Šta je novo?

Prvi test ATI Radeon X800XT

byMaX je napisao(la):
ps. sada sam gledao detaljnije... NE znam zasto se svi primamo toliko na X800XT. Ima MNOGO testova (ovaj konkretno na xbit-u gaming testovi) u kojima vodi nVidia kartica!
Jako je bitno da to ne zaboravimo. Ovoga puta je nVidia tu sa 16 x 1, kao i ATI. I ovoga puta je u pitanju drugacija arhitektura, pa je potrebno da se drajveri razrade, ne kao kod ATI kartica... jer je X800XT samo 2 x R360 sa usavrsenim Low-k i ponekim updateom kompresionih alata (razvijanje pod-unita, jedinica unutar GPU-a je slicno programiranju, uvek se moze optimizovati) i drajveri nema sta da se doradjuju posebno. ForceWare mora jos mnogo da se pegla za ove nove kartice...
Maxo, maxo! Pa ti si se ovde najvise isprimao!?! Ali Drago mi je da vidim da se nisi u opste promenio :d
Ele, najjaci test, ubedljivo ima Digit-Life:
http://www.digit-life.com/articles2/radeon/r420.html?45977
Ako se ovde ne vide razlike u kvlaitetu FC prikaza ne znam gde se vide!?
kazes R420 je "samo" 2XR360!? Pa malo li je na ovu skupocu?! Cinjenica je da je ATi zadrzao sve dobre koncepte iz R3XX generacije, ali R420 je ipak mnogo razlicit da bi se podveo pod "nabudzeni" R360! A sto se tice doradjivanja drajvera, potpuno nisi u pravu! Catalyst ocekuje veliko doradjivanje, a ona gomila DEC-ovih programera koju je ATi zaposlio na razvoju optimizovanih Shader kompajlera, mora jednom da pokaze za sta su im kanadjani placali 'lebac poslednjih desetak meseci 😉

Broz je napisao(la):
Bice ono "ako ste gamer na budzetu onda vam ostaje 9800pro kao uteshno resenje"😉

Ja sam na tight-tight budžetu, tako da ću pokušati da nabavim Club3D 9800SE@mod9800Pro iz Holandije. Na sajtu ih ima, videćemo šta je sa radnjama.

Notax, to ti je veliki rizik da ostanes sa bogaljem od karte. Za te pare imas 9600XT a u najgoram slucaju PRO...

Hmmm, sve ali nisam bas ovo ocekivao..josh sam se ponadao da ce NV konacno stati na noge posle onog FX5800 ULTRA fena, ali izgleda nista od toga 🙁

PA dobro, budimo realni-nV se vratila sa 60 miliona tranzistora vise🙂
Ozbiljno, nV je ponovo tu sa odlicnim proizvodom. Ima ju rezerve sa drajverima ali ih kolje fp32 koji ce morati da renderuje. Mislim ko ce da igra u fp16 tamo neki DOOM ili sta ja znam? Niko. Pa nije lood neko ko je dao brdo para da ga tera na low, mada marketing je cudo pa nas mozda nV ubedi u "the way it meant to be played-FP16"😀

Broz je napisao(la):
PA dobro, budimo realni-nV se vratila sa 60 miliona tranzistora vise🙂
Ozbiljno, nV je ponovo tu sa odlicnim proizvodom. Ima ju rezerve sa drajverima ali ih kolje fp32 koji ce morati da renderuje. Mislim ko ce da igra u fp16 tamo neki DOOM ili sta ja znam? Niko. Pa nije lood neko ko je dao brdo para da ga tera na low, mada marketing je cudo pa nas mozda nV ubedi u "the way it meant to be played-FP16"😀
Ko ce da igra? Pa svako ko bude igrao na bilo kojoj Nv3x karti!
Evo sta JC kaze:
The quote is from me. Nvidia probably IS "cheating" to some degree,
recognizing the Doom shaders and substituting optimized ones, because I
have found that making some innocuous changes causes the performance to
drop all the way back down to the levels it used to run at. I do set the
precision hint to allow them to use 16 bit floating point for everything,
which gets them back in the ballpark of the R300 cards, but generally still
a bit lower.

Removing a back end driver path is valuable to me, so I don't complain
about the optimization. Keeping Nvidia focused on the ARB standard paths
instead of their vendor specific paths is a Good Thing.

The bottom line is that the ATI R300 class systems will generally run a
typical random fragment program that you would write faster than early NV30
class systems, although it is very easy to run into the implementation
limits on the R300 when you are experimenting. Later NV30 class cards are
faster (I have not done head to head comparisons with non-Doom code), and
the NV40 runs everything really fast.

JC je izbacio NV30 path, tako da ce NV30 sada raditi sa ARB2 pathom, aliuz FP16! Ljudi, pa nije D3 za dzabe TWIMTP igra! 😉

DusaN je napisao(la):
Hm, moguce, mada ista je prica bila i za NV3x, kao drajveri nedoradjeni, ovo ono, i opet isto, sporije od ekvivalentnog ATija.
Tako da nesto i ne verujem u tu pricu, ili je bar prihvatam sa velikom rezervom.

Da, ali je nVidia ipak na kraju uspela da drasticno "ubrza drajvere" za FX familiju kartica. Spominjao se onaj neverovatni kompajler 🙂

Meni nije jasno sta on tu kaze. Aj` ti to na srpskom🙂

notax je napisao(la):
...Pa za probu treba 2 minuta, samo se instaliraju Omega drajveri.
Pa koliko ja znam i nije bas tako. Moze karta da pocne da izbaciju artifakte tek posle nekog vremena...

Ne znam za ostale, ali ja ovog Nedju malo malo pa ne kapiram nishta 🙂

@Freak, Quake3 endzin bilo krsh ili ne (ja ne mislim da jeste) ipak je pokretao veliku vecinu svih doskorasnjih FPS naslova koji su priznaces i sam, bili najbolje primljeni kod gejmera (a mator je 4 godine). Crytek je chini mi se napravio nesto kao da je na brzinu sklepano, chim je toliko neoptimizovano, jer ne verujem da i nv3x nema toliko snage, vec je stvar u optimizaciji koju je lakse bilo odraditi za Ati karte. Zato i chekam da dodju i D3, HL2, Unreal 3 i SS2 endzini pa da PS2 zasija u punom sjaju.
A potpunosti si u pravu za
Kartica je mnogo mala, i ATI ce pokupiti sav kajmak na OEM trzistu, Dell, HP, Compaq iz razloga sto kartica moze da upadne u mini ATX kuciste i ne zahtjeva vise od 300W...Eto njima love...
NV40 ne mozes nigdje no u big tower case sa 450W PSU...

A 3Dc stvarno izgleda odlicno, plus sto je Ati odavno izbacio NormalMap generator za DCC programe (3dsmax npr)

@Nedjo, sta se desilo sa OpenGL podrskom kod oba chipa? U testovima ih uopste ne pominju, nisam gledao sve sajtove ali Anand je bar bio poznat po tome da je pustao i OpenGL testove za profi aplikacije

@ThePocetnik, tako su pricali i za nv30, da od modovanja nema nista...ja bih ipak malo sacekao.

Mislim da je Firing Squad radio i testove sa OGL, gde je NV naarvno bolja ali ne nesto preterano znacajno.

Broz je napisao(la):
Meni nije jasno sta on tu kaze. Aj` ti to na srpskom🙂

Procitaj sta je napisao na kraju, sasvim je upravu. karte bazirane na nv3x chipu ce raditi standardnim prilazom i to sve u fp16. Mada mi je opet to sve smuljivo... videcemo kad igra izadje pa cemo da kacimo shotove kao i za FC.

Ono sto sam ja uspeo da zakljucim iz ovih nekoliko testova je da je ATi isao na maximalno sigurnu kartu. Nije hteo da izlazi u experimentisanje sa podrskom za SM3.0, drzao se dorade ps2.0 i ono sto je na kraju uradio je upravo ono sto je MaXa rekao r420 je cist 2xr3xx i tu nema dileme. U svim igrama i vizuelno odradjuje isti posao kao i r3xx sa tom razlikom sto su uspeli da do te mere usavrse AA i AF da gubitka u performansama gotovo i nema. I to nezavistno od rezulucije sto je za svaku pohvalu.
Ono sto me nerivra je to sto r420 kao radi 2x brze Ps2.0 a kad se pokrenu igre stvari bas i nisu takve.
Takodje ogl podrska je opet cista 0 tako da cu i ovu generaciju radeona da zaobidjem u sirokom luku.
Svaka cast njima, stvarno su izpraktikovali da prave najbrze igracke, ali to me neiteresuje. Ocu kompletan proizvod.
nv40 je za moje ukuse dovoljno brz, tako da cu da (u nekoj dalekoj buducnosti 😀) ipak njime da se pocastim.

Broz, nadam se da ti je sad jasnije zasto je r420 brzi iako je "vizuelno" slabiji. nVidia je u nv40 ubacila podrsku za gomilu novih stvari, a za to su ipak potrebni tranzistori 🙂. ATi je odradio maistorski posao sto se DX-a tice i tu nema sumnje, ali ja ga nikako necu shvatiti kao novu generaciju jer nedonosi nista revolucionarno novo. (samo brzinu, sto je vecini dovoljno, jel :d)

hehem zayebavate, zayebavate! 😉
Elem, NV ce u FW koji ce se pojaviti nakon premijere D3 (a mozda i zajedno sa njim, posto ce se D3 bundlovati sa NV kartama) uvrstiti zamene odredjenih shadera koji su implementirani u D3 engine. JC je omogucio FW drajveru da odradjuje parcijalnu preciznost u okviru D3 masine (po defaultu ovo nije moguce pod OGL2, ali je ostavljeno Developerima da sami to uvrsteu svoj softver koji se oslanja na OGL2)
i sam sam zacudjen u vezi cinjenice da ni NV ni ATi nisu vise paznje poklonili OGL mogucnostima svojih novih GPU-ova! No to je tuzna sudbina koja je snasla OGL. Uprkos svim naporima ARB komiteta (mada koliko se pojedini clanovi komiteta "trude", dobro da je OGL jos uvek ziv), OGL sve vise tone u senci DX-a. Jos kada MS adaptira DX Next (SM 4.0) za IBM POWER5 CPU (pokretace XBOX2), veoma lako se moze desiti da i Macintosh (jedina realna alternativa developerima igara) usvoji DX, kao standardni graficki API. Tada je definitivno kraj OGL-a. Cak se suska da je JC negde izjavio kako ce sledeci engine biti baziran na DX-u!?
Elem, D3 ce da radi dobro na Nv3x hardveru i to je jedino bitno!

sto se tice Shader podrske, mislim da se ovde ponavlja PS 1.4 scenario, ali sa izmenjenim ulogama!
nezaboravite da GF4Ti nije podrzavao PS 1.4, a postao je i ostao GPu na kome je NV najvise profitirala! Sada je slicna stvar i sa R420! Rec je o veoma skalabilnom i za proizvodnju kartica veoma zahvalnom GPU-u (tako barem tvrde moji kontakti u kompanijama koje prave graficke(ne samo 'vidijine)). Verujem da ce nVidija "ustupati" proizvodjacima NV40 po istoj ceni kao i ATi, ali ce njima biti iplativije da prave R420 kartice. takodje, neko je vec spomenuo "pogodnosti" koje ima R420, a koje ce se velikim OEM-ovima narocito dopasti (stedljivost, kompaktnost, disipacija).
U krajnjoj liniji rivali su sada mnogo vise izjednaceni i to je dobro...
Mene kao nekoga kome ni u snu ne pada napamet da pljune 550€ za karticu (mislim, kako ista moze da se meri sa 140€ koliko me je na kraju izasao Radeon9800? 😉), vec samo zeli da zadovolji glad za novitetima i informacijama, sada jedino zanima 3Dlabsov P20!
P.S
jel neko negde zapazio SpecPerf testove novih GPU-ova?
mazy zar ne mislis da je 3Dc znacajna i konstruktivna novina?

Broz je napisao(la):
Nedjo ajde molim te objasni mi kako ATi izbaci graficku koja izgleda bezmalo kao GF3, ima jedan molex, prosecan kuler, 60 miliona tranzistora manje i opet je isti brz ili brzi? Gde je bre tu logika? Ozbiljno....U cemu je tajna?
ATi je danas kompanija kakva jeste ponajvise zahvaljujuci ovom coveku:

http://www.beyond3d.com/interviews/daveorton/

i njegovom timu inzenjera koji su radili za kompaniju Artix! Oni su dizajnirali R300 i poslenjega u ATi-ju nista vise nije bilo kao pre! ATi-jeva tajna je u ljudima koji rade tamo! Gomila pametnih iznenjera i vestih menazdera! Prvi su kreirali sjajan hardver, adrugi su napravili odlicne dilove sa proizvodjacima kartica!
Pravi bum ce da se dogodi kada MSI, poslednji nVidijin bastion, zvanicno izbaci seriju ATi baziranih kartica.
Prvo javno pojavljivanje (koliko je meni poznato), "Retail" MSI kartice baziranena ATi GPU-u je bilo u Rumuniji!? Ali prema veoma pouzdanim izvorima prava stvar ce biti prikazana javnosti tek kada bude spremna R420 karta.
(slika mozda nije najbolja, ali sta da se radi kad sam koristio buljavi Olimpusov aparat 😉)
BTW
MSI ce ponuditi fenomenalan game bundle uz ove karte, a pravi hit ce biti, pogadjate, FC 😉

Nedjo je napisao(la):
Pravi bum ce da se dogodi kada MSI, poslednji nVidijin bastion, zvanicno izbaci seriju ATi baziranih kartica.

Zar Leadtek nije poslednja nV tvrdjava ? Za njih nisam ni cuo da su spomenuli A od Ati u svojoj gami proizvoda, dok se za MSI culo jos ranije.

Poslednja izmena:
imas poentu! Leadtek je poslednji bastion! ALi MSI je No1. u VGA svetu!

Ji 4Tze je napisao(la):
nisi me razumeo, htedoh reci da su koristili patch 1.1 gde je kvalitet 'losiji' jer lepo pise i u Readme-u da ubrzava igru na nVidia kartama sa Very/Ultra high serovanjima, a buduci da se osvetljenje textura na tim setovanjima (koliko sam razumeo) vrshi preko ps 2.0, onda je logicno da je brze ako je 'ojadjeno'
A koliko je ojadjeno, da se lepo videti.

btw, i dalje tvrdim da je Crytek krsh endzin. Tako da mi to ionako nije neka referenca.
Tacnije, smeta mi sto ne postoji nijedan referentni endzin.
I sta bi sa openGL-om?

Ok, nismo se razumeli, ali kako bre mozes da kazes da Cryengine nije fenomenalan. Chak su i Tim Svini, i momci iz Hrvatske rekli da su fascinirani a oni su u tom poslu...

Nedjo je napisao(la):
Maxo, maxo! Pa ti si se ovde najvise isprimao!?! Ali Drago mi je da vidim da se nisi u opste promenio :d
Ele, najjaci test, ubedljivo ima Digit-Life:
http://www.digit-life.com/articles2/radeon/r420.html?45977
Ako se ovde ne vide razlike u kvlaitetu FC prikaza ne znam gde se vide!?
kazes R420 je "samo" 2XR360!? Pa malo li je na ovu skupocu?! Cinjenica je da je ATi zadrzao sve dobre koncepte iz R3XX generacije, ali R420 je ipak mnogo razlicit da bi se podveo pod "nabudzeni" R360! A sto se tice doradjivanja drajvera, potpuno nisi u pravu! Catalyst ocekuje veliko doradjivanje, a ona gomila DEC-ovih programera koju je ATi zaposlio na razvoju optimizovanih Shader kompajlera, mora jednom da pokaze za sta su im kanadjani placali 'lebac poslednjih desetak meseci 😉

Naravno da se nisam promenio, lozim se na nove karte kao nekad davno na Voodoo 5 5500 😉 A molim te ko Boga, vise nemoj da mi pominjes FC i razliku u kvalitetu, to izgleda znamo samo ti, ja i jos par ljudi ovde. Kad se setim kakve sam gluposti citao po FC tredovima, muka mi je. Neces ih nikada ubediti - partial precision rullez 😀 😀

Hvala na objasnjenju Nedeljko🙂

Broz je napisao(la):
Pa koliko ja znam i nije bas tako. Moze karta da pocne da izbaciju artifakte tek posle nekog vremena...

Dobro da si mi rekao. Obratit ću pažnju, ako uopšte dodje do pomenute prilike.

Nedjo je napisao(la):
imas poentu! Leadtek je poslednji bastion! ALi MSI je No1. u VGA svetu!
Ne zaboravi i Gainward.

notax je napisao(la):
Ko kaze da već nisu uradili, ali da na FP32 toliko padaju performanse, da im ne pada na pamet da te drajvere objave.

Iz Far Cry screenshotova...
Izgledaju bijedno kao i sa NV30 jer i dalje koriste FP16...

22:6 za ATi

Arhitektura Ati ja cudo majke mi!

Prilozi

• big_shadermark.webp
    big_shadermark.webp
    67 KB · Pregleda: 145
Sve, sve, ali da Cry endzin nije odlican ??? E zaista, stvarno...to je nesto najlepse sto je izaslo za PC a da moze da se igra. Druga je stvar ako nije optimizovan pa sa hardverom za 3-4 godine nece davati 200 frejmova, ili sto je tezak za dalje modifikacije pa ne moze da se koristi za druge igre - koga briga za to ?

Nedjo je napisao(la):
MSI ce ponuditi fenomenalan game bundle uz ove karte, a pravi hit ce biti, pogadjate, FC 😉
"MSI cards come with exciting software bundles and full retail version games like Prince of Persia™,The Sands of Time (2 CDs), Tom Clancy's Splinter Cell: Pandora Tomorrow (4 CDs), Uru: Ages Beyond Myst (1 CD) and XIII (4 CDs)."
Quote from ATI web site!

Marti Misterija je napisao(la):
"MSI cards come with exciting software bundles and full retail version games like Prince of Persia™,The Sands of Time (2 CDs), Tom Clancy's Splinter Cell: Pandora Tomorrow (4 CDs), Uru: Ages Beyond Myst (1 CD) and XIII (4 CDs)."
Quote from ATI web site!

Pa ovo je odlican bundle!Dostojan jednog MSI-ja.Svaka im cast.

Nazad
Vrh Dno