Šta je novo?

PTT adsl

^ Koristite Google-ove ili OpenDNS DNS servere.

Ja poslednjih 5 godina koristim OpenDNS i super je stvar.
PTT ADSL mi prekida poslednja 3 dana. Malo radi pa malo ne radi sve dok ne restartujem ruter.
Ne znam o cemu se radi, jednostavno nece ni ping da prodje...

Dajte kao Isusa vas molim ss kako ste uradili te dns-e, da ne trazim sada i ovako cu osedeti sa ovom konekcijom dok ne nadjem sta mi treba i gde ide. Bese kuca se IPv4 IPv6

Dajte kao Isusa vas molim ss kako ste uradili te dns-e, da ne trazim sada i ovako cu osedeti sa ovom konekcijom dok ne nadjem sta mi treba i gde ide. Bese kuca se IPv4 IPv6

Ja sam namestio na nivou rutera ovako:

GoogleDNS.png

Ovako ne moram da nameštam za svaki komp u kući pojedinačno.

Poslednja izmena:
vix, hvala na ss-u ali imam taj problem koji sam ranije prijavio i zvao podrsku da ne mogu uvek da pristupim setup-u za modem preko browser-a. U podrsci su mi rekli - sta ce ti to? Tako da nekada nekim razlogom mogu da udjem a nekada ne, ne mogu da provalim kada i zasto. Nesto je do njih ali ih boli patka da ispravljaju. Tako da cu probati prvom prilikom kako si ti podesio.

Mozes i rucno na svakom racunaru koji se konektuje na tvoju mrezu da dodajes DNS.

@ vix podesio sam

2013-05-10_1242.png

samo vidim za ova gornja podesavanja da su drugacija kod tebe nego kod mene?

I interesuje me sada kada sam podesio DNS ne mogu da imam nekih problema, vise izlozen malicioznim stvarima itd?

@ vix podesio sam

samo vidim za ova gornja podesavanja da su drugacija kod tebe nego kod mene?

I interesuje me sada kada sam podesio DNS ne mogu da imam nekih problema, vise izlozen malicioznim stvarima itd?

Naravno da je drugačije kod mene kad je drugačiji ruter. U principu te ne zanima ništa iznad DNS linije, znači samo ono što sam uokvirio crvenim. Kad ispodešavaš to, restartuj rutet.

Sada kada si podesio DNS, "potencijalno" će ti brže otvarati web stranice a inače radiće ti kako je radilo ranije dok PTT-ovi DNS server nisu pobrljavili. To je jedina razlika.

P.S. I da, Google sada može da prati koje sajtove posećuješ čak i kada ništa ne tražiš preko Google-a :p.

Poslednja izmena:
"restartuj rutet." mislio si samo da resetujem komp ili ti ugasim upalim ruter?

"restartuj rutet." mislio si samo da resetujem komp ili ti ugasim upalim ruter?

Slovna greška - treba "ruter". Možeš na dugme da ga ugasiš i upališ ili elegantnije da ideš na "Maintenance" (slika koju si postavio) pa na "SysRestart" (makar je tako kod mene). Ako te pita da li da zadržiš trenutni "config" ili da resetuješ ruter na fabrička podešavanja, biraš naravno ovo prvo.

Ja koristim Norton DNS-ove ... brzina otvaranja stranica je ista kao sa opendns, samo sto norton dns-ovi registruju neke sajtove kao rizicne , a opendns ne.

Poslednja izmena:
Jel zna neko dal su menjali sifru za pristup ruteru? Kucam admin admin i nece???

Ali HARDWARE-ski.. Znaci, iza imas jednu malu rupicu, pa tu uguras nesto tanko, toliko da osetis da si pritisnuo to dugmence unutra, i drzis jedno 10-ak sekundi. Kad pustis dugme, treba da se router sam resetuje, sacekas nekih pola minuta minut, i onda probaj da se ulogujes preko 192.168.1.1. Router se KOMPLET resetuje na fabricno podesavanje i onda moras da podesis SVE parametre za pristup internetu po uputstvu koje verovatno imas uz router!

Hvala kolege forumasi! Nemam ta podesavanja tako da cu to morati da ostavim za drugi dan. U ptttnet kad sam uzeo ruter rekli su mi da nikako neresetujem-hardverski ruter jer onda obavezno moram da ga nosim kod njih. Nemam pojma sto al tako mi je receno. Verovetno su trebali da mi daju napismeno ta podesavanja pa ih je mrzelo da mi objasnjavaju ili sta vec.

Nema neke velike pameti

PPPoE
Username : tvoj.broj.telefona.bez.pocetne.nule@pttnet
Pass: tvoj.broj.telefona.bez.pocetne.nule
MTU: 1400
MRU: 1492

Jel neko koristi PTT ADSL na mikrotik ruteru, tj. da li je preko MT kreirao PPPoE konekciju?
Ja sam pokusao ali nece lepo da sljaka. Prvo sam kontao da je do tika pa sam updateovao na najnoviju verziju tika i isto radi.
Ono sto se desava je da se veza uspostavi i sve ok radi, ali kada odem, recimo, na youtube i pustim neki video radi do nekih 30% pa zakuca dok se ne premota malo unapred ili promeni rezolucija, isto tako radi kada nesto pokusam da skinem sa neta. Kada kreiram konekciju preko onog uzasnog, zakucanog tplink rutera sljaka net bez ovih problema ali mi taj ruter crkao i zakucava se cesto.
Godinama sam koristio telekomov adsl sa mikrotikom i nikada ovih problema nisam imao.
Da napomenem da sam uneo sve parametre kako su navedeni, od mtu i mru.

Ja sam podesio na Mikrotiku fora je da moras uraditi change TCP MSS omogucis u profilu ili ga rucno dodas u Mangle, obrati samo paznju na redosled pravila to me je bas namucilo :).
Inace sam imao iste simptome kao i ti nece da skine do kraja velike fajlove i youtube kod duzih snimaka samo stane. Probaj skidati nvidia drajvere obicno stigne manje od 100MB i pukne to mi je bio test dok nisam namestio :).
MTU na PPPOE konekciji na Miktoiku sam spustio na 1460, ali sto jos dok nisam zamenio modem posle nisam dirao mozda bi trebalo probati sa vecim.

Imao sam isto problema i sa TP-link 8810 u bridge modu pa sam vratio onaj stari sagem i sada je ok problemi su se manifestovali usporavanjem.

Odradio sam odmah change TCP MSS. Takodje sam MTU probavao od 1392 pa do 1492, skoro pa svaki redom i nije pomoglo :)
Probao sam i sa drugim modemom (HG552a1) i nece. Kada kreiram konekciju u samom modemu radi bez ovih simptoma ali tada imam druge probleme jer je i ovaj havajac isto, ako ne i vece, djubre od tplinka 854w... Em sto ruteri ne mogu duze od 24h bez zakucavanja i restarta, em sto je odziv uzasan.
Dok probavam testiram na jednom yt snimku na kom mi uvek zakuca na 3:39.

MTU nece pomoci ukoliko change TCP MSS ne radi dobro, znam igrao sam se sa time poprilicno vremena.
Ovo su moja pravila za change MSS sa kojima mi radi.
Obrati paznju i na redosled pravila ukoliko ih imas jos.

Sa ovim sam resio problem zakucavanj youtube i skidanja vecih fajlova a usporavanje sam resio zamenom tplink sa onim starim Sagemom sto je PTT delio pre par godina, trebao bi kupiti novi modem :).
add action=change-mss chain=forward disabled=no \
in-interface=pppoeADSL new-mss=1452 passthrough=yes protocol=tcp tcp-flags=\
syn tcp-mss=1453-65535
add action=change-mss chain=forward disabled=no new-mss=1420 out-interface=\
pppoeADSL passthrough=yes protocol=tcp tcp-flags=syn tcp-mss=1421-65535

Bravo, kralju!
Ovo je dobitna kombinacija.
Znaci, MTU sam podesio na 1460 i MRU na 1492.
Iskljucio sam u PPP profilu change TPC MSS i u mangle rucno dodao kao sto si i opisao i radi za sada bez prekida. Nesto je ocigledno brljavilo sa tim automatskim dodavanjem.

Hvala puno!

U ptttnet kad sam uzeo ruter rekli su mi da nikako neresetujem-hardverski ruter jer onda obavezno moram da ga nosim kod njih. Nemam pojma sto al tako mi je receno. Verovetno su trebali da mi daju napismeno ta podesavanja pa ih je mrzelo da mi objasnjavaju ili sta vec.

Podesavanja su krajnje jednostavna i to bi naravno trebali da su ti dostavili, a restart je najnormalnija stvar, nema mesta 'mistifikaciji' :)

Ako je ovo do njih onda je ovo bas bruka da tako ostave na cedilo korisnike i da se ceka jutro za popravku

Danas na B92 vest: http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2013&mm=06&dd=01&nav_id=719037

"Osnovni Pošta NET paket, koji obuhvata kablovsku televiziju i internetu brzine od dva Mbps, koštaće 1.250 dinara mesečno uz ugovor na dve godine, dok je njegova cena 1.350 dinara uz jednogodišnji ugovor. "

Taman sam hteo da kazem svaka cast kad pogledam cenovnik a tamo pise: KDS+ADSL televizija: 1740 din uz ugovor na 24 meseca.

Ko je ovde lud a ko zbunjen?

Vrh Dno