Šta je novo?

Kućna multimedija QLED ili OLED?

Koji TV, projektor, zvučnike, soundbar i ostale multimedijalne komponente kupiti?

el_patron

Čuven
Učlanjen(a)
22.08.2009
Poena
515
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 5600 + Arctic Freezer 34 eSports
Matična ploča
MSI Tomahawk MAX
RAM
Kingston Fury Beast RGB 2x16GB
GPU
Sapphire 6650XT Nitro+
Storage
Kingston A2000/Transcend 230s/HDD 500GB
Zvuk
Microlab M660BT + Razer BlackShark V2 HyperSpeed
PSU
Asus Rog Strix Gold 750w
Kućište
Be Quiet Pure Base 500FX
Monitor
BenQ Mobiuz EX2710S
Miš & tastatura
Razer Deathadder v3 Pro+ HyperX Alloy Origins Red Linear
Mobilni telefon
iPhone 13 mini 128gb
Pametni uređaji
Xiaomi 3C, Xiaomi S20+
Pristup internetu
  1. Optički internet
Planiram kupovinu novog tv-a pa me zanimaju iskustva sa QLED i OLED modelima. TV bi najverovatnije bio 55", eventualno 65". Soba u kojoj ce se gledati nije izlozena suncevoj svetlosti veci deo dana pa me zanima sta bi bila najbolja kupovina? Na tv-u bi se najvise gledali filmovi/serije, bez kablovske, eventualno sportski kanali. Gledam da dam oko 1000eur.

Gledam da dam oko 1000eur.
znači QLED 😁 za ove pare ne očekuj najbolje QLED modele

Samsung (Q u oznakama), Hisense (Q u oznakama), TLC, mislim i LG, VOX i Toshiba, imaju modele sa Quantum Dot (ono Q u QLED).

Jesi li proveravao skoro cene? Ja nikad nisam video OLED tv za 1000e, pogotovo ne 65.
Iskreno nisam, niti se nesto preterano razumem u TV-ove jer isti ni ne gledam nego treba da renoviram stan, pa u buducnosti planiram da gledam filmove/serije u dnevnoj sobi i hocu da gledam u kvalitetu :D

Koliko sam uspeo da skapiram, QLED i OLED su dve razlicite tehnologije i vidim da svi preporucuju OLED za gledanje jer je bolja slika, tj crna/bela boja. Da li je stvarno toliko velika razlika u kvalitetu slike u korist OLED panela? Ako jeste, nije mi problem dati malo vise para za bolji kvalitet.

Cini mi se da sam ovde na forumu video da se preporucuje TCL-ov QLED model koji pre mesec, dva kada sam isao kroz temu kostao nekih 500eur? Sad isto gledam neke Samsung modele QE55Q60BAUXXH/QE55Q80BATXXH, krecu se oko 90k. Zbog toga sam stavio okvirno 1000eur, mislio sam da ce to biti i vise nego dovoljno. Opet napominjem, ja pojma nemam sta znace ove oznake i koje su razlike.

Svkako dajte predloge za "best buy" opcije. Ne treba mi najskuplji tv, al opet ne bih isao na Vox, Fox i slicne brendove.

Gledam sad nesto cene i ispada da bolji QLED modeli kostaju isto kao i OLED?
Konkretno sam gledao Samsung QLED modele i LG C2 koji vidim da preporucujete. U tom slucaju mislim da nema dileme koji uzeti. Isao bih na OLED

Tako sam i ja zakljucio na kraju :D Znaci ipak moze da se nadje dobar OLED za oko 1000eur. Mislim na 55", 65" je dosta dosta skuplji.

Ako hoces lg moras malo preko 1k e za 55"..
Ja kad sam gledao tv za ujka birali smo izmedju sony i lg, za oled i samsung qled i mnogo je lepsa slika na oled-u, s tim da je prednost qled zbog burn in-a.
Qled je dobar kad se gleda samo napred, cim se gleda sa strane losija je slika, ne toliko ali se primeti.
Za velicinu zavisi od sobe kolika ti je, kad budem uzimao za mene 65" bice okej, preko toga samo plus.
Edit: ima i microled ili kako se vec zove tehnologija, ali ne znam tacno kakva je i kako se pokazala, plus su prvi modeli tek u pitanju.
Rtings je po meni najbolji za sve, sve lepo pise i testovi su dobro uradjeni, mada kod njih nema savrsenih modela, svaki ima neku manu.

Bas cu da svratim do neke prodavnice, da bocnem usb pa da vidim razliku. Inace i ja sam mislio da idem na 65", ali nema sanse da dam 2000+eur za nesto sto cu povremeno koristiti. I ovo sto dajem je previse za to koliko cu ga gledati.

Nazad
Vrh Dno