stavi samo cpu, pa drndaj CMOS..na kraju ce proraditi, a kolko ce to trajati...meni je jednom ceo dan trebao i bas kad sam pomislio da bacim plocu proradilo je...

PS. Sve odgovore na tvoja pitanja imas u topiku "Vodic za vodena hladjenja" pa kreni redom od onoga sto je ultimo pisao itd. ima i slika i brankovog mosta, i blokova, dihtunga itd...

Nazad
Vrh Dno