Šta je novo?

Prvi test ATI Radeon X800XT

Pa zar ste sumnjali u Frika :d

Tom's Hardware zagusen...

EOM

Poslednja izmena:
Stvarno si istrazivac (do sada) nepoznatog🙂

Ljudi, nemojmo zaboraviti da je danas i nVidija imala premijeru!
GF 6800 Ultra Extreme
GF 6800 GT

A jedini sajt koji nema X800 test, a umesto njega ima GT/Extreme je:

http://www.firingsquad.com/hardware/geforce_6800_ultra_extreme/

Obzirom na cenu/mogucnosti/performanse, mislim da ce prava bitka biti GT vs Pro! One XT i UE zveri su sa cenom od preko 500€ ipak preskupe... mada, to je izrazito subjektivno! Nekome je 500€ za mobilni sasvim prihvatljivo, a sto onda nebi bilo i za ova remekdela moderne nauke!?

A, takodje, ono sto je mnogo bitnije XT i UE rade na tako zategnutim setovanjima, da iskreno sumnjam da ce i ATi i nVidija od svojih proizvodjaca dobijati neke znacajne kolicine ovih GPU-ova. GT-a i proa ce se moci najvise naci... mada i "bezsufiksnih" kartica ce biti gomila! e, tu je nVidija u velikoj prednosti, posto ima 12 naspram 8 pajpova, a i "obican" X800 je prema dosadasnjim najavama kartica sa 128bitnim BUS-om ka memoriji! Nadam se da ovo nije tacno, jer u protivnom 256bitna magistrala i 30% vise pajpova kod "obicnog" NV40 ce da odnesu prevagu, upkos 100 MHz nizem taktu GPU-a!

Poslednja izmena:
a i "obican" X800 je prema dosadasnjim najavama kartica sa 128bitnim BUS-om ka memoriji! Nadam se da ovo nije tacno, jer u protivnom 256bitna magistrala i 30% vise pajpova kod "obicnog" NV40 ce da odnesu prevagu, upkos 100 MHz nizem taktu GPU-a!

X800 ima 12 pipeline-a i 256 bitnu magistralu.

A zaboraviste www.tomshardware.com i www.anandtech.com

ATI je zaista pokazao da je kralj u PS2.0 areni... A kvalitet prikaza u FC se kod nVidia kartica nije popravio ni sa FW 61.11 🙁
Elem, najvise od svega mi se dopada cinjenica da je X800 XT kartica koja je istih dimenzija kao i 9800XT, i ne trazi extra napajanje... Postoje igre u kojima je nVIdia i dalje osetno brza (UT2k4, CoD, Jedi Knight, NFSU), medjutim, ove next gen igre su jako bitne, a ocekujemo i novi 3DMark...
Sta mislite, hoce li 3DMark imati test koji prezentuje Shader model 3.0 (sa jako dugim instrukcijama), barem u teoretskom delu (onaj koji ne ulazi u ocenu) ?

Sticem utisak da je ATi opusteno izbacio ovu seriju da drazi vodu dok ne izbaci neko cudoviste. Meni tako izgleda...

Poslednja izmena:
mcekovic je napisao(la):
X800 ima 12 pipeline-a i 256 bitnu magistralu.

Zapravo te specifikacije ima x800 PRO a obican x800 ce biti slabiji, e sada koliko to ostaje da se vidi..

GT caught my eye :smoke:

Bice zanimljivo videti, kada se jos malo doteraju drajveri, poredjenje X800Pro i GT.
Licno vise favoruzijem nV, ali bih voleo da ATI napravi jednako dobru, ako ne i malo bolju karticu, kako bi se nV jos vise potrudila i oko kartica i oko drajvera.

Nedjo ajde molim te objasni mi kako ATi izbaci graficku koja izgleda bezmalo kao GF3, ima jedan molex, prosecan kuler, 60 miliona tranzistora manje i opet je isti brz ili brzi? Gde je bre tu logika? Ozbiljno....U cemu je tajna?

Paradigma je napisao(la):
GT caught my eye :smoke:
Meni zapade za oko nesto drugo x800xt i x800pro su fizicki jako slicni, izgledaju isto, imaju po 160mil tranzistora. Lici li nekome ovo na 9500np 😀 pricu. Cak ima ju istu magistralu 256 bir, samo su razlike u frekvencijama nekih 10%. Ako nece na 5xx MHz oce na manje, zar ne 🙂
Dakle bice opet nekog "otkljucavanja" 😀

Upola manje trosi struje...samo 50W!!!
Jedan PCI slot...
Izgleda odlicno...
IQ i Performance na najvecem nivou

http://warp2search.net/forums/viewtopic.php?t=3236

A ovako ce izgledati novi CAT driveri 🙂

A meni X800XT stize cim izadje na ati.com sa opcijom buy now :banana:

A dotle :bottle:

Proporucujem da odgledate dva nova demos na www.ati.com 🙂 movie quicktime
Skinuo sam demo i pokusao sam pokrenuti sa svojom karticom, sipak trazi r420 chip 🙂

I kao sto rekoh NV40 nikad nece tjerati nista u FP32 jer bi daleko ostao iza r420, sto ce reci jos cemo uvijek gledati FP16 i bagave slike FAR Cry sa NV4x karticama, nazalost...

Izgleda da cu se i ja odluciti za X800 XT... 😉

Ipak je bitno ko daje bolju sliku u igrama, daleko bitnije od toga da li daje 250 ili 300 fps... A i ATI je odusevio brate, pogledajte PCB, kartica ima manje komponenti od 9800 XT, usavrsili su dizajn samo tako.. . Plus samo jedan konektor. I u idle trosi manje struje nego 9800 Pro!

ps. sada sam gledao detaljnije... NE znam zasto se svi primamo toliko na X800XT. Ima MNOGO testova (ovaj konkretno na xbit-u gaming testovi) u kojima vodi nVidia kartica!
Jako je bitno da to ne zaboravimo. Ovoga puta je nVidia tu sa 16 x 1, kao i ATI. I ovoga puta je u pitanju drugacija arhitektura, pa je potrebno da se drajveri razrade, ne kao kod ATI kartica... jer je X800XT samo 2 x R360 sa usavrsenim Low-k i ponekim updateom kompresionih alata (razvijanje pod-unita, jedinica unutar GPU-a je slicno programiranju, uvek se moze optimizovati) i drajveri nema sta da se doradjuju posebno. ForceWare mora jos mnogo da se pegla za ove nove kartice...

Hm, moguce, mada ista je prica bila i za NV3x, kao drajveri nedoradjeni, ovo ono, i opet isto, sporije od ekvivalentnog ATija.
Tako da nesto i ne verujem u tu pricu, ili je bar prihvatam sa velikom rezervom.

byMaX je napisao(la):
ha ha ha, smeshan li si, a i lupash. Kvalitet slike nije poboljsan sa 1.1 patchom , samo je ubrzao dosta rad sa nV karticama. Chak je i kod ATI kartica oboren kvalitet (mizerno, doduse, rech je o spustanju parametara za Ultra High i High u odnosu na one kod 1.0).

nisi me razumeo, htedoh reci da su koristili patch 1.1 gde je kvalitet 'losiji' jer lepo pise i u Readme-u da ubrzava igru na nVidia kartama sa Very/Ultra high serovanjima, a buduci da se osvetljenje textura na tim setovanjima (koliko sam razumeo) vrshi preko ps 2.0, onda je logicno da je brze ako je 'ojadjeno'
A koliko je ojadjeno, da se lepo videti.

btw, i dalje tvrdim da je Crytek krsh endzin. Tako da mi to ionako nije neka referenca.
Tacnije, smeta mi sto ne postoji nijedan referentni endzin.
I sta bi sa openGL-om?

Novu kompresiju koju je 3Dc koju je uvela ATI ce biti u igrama Serious Sam 2 , Half life 2 i jos tri, sto je dobro za pocetak 😀

ATI odradjuje PS2.0 fenomenalno, razlika izmedju ove i NV40 je najveca kad se ukljuci 4X AF8x. Imao sam mogucnosti da se igram sa temporal AA. Ljudi sa AA2x 2xT imate prikaz kao sa regularnim AA4x a performance kao da imate AA2x. Ni jedan review site nije testirao temporal, jos treba da se driveri dorade, ali kad to udje u pogon, r420 ima da oduva NV40 u AA performance...

Kad je upitanju NVIDIA i Far Cry, da se ne lazemo...NV40 nikad nece odraditi Far Cry koristeci FP32 kao sto ce to odraditi r420 koristeci FP24. Mogu reci da ce biti bliza r360 nego r420. NVIDIA ce i dalje ostati na FP16...
Far Cry je jedan od najboljih engine igara koja je izasla do sada, stvarno za mene je krs quake 3 engine i igre bazirane na tome...a tu je NV40 dominantan. Medjutim mene nije briga za Call Of Duty jel to 250 ili 300 FPS, mene interesuje Far Cry, Half life 2, Serios Sam 2 i naravno Doom 3. Doom 3 ce biti zakljucan na 60FPS tako da ce i jedna i druga kartica da odradi 60FPS 😀

NVIDIA mi je pomalo smijesna, ljudi nemaju 5 izradjenih kartica kad je upitanju 6800Ultra a vec najavljuju 6850Ultra...stvarno *****izam. ATI vec prodaje X800Pro, a za X800XT Platinum moracemo cekati do kraja mjeseca. Postojace jos i regularni X800XT, kao i X800 non pro i X800SE sa 8 pipes...
Sve ove kartice imaju video in ulaz i imaju opcije koje ima all in wonder serija izuzev TV tunera 🙂
Kartica je mnogo mala, i ATI ce pokupiti sav kajmak na OEM trzistu, Dell, HP, Compaq iz razloga sto kartica moze da upadne u mini ATX kuciste i ne zahtjeva vise od 300W...Eto njima love...

NV40 ne mozes nigdje no u big tower case sa 450W PSU...

ATI kompanija je genijalna, ali nije ovo nista...Kakvo ce tek ludilo da bude sa r500 pocetkom sljedece godine :guitar:

NV40 je dobar gpu, samo umjesto da NVIDIA pravi gluposti sa nekim beta driverima ili sto najavljuju sad 6850 Ultra sa malo vecim clockom, nek srede drivere, stvarno nema smisla tjerati FP16...

Freak_Power je napisao(la):
NV40 je dobar gpu, samo umjesto da NVIDIA pravi gluposti sa nekim beta driverima ili sto najavljuju sad 6850 Ultra sa malo vecim clockom, nek srede drivere, stvarno nema smisla tjerati FP16...

Ko kaze da već nisu uradili, ali da na FP32 toliko padaju performanse, da im ne pada na pamet da te drajvere objave.

E ljudi onaj GT ce da izuva,em se klokuje ko ultra em manje kosta.
Sto se tice fp32 tu je Notax u pravu tj. ako sa fp16 na fp32 opadnu performanse za 20% u normal modu,a 30-40% u aniso/fsaa onda ce ultra biti sporija od x800pro,ali su ovo samo spekulacije.Nadam se da ce to da rese na vreme i kako valja pa da lepo kupujemo GT ili x800pro.

p.s.Od soft modovanja izgleda nema nista(barem tako pise kod Toma) 🙁

E Notaxu🙂, i meni je to pre par dana palo na pamet majke mi, mego ne smem da kazem od ovih nasih 3D azdaja🙂
Imam neki cudan osecaj da kada sve to lepo izadje u retail varijanti, ukljucujuci i whql drajvere (citaj: rendanje u fp32) da ce X800Pro zaklati 6800Ultru samo tako...

Bice ono "ako ste gamer na budzetu onda vam ostaje 9800pro kao uteshno resenje"😉

I onda cu moci da prodam moj GF4 TI za cirka 30 € 😀

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno