Šta je novo?

Quad Cosmos - Mod

Sharpshooter

Slavan
Učlanjen(a)
03.12.2007
Poruke
1,789
Poena
350
Ahh, napokon sam se naterao da posle godinu dana sredim mašinu. Nije čišćena u tom periodu, ali uopšte. Radijatori puni prašine i ko zna čega, sve u haosu.

Rekoh kada već rasturam mašinu daj da rešim više te radijatore. Počeo smo od ovoga, doduše sa drugom pločom i procom, ali sa tim takvim rasporedom hlađenja. Dva radijatora i masa creva. Jedan MagiCool Extreme dual 240, a drugi dual iz CM Aquagate sistema. Sa 7 ventova u push, pull kombinaciji i takva skalamerija je završavala posao.
IM000833.jpg

Od Kizama sam nabavio Quad Rad - čudovište. Veći je uživo nego na slikama :p (jbt kao da pišem neki sexi mail) :eyebrows:
http://www.hwlabs.com/index.php?option=com_content&view=article&id=15&Itemid=2
Umesto da ga nakačim da visi pozadi, kao jedan od njegovih prethodnika, što je prilično nezgrapno i pipavo rešenje, odlučio sam da ga namontiram na krov kućišta. E sada, na krovu je planirano maximalno da stane jedan dual radijator i to sa CM rasporedom kačenja ventilatora (razmaknute 12-ce). Zbog toga moralo je malo da se budži. :)

Rastavio sam ceo komp, usisao, obrisao, izbušio dodatne rupe za creva na krovu, rupice za šrafljenje ventova na krovu i krenuo u akciju sastavljanja.
IMG_20121023_162555.jpg

Na krov su prvo stavljena dva venta, kao osnova, pa na njih radijator. Morao sam da isečem navojnu šipku od 4 mm, na komade jer su šrafovi suviše kratki da uhvate podeblji sendvič (lim, anti vibraciona guma, vent, navoj na radijatoru). Nije baš najlepše rešenje, ali završava posao.
Treći vent na krov nisam montirao jer em nema izbušenih rupa za ventilaciju, em smetaju nosači bočnih šipki. Zbog toga će moći max 7 ventova da se namontira na ovaj quad.
IMG_20121023_162617.jpg
 
Idemo dalje....

IMG_20121023_162629.jpg

Montirana je ploča sa WB-om, na ko je prvo zamenjena pasta, ubačena je grafička , napravljen je nosač rezervoara, a potom su iskorijena creva. Koristio sam stara creva koja su samo malo skraćena. Neka su ispala i višak.
IMG_20121023_163011.jpg IMG_20121023_164819.jpg IMG_20121023_164832.jpg

Pumpa je ostavljena u slobodnom, visećem položaju, što je po meni ubedljivo najbolje rešenje. Vibracije koje se prenose na kućište ravne su nuli i nema zajebancije sa nosačem pumpe. Rezervoar koristim (još uvek) stari iz rasparčanog Aquagate sistema. Ionako se ne vidi tu sa strane. Pumpa je takođe iz istog izvora. U pitanju je DCP 2.6 sa kapacitetom od 600L/h, H-max od 2,6m. Inače dotične nema nigde u prodaji, ili ima slabijeg modela 2.2 od 400l/h ili jačeg 4.0 od 800l/h. Dotična završava posao više nego dobro.
http://www.ekwb.com/shop/EK-PSS/EK-PSS-3831109862520.pdf

Za šelne koristim plastične vezice, koje su se takođe odlično pokazale u prošlosti. Znam da nije estetski najbolje rešenje, ali bole me uvce :p Sistem je napunjen, uz pomoć komšijinog kompa, istumban, izbačen je vazduh.

Ventovi su priča za sebe. Odlučio sam da stare CM 12-ce koje sam dobio sa kućištem izbacim iz upotrebe, tako da sam ostao sa po 2 Noiseblockera (fala Nesso), 2 scythe venta i 2 Bitfenix-a (opet fala Nesso). Uparivao sam ih u push, pull po tipu, tako da npr, scythe-ovi stoje jedan ispod, a drugi iznad radijatora, da ne bi došlo do toga da slabiji fan guši onaj jači.
IMG_20121023_212510.jpg
 
Kabliranje će morati da sačeka do večeras, da stignem i time da se bavim, ali koliko sam na brzaka probao, mislim da će moći sve preko krova da se sprovede i upristoji. Sve kablove od ventova sam uspeo da dovučem do windrunner kontrolera bez bilo kakvih produžetaka, što je jako lepo.

IMG_20121023_212429.jpg IMG_20121023_212600.jpg

Otvoreno pitanje mi je ostalo da li i koliko dodatnih ventova da stavim u kućište. Imam mesta za jedan sa donje strane i jedan sa zadnje strane da ubacuju vazduh. Planiram da skroz zatvorim kućište pošto ovaj put imam mnogo manje kablova i neću ih provlačiti sa zadnje strane, pa mi je samim tim pitanje ubacivanja vazduha bitno.

Fali mi još jedan ventilator za radijator odozgo i da vidim za ta dva unutar kućišta.
IMG_20121023_212528.jpg

E sada temperature :)

Koliko sam sinoć uspeo da izvrtim testove, poprilično sam impresioniran. Svi ventilatori na po 50% obrtaja, prilično tiho.
Temperature u leru 33-35C.
Prime95 CPU od 58-62C.
GTX480 u Kombustoru celih, smešnih 45C :D

U staroj kofiguraciji sa ventilatorima na 100% temperature u Prime-u su išle i do 80C, dok je grafička dohvatala 55C. Razlika skoro 20C, nije loše, uopšte nije loše. :d

Detaljnije testove izvrteću večeras, pa i postovati SS-ove. Takođe razmišljam da otvorene plastične stranice (oko radijatora) na gornjem delu kućišta nećim zatvorim, kako bi izgledalo da se radijator lepo uklapa, a ne da je nabudžen tu.
 
Fino, kiler ti je prva liga zato gtx ide do 45C :p
 
Evo u full-u novog avatara, zalizane uši mu stoje kao radijator na Cosmos-u :)

Av-Av-Avatar.jpg
 
Znači moram SLI da pravim, ili da krkam proc na 5 Ghz 24/7, čisto da radijator ima šta da radi :)
 
Evo slika gotovog sistema. Iskablirao sam koliko sam mogao, fan controler gurnuo gore levoi sve ventove na njega nakačio. Povezan prednji panel, vraćene sve sitnice, stranice i to je to. Uostalo slika govore sve.

P.S. Izvinjavam se zbog ne tako vrhunske video obrade.

PA220001.JPG PA220002.JPG PA220004.JPG PA220008.JPG PA220009.JPG
 
Ostalo mi je još možda da zatvorim otvore ispred i oko radijatora, nekim materijalom, da bi izgledalo da je sastavni deo kućišta.

PA220021.JPG PA220022.JPG 2700K@4,5-Prime.jpg 2700K@4,5-temp test.jpg GTX480-def- temp test.jpg

Evo i temperatura. U leru, Prime95 i MSI Kombustor. :)

Na kraju mi se naravno desio taj peh da sam nogom zakačio stranicu kućišta, koja je grebnula "malo" monitor :wall::smackbum: Nije strašno, ali se ogrebotina vidi pri svetlijoj pozadini. Ima li neko sredstvo za saniranje takvih oštećenja?

E stvarno da se rokneš. :crash:
 
Poslednja izmena:
Imam jedno pitanje, nebix da zakeram, ali moram da pitam, posto i ja imam cosmosa sa 360 radijatorom nakacenim na ledja(kao sto je kod tebe bilo ranije) interesuje me gde drzis to kuciste? S obzirom da je zajedno sa ledjima bilo starim setupom, bilo novim, kuciste dugacko skoro citav metar a mozda i duze ,a retko koji sto danas ima tu dizinu sem stola za rucavanje a o tome da ga zaobilazim kao tursko groblje kad je nastolu da ga slucajno ne zakazcim i samim tim ne ostetim radijator pozadi..... :)

P.S. Kazem sto ,jer barem kod mene kada je kuciste dole, na podu ili u stolu blizu poda, radijator usisava prasinu i odrzavanje je potrebno jednom u 3 nedelje sto je po meni previse cimanja.. :-(
 
U proteklih godinu dana u staroj varijanti je bio pola vremena ispod stola, a pola vremena na stolu. krastavac imam veliki sto, tako da taman početak kućišta gde se nalazi kontrolni panel viri ispred stola, pa još to dođe i gotivno, pri ruci. Taj setup sa radom na leđim stvarno skuplja prašinu, do jaja. Imao sam push pull kombinaciju ventova, pa nije bilo gde toliko mesta da se skupi gomila prašine, ali tamo gde je uspela da se nakupi bilo je brate mili, tepih ceo.

E ova nova varijanta je mnogo bolja. Sav vazduh koji ulazi u kućište mora da uđe kroz donje filtere, prođe kroz ceo case i da izađe kroz senvič ventova i radijatora. Definitivno će skupljati mnogo manje prašine nego pre.

P.S. U ovoj novoj verziji dugačko je tačno 75 cm. :smoke:

P.P.S. Menjaj sa Nessom Cosmos za CubeX i sve ti staje unutra :D
 
Poslednja izmena:
Ma kakvi, razmisljam da pazarim ASUS Maximus IV GENE-Z/GEN3 pa da sklopim neki HTPC na toj bazi, i comos mi je prevelik kamoli kockica.
 
Drago mi je da imas odlicne rezultate sa tim radijatorom i bas je dobro sto je taj radijator opet u pravim rukama.Sa srecom i uzivaj .Pozdrav Sharpshooter-u.
 
Nazad
Vrh Dno