Šta je novo?

Qualcomm Snapdragon 800 Benchmarking Day

hsv.stoned

- Audio Guru -
Učlanjen(a)
27.10.2009
Poena
2,095
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD RYZEN 7 2700/LC-CC-120
Matična ploča
MSI B450 Tomahawk Max
RAM
Kingston HyperX Fury 32GB (2x16GB) DDR4 3200MHz (CL16)
GPU
Sapphire RX 580 Pulse 8GB @1440/2200 MHz
Storage
Kingston A2000 M.2 NVMe 500GB, Toshiba P300 3TB, WD Black 750GB, 2 x WD Blue 10EALX 1TB
Zvuk
FiiO K5 Pro + Beyerdynamic DT 900 Pro X/Fostex TR-90/Sennheiser HD650/AKG K240 Sextett/PreSonus HD7/ATH-CKX9/SFR DT6 | 2.1 50W + FiiO E10k
PSU
Cooler Master G550M
Kućište
Cooler Master Mystique 632s Black & Silver
Monitor
GIGABYTE G27Q & AOC i2481FXH
Miš & tastatura
Asus ROG Chakram wireless & ROG Strix Scope RX, Logitech MK320 wireless
Mobilni telefon
Xiaomi 14 Ultra 16/512GB Black & Sony Xperia™ XZ2 Liquid Black
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
  2. Mobilni internet
Nisam znao gde da postavim i ako ne zasluzuje posebnu temu ili mesto u ovom delu foruma - brisite.

http://www.brightsideofnews.com/news/2013/6/22/qualcomm-snapdragon-800-benchmarking-day.aspx

AdrenoPerformanceOvertime_689.jpg

CameraSlide_689.jpg

Snap800AnTuTu_689.jpg

Snap8003DMarkIcestorm_689.jpg

Poslednja izmena:
Pa imas sa One X (tegra 3) :d

Nema poredjenje sa Tegrom!

Sve i da Tegra bude malo brza (a mislim da nece, mislim da je ovo brzi cip), nista se nece promeniti u ovoj generaciji - Qualcomm ih je apsolutno unistio po svakom osnovu, i sve sto NV radi na polju SOC-a u poslednja 3-4 meseca to dokazuje (white label production, Shield, a sada na kraju i mogucnost prodaje IP-a).

Meni je komican onaj 3DMarko slajd koji pokazuje da je Snapdragon 800 jos malo kao Kabini, ma kako da nije...

Qualcomm je tu gde jeste zahvaljujuci ceni po kojoj prodaju SoC. Nekada sam mislio da su mnogo dobri ti cipovi dok se nisam malo bolje informisao.

Takodje, sto sam duze u celoj prici to sve vise prezirem odredjene kategorije softvera. U to svakako spadaju benchmark aplikacije koje nicemu ne sluze niti iole tacno predvidjaju kako ce se hardver ponasati u nadolazecim igrama (pa i mobilnim) i zahtevnijem softveru. Jos kada se setim kako je Futuremark pukao na onoj igri sto su je razvijali, danas ih na PCju vise niko ne benda pa nasli Android trziste da uzimaju pare na racun podmazanih rezultata. Sto bi se reklo, parazitiraju na ljudskoj gluposti kao i neke druge softverske kuce (tipa onih sto razvijaju antivirusni softver).

Jos jednom ponavljam, Kabini je misaona imenica za bilo koji Adreno GPU, onaj slajd gore je sramota!

Na stranu sto ce telefoni sa tim Snapdragon 800 da gore u rukama. Vec je Snapgradon 600 vreo, kako ce tek ovo da bude ne smem ni da zamislim. Zasto se uvek neka fush firma izdigne iz pepela, kao sad ovaj Qualcomm. Uvek se najgori proguraju, od Microsofta pa na ovamo (a stvarno inovativne firme poput Sun Microsystemsa i Transmete puknu).

Meni je komican onaj 3DMarko slajd koji pokazuje da je Snapdragon 800 jos malo kao Kabini, ma kako da nije...

Qualcomm je tu gde jeste zahvaljujuci ceni po kojoj prodaju SoC. Nekada sam mislio da su mnogo dobri ti cipovi dok se nisam malo bolje informisao.

Takodje, sto sam duze u celoj prici to sve vise prezirem odredjene kategorije softvera. U to svakako spadaju benchmark aplikacije koje nicemu ne sluze niti iole tacno predvidjaju kako ce se hardver ponasati u nadolazecim igrama (pa i mobilnim) i zahtevnijem softveru. Jos kada se setim kako je Futuremark pukao na onoj igri sto su je razvijali, danas ih na PCju vise niko ne benda pa nasli Android trziste da uzimaju pare na racun podmazanih rezultata. Sto bi se reklo, parazitiraju na ljudskoj gluposti kao i neke druge softverske kuce (tipa onih sto razvijaju antivirusni softver).

Jos jednom ponavljam, Kabini je misaona imenica za bilo koji Adreno GPU, onaj slajd gore je sramota!

Na stranu sto ce telefoni sa tim Snapdragon 800 da gore u rukama. Vec je Snapgradon 600 vreo, kako ce tek ovo da bude ne smem ni da zamislim. Zasto se uvek neka fush firma izdigne iz pepela, kao sad ovaj Qualcomm. Uvek se najgori proguraju, od Microsofta pa na ovamo (a stvarno inovativne firme poput Sun Microsystemsa i Transmete puknu).

Ne mogu da tražim link, ali bilo je benchmark poređenje exynos 5 quad vs tegra 4 vs ovaj qualcomm. Što se tiče procesorske snage tegra 4 i qualcomm su tu negde, ispred exynos-a naravno... A što se tiče grafike nvidia i do 2 puta bolje rezultate na grafičkim testovima, samo na jednom je uspeo za nijansu bolji da bude ovaj adreno 330. Kao što si rekao, benchmark aplikacije su uglavnom gluposti, ali i u tom slučaju nVidia ima ogromnu prednost zbog Tegra Zone-a i THD igrica koje su stvarno fenomenalne. Dakle moj apsolutni favorit od tegre 2 pa i ovde je uvek nVidia a qualcomm ima uspeh zbog cene i zbog toga što izbacuju 2-3 puta više čipova od NV pa tako proizvođači imaju malo više izbora... A da, jedva čekam da vidim kako će parirati tegri 5 sa Keplerom... Bukvalno rečeno qualcomm je samo jak na papiru...

Sada gledam, tegra 5 dolazi uz cudu i Open GL 4.3, procesorskih poboljšanja neće biti previše, čisto da isprate konkurenciju verovatno sa nekim A53.
A šestica sa Denver CPU-om...

Poslednja izmena:
Kreatori benchmark aplikacija se "podmazuju", inace ne bi ni bilo tih aplikacija. Ne prodaju oni ni priblizno dovoljno licenci da bi preziveli.

Qualcomm, u ovom momentu je gigant za nVidiju i AMDa. Kes im viri iz usiju, sto se i vidi po ulaganjima. Ceo biznis su razvili na tudjim resenjima (kupujuci manje kompanije).

Sto se tice poredjenja sa aktuelnim i nadolazecim SoC, dovoljno je pogledati sta radi grafika sto dolazi uz Atome (PowerVR 544MP2) u desktop igrama. Ta grafika je uporediva sa Adreno 320. Jeste da drajveri ne stimaju najbolje ali to je skrdndelj od grafickog cipa i nije ni za poredjenje sa Intel HD2000 a kamoli jacim cipovima (kao sto je AMD Kabini). Red velicina razlike.

Matematika je jednostavna, Qualcomm prodaje najjeftinije i u velikim kolicinama. To je ono sto prodaje njihov SoC. Pazi kad jedan Samsung koji ima svoje fabrike ne moze da proizvede isplativo ih-house resenje nego kupuje od Qualcomma. To govori da cak i Samsung ima vise standarde kada je dizajn i proizvodnja SoC-a u pitanju. Kao i obicno sto biva u IT industriji, opet se prodaje fush roba jer je dzaba.

Trzisna dominacija se uspostavlja proizvodima nize klase, i NV je svojevremeno tako ukopala konkurenciju, pre svega 3DFX, kroz razne MX i slicne varijante su im obezbedile ogromnu prodaju i zaradu. Trenutna situacija na SOC trzistu je takva da NV, da nije imena i ogromne baze korisnika koji znaju za GeForce, maltene niko ne bi uzimao za ozbiljno zbog kolicine cipova koje prodaju.

Sa proslom generacijom su imali imali sjajnu poslovnu odluku da prave Quadcore SOC na 40nm dok su svi ostali cekali 28nm (i zbog toga kasnili sa izlaskom na trziste), i time obezbedili ogroman broj "design wins", ukljucujuci i neke veoma vazne i popularne uredjaje. Za Tegru 4 imaju Shield, najavu nekog ZTE phableta i nesto od HP-a (izvinjavam se ako sam nesto ispustio, svakako ih nema mnogo vise od ovoga). A neko i pored toga kaze da je Qualcomm jak samo na papiru... realno je potpuno suprotno.

Qualcomm je jako brzo dosao do polozaja u kojem se trenutno nalazi. Konkurencija nice na sve strane, sigurno nece vise rasti vec samo ici na dole. Imaju podrsku azijskih kompanija koje proizvode smartfone ali videcemo dokle ce to trajati. Mislim da ce ih Intel oduvati u narednih 2-3 godine.

Cime ce ih to intel oduvati i da li bi voleo da se to desi?

Voleo bih jer sam upoznat sa kvalitetom desktop aplikacija na x86 platformi a nagledao sam se i ovih mobilnih aplikacija za ARM. Nadam se nekoj fuziji na nivou aplikacija i GUI-ja kao sto pokusava Ubuntu. Meni je neprihvatljivo da mobilne aplikacije postanu aplikacije buducnosti jer su sve odreda smece. Nema smisla prekidati kompatibilnost jer nas ne ceka kvalitetan pomak, vec upravo suprotno. Takodje se nadam da ce klasicni tableti i smartfoni izumreti i da ce biti zamenjeni hibridima.

Intel ce ih oduvati sa Silvermont platformom.

Trzisna dominacija se uspostavlja proizvodima nize klase, i NV je svojevremeno tako ukopala konkurenciju, pre svega 3DFX, kroz razne MX i slicne varijante su im obezbedile ogromnu prodaju i zaradu. Trenutna situacija na SOC trzistu je takva da NV, da nije imena i ogromne baze korisnika koji znaju za GeForce, maltene niko ne bi uzimao za ozbiljno zbog kolicine cipova koje prodaju.

Prvo su izasli Geforce 256 i Geforce 2 GTS pa onda MX-ovi, a do tada je 3DFX vec zavrsio karijeru. nVidia je pobedila 3DFX upravo kvalitetnijim prozivodima, jos u doba voodoo 1, nVidia je imala Riva-u TNT, napredniji chip. Problem je tada bio glide koga su podrzavale sve igre za razliku od Direct X-a koji je tek krenuo da uzima maha. Pa onda skandal u vidu Voodoo 4 i 5 a sa druge strane Geforce 256 DDR, Geforce 2 GTS..
Tako da, reci da je nVidia dobila 3DFX sa proizvodima nize klase ne stoji.

On topic: steta za Tegru 4, obecavala je na papiru, barem sto se tice siroih performansi, ocigledno su naisli na velike probleme u proizvodnji.

Siguran sa da se slazes da je veoma vazna stavka baza korisnika - NVidia D3D karte su kostale par destina maraka i mogao si da igras ponesto na njima, dok je konkurencija bila sve samo ne jeftina 😉 Samo to i naglasavam - Qualcomm je kompanija koja prodaje mnoooogo vise cipova od konkurencije, i zbog toga mogu da daju izuzetno niske cene, protiv cega se tesko boriti. Same performanse high-end SOC-a jesu vazne, ali ovde ne ni odlucujuce.

Inace, ocigledno je najveci problem T4 potrosnja, odnosno grejanje, buduci da Shield ima aktivno hladjenje, sto je jednostavno no-no za telefone i tablete. Ko zna, mozda je ovo njihov Fermi, a Kepler ce ispraviti stvari naredne godine 😉

Poslednja izmena:
Koliko mene secanje sluzi, nV karte su bile skuplje od Voodoo ekvivalenta. Barem one sto su valjale (od TNT pa na ovamo). Voodoo 2 SLI je bio jeftiniji i brzi od TNT2.

Voleo bih jer sam upoznat sa kvalitetom desktop aplikacija na x86 platformi a nagledao sam se i ovih mobilnih aplikacija za ARM. Nadam se nekoj fuziji na nivou aplikacija i GUI-ja kao sto pokusava Ubuntu. Meni je neprihvatljivo da mobilne aplikacije postanu aplikacije buducnosti jer su sve odreda smece. Nema smisla prekidati kompatibilnost jer nas ne ceka kvalitetan pomak, vec upravo suprotno. Takodje se nadam da ce klasicni tableti i smartfoni izumreti i da ce biti zamenjeni hibridima.

Ja prosto ne vidim Intel u Soc/ARM svetu. Tj. ne vidim da ce uspeti da ostvare neku svetlu buducnost, mislim da dosta kasne za konkurencijom i da ih niko ne ferma preterano.

Videcemo u narednih godinu dana. Najveci problem je sto cena njihovog SoC-a je znacajno visa od cene po kojoj Qualcomm prodaje SoC. Naravno, tu su razne price o losim performansama, namestenim rezultatima Atom cipova. Evo bas u ovom broju Sveta Kompjutera se moze slicno procitati od strane naseg byMax-a.

Da je ARM buducnost poverovacu onog trena kada vidim taj 64-bitni ARM. Do tada je neozbiljno porediti x86 i ARM.

Videcemo u narednih godinu dana. Najveci problem je sto cena njihovog SoC-a je znacajno visa od cene po kojoj Qualcomm prodaje SoC. Naravno, tu su razne price o losim performansama, namestenim rezultatima Atom cipova. Evo bas u ovom broju Sveta Kompjutera se moze slicno procitati od strane naseg byMax-a.

Da je ARM buducnost poverovacu onog trena kada vidim taj 64-bitni ARM. Do tada je neozbiljno porediti x86 i ARM.

I aotm je 32-bitni. A istovremeno kada budu dosli intelovi 64-bitni tada ce doci i cortex a50 procesori (a53 i a57) i oba ce biti 64-bitna.

Ja prosto ne vidim Intel u Soc/ARM svetu. Tj. ne vidim da ce uspeti da ostvare neku svetlu buducnost, mislim da dosta kasne za konkurencijom i da ih niko ne ferma preterano.
+1 Kasne i to debelo...
Videcemo u narednih godinu dana. Najveci problem je sto cena njihovog SoC-a je znacajno visa od cene po kojoj Qualcomm prodaje SoC.
Bice to tek za dve, mozda tri godine... Tek kad Samsung ili HTC uzmu da ih stavljaju u svoje telefone, to ce onda tek znaciti da "valjaju"...

Gde je onaj baytrail ? Win8 za 199$ ? Ne pokusavam da se pravim pametan, ali ocekivao sam da ce to izbaciti vec sad za avgust i septembar eventualno oktobar a na netu jos uvek nijedna glasina o jeftinim win8 tabletima i nekim intelovim cipovima ?

http://www.eetimes.com/author.asp?section_id=36&doc_id=1318857

Jim McGregor bas i nije ime za kredibilitet. 😉

Pa dobro, ali zanimljivo je kako su nasli rupu i nasvirali rezultate... E sad kao ceka se Antutu v4 koji ce kao obuhvatiti puno toga i imati jos bolji sistem koji ce moci da odredi rezultat.

Nazad
Vrh Dno