Kako imam obe konzole mogu da kazem da je tesko reci koja je bolja jer sve zavisi ko sta ocekuje od konzole. Naravno, najbolje je imati obe i onda nema potrebe za razmisljanjem
Ali ako mora da se bira prvo pitanje je- na cemu ce se prikazivati slika? Sve ispod 720p ekrana znaci da ps3/360 nece prikazivati igre u punom sjaju tako da je bespotrebno kupovati next gen i onda je najbolji izbor ps2 ili wii. Obe su "back up games friendly" a najbolje rade na sd televizorima pri cemu ps2 ima takav izbor igara za sitne pare i kosta samo 100 e da je apsolutno best buy za sve bez hd tv-a.
Ako se ima 720p onda je pitanje- da li apsolutno sada mora da se kupi konzola ili moze da se saceka kraj 2007/pocetak 2008 kada ce se videti talas igara za ps3 (koje ce znatno vise pokazivati domete ove konzole od dodadasnja jedina dva aaa naslova- motostorma i resistancea ) i to heavenly sword, lair, uncharted, MGS4, killzone2... Takodje do tada bi najverovatnije i ps3 dobio karakteristiku tako zeljenu na nasem trzistu- pustanje backupovanih igara a ocekuje se i pad cena obe konzole.
Ako se kupovina mora obaviti bas sada prednosti/mane su u najkracem sledece:
360 u odnosu na ps3
-Pusta backupovane igre, ima veci izbor aaa naslova, cena mu je niza nego ps3, ima mnogo veci stepen integracije sa pc-jem
PS3 u odnosu na 360
-Predstavlja najjeftiniju i najkvalitetniju opciju za centar home theatre-a (upscaleuje dvd-ove koji deluju neverovatno dobro cak i na 40" 720p ekranima, pusta br filmove u 1080p, ima daleko bolje opcije za manipulaciju sa video/muzickim fajlovima- recimo na 360 cak ne mogu da se prebace mp3 fajlovi, ima izmenjiv hdd pa bilo koji 2.5" i cak 3.5" hdd moze da se ubaci umesto fabrickog od 55gb-a nasuprot 360-kinom hdd-u od 13 gb-a koji moze da se zameni samo sa preskupim originalnim xbox hdd-om od 120gb-a, ima hdmi izlaz i full podrsku za 1080p sto ce biti sve vaznije iz godine u godinu- sada i nije tako bitno sa vecinom 720p ekrana na trzistu.
-Takodje moze da posluzi kao veoma dobra zamena za pc za sve koji ga nemaju ili imaju ogranicen pristup (tipa deca vs roditelji

) posto ima funkcionalan web browser kao i cak mogucnost za instalaciju linuxa koju sony potpuno podrzava.
-Po meni jedna od najbitijih prednosti ps3 u odnosu na 360 je kvalitet izrade. Ko sto se zna ms je izgubio negde oko 4 milijarde dolara sa projektom xbox koji je realno bio najkvalitetnije proizvedena konzola u prosloj generaciji ali ocigledno da su troskovi izrade onemogucavali ms-u da tako uspesno spusta cene konzoli kao sto je to sony radio. Zato je sada izasao 360 koji ima sijaset problema (dovoljno je ukucati ring of death u google pa videti o cemu pricam ili otici na
http://www.neogaf.com/forum/showthread.php?t=148060). Jednostavno, ms je toliko pojeftinio proizvodni proces da kontrola kvaliteta skoro da i ne postoji dok sama konzola odise jeftinim resenjima koji se najbolje vide kad se uporedi unutrasnjost jedne i druge konzole:
360:
http://www.anandtech.com/systems/showdoc.aspx?i=2610&p=2
PS3:
http://mafiablog.net/pix/2006/11/ps3-inside.html
Posto su u medjuvremenu cak snimane emisije o problemima sa 360 ms je nesto morao da preduzme pa je prvo produzio garanciju na godinu dana a sada je pocela ugradnja dodatnog hladnjaka u konzolu (inace, cak i najnoviji elite nema ovaj hladnjak) kao i ubacivanje neke ruzicaste pene da se ne bi podizala maticna ploca usled pregrejavanja. Naravno, sve to je smuti pa prospi resenje koje ne daje neke sjajne rezultate pa je ROD i dalje cesta pojava (prema nekim informacijama cak na 30% konzola
http://www.n4g.com/xbox360/News-46972.aspx ).
- Odlicna stvar kod ps3 je i full podrska za pc komponente tako da pored pomenutog hdd-a na ps3 moze da se nakaci skoro sve sa pc-ja sto ima usb ili bt- od tastature i misa, preko bt slusalica pa do najraznovrsnijih volana dok ms potencira na prodaji iskljucivo njihovihih mamipara sto iziskuje dodatne troskove.
-Nije za nas zanemarljiva ni full multiplayer podrska za dz. dok kos ms-a mora da se placa a pride ako se koriste pirati ili hackovana konzola velike su sanse da se popije veciti ban na live-u. Mogu da kazem da ps3 multiplayer deluje odlicno i da je igrati motostorm/resistance preko neta za dzaba odlicna stvar.
Kad se sve sagleda spisak prednosti ps3 je kvantitativniji ali one koje 360 ima je za nase podnevlje mnogo bitniji. Dovoljno je reci da jedna originalna igra kosta 50e pa shvatiti o cemu pricam- to je novac koji je kod nas malo ko spreman da izdvoji.
Sto se mene tice ja koristim najbolje od oba sveta- ps3 mi sluzi za pustanje filmova/muzike u dnevnoj sobi i upscale dvd-ova mi mnogo znaci, takodje na njemu planiram da igram sony-only aaa naslove makar ih kupovao u originalu ali kako takvih nema preko 4 godisnje to i nije tako veliki udarac za novcanik.
Sa druge strane 360 mi koristi iskljucivo za igranje igara i to kako 360-only tako i odlicnih multiplatform naslova kojih ima stvarno mnogo a tek se ocekuju assasins creed, gta4, vec izasli darkness i jos mnogi koji bi me za ps3 kostali kao ceo 360.
Dakle kad ps3 bude mogao da pusta back up igre bice i mnogo bolja kupovina u odnosu na 360, do tada je 360 sa svojom cenom i hackovanim fw-om dvd-a najpovoljnija ulazniaca u next gen.