Šta je novo?

PTT posle prodaje Mobtela

janus37

Slavan
Učlanjen(a)
02.11.2005
Poena
309
Ovo je možda teorija zavere, ali od prodaje Mobtela Ptt usluga je katastrofa. Ja već dugo imam problema, nadam se da ću promeniti provajdera do oktobra (razmišljam da sa ADSL pređem na wireless). Naime, postali su užasno bahati i neljubazni, na žalbu na bilo koji problem. Na primer, zašto se bunim ako mi se strane ne otvaraju, bože moj pa biće u redu za koji dan. Preko vikenda, a i danas, download mi je jedva 53.4 MB na sat (ADSL 256 Kb/s).
Šefica njihove podrške je, na krajnje primitivan način, pokušala da mi objasni:
- da nam Ptt prodaje maksimalnu brzinu i da oni ne prodaju megabajte!!!
Ako imam i 50Kb/s to je u redu, jer sam sklopila ugovor o maksimalnoj brzini!!!
- na moje pitanje a zašto onda nismo sklopili ugovor na 128Kb/s pa da doplatim višak ako ga bude, naravno da nije imala odgovor, ali mi je napomenula da ako imam više računara i istovremeni download onda ću sigurno moći da postignem ugovorenu brzinu. Ja ovo već uopšte ne razumem, da li možda neko ima ideju šta je pisac hteo da kaže?????
- da brzina zavisi od onog šta radim i da je ADSL predviđen za surf i elektronsku poštu,a ne za igranje, download, telefoniranje, P2P mreže, download više od jednog fajla, download velikih fajlova i još čuh slične gluposti.
- brzina zavisi naravno uvek od drugog servera i da su mi oni prodali brzinu u kilobitima, a ne u kilobajtovima. Kada sam pred njom preračunala bitove u bajtove i predočila da mi je brzina na nivou ISDN veze, mrtva hladna reče da je to OK jer oni prodaju samo teoretsku maksimalnu brzinu.

Zaista nisam očekivala do koji se niskih grana mogu spustiti, ali mi žena reče da i ako hoću da ih tužim, niko od nas (znači da su ih mnogi tužili), ne može da ih dobije na sudu zbog toga što su oni prodali samo teoretsku brzinu!!!

A sada nešto lepše. U DC++ imala sam problem da kada krene upload, download mi odmah padne u bajtovima. S obzirom da upload i ne može preko 5 nisam ga ograničavala. Prjatelji sa foruma rekoše da ipak upotrebim NetLimiter. To sam i uradila, ograničila upload na 5 (što je maskimum i bez ograničavanja), ali kao nekom magijom veza sada radi i ne ruši download, naravno kada nema problema prethodno navedenih. Iz nekog razloga najbolje mi radi verzija 1.30. Probala sam 2.08 i ona je ok, ali za nju nemam krek.

Ja razumem da je odluka mnogih da koriste adsl preko ptt-a bila posledica nekih promotivnih cena i pogodnosti ali ja od njih nikad ne bih očekivao neku ozbiljnu uslugu. Tvoje nezadovoljstvo je opravdano ali odakle ti ideja da ćeš od njih dobiti ok uslugu i tehničku podršku. Jedini lek je prelazak na nekog drugog provajdera jer njih za korisnike baš briga...

Ja sam prezadovoljan uslugom, ali tehnička podrška im je stvarno 0.

Ja i dalje ne razumem kakve veze prodaja Mobtela ima sa bilo čim? Posebno ne sa internetnom?

Ne znam zašto se tema zove "Telekom posle prodaje Mobtela" i zašto je moderator to korigovao. Ja sam temu nazvala "PTT posle prodaje Mobtela". O Telekomu ni ne raspravljam, na temu njih je sve jasno. PTT se pre prodaje Mobtela bar trudio da otkači nezadovoljne poput mene na iole civilizacijski način, ali od trenutka kada je bilo izvesno da treba da im stignu novci, bukvalno se preko noći ophođenje svelo na ono pre 2000 godine, uz već poznatu bahatost i rečnik. Samo primećujem da je to neobična koincidencija i da me mesecima pre toga jesu zavlačili, ali se niko nije usuđivao da kaže da ja plaćam bilo kakav protok i da treba da budem zadovoljna što uopšte imam ADSL čak i sa 50MB downloada na sat i sa mogućnosću da imam vezu samo petnaest dana u mesecu.
Naravno da očekujem od bilo koga kome nešto platim, da za svoj novac to i dobijem, jer ako hoćemo civilizacijski napredak, onda postoje pravne opcije kako da zaštitimo svoja prava. Ne želim više da se mirim sa izjavom "pa znaš valjda gde živiš", jer tako gledano onda je svejedno kod kog sam provajdera. Jesam ljuta, ali jedva sam dočekala ADSL i da se skinem sa dail-up konekcije i nerealno visokih računa kod Telekoma. Zaista verujem da ako provajder ne isporučuje ono što plaćamo, treba da snosi zakonsku odgovornost, jer čemu onda ugovor? Ako im je bilo baš toliko svejedno za korisnike, zašto su mi u aprilu i maju umanjili račun - time su priznali da nešto nije u redu, zar ne? Svrha ovog topika nije moje kukanje, već nada da neki možda imaju ideju kako da se izborimo za svoja prava na aktivan način, a ne božanskim proviđenjem i provajderskim napadom milosrđa. U protivnom menjaću provajdere, pa opet sve u krug. U tome nema mnogo smisla.

Moderator se raspitao i saznao da je provajder za ADSL PTT a ne Telekom.
Vracen je stari naziv teme, uz izvinjenje.

I sam imam "zanimljiva" iskustva sa pozivanjem PTT Call Centra. (na moju kucnu adresu stize racun za telefon neke leve firme, a oni me upucuju da ja sam nadjem tu firmu i raspravim sa njima zasto su se prijavili na moju adresu :D )

Poslednja izmena:
Ja sam koristio ptt adsl jos kad su krenuli sa istim , 3 meseca promotivnog perioda sam iskoristio(naravno pocelo je sve da krece nizbrdo, verujem da i sada dosta zeznuta situacija) i onda sam se prebacio na kablovski SBB...
Kao sto ti je zena 'sefica' za opstinu NS rekla da oni prodaju maximalnu brzinu (sto u prevodu znaci ne FULL 256K nego od 0 do MAX 256K), nemojte mesati babe i zabe. ADSL je ADSL , i nije isto kad je nakaceno 200 ili 2000 korisnika :)...
Sto se tice FULL paketa , znaci ako zelis garantovano 256K non-stop , onda ti je jedina alternativa neki wireless provajder.
SBB takodje prodaje 'maximalnu brzinu' neta, al vec nekoliko meseci net mi ide full 256K, ne pada ispod, a pored toga 'imun' je na preopterecivanje portova tipa torrent, limewire, emule itd. o pingovima da ne pricam...
Na tvom mestu ako sam u mogucnosti da biram, dao bih 'blagu' prednost SBB-u, zbog lokalnih DC Hub-ova, game servera itd... inace wireless je skroz OK ako imas dobre uslove...

pozZ

Ja sam takodje bio izgubio svaku nadu u ptt adsl, koji koristim jedno dve nedelje, jer mi je protok 256/64 bio uzasan, tako da sam vec planirao migraciju na sbb cable .. onda sam malo pricao sa covekom iz firme Trigon, koji mi je pomogao vishe nego bilo koja ptt podrska ...

anyway, problem nije bio do moje linije ili adsl-a, niti do MTU size-a, vec jednostavno do instalacije windows-a .. nakon reinstalacije, http dl ide zeljenih 26 27 kBps, torrenti dosta slabije ali tako je valda zbog malog UL

za zadnjih 5 dana jula koliko koristim adsl, dobio sam racun 197 dinara, sto nikako nije sestina cele mesecne sume sa popustom od 1040 dinara ... sad cu malo da zovem call centar da se igramo

@janus37
ja nisam bas skapirao koliki je tvoj download i kako ga uopste meris.
sa 256 bi trebao da bude oko 27kbs (okvirno, neka me neko ispravi), kada skidas sa nekog OK sajta ili kada ti npr. torrent vuce ko lud.
ti si rekla da si skinula 50mb za sat vremena. odakle? to nije merilo, ja imam 128 pa neki put skidam sa torrenta 15mb po dva dana.
brzina je bitna, a ona se meri sa proverenih sajtova. skini program dumeter i pogledaj kako ti ide brzina.

ima-li-koga-tu je u pravu...

Kada skidam muziku sa nekih ruskih sajtova, neće pa neće preko 5,5 kbs, kao da sam dial-up-u... Da popizdiš dok se skine pesmica od 5-6 MB (pola sata i više).

Opet, na nekim drugim sajtovima, "piči" kao ludo brzinom 26-27 kbs i skinem za isto vreme deset ili više puta toliko...

Crash Owerride je napisao(la):
pa vas dvojica ste blago smeshni.
Nije to do provajdera nego do sajtova/servera sa kojih skidate - sta vec skidate.

vec kada si tako agresivan u svojoj pameti, makar procitaj sta smo napisali.

Poslednja izmena:
ima-li-koga-tu je napisao(la):
vec kada si tako agresivan u svojoj pameti, makar procitaj sta smo napisali.
Moja agresivna pamet te prica za sebe, koju niko nikada procitati nece.
Back on topic: Ako vec lupas, lupaj kako valja.
Za 128k je neka normalna brzina 14 - 16 kb/s.
Za 256k je 28 - 30 kb/s
Moj prethodni odgovor se odnosio na to sto Sasa pominje nekih 5-6 kb ... sto naravno nema veze sa provajderom vec sa tim "ruskim" sajtovima.

Zahvaljujem moderatoru što je vratio naslov teme.
Za merenje DL-UL koristim DU Meter, a kada veza radi postižem 27 kBps DL 4,4 UL sa skoro svih servera, na koje se konektujem. Ali kada ne radi, što je većinski slučaj, ne mogu da otvaram strane (dakle, ni najobičniji surf nije moguć), naglašavam da npr. u maju, ukupno 15 dana nisam mogla ni stranu da otvorim, a znate kako problematično radi dail-up modem kada imate instaliran ADSL modem. Tako, bila sam u apsurdnoj situaciji, da sam i pored ADSL konekcije, da bi uopšte pročitala poštu morala da koristim dail-up vezu.
Takođe, niko ne može da me ubedi da momak koji je platio 768kb/s treba da ne reži kada ima DL 19kB/s i jedva 60MB na sat, tako gledano mogao je da plati paket od 256 ili 512kb/s. Dečko je iz NS.
SBB ne pokriva moju zgradu, ali se pojavila mogućnost da od oktobra pređem na wireless kod drugog provajdera, koji će imati antenu na mojoj zgradi, pa ako sam dobro shvatila to će biti neka vrsta ethernet mreže. Ako to sve bude tako, ja se skidam sa ADSL i PTT problema, toplo se nadam.

Za 128k je neka normalna brzina 14 - 16 kb/s.
Za 256k je 28 - 30 kb/s
Moj prethodni odgovor se odnosio na to sto Sasa pominje nekih 5-6 kb ... sto naravno nema veze sa provajderom vec sa tim "ruskim" sajtovima.

hehe, ti ces biti politicar u srbiji garant, ako vec nisi.

pa to sto ti pricas smo i mi napisali, aman bre citaj i razumi.

@janus37, ako ti ne radi net to je onda druga stvar, ali protok se meri kao sto smo i gore napisali. tako ga proveravas.
recimo www.symantec.com pa nesto kreni da skidas i videces da li je net ili prvajder.

janus37 a da nisi mozda zapatila neki spyware, virus i sl. koji ti gusi konekciju?

Lele...:wall:

ima-li-koga-tu je napisao(la):
hehe, ti ces biti politicar u srbiji garant, ako vec nisi.

pa to sto ti pricas smo i mi napisali, aman bre citaj i razumi.

;)

Prethodnih nedelja mi se desavalo da se u jutarnjim satima kacim na PTT i dobijem neku adresu 8x.x.x.x i da sta god, i odakle god krenem da skidam, posle skinutih 2-3 MB stane ... Net radi regularno, ali bukvalno nista nece da krene da skida (bilo sa RapidShare-a, SourceForge-a ... znaci sigurno nije do servera) ... Jedino resenje mi je bilo iskljucivanje modema, i odmor od pola sata u nadi da cu u sledecem kacenju da dobijem normalnu konekciju (sto se i desavalo) ... Sto je najgore - relativno malo skidam, pretezno stvari koje koristim za svoj posao, i onda ispizdim kada se tako nesto desi ...

Inace vec je ovde pomenuta firma Trigon, gde su ljudi stvarno maksimalno korektni i predusetljivi, pa izlaze u susret kod svakakvih problema, za razliku od nepostojece podrske PTT-a (prosto se ljudi ne javljaju na telefon, a i kada se jave, nemaju pojma o cemu pricas - ako pokusas iole tehnickim recnikom da im objasnis) ... Ozbiljno se i ja razmisljam o prelasku na SBB Cable ... za 50 dinara vise mesecno - 10% bolji download, 100% bolji upload + lokal ... Primamljivo nema sta ...

naravno, nikad se ne treba vezivati za jednog operatera.
samo sto SBB naplacuje uvodjenje i to ne malo. to je bedak.
inace ja imam njihov net i zadovoljan sam

Pukovnik, meni se isto događa stalno, pomaže diskonektovanje i pauza za kafu.
Bojane, probala sam download sa Symanteca i rezltat je dvojak:
- prvi pokušaj 26 kB/s
- drugi pokušaj 16 kB/s

Ping prema njima 111ms

TraceRoute
1. 1502ms 40ms 60ms PTTSRBIJANET
4. 101ms 121ms 91ms TELEKOM-NET
10. 301ms 201ms 261ms poslednji server

TraceRoute baš i ne umem da protumačim.

C:\Documents and Settings\Darko>ping www.symantec.com

Pinging a568.d.akamai.net [80.239.170.201] with 32 bytes of data:

Reply from 80.239.170.201: bytes=32 time=50ms TTL=54
Reply from 80.239.170.201: bytes=32 time=50ms TTL=54
Reply from 80.239.170.201: bytes=32 time=54ms TTL=54
Reply from 80.239.170.201: bytes=32 time=54ms TTL=54

Ping statistics for 80.239.170.201:
Packets: Sent = 4, Received = 4, Lost = 0 (0% loss),
Approximate round trip times in milli-seconds:
Minimum = 50ms, Maximum = 54ms, Average = 52ms

janus37 je napisao(la):
Pukovnik, meni se isto događa stalno, pomaže diskonektovanje i pauza za kafu.
Bojane, probala sam download sa Symanteca i rezltat je dvojak:
- prvi pokušaj 26 kB/s
- drugi pokušaj 16 kB/s

Ping prema njima 111ms

TraceRoute
1. 1502ms 40ms 60ms PTTSRBIJANET
4. 101ms 121ms 91ms TELEKOM-NET
10. 301ms 201ms 261ms poslednji server

TraceRoute baš i ne umem da protumačim.

odradi ovo josh nekoliko puta... najbolje odmah po paljenju rachunara, bez pokretanja maila, surfa ili donwloada...

ova prva velika vrednost od 1502ms svakako ne bi trebala da se pojavljuje, i ako se pojavljuju vece vrednosti od nekih 60ak ms, sugerishe na neke probleme... najverovatnije sa njihove strane...

btw, nisam hteo ranije da se ubacujem u temu, jer nemam ni ADSL i nisam na PTTu, ali ne znam ni za jednog provajdera koji ti garantuje protok... sem nekih za biznis korisnike... skoro uvek je to best effort i za to ne mogu ni da se tuzhe... zhalosno..

Ti stvarno ne umes da citas. Ljudi su samo napomenuli da mozda nije do provajdera jer postoje sajtovi koji imaju ogranicenu brzinu upload_a pa mozda janus37 skida upravo sa takvih sajtova i bezrazlozno se buni.

Šefica njihove podrške je, na krajnje primitivan način, pokušala da mi objasni:
- da nam Ptt prodaje maksimalnu brzinu i da oni ne prodaju megabajte!!!
ovo vaćarenje je jako zanimljivo.
to bi značilo da nema nikakvih razlika između npr 256,512 ili možda 99999 gb paketa.

maksimalna brzina znači da ti imaš mogućnost da skidaš naznačenom brzinom, tj. ako nisi ograničen nekim drugim objektivnim okolnostima, možeš ako želiš da skidaš naznačenom brzinom.

Citiram korisnika: jaksa
I sam imam "zanimljiva" iskustva sa pozivanjem PTT Call Centra. (na moju kucnu adresu stize racun za telefon neke leve firme, a oni me upucuju da ja sam nadjem tu firmu i raspravim sa njima zasto su se prijavili na moju adresu :D)
pa neće valjda oni da proveravaju.
šta sve neću čuti.
:D:d:D

Hm, ne bih sad da ulazim u to da li se moze prijaviti ptt broj na neciju tudju adresu, trebalo bi da ne moze, a ako se to dogodi, kao u ovom slucaju, to je posledica greske nekoga u ptt-u, bas kao sto se na kraju ispostavilo da je slucaj.

Ptt cc sluzbenica je bila izuzetno neljubazna, povisila je ton u razgovoru (a kada sam joj vrlo ljubazno skrenuo paznju da vice na stranku tj mene rekla je da ona tako inace govori :) )i tek na moje insistiranje da oni malo bolje provere sta i na koju adresu salju, otisla je, proverila, i rekla da su (njene reci) gresku ispravili.

PS ne razumem tvoju logiku, da li zaista mislis da korisnik A usluge neke firme treba da ima bilo sta sa korisnikom B usluga te iste firme, ako je predmet greske i reklamacije faktura te firme?

Poslednja izmena:
jaksa je napisao(la):
PS ne razumem tvoju logiku, da li zaista mislis da korisnik A usluge neke firme treba da ima bilo sta sa korisnikom B usluga te iste firme, ako je predmet greske i reklamacije faktura te firme?

Jakso, nisi trebao ni da se buniš uopšte - samo pocepaš ili baciš račun u korpu i to je to :D

Moja kancelarija je preseljena u oktobru prošle godine u zgradu koju je pravila firma "Linea Systems" ili tako nešto. Poštar uredno donosi račune za tu firmu (struja, voda, telefon, itd.) i ostavlja ih na poštanskim sandučićima jer ih nema gde - ta firma je (koliko sam se raspitao) valjda bila prijavljena na toj adresi dok je izvodila radove, a gde su sada, pojma nemam.

U svakom slučaju njih će da ganjaju za račun, neće tebe :)

@jaksa
[imam utisak da si ozbiljno shvatio moj (sarkastični) post bez obzira na tri smajlija na kraju]

svakako nisi dužan da ispravljaš tuđe greške.
tvoja stvar da li ćeš da obavestiš bilo ptt bilo firmu čije je račun.
razlog može biti bilo želja da pomogneš, bilo netrpeljivost prema neželjenoj pošti koju dobijaš :)D).

Citiram korisnika: outlaw
U svakom slučaju njih će da ganjaju za račun, neće tebe
ne bih rekao da je dotična firma kriva za ovo.
nekako mi deluje da je ptt zabrljao.

Darth Zool je napisao(la):
ovo vaćarenje je jako zanimljivo.
to bi značilo da nema nikakvih razlika između npr 256,512 ili možda 99999 gb paketa.

maksimalna brzina znači da ti imaš mogućnost da skidaš naznačenom brzinom, tj. ako nisi ograničen nekim drugim objektivnim okolnostima, možeš ako želiš da skidaš naznačenom brzinom.

naprotiv, pogledaj svoj ugovor... tamo stoji maksimalna brzina BEZ zagarantovanog protoka...
dakle, nece ti nikad pustiti 1Mbit/s a ti si uplatio 128k/s - to stoji u ugovoru
mozda ces imati tih 15-16KB/s, jer ti si uplatio 128k/s ...
ako ih nemash oni se pozivaju na maksimalna brzina BEZ zagarantovanog protoka...

i magichni krug je zatvoren

jedino gde se mozete uspesno zaliti kada radite tracert ka sajtu provajdera, i ako su vam prve vrednosti nenormalno velike - najverovatnije oni imaju neki problem...

zhalosno

@IzNoGooD
nisam siguran si me razumeo.
reč je o tome da se oni jednostavno "vade" na tu stavku "zagarantovani protok" pa ispada da bez obzira koji si paket uzeo ti možeš da imaš neki smešno mali protok.

da nacrtam :D:
Citiram korisnika: IzNoGooD
naprotiv, pogledaj svoj ugovor... tamo stoji maksimalna brzina BEZ zagarantovanog protoka...
dakle, nece ti nikad pustiti 1Mbit/s a ti si uplatio 128k/s - to stoji u ugovoru
mozda ces imati tih 15-16KB/s, jer ti si uplatio 128k/s ...
ako ih nemash oni se pozivaju na maksimalna brzina BEZ zagarantovanog protoka...
znači recimo četiri čoveka uzmu različite pakete, npr 256kbps, 512kbps, 1024kbps i 100gbps;)
i recimo sva četvorica imaju protok od 32kbps.
po njimaispada da niko od njih nema pravo da se žali jer eto niko ne garantuje protok nago samo maksimalnu brzinu.

to da ti neće pustiti veću brzinu nego što si platio se podrazumeva :D

Darth Zool je napisao(la):
ne bih rekao da je dotična firma kriva za ovo.
nekako mi deluje da je ptt zabrljao.

Nene, nisam ni mislio da je firma kriva, samo kažem da će PTT tu istu firmu da juri za plaćanje i na kraju im isključiti telefon(e), jer zabole PTT uvo zašto ta firma nije platila račun... Jel tako?!

Nazad
Vrh Dno