Šta je novo?

Quadcopteri (dronovi) za snimanje iz vazduha

Koliko to zadovoljstvo košta? Mislim na komplet: komanda, goggles, dron.
Vidim da je za mene izgleda FPV. "Svadbarski" su ok za cinematic i porodične snimke. FPV je druga dimenzija.

To i mene zanima, ja kad sam gledao pre neki dan i stavio na papir to je izaslo preko 800e za 5 inch dron :confused:

Može jeftinije ako je analog verzija...zavisi sve koji kontroler, koje goggles
Na analog verziju stave gopro. Ne bih da špekulišem ciframa jer ako znate da lemite može vas dron izaći dosta jeftinije.
Istražujte malo na internetu i oglasima ;)
Najbolje prvo kupiti kontroler u comp pa vežbanje u simulatoru, ustvari obavezno.
5 inča je zver dron i jako je brz...
Evo moj snimak sa jednom peticom:

E da.
Moj savet vam je ako vam se žuri da uzmete omanji komplet kao sa fotke gde imaju cvike, kontroler i drončić koji je izdržljiv na padove i udarce. To može se kupi za 200€ komplet :)
Isto tako Avata 1 je sad baš pojeftinila i dobar je uvod u FPV svet...mada u manual modu postoje par poteza koje nije u stanju da izvede kao čist fpv

Prilozi

• Screenshot_2024-09-12-22-29-50-751_com.kupujemprodajem.android-edit.jpg
    Screenshot_2024-09-12-22-29-50-751_com.kupujemprodajem.android-edit.jpg
    226 KB · Pregleda: 47
Avata je 700 ako sam dobro ispratio... čekaću ako izađu te nove jeftinije DJI goggles za Nea. Meni je više do osećaja letenja nego do samih akrobacija tako da može i Neo za FPV.

Jeftinije za neo teško, možda samo za sada prošire kompatibilnost sa goggles v2 ili integrom ali one su duplo skuplje od neo drona + dji kontroler 3 + baterije + filteri + torbica... :) tako da ti skoro dodje na isto...
Ponoviću da će Avata 1 biti najisplativiji dji fpv dron i sposoban je za mnogo toga
Ima O3 u sebi, kao tenkić je podnosi padove dobro a može se potera u manual modu mnogo toga
Evo mog primera sa Avatom 1 u manual:

Kako mogu da koristim DJI flight simulator? Traži mi aktivaciju..

Zar nije da moras da se registrujes na DJI saitu?Posle se sa time logujes kad kupis DJI dron.

Kako mogu da koristim DJI flight simulator? Traži mi aktivaciju..
Kupi VelociDrone simulator, ima i za mobilni verzija. Priključiš kontroler na mobilni i vežbaš. Možeš i da se trkaš sa ostalima ;)
Zar nije da moras da se registrujes na DJI saitu?Posle se sa time logujes kad kupis DJI dron.

DJI Fly aplikaciju mora da imate sa svojim nalogom za njihove proizvode i update...​

Na PC i Mac DJI Assistant 2 koristite aplikaciju za update goggles, kontrolera, O3...

Spor jako neo
Dzaba domet 10km kako pišu kad sa 1 km moraš nazad 😁 lagano uz rizik da li ćeš se vratiti...
Vežbajte sim :

Srednja brzina 8 m/s ,realan domet do 1km.Po onom sto sam video kamera solidna.Sve u skladu sa cenom,345e combo.Namena zabava,zezanje,mobilnost.Mana je sto je bucan,privlacice radoznalce.Verovatno bolje manevarske sposobnosti od mini 4k ili SE.Malo promene u odnosu na "fotografske" dronove.
Videcemo,kad mi stigne krajem nedelje.

Pitanje za ljude koji su putovali avionom sa dronom, dal ga treba prijaviti kod nas i popuniti onu deklaraciju da ne bi carinili u povratku ili jok to vise niko ne gleda?

Srednja brzina 8 m/s ,realan domet do 1km.Po onom sto sam video kamera solidna.Sve u skladu sa cenom,345e combo.Namena zabava,zezanje,mobilnost.Mana je sto je bucan,privlacice radoznalce.Verovatno bolje manevarske sposobnosti od mini 4k ili SE.Malo promene u odnosu na "fotografske" dronove.
Videcemo,kad mi stigne krajem nedelje.
Ma nije ni toliko bucan, mislio sam da se to glasnije cuje. Danas sam malo leteo po ovom vetru i drzi se malisa. Bas mora jaci udar pa da cujem motore kako se bore.
Na zalost samo jednu bateriju sam leteo tek da pokazem dron drugaru (posto smo se smrzli).
Brz je u sportu kad ga cimam po parku i sasvim je simpa i kao igrackica.
Mislim da je dobra kupovina (naravno steta je sto nije malo bolja kamera. Cekam apdejt, racunam da ce bar malo da poprave) i iskreno kad saberem jednacinu sasvim je korektan uredjaj.
Je l' bi da je nesto bolje? Pa bi (kamera na prvom mestu) ali onda ide cena ili tezina (onda vec ne smem iznad dece)... follow, direction i spotlight mode su bas lepi dodaci (POI nisam stigao da probam). Prvi sledeci dron sa tim modovima je valjda Mini 3pro, a on je skoro 700e... duplo. Tako da, to je to.

Inace, sto se dometa tice, terao ga je lik 1.3km ali ja toliko ne bih smeo ni Mini 3.

Pitanje za ljude koji su putovali avionom sa dronom, dal ga treba prijaviti kod nas i popuniti onu deklaraciju da ne bi carinili u povratku ili jok to vise niko ne gleda?
Zavisi koji dron. Najviše zezaju za baterije u avionu koliko sam čuo. Nisam leteo avionom sa dronom nosio sam ga u kolima preko.

Baterije, elektronski uređaji i invalidska kolica
Licno nosim uvek dva tableta u rucnom prtljagu bez problema.
Na saitu Air Srbije ovo stoji,Mada za baterije stiji dozvola prevozioca:

PredmetRučni prtljagPredati prtljag
Prenosivi elektronski uređaji za ličnu upotrebu sa litijum metal ili litijum jon ćelijama, kao što su:
  • mobilni telefoni
  • kalkulatori
  • satovi
  • laptop računari
  • fotoaparati
  • kamere za snimanje
DADA
Baterije čija sadržina može da iscuri i uređaji koji se napajaju ovakvim baterijamaNENE
Uređaji koji se napajaju litijum-jonskim baterijama jačine od 100 Wh do 160 Wh
DADA
Invalidska kolica i slični uređaji za kretanje koja se napajaju baterijama sa mokrom ćelijom koja ne može da iscuri
NEDA
Invalidska kolica i slični uređaji koja se napajaju baterijama sa suvom ćelijomNEDA
Invalidska kolica ili drugi slični uređaji za kretanje koji se napajaju litijumskim baterijama
NEDA
Rasklopiva pomagala za kretanje koja se napajaju litijum-jonskim baterijamaDANE
MilkoBgd primetio sam da je lik vozio 4 ms,znaci cine mod.Verovatno usteda baterije.Ja uvek vozim u srednjem normal modu,to ce kod ovog modela biti oko 8ms.

Poslednja izmena:
Ja sam prenosio avatu par puta, sa gomilom baterija. Nikad niko nije pravio problem kod nas ni u EU. Za ove vece dronove nisam siguran

Ne ljudi nisam pitao zbog baterija to znam da moze u rucni bez problema, nego dal postoji mogucnost da pri povratku neki carinik zeli da mi naplati carinu na dron jer nemam popunjenu deklaraciju pre polaska?
Znate kao sto smo pre morali da popunjavamo za svu tehniku kao sto su laptopovi, fotoaparate, tablete, rucne konzole da ne bude problema pri povratku.........Pitam dal se i dalje popunjava to? Ja imam fiskalni racun za njega i mislim da cu poneti to cisto ako uzme da me cima neki carinik sa zeljom da mi naplati 30% vrednosti drona misleci da sam ga kupio vani i doneo, a u pitanju je dji mini 2 se

Na povratku na nas aerodrom ne prolazis kroz skener i pregled prtljaga.Samo pasosku kontrolu.Tako je barem na letovanje kad se ide.

Ali te na samom izlazu čeka carinik. Inače teorijski, tako može i za sat, telefon, tablet... bitno je da nije u fabričkim pakovanju i još bolje da se vidi da je uređaj korišćen. Računam da za hobi dronove (DJI Mini) ne bi pravili problem.

Svakako nemoj da nosiš u Egipat ili Bliski Istok.

Baterije, elektronski uređaji i invalidska kolica
Licno nosim uvek dva tableta u rucnom prtljagu bez problema.
Na saitu Air Srbije ovo stoji,Mada za baterije stiji dozvola prevozioca:

PredmetRučni prtljagPredati prtljag
Prenosivi elektronski uređaji za ličnu upotrebu sa litijum metal ili litijum jon ćelijama, kao što su:
  • mobilni telefoni
  • kalkulatori
  • satovi
  • laptop računari
  • fotoaparati
  • kamere za snimanje
DADA
Baterije čija sadržina može da iscuri i uređaji koji se napajaju ovakvim baterijamaNENE
Uređaji koji se napajaju litijum-jonskim baterijama jačine od 100 Wh do 160 Wh
DADA
Invalidska kolica i slični uređaji za kretanje koja se napajaju baterijama sa mokrom ćelijom koja ne može da iscuri
NEDA
Invalidska kolica i slični uređaji koja se napajaju baterijama sa suvom ćelijomNEDA
Invalidska kolica ili drugi slični uređaji za kretanje koji se napajaju litijumskim baterijama
NEDA
Rasklopiva pomagala za kretanje koja se napajaju litijum-jonskim baterijamaDANE
MilkoBgd primetio sam da je lik vozio 4 ms,znaci cine mod.Verovatno usteda baterije.Ja uvek vozim u srednjem normal modu,to ce kod ovog modela biti oko 8ms.
Nisam ni obratio pažnju. Leteo je u N modu. Verovatno si video položaj prekidača na daljincu na početku ali to je bilo pre leta.

Narucih sad ovaj DJI Mini 2 SE pa da vidimo jel valja :D

Isti je senzor samo veca rezolucija, 2.7k mi radi posao za moje potrebe.
Ovaj je bio na stanju odmah a onaj bi cekao nedelju dana i morao da dam nesto vise kesa sto i nije problem ali ne mogu da cekam 🤣

Može li da se snima i audio, sa telefona, da bude na snimku sa drona?

Ne, jedino može sa Lichi aplikacijom kad strimuješ uživo da hvata zvuk sa mikrofona telefona.
Ili ako imaš onaj dji kontroler sa ekranom koji ima usb-c onda dok snimaš ekran priključiš mikrofon i imaš zvuk i sliku zajedno

Može li da se snima i audio, sa telefona, da bude na snimku sa drona?
Koji RC imas, sa ekranom ili bez?
Ne, jedino može sa Lichi aplikacijom kad strimuješ uživo da hvata zvuk sa mikrofona telefona.
Ili ako imaš onaj dji kontroler sa ekranom koji ima usb-c onda dok snimaš ekran priključiš mikrofon i imaš zvuk i sliku zajedno
Jesi siguran da podrzava Mini 3? Nema ga na spisku
Litchi for DJI Drones is compatible with: Mini 2, Mini SE (version 1 only), Air 2S, Mavic Mini 1, Mavic Air 2, Mavic 2 (Zoom/Pro), Mavic (Air/Pro), Phantom 4 (Standard/Advanced/Pro/ProV2), Phantom 3 (Standard/4K/Advanced/Professional), Inspire 1 (X3/Z3/Pro/RAW), Inspire 2 and Spark.
Ima neka beta, Lichi Pilot
If you have one of DJI's latest drone models (Mini 3, Mavic 3 Enterprise, etc), you will need to use Litchi Pilot instead

Nazad
Vrh Dno