Šta je novo?

Prvi put kupujem iPhone,sta sve moram znati

kp(Petar) je bio ljubazan i okacio par finih smjernica za kupovinu polovnog telefona.
Valjalo bi to okaciti u prvi post da ljudi odmah procitaju umjesto pregledavanja 10 strana foruma.

ljudi koji imaju ajfon mogu potvrditi ili opovrgnuti

Poštovani, vidim da ima mnogo kupaca koji su neiskusni po pitanju iPhone telefona i daju ogromne pare bez predznanja o tome šta i gde kupuju. Prodavci da bi prodali telefon što pre napišu da je telefon dobijen "zamenski", a zapravo ti modeli su REFURBISHED i vrede mnogo manje od original telefona.
*REFURBISHED (značenje) - Renovirano, stari telefon u novom oklopu samo popravljen. dobija se bez kutije. Ti telefoni su naravno original, samo nisu novi i nisu nekorišćeni kao što većina kupaca to misli.

Problemi na koje treba obratiti pažnju pre same kupovine iPhone modela (5/5s/6/6s):

iPhone 5/5s
-Odvajanje rama od displeja - Ako je problem potrajao više od mesec dana, pojaviće se prašina u prednjoj kameri, ali ne mora da znači da će se sigurno pojaviti prašina. Proverite ceo ram tako što ćete prstom pritisnuti ekran na svakom delu telefona. Ako ekran na nekom mestu uleže ili žvaće znači da se ram odvojio i da telefon više nije ispravan odnosno mogući su problemi jer prašina dospeva unutar telefona.
-Touch ID (samo za 5s) - U slučaju da Touch id (otključavanje otiskom prsta) ne radi na telefonu, znači da je telefon verovatno otvaran ili da je dugme menjano, takav telefon više nikada ne može biti popravljen, već samo zamenjen gore navedenim REFURBISHED modelom.
-Baterija - na većini 5/5s mobilnih telefona primetićete da baterija skida 2% od jednom, a ne 1% kako bi trebalo. Takva baterija nije ispravna ili je loša baterija stavljena u fabrici.

To su 3 najveća problema na ovom telefonu.

iPhone 6/6s:

-Pomeranje zaštitne gumice na prednjoj kameri (polumesec) - Primetićete da se kamera pomerila u stranu i bukvalno taj deo izgleda kao nepun mesec. Taj problem je uključen u garanciju, ali se ne popravlja već se takodje daje REFURBISHED model. Može se srediti u neovlašćenom servisu ali je cena 80e.
-Touch ID (otključavanje otiskom prsta) - Neki modeli imaju problema sa Touch ID odnosno Home dugmetom, on savršeno očitava otisak prsta, ali ako je pokvaren biće bučan i mrdaće se levo desno pod prstom. Tako da pre kupovine ovog telefona sve to testirajte.
-Iskrivljenost telefona - Manifestuje se tako što ekran u jednom delu telefona, ili na više delova iskoči i počne da žvaće ili uleže pod pritiskom prsta. Ne morate koristiti vaser vagu da bi proverili da li se telefon iskrivio, dovoljno je da pogledate da li ekran leži kako treba u svakom delu telefona.

Ovo su neki od saveta koje bih vam ja, kao iskusan, dao pre kupovine ovih modela, dobro pazite, to nisu male pare. Što se tiče starijih telefona, kao što su iPhone 4 i 4s, za njih nemam zamerki, to su odlično urađeni telefoni.

Pozdrav.

4-4s home dugme, volume dugmici, power dugmici... U sustini svski ip imao je boljcicu 5 je imao frju sa batt :-D

Ako ne radi touch id u 99% u slucajeva je menjan displej iako na oglasima cesto mozemo procitati kako je prestao da radi usled apdeja.Svaki dan vidjam nekoliko 5, 5s i ni jedan nema problem sa odvajanjem ekrana, verujem da je to od nekog udarca.Problemi sa savijanjem su bili prisutni samo sa 6+ i to u prvim serijama.Ostalo je sve manje vise tacno.

Ja sa vidjao 5 i 5s mint za iskocenim staklom koliko volis :-D i to su uglavnom bele verzije bile... Zasto i kako ne znam... li nije upadala prasina u kameru... U sustini svako mkra biti svestan da kada vidini nizi cenu na oglasima da postoji sansa da je bas zbog toga, kriv, crko tid iki slicno

Ljudi aj pomagajte.
Dobih 5s malo neplaniramo, nov iz mtsa.
Napravio sam preko itunes svoj id. Pomocu nekog tutoriala, uzeo free app, pa onda none na kreditnim karticama, zemlja ostala US zbog app, sve to proslo kako treba, nasao neki restoran u ny, prepisao adresu i tel, stigao mail, verifikovao i to je to.
E sad, posto sam budak za apple, ovaj mi je prvi, jedno glupo pitanje. Jel smem ja ovo da ukucam u tel i da očekujem da mi store funkcionise, a da ne aktiviram taj cloud, zakljucavanja, blokiranja i sl sto on donosi? Taj deo funkcionisanja kod iphona ne kapiram.
Nadam se da kapirate sta pricam, hvala vam unapred na odgovoru.

Ma ne adresu to sam napravio, nego sa ovakvim id da se ulogujem na telefonu. Jel to znaci da mi je store dostupan a taj cloud da ne diram za pocetak ili je to sve povezano?

Nisam siguran baš šta misliš.
Ali taj nalog je povezan za sve, uključujući cloud. Ako nećeš backup na cloud, isključi ga.
U svakom slučaju ne smeš da zaboraviš šifru i mail tog naloga.

Cek bre ljudi, kako me ne razumete.. U settings ima ona dva mesta za logovanje. Jedno je iCloud, drugo je iTunes&app store. Da li ja sa ovim nalogom bez kreditne kartice i nekom laznom americkom adresom, mogu da se ulogujem samo na ovu itunes & app store i da skidam free aplikacije, a da icloud ne diram?
Odnosno , posto nisam nikad nosio iphone, mogu li nesto da se s****m oko tih akaunta, podesavanja i slicno?

Narani prasici i ne diraj dugmici [emoji1]
Samo se uloguj i vozi. Previse se brines.

Mozes se ulogovati slobodno, tebi je najbitnije da ne zaboravis svoju mail adresu i password, a to gde si se prijavio i gde zivih njih uopste ne interesuje. I ja sam licno otvorio nalog na us app storu i evo 8 godina radi bez problema.

Mozes da napravis drugi nalog za iCloud ako se bojis da ce ti taj blokirati jer si uneo lazne podatke (mada ne verujem). E sad opet ono sto ti svi govore - nemoj zaboraviti sifru za taj nalog, ili bar za mail (posto moze da se recover pw koliko ja znam) i ukljuci stvari poput Find My iPhone - prave tvoj telefon beskorisnijim lopovu, a i ima sanse kod neiskusnih sa iPhone da nadjes lopova :)

E hvala vam na odgovorima. Radi ovo super za sad, ako imate jos neki koristan savet, zahvaljujem se unapred. ☺

Jos sto je najsmesnije covek se obraca iStyle za IP adresu... Kakve veze ima iStyle sa tim? Hahahaha...

Glup prilog. Locira čovek računar u geografskom prostoru i onda mu je Apple kriv što je naša policija 'nesposobna'.
Ima Mac adresu računara na kutiji, treba 5 minuta da se sazna koji internet provajderi imaju instalacije na toj lokaciji i da se locira stan preko modema.

@mikenziyu iskreno ni ocekujem nesto ozbiljno da vidim na televiziji, a pogotovo na domacoj. Secam se na RTS1 dnevnik pre par godina ozbiljno upozorenje sa expertom (tada bio neki spam mail sa pozivom u modi) - kada je rekao covek smrtno ozbiljan - upozoravamo korisnike da ne otvaraju mail sa naslovom invitation jer ce se aktivirati virus koji ce im unistiti jezgro hard diska istog trenutka. Ja sam umro tada... :d
Elem, iPhone za razliku od kompa se nosi, tako da pogotovo ako ga je lopov ukrao i nije ugasio telefon - odmah ga locirate sa prijateljevog i pratite... :)

Cek bre ljudi, kako me ne razumete.. U settings ima ona dva mesta za logovanje. Jedno je iCloud, drugo je iTunes&app store. Da li ja sa ovim nalogom bez kreditne kartice i nekom laznom americkom adresom, mogu da se ulogujem samo na ovu itunes & app store i da skidam free aplikacije, a da icloud ne diram?
Odnosno , posto nisam nikad nosio iphone, mogu li nesto da se s****m oko tih akaunta, podesavanja i slicno?

Ukljuci iCloud posto je upravo on korisna stvar. Ukljucis, za pocetak, da ti sinhronizuje kontakte i obavezno ukljucis FindMyiPhone.
Zapisi mail, sigurnosna pitanja i postavi, preko sajta gde se logujes sa tvojim Apple ID-om, i Recovery mail.

https://appleid.apple.com

Ugasi Background App Refresh - Settings > General > Background App Refresh.

Video, YouTube link, je zalosno i komentarisati - ne zna se ko je tu vise nepismen.

Sto da gasi background app refresh???

Cisto zbog baterije a posle, kad vidi kako sve radi, moze da bira i podesava sta sve hoce da mu radi u background-u.

Ugasiš ono što ne želiš da radi u pozadini, ne sve. Znaci za bateriju.

Da li je baš tako? Meni je generalno na switchu ugašen back. app refresh, pa mi opet stiže sve, mail, wa, viber... Ni sam ne znam čemu onda to služi.

Pa sluzi da ti aplikacije ne bi radile, sto ne znaci da nece i notifikacije. Drugim recima, kad ugasis, kad se digne aplikacija ucitace sadrzaj umesto da odmah na dispeleju dobijes ono poslednje/aktuelno. Znaci tih sekund-dva mu treba, u zavisnosti od brzine konekcije, ali za bateriju moze da znaci pogotovo na 9.2.1 koji je uzas u odnosu na prethodne i na ovu betu 9.3.

Upravo to i kažem da nije tako. Notifikacije mi stizu bez dizanja aplikacije, znači potpuno isto kao kada je BAR uključen.
Edit: da, ovde je objašnjeno, notifikacije idu u realnom vremenu i kada se isključi BAR. Neko je najzad bio pametan pa je mislio na to. U suprotnom bi bilo glupo, smart telefon koji štedi bateriju tako što postaje dumb. Ovako je ok, jer push notifikacije rade. Ah da, link:

https://www.reddit.com/r/iOS8/comments/2x4wot/i_disabled_background_app_refresh_and_didnt/

Poslednja izmena:
Da li je baš tako? Meni je generalno na switchu ugašen back. app refresh, pa mi opet stiže sve, mail, wa, viber... Ni sam ne znam čemu onda to služi.

To su push notifikacije i to ti salje Apple server iako mislis da to aplikacija radi. Server aplikacije se obrati Apple serveru da imas notifikaciju a iOS redovno proverava status na Apple serveru. Dakle to sam iOS i Apple server rade i nema veze sa samom aplikacijom na telefonu direktno. Tapom na notifikaciju salje se poruka aplikaciji. Background app refresh sluzi mnogo cemu, da ne zalazim u detalje, ali je zvucalo da pogasi sve sto je pomalo besmisleno. Lupam sad primer - neko ti preko neke messenger aplikacije posalje video od 50 MB i background app refresh ga moze skinuti u pozadini, a ako je ugasen, onda ce ti ga poceti skidati tek kada udjes u app i mali deo nakon izlaska kada ce app biti blokiran od strane iOS.

Ok, izvršili smo preplet poruka. Svakako hvala na dodatnom objašnjenju.

Poslednja izmena:
Ljudi sta je bolja varijanta za appstore us+giftcards ili hrvatski+kartica. Kolika je stvarno razlika u broju aplikacija

Ja sam bio na us, pa sam presao na cro bas zbog tog placanja. Neces videti neku bitnu razliku osim ako bas ne kopas. Sa druge strane imas peripetije oko kupovine gift card-ova, cekanje, razmisljanje "sta ako?" i sl. Ovde lepo platis kad imas na kartici i nema razmisljanja.
Od svih aplikacija koje imam na telefonu, a imam ih gomilu, samo spotify mi je sa us store.

Nazad
Vrh Dno