Šta je novo?

Prvi test ATI Radeon X800XT

Tabela u kojoj se porede testovi sa vecine sajtova (gde pobedjuje ati a gde nvidia)

Poslednja izmena:
E,da ne zaboravim😀a li je neko gledao grafikone na xbit-u.U nekim situacijama kada se iskljuce optimizacije za filtriranje 6800ultra zaostaje i za 9800xt-om!!!Sada sam siguran da je ATI napravio zmaja.

Jasno je da se NV bolje snalazi od ATI-ja u OGL, ali pitanje je koliko ce se buduce igre bazirati na tom API-ju. Bojim se da je D3 poslednji veliki naslov koji cemo videti u tom svetlu! 🙁
Nazalost pred kanadjanima je neuporedivo svetlija buducnost!

kako d3 posladni naslov kad oni planiraju na tom engine-u da zarade ogromne pare kao i za q3.. u ostalom q4 bi trebao da bude u d3 engine-u zar ne?

stvarno shteta za ogl...

Indikativno je da je vecina test masina iz navedene tabele Athlon64!
Ja bih potsetio da kombinacija Athlon64 i nForce3 250 dodatno i u nekim situacijama drasticno (famozni OGL) povecava performanse nVidijinih grafickih kartica.
U principu, kada se najesen budu vrsila testiranja ovih kartica, testovi ce se vrteti u pravo na Dualchannel nForce3 250Gb plocama i Athlonima 64 3800+ i sa siguran sam znacajno optimizovanim ForceWareovima. nvidija ce u toj konstalciji dobiti barem 20-30% ubrzanja u odnosu na ATi... doduse ni Catalyst programeri ne sede skrstenih ruku!

939pinski Athlon 64 procesori ce biti DualChannel i u odnosu na FX ce se razlikovati samo po tome sto ce imati pola megabajta L2 cachea!

To oko optimizacije je diskutabilno... oni mogu da kazu da su njihove kartice optimizovane za NF3 chispet i da ATi nista ne sprecava da uradi isto, lai... to je samo izgovor, realno

Nedjo je napisao(la):
939pinski Athlon 64 procesori ce biti DualChannel i u odnosu na FX ce se razlikovati samo po tome sto ce imati pola megabajta L2 cachea!

To oko optimizacije je diskutabilno... oni mogu da kazu da su njihove kartice optimizovane za NF3 chispet i da ATi nista ne sprecava da uradi isto, lai... to je samo izgovor, realno

To sa 939-pinskim sam znao ali nisam znao da nece imati oznaku FX u sebi...oko chega je nastala zabuna..

To praktichno znachi dvokanalni Athlon 64 za shiroke narodne mase...poshto su ukinuli obavezan ECC(i onaj jedan pin...). Samo kako ce ih razlikovati po oznaci sem u broju pinova...???

ATi-ju za sada nisu potrebne optimizacije kroz chipset nego novi Catalyst v5.0 😀

Pitanje je da li che taj nForce3 imati oznaku 250gb ili neshto drugo 300gb ili sl...?

Poslednja izmena:
MA ovdje je puno toga nejasno.

Sudimo prije vremena na FAR CRY-u je dosta toga tu cudnog FP 32/24/16 dajte brate stavite Ati-a na 16 nvidiu na 16 pa nek rade testove a ne ovako (ati moze 24 nvidia nemoze ati je bolji ali nvidia moze na 32 ali mu obara performanse pa stoga bolje joj je na 16 CCC__PRAZNA SLAMA__CCC)

Sto se tice GPU clockova nvidia radi na 400(450 Ovaj extrem ili kako se vec zove)/550 dok ATI radi na 525/560. Sto znaci da ati je morao podici klok kartama da bi ostao u utrci sa nvidiom. E sada 600MHZ je maximum od 0.13 tehnologije sto znaci ati nema bas puno prostora za naprijed ali nvidia svakako ima. Nek urade izmisle nesto novo sa manjim zagrijavanjem i eto nvidie na prvom mjestu).

Trece jos ovi driveri su pravo cudni nemoze se vjerovati ni nvidi a ni ati-u jer se trikovi mogu razni odigrati da ova karta pokazuje veci skor od normalnog. ek kad se nadju WHQL driveri sa obje strane e onda cemo sjesti i gledati performanse.

Do tada uzivajmo u ovim karticama koje imamo i cekajmo nv41/43 koji ce biti budget tipa.

P:S: Jeste li culi za GAINWARD 6800 GOLDEN SAMPLE, pa to cudo hladi voda i zamislite tu overclocka i divljeg ponasanja kartice ma kakav x800xt ima da ga otpuse i sa performansama a i sa cijenom (preporuka 800dollllaaaarraaa)

Jel neko primetio da je cena Ati X800XT pala za 4 dana 100USD!!!!! na PW-u....
ATi rusi sve pred sobom🙂
Kakav su tajming odabrali svaka im cast!

Evo clanak sa www.hardwarebase.net

Vjerujem da su mnogi od vas već poželili da čuju nove bajke iz čudesnog svijeta drivera za grafičke kartice. Prema pisanju njemačkog Online magazina Chip.de, prilikom testiranja grafičke kartice GeForce 6800 Ultra, oktrili su nove optimatizacije za igre u ForceWare beta driverima verzije 61.11.

Naime, nakon što su promjenili ime datoteke FarCry.exe te ponovili testiranje, došlo je do značajnog pada u framerate-u (ili u broju sličica u sekundi) u popularnoj FPS igri Far Cry. Prema njihovom mišljenju, spomenuti driveri u igri FarCry smanjuju kvalitetu slike, kako bi se poboljšale performanse.

Izgleda je nVidia počela po starom, no treba imati na umu da se, ipak, radi o beta driverima (iako su oni dostavljeni od strane nVidia-e za testiranje GF 6800U, ironično, zar ne?) te da mnogi smatraju da su takva optimiziranja, ipak, dozvoljena... Ko ovdje vara, a ko je prevaren, presudite sami.

ivica je napisao(la):
To sa 939-pinskim sam znao ali nisam znao da nece imati oznaku FX u sebi...oko chega je nastala zabuna..

To praktichno znachi dvokanalni Athlon 64 za shiroke narodne mase...poshto su ukinuli obavezan ECC(i onaj jedan pin...). Samo kako ce ih razlikovati po oznaci sem u broju pinova...???

ATi-ju za sada nisu potrebne optimizacije kroz chipset nego novi Catalyst v5.0 😀

Pitanje je da li che taj nForce3 imati oznaku 250gb ili neshto drugo 300gb ili sl...?
Athlon 64 939 pin = DualChannel NewCastle (512 kb L2 cache)
Athlon 64 FX 939 pin = DualChannel ClawHammer (1 MB L2 Cache)

Zar je to tako tesko za razlikovati?
nForce250Gb podrzava i 745 i 939, pa i 940 pinske procesora, kao i 800 i 1000 MHz HyperTransport

Poslednja izmena:
NV40 vs. R420

Moram da se ispravim niste k'o mala deca jer i neki odrasli se tako ponasaju. Naime Jakub i Brandon, poznata lica sa firingsquad sajta imali su ponesto medjusobno da priznaju:

http://www.firingsquad.com/features/nv40-r420faceoff/

Posle citanja istog bice vam jasno da su neke stvari univerzalne, uvek cete imati one koji vole AMD i na drugoj strani one koji vole Intel, zatim one koji vole HL2 i one koji obozavaju Doom³. To je jednostavno tako, polarisacete se kao i svaki dipol u elektricnom polju, a da toga necete biti ni svesni. Gotovo sam spreman da priznam da je u pitanju visa sila.

Poslednja izmena:
Evo, sredih malo thread, pljujte me slobodno ko zeli (samo na PM), al zarad' opshteg dobra sam to uradio 🙂
@Freak...mozes da nastavis ovde :d

drzimo se teme sto je vise moguce

poz, nhf

Poslednja izmena:
Marti Misterija je napisao(la):
Jasno je da se NV bolje snalazi od ATI-ja u OGL, ali pitanje je koliko ce se buduce igre bazirati na tom API-ju. Bojim se da je D3 poslednji veliki naslov koji cemo videti u tom svetlu! 🙁
Nazalost pred kanadjanima je neuporedivo svetlija buducnost!

To pricamo vec godinama 🙂 Isto smo tvrdili kad je izasao Q3 pa evo koliko je on sa svojim endzinom poziveo. I D3 endzin ce ziveti dosta dugo i bice na tone igara koje ga koriste. E sad, a da li ce sam endzin biti poslednji veliki ogl endzin, to je vec moguce. Ali D3 sigurno nije poslednji naslov...

U citavoj ovoj prici X800 vs. GF6800 mozda nije zgoreg napomenuti (ne)zvanicnu, ali 101% tacnu informaciju da je nVidija svim partnerima obezbedila svega 1100 NV40 GPU-ova. ATijeve kartice se vec prodaju u najvecim americkim hardverskim prodavnicama...

Nedjo je napisao(la):
U citavoj ovoj prici X800 vs. GF6800 mozda nije zgoreg napomenuti (ne)zvanicnu, ali 101% tacnu informaciju da je nVidija svim partnerima obezbedila svega 1100 NV40 GPU-ova. ATijeve kartice se vec prodaju u najvecim americkim hardverskim prodavnicama...
Ma dal' je moguce!?!? Mislim kakav to menadzment ima NV kad se ovako kocka. Uzas... pa oni ce nestati... definitivno!

Marti Misterija je napisao(la):
Ma dal' je moguce!?!? Mislim kakav to menadzment ima NV kad se ovako kocka. Uzas... pa oni ce nestati... definitivno!

Ma kupi ce ih neko kao shto je ona kupila 3dfx.....😀

Ko im je kriv kad se zezaju....

Ne brinite se vi za Nvidiju, prejaki su!

Nazad
Vrh Dno