Šta je novo?

Q6600 -> i5 760

• Začetnik teme Začetnik teme milos1
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

milos1

Cenjen
Učlanjen(a)
23.11.2010
Poena
159
Pre svega, nisam siguran da je ovo tema za ovaj podforum pošto se ne radi samo o procesoru već o performansama celokupnog kompjutera.
Trenutno imam:
MSI P6N SLi V2
Intel Core2 Quad Q6600 koji radi na 2.7GHz, nisam pokušavao da ga teram preko
Kingston HyperX 2GB 800MHz
nVidia GeForce GTX 260 216sp 896MB
ostatak je manje više nebitan 😀

Ako bih kojim slučajem prešao na:
MSI H55M-E23
Intel Core i5 760 2.8GHz
Mushkin Essentials 2GB 1333MHz
nVidia GeForce GTX 260 216sp 896MB

Koliko bi kompjuter bolje radio pre svega u igrama, a zatim i u aplikacijama poput photoshopa i vegasa? Razlog iz koga pitam je zato što ne želim da se izlažem ovim troškovima ako bi poboljašnje bilo minimalno. I samo da napomenem, ako je moguće sklopiti bolju konfiguraciju bez grafičke uz kućište i napajanje za nekih ~360-370e, slobodno je preporučite. 🙂

U igrama nista, u aplikacijama eventualno minimalno. Najjeftiniji i najveci dobitak ti je da stavis Q6600 na 3GHz-3.2GHz sa stock hladjenjem, ili da ulozis 30-40e u neki bolji hladnjak i teras ga 3.4GHz-3.6GHz - u zavisnosti od hladnjaka i samog primerka procesora.

U igrama nista, u aplikacijama eventualno minimalno. Najjeftiniji i najveci dobitak ti je da stavis Q6600 na 3GHz-3.2GHz sa stock hladjenjem, ili da ulozis 30-40e u neki bolji hladnjak i teras ga 3.4GHz-3.6GHz - u zavisnosti od hladnjaka i samog primerka procesora.
Upravo sam probao da predjem 2.7GHz, i nikako mi ne uspeva. Kompjuter se jednostavno zakuca ili posle par minuta u bilo kojoj zahtevnijoj igri, ili na samom desktopu. :/

pa digni napon.. : /

Ja na mojoj staroj asus p5ne-sli (r.i.p.) koja ima isti cipset kao tvoja ploca nisam mogao da podignem takt ni za 1mhz preko default-a. Napon dizao i do 1,5v ali nista nije pomagalo a sad sa p45 chipset-om radi na 3,2ghz sa default naponom. Tako da mozda te ploca zeza.

pa digni napon.. : /
Prilikom dizanja napona kompjuter uopšte ne stigne da se zakuca na desktopu, jer se resetuje sam od sebe pre startovanja windowsa.

Ja na mojoj staroj asus p5ne-sli (r.i.p.) koja ima isti cipset kao tvoja ploca nisam mogao da podignem takt ni za 1mhz preko default-a. Napon dizao i do 1,5v ali nista nije pomagalo a sad sa p45 chipset-om radi na 3,2ghz sa default naponom. Tako da mozda te ploca zeza.
Veoma moguće, pošto ni kod mene dizanje napona ne pomaže. 🙂

Drugi komp će biti kupljen ili sa i3 540 ili i5 760 procesorom, u slučaju da to bude i5 onda ću ga uzeti za sebe i staviti gtx260. Kupovina grafičke nije opcija iz razloga što već imam 8800GT koja skuplja prašinu, a osobi kojoj je namenjen drugi kompjuter neće biti potrebno ništa više.

Poslednja izmena:
Nesto nisi podesio kako treba 🙂 Ili napon,ili memorija,ili mnozilac,ima tema negde kako overklokovati intel procesore 🙂 proceshljaj.
Drugo,koji kuler,i koje su ti temp?

Ma dobro, nije bitno... možda ne umem, možda je do primerka samo procesora ili do matične. 😀 Inače, radi se o box kuleru. Temperature su: idle ispod 40 stepeni, a load ide do 65.

ako pod load mislimo full load (linx prime i sl) peci ce on bogami i 90C 😉

Nisam mislio full load pod programima za testiranje, već random igra posle random vremena. 😀

Ako ti je prvenstveno za igre, OC-ni taj CPU na nekih 3GHz, toliko 100% može na default naponu ili uz blago dizanje istog, a pare uloži u upgrade grafike (npr GTX460 1GB), oko 80e će doplate da te izađe...

Ja sam upravo presao sa q6600 na i5 750 i prezadovoljan sam. Q6600 sam terao na 3.4Ghz sa Vendetta 2, i to je bilo onako nategnuto. Nortbridge se grejao, cpu ladila Vendetta 2, vcore bio tu u gornjoj granici intel spec-a. Za i5 nemam jos kasvetan coooler, pa sam zato isao na oc sa default voltazom. Setovao sam u Bios-u vcore sa auto na normal, i ovaj chip i oc na 3.5Ghz. nisam nesto search-ovao da li je to normalno, ili ja imam neki extra primerak, ali ovaj cpu radi 3.5Ghz na 1.18vcore prime95, sto me je stvarno zapanjilo. Cpu je osetno brzi u sintetici. Sandra je oduvala [email protected]. Siper pi je q6600 radio za 18sec 1m, ovaj radi az 11sec... Sad, ja sam prodao moj q6600, plocu i ram i Vendettu za 220e, a kupio na forumu za 225e Gigabyte ud3 i i5, sto mi je definitivno upgrade....

Poslednja izmena:
Ako ti je prvenstveno za igre, OC-ni taj CPU na nekih 3GHz, toliko 100% može na default naponu ili uz blago dizanje istog, a pare uloži u upgrade grafike (npr GTX460 1GB), oko 80e će doplate da te izađe...
Nažalost, upgrade uopšte nije namenjen meni, već je to kompjuter koji će koristiti ostali ukućani, s tim što sam ja tu video priliku da uzmem taj komp2, njima dam ovaj komp1 i naravno uzmem gtx260 iz njega, a stavim 8800gt koju već imam i ne koristim trenutno.

Ja bih ti rekao da definitivno vredi ako ides kao ja. Prodaja toga i dodavanje nekih 8k za 4gb rama..... Ali da prodas cpu/mobo/ram za 20k, pa da te opale po dzepu samo 17k za nov cpu, jok bato...

Poslednja izmena:
Ja bih ti rekao da definitivno vredi ako ides kao ja. Prodaja toga i dodavanje nekih 8k za 4gb rama..... Ali da prodas cpu/mobo/ram za 20k, pa da te opale po dzepu samo 17k za nov cpu, jok bato...

Ali on ga nece prodavati vec ce im "pokloniti" a oni ce njemu komp2 sto je odlican uppgrade 🙂

Ako sam dobro razumio...

ne mozesh vishe da overklokuejsh zbog ploche. imao sam ranije nvidia chipset i patila se da preskochi 400fsb i to sa dual procesoroam, za quad je tek ochajna, tako da, ili menjaj sve ili se zadovolji time shto imash.

Ne slusaj demiosa, nije svaka ploca ista, zovni nekog drugara da ti to fino usteluje. 😀

Ili da stelujemo mi preko foruma. 😀

Ma može više od toga 100%, moguće da nisi dobro podesio množilac memorije, pa da ti zbog toga zakucava. Koja ti je revizija Q6600? Ako je G0 ide sigurno na 3,4. Ovaj moj radi 24/7 na 3.6 Ghz full stabilan na 1.385. Može do 3.8 Ghz, ali mi ga žao da ga pržim.

zemo, verovatno se shalio momak 😀😀

retko ko je i sa boljim nvidia plochama sa i680 chisetom terao q6600 preko 3ghz, al dobro, neka mu oc-uju ovako preko foruma ili neki drugar, pa neka se javi sa nekim shotom linxa od barem 50 krugova sa celom memorijom i u win 7 64 bit i sve to preko 3ghz 😀
evo i sharpshuter se zaneo u rachunicama, a nije ni video ili ne zna koje je plocha u pitanju

sad sam i bacio pogled kako izgleda plocha, i mogu samo da kazem da je i tih 2.7 extra 😀

Poslednja izmena:
Uzeo juce i5. Oc sam ga na 3.5ghz i undervoltovao na 1.13Ghz, i odradio Lynx 20 passes tako. Da li je to normalno ili je ovaj moj neki awesome primerak? Mislim, da overclockujes Cpu 900mhz, a da ga, umesto over, undervolt, i da to radi, pa to je :bottle:

A da prodaš ti tu krš ploču i kupiš neku krštenu P35 / P45 / X38 / X48 i vozi. Dobro što se Nvidia chipseta tiče, zadnju ploču koju sam imao sa njenim chipsetom je bila abit sa nforce 4.

Uzeo juce i5. Oc sam ga na 3.5ghz i undervoltovao na 1.13Ghz, i odradio Lynx 20 passes tako. Da li je to normalno ili je ovaj moj neki awesome primerak? Mislim, da overclockujes Cpu 900mhz, a da ga, umesto over, undervolt, i da to radi, pa to je :bottle:

Dok ne das par screenshotova nista ti ne verujemo 🙂

Veceras jedan ss ako me ne mrzi 😛

i5 750@ 3.5Ghz, undervolted@ 1.088vcore, BOX cooler ,)
50 passes Linx, max temp 66c

Za sada toliko, jer ja goru izvedbu box coolera od ovoga nisam video nikada.

Poslednja izmena:
alal vera profesore 😀 Extra primerak,jos da nabacis neko kulerche i milina 🙂

Hvala. Ova sramota za rec cooler mora da leti napolje.... Mislim da cu da uzmem Noctua d14 :smoke:

Nazad
Vrh Dno