Šta je novo?

Prvi Android 2.3 Tablet - AiShuo A816 - Apad A816 - 8" - Cortex A8 1.2G

IzNoGooD

Čuven
Učlanjen(a)
20.08.2003
Poena
860
Pojavio se prvi kineski Android 2.3 tablet sa oznakom AiShuo A816 ili Apad A816

Pa da krenemo sa par klipova...

Par slikica:

4_678_xl_1.jpg

6_678_xl_2.jpg

17.jpg

25.jpg

34.jpg

Specifikacije:

• Processor Type Samsung S5PV210(ARM Cortex TM-A8), 1.2GHz
  • Processor Clock Speed 1.2GHz
  • RAM 512MB
  • Display Diagonal Size 8 inch Resistive
  • Max Resolution 800X480, 1080P

i za kraj, najbolje ... cena: 134.99 €
;)

Jesu culi za kapacitivni ekran kinezi??

jesu. taj stavljaju u iPad 2

Pomenuo sam vec negde, probaj da kucas kineski na virtuelnoj tastaturi; resistive je mnogo bolji za piskaranje i samim tim mnogo popularniji u Kini, cak i medju skupim, korporativnim uredjajima. Kako im je maticno trziste ipak najbitnije, dosta se drze ovih ekrana. Samo neke kompanije koje su svoj portfolio prevashodno zasnovali na izvozu za njihove pojmove relativno skupih uredjaja se bakcu sa capacitive ekranima. Ostalima se pretpostavljam prosto ne isplati.

cene sa kapacitivnim ekranom se priblizavaju Archos tabletima... tako da nisu dobra kupovina

Tek da primetim da na klipu i na slikama nisu isti tableti. Ne po boji, nego je gornji (u klipovima) ipadoliki sa 4:3 ekranom, dok na je slikama, kako i u opisu piše - 16:9. Kinezi;)
Pretpostavljam da isti hardver trpaju u različita kućišta i lepe različite etikete.

zato sto naprave jednu verziju, pa za drugu promene malo masku, malo unutra... malo memorije... i tako.
ipak su to razliciti kinezi, nije jedan brend.

Izgled mi se ne svidja, ali mi se zato cena bas dopada. Kao i specifikacije.

Svidja mi se! Jos da ga neko uveze i proda za 150e, odma bi ga posedovao!

Baš je brz. Bar duplo brži od mog FlyToucha.

čoveče imao sam flytouch 2 ovo je warp 9.9 za njega. naspram njega FT2 je na impulsnoj brzini ***.

Svidja mi se i raspored tastera , brzina odlicna ali aspect ratio ekrana bljak ne bi ga koristio nikad

koja je po tebi dobra rezolucija? 1024x600?

Ruzan je, debeo, ima rezistivni ekran koji je 4:3, sta ces gore. Neka je cena 150e, meni nije privlacan pa cak i pored dobre brzine, ali kapiram da ce nekom biti zanimljiv.

koja je po tebi dobra rezolucija? 1024x600?
Nisam tolko precizan ali bilo sta blize 16:9 ARu...

No to je po meni . Mnogima ce bas to odgovarati, ali ja nikako ne volim nista sa ~4:3 ekranom.
PLus jes da mi je to na poslednje mestu ali ovaj tablet je MNOGO ruzan sto bi Velja reko :D

Poslednja izmena:
Jeste ruzan. Bas bas. Ali za tu cenu i performanse... Navikao bih se. :D

cekaj bre, kako 4:3 odnos ekrana?!? u pitanju je WVGA - 800x480?!?

750px-Vector_Video_Standards5.svg.png

To je opet VGA samo vestacki WIDE . Na ovoj slici pola rezolucija nisu nikakav standard vec neki uredjaj je ima i aj da joj damo ime ....
Pogledja dimenzije urejdaja ... Odnos stranica mu je blizi 1:1 odnosu nego 4:3 ... (210*164) , u prevodu : kvadratni oblik

Opet ponavljam nije to automatski lose vec je moje misljenje i meni se ne svidja ni izgled ni funckcionalnost oblika ...

Poslednja izmena:
800x480 je standard za mobilne telefone više klase bazirane na Androidu. Kinezi na sve ispod deset inča stavljaju tu rezu zbog Froya, da ne bi sve izgledalo razvučeno. Druga stvar je što imaju višak tih panela pa ih koriste. Šta misliš što svi današnji laptopovi imaju ili 1366x768 ili 1920x1080? Pa samo takvi ekrani idu u televizore današnjice. Jeftinije im da koriste iste te ekrane nego da pokreću proizvodnju za 1400x1050 kao što je nekad bio slučaj. Ti si beše ekonomista, tebi bi to trebalo biti jasno.

Hvala na objasnjenju.
Televizore ne koristim osim za muzicku slagalicu;)
A jedno je da mi je jasno zasto koriste nesto (kao ekonomisti) ali drugo je da mi ne nesto svidja i funkcionalno je... Uredjaj sa stranicama ~1:1 uopste nije.
Ti andorid telefoni sto pominjes imaju odnos stranica skoro 2:1 odnos stranica ovaj ima skoro 1:1

Poslednja izmena:
A da ipak sačekamo da neko istestira ili nabavi ovo čudo kineske tehnike. Specifikacija kaže jedno a slike drugo. Cenim da su specifikacije date na kraju prvog posta pogrešne, reza je verovatno 800x600 što je čest slučaj kod osmoinčnih tableta.

ma reko da nisam nesto lose copy/paste, pa ispalo 4:3...

koliko vidim vecina korsnika (96%) je zakucana na 1024x768, mada licno zahtevam za tablet rezoluciju 16:9 (prvenstveno zbog serija, ne toliko filmova) - izgleda da svi zbog iPADa furaju 4:3.

licno bi mi idealna rezolucija bila 1280x720, ali cisto sumnjam da ce skoro biti takvih ekrana.

Ja jos nisam video 8" uredjaj da nije 4:3, upravo iz ekonomskih razloga - popularni su na jeftinim ebook readerima. Ovo je bolji format za citanje i gledanje weba.

Sa druge strane, Android je optimizovan za siroke rezolucije.

Pa bas tako... sa ekonomske strane 4:3 jeste najbolje ali ko sto sam vec reko G@Wu , mene zniama sta meni odgovara a ne sta je ekonomski dobro

Zato mi je neka rezolucija prblizna ovoj sto je iznogud reko idealna

Meni je 4:3 fina rezolucija, jer je cesto lakse drzati tablet u portraid varijanti kada pregledam web. Takodje, bolji je za citanje knjiga. Ali ukoliko je sam OS optimizovan za odredjenu rezoluciju i bolje radi u njoj nego u drugoj, svakako ce mi ta rezolucija biti draza. Android je optimizovan za siroke ekrane, u ovom trenutku. Videcemo sta ce se desiti sa Androidom 3.0, koji cilja neke optimizacije po ovom pitanju, ali ako je rezolucija previse fleksibilna, rastu i hardverski zahtevi.

koliko vidim, za Honeycomb se uglavnom spominje 1024x768 ili 1280x800

Ja sam video da uglavnom pominju 1280x800 i 1024x600. Video sam da Kinezi pominju 1024x768 na nekim, priznajem, zanimljivim proizvodima, ali sa novom Googlovom politikom, ko zna kada ce Kinezi uspeti da izbace Honeycomb na svojim uredjajima.

Pa bas tako... sa ekonomske strane 4:3 jeste najbolje ali ko sto sam vec reko G@Wu , mene zniama sta meni odgovara a ne sta je ekonomski dobro

Zato mi je neka rezolucija prblizna ovoj sto je iznogud reko idealna

Ne, ne, nismo se razumeli. Nije 4:3 najbolje sa ekonomske strane već 16:9. Nisu 16:9 paneli postali standard jer je to bolji odnos strana za gledanje filmova već zato što se pri sečenju dobije više 16:9 panela nego onih sa odnosom strana 4:3 (bilo je priče o tome i na ovom forumu, mrzi me da tražim linkove).

Ono što sam ja pričao u vezi ekonomske isplativosti ima veze sa samom rezolucijom tj. situacijom da se danas uglavnom proizvode veliki paneli u 1366x768 ili 1920x1080. Iskreno nemam baš najbolju predstavu kako ide proizvodnja panela, deo oko sečenja mi je jasan ali deo oko određivanja rezolucije i ostalih parametara nije ali kapiram da je jeftinije da se prave paneli u što manje rezolucija nego da proizvode panele u 1280x800, 1440x900, 1400x1050, 1680x1050, 1920x1200, 1920x1200 itd. (nekad si mogao kupiti laptop sa ekranom ili monitor u svim gore pomenutim rezucijama a danas samo u dve).

Nije je to proglašeni standard već je to način da se maksimizuje profit, ista je situacija sa tabletima koji se uglavnom proizvode u 800x480 (rezolucija dobrog broja Android telefona) i 1024x600 (novi modeli kineskih tableta od 10 inča). Nije mi jasno koja je priča sa 800x600 panelima od osam inča, to mora da oni imaju neke panele od ranije koji su bili namenjeni drugim uređajima (kojekakvi MIDovi, PMPovi, GPSovi) ili se neko jednostavno *****ao i pokrenuo proizvodnju istih greškom :)D). Nema šanse da se panel od osam inča odnosa strana 4:3 više isplati u proizvodnji od 16:9 800x480 panela, već sam gore spomenuo zašto je to tako.

Što se tiče rezolucije modela o kome priča, pročitajte ovo:

We’ve been seeing a rather large influx of S5PV210-powered tablets in the last few months. The ARM Cortex-A8-based Samsung S5PV210 SoC is clocked at between 1GHz and 1.2GHz typically, and this A816 clocks in at the latter. The A816 is an 8-inch tablet (4:3; 800 x 600) and has the Android 2.2 OS in addition to 512MB RAM, 4GB internal flash memory, HDMI-out, WiFi and built-in 3G connectivity. It also seems that there may be an ethernet port available for direct internet connection via landline. The S5PV210 processor is a fairly beefy one, posting a Quadrant score in excess of a Nexus One 2.2, which means you won’t be left wanting for power. This tablet is similar to our own CorePad 7, and you can see a video review. All in all, a solid tablet. It’s powerful and runs 2.2. Whether or not you want to purchase a tablet behind the curve, though, is up to you as it is only a matter of time until we start seeing Android 3.0 Honeycomb tablets pop up in the Chinese market.

Izvor

Na ovom linku se Android 2.3 uopšte ne pominje ;)

Ne, ne, nismo se razumeli. Nije 4:3 najbolje sa ekonomske strane već 16:9. Nisu 16:9 paneli postali standard jer je to bolji odnos strana za gledanje filmova već zato što se pri sečenju dobije više 16:9 panela nego onih sa odnosom strana 4:3 (bilo je priče o tome i na ovom forumu, mrzi me da tražim linkove).

Da, to je bila prica proizvodjaca da dobiju vise panela kada seku u ovoj razmeri, ali retko ko je primetio zasto... Izracunaj povrsine. Ako je dijagonala ekrana ista, ekran sa 4:3 proporcijama ima vecu povrsinu nego 16:9 i slicni - ko ne veruje, neka izracuna. Koga mrzi da racuna, (a ne mrzi ga da cita ovo objasnjenje) neka prosto zamisli ovako - kvadrat ima odredjenu dijagonalu i odredjenu povrsinu. Kako razvlacis taj kvadrat, tako da dijagonala ostane ista, povrsina se polako smanjuje - dok ne dodjes do linije, kojoj je povrsina 0. Nije stvar u prakticnosti ili bilo cemu slicnom, vec u ustaljenoj navici ljudi da velicinu ekrana odredjuju samo prema dijagonali, a ne prema povrsini.

Nazad
Vrh Dno