Šta je novo?

Prva DX11 igra

starac

Čuven
Učlanjen(a)
13.01.2005
Poena
815
Ce biti Prljavac 2 :)

http://firingsquad.com/news/newsarticle.asp?searchid=21839

Wow. Codemasters has announced that development for Colin McRae DiRT 2 on PC has been "extended" in order for the game to take advantage of DirectX 11. That means merely 1 month after the API is released in Windows 7 (Vista will also support DX11), we'll see the debut of the first DX11 title. The PR also says the game will support multi-threading:

Cak su ga i odgodili zbog DX11 podrske.
Kazu da ce voda izgledati bolje? Smijem se kladiti da ce biti kao u Crysisu, koji je DX9.

:zgran::zgran::zgran: Znaci ne verujem! :-devil-::-devil-::-devil-:

Ali ja jos nisam ni jednu Dx10 ili Dx10.1 igru odigrao:lupko: tj. da li ih je uopste i bilo kad razmislim ne secam se osim Krize niceg posebnog sto je bolje izgledalo na Dx10 od Dx9.Ali dobro treba prodati nove graficke kartice, procesore, memorjie jer ce frejmovi u tom slucaju na nasim igrama biti veoma mali.Ali verovali ili ne vec osecam da mi je racunar mnogo zastareo.

Hmmm, ja se ne secam ni da je kriza bolje izgledala u DX10 nego u DX9 :)

Kriza je izgledala bolje kada stojish i gledash. Kada se krecesh, teshko je primetiti razliku...

DirectX 10 (10.1) ne bio najprljaviji marketinski trik u istoriji video kartica ikada napravljen, mislim da ce sa DirectX 11 stanje biti samo jos bolje zamaskirano i lepse upakovano (mislim na pakovanje kartica).

Par mogucih scenarija zbog kojih je PC verzija odlozena:

1. PC verzija igre po ne pisanom pravilu izlazi sa zakasnjenjem od par meseci u odnosu na konzole, kako i ljudi koji imaju konzole ne bi odmah skinuli piratsku PC verziju pritom ne kupivsi onu za konzole. :)

2. ATI / nVidia su pljunuli kes kako bi raja razgrabila DX11 karte koje ce se verovatno pojaviti mesec-dva pre ili ubrzo nakon izlaska igre.

3. Kombinacija prethodna dva. :) Ovako ce se prodati par stotina hiljada za konzole, a kasnije i bednih 20k kopija za PC, ali tu je zato pristojan kes nekog od proizvodjaca grafickih karti (mozda i oba :)) koji ce u dobroj meri nadoknaditi slabu prodaju na PC-u.

:D

Poslednja izmena:

1. PC verzija igre po ne pisanom pravilu izlazi sa zakasnjenjem od par meseci u odnosu na konzole, kako i ljudi koji imaju konzole ne bi odmah skinuli piratsku PC verziju pritom ne kupivsi onu za konzole. :) :D

I tu dolazimo do vecitog pitanja, zasto su igrice za PC toliko skupe? Kada bi se cena kopije svela na neku razumnu visinu (15-20 eur za ultramegahitove), PC trziste bi imalo vise legalnih no ilegalnih kopija, ko je lud cak i na zapadu da daje 50-70 eur za nesto sto je sumnjivog kvaliteta i uglavnom portovano sa konzola?

E stvarno su jajare.......

1. PC verzija igre po ne pisanom pravilu izlazi sa zakasnjenjem od par meseci u odnosu na konzole, kako i ljudi koji imaju konzole ne bi odmah skinuli piratsku PC verziju pritom ne kupivsi onu za konzole. :)

2. ATI / nVidia su pljunuli kes kako bi raja razgrabila DX11 karte koje ce se verovatno pojaviti mesec-dva pre ili ubrzo nakon izlaska igre.

3. Kombinacija prethodna dva. :) Ovako ce se prodati par stotina hiljada za konzole, a kasnije i bednih 20k kopija za PC, ali tu je zato pristojan kes nekog od proizvodjaca grafickih karti (mozda i oba :)) koji ce u dobroj meri nadoknaditi slabu prodaju na PC-u.

Definitivno kombinacija 1 i 2... voznja i ako bude bez veze, bice "zanimljiva" zbog DX11 (tj par gluposti koje ce verovatno ubaciti u igru), tu su zatim sajtovi koji ce na igri besomucno testirati DX11 karte, dakle besplatna reklama, o igri ce se pricati, pisati, itd itd.

I tu dolazimo do vecitog pitanja, zasto su igrice za PC toliko skupe? Kada bi se cena kopije svela na neku razumnu visinu (15-20 eur za ultramegahitove), PC trziste bi imalo vise legalnih no ilegalnih kopija

Aham, vazi. Kao da ne znas da je logika "sve sto je skuplje od torenta necu da kupim"

Poslednja izmena:
pa da originali koštaju 150din puno više bi ih prodali i imali bi veću motivaciju za stvaranje boljih igara. možda bi onda i DX10 doneo nešto stvarno drugačije i ne bi bilo potrebe za DX11 sigurno 5god.

to u nekom alternativnom svemiru.

I tu dolazimo do vecitog pitanja, zasto su igrice za PC toliko skupe? Kada bi se cena kopije svela na neku razumnu visinu (15-20 eur za ultramegahitove), PC trziste bi imalo vise legalnih no ilegalnih kopija,...

verovatno da ne bi pravile nelojalnu konkurenciju konzolama / prvom ciljnom trzistu za industriju igara /

obzirom da je i srednji igracki kompjuter / recimo quad+nV8800+2gb rama / po hardveru iha-haj ispred
next-gen konzola , to bi okrenulo citav sistem tumbe.

zato se igrice i portuju sa konzola, da bi maksimalno izmaltretirale hardver
i tako radile gore nego na konzoli sa 512mb rama i nekom prepotopskom gf7900 .

ali to vec svi znate...

Poslednja izmena:

Ova igra ce izaci i za XBOX, a tu piraterije koliko hoces. A sto se tice DX-a, bit ce prije da je M$ dao kes.

Meni se cini da ce i sa ovim dx 11 biti kao i sa 10 i 10.1 dakle nista spec.:trust:

Koliko je ovo izlizana tema, jedina revolucija u zadnjih par godina je bila pojava dx9-ke.....

pa da originali koštaju 150din puno više bi ih prodali i imali bi veću motivaciju za stvaranje boljih igara.

Jedan od onih postova na koji krenem da pisem odgovor i onda me zaboli glava na sred pa odustanem..

Poslednja izmena:
Znaci ovo je jedna od tih "DX11" igara koje je AMD spominjao.

Hardware tessellation will further improve the appearance of water and other surfaces as well as crowd animations.

Ali ovoj izjavi sam se tako slatko ismijao :) Nego kako je izgledala publika u prvom Dirt-u? Nisam ga igrao, pa zato pitam.

Razdragano:)......bilo je mnogo manje nego u gridu na iole slicnim stazama.A sam izgled, ja mislim da je manje vise isti kao i u gridu.

Poslednja izmena:
pa moze da ti se cini, ako nemas informacija o DX11!

DX11 je fantastican API koji donosi gomilu konkretnih benefita.

TOpla preporuka svima koji hoce da ucestvuju u ovoj temi, a ne zele da ispadnu duduci sa svojim komentarima:

http://www.slideshare.net/repii/your-game-needs-direct3d-11-so-get-started-now?type=powerpoint

proucite ovaj materijal. ;)

Ja bih sacekao da se pojavi nesto konkretno, pa tek onda komentirao. I za ocekivati je da ce DX11 donijeti neka poboljsanja. Ali u moru multiplatform naslova, od toga i nema koristi.

Razdragano......bilo je mnogo manje nego u gridu na iole slicnim stazama.A sam izgled, ja mislim da je manje vise isti kao i u gridu.

Smijesna mi je njhova izjava kako ce publika izgledati bolje sa DX11. Ispada da je publika u ovoj igri jako bitan faktor, a prakticki je niko i ne gleda.

Kako mogu samo davati ovakve izjave!

pa moze da ti se cini, ako nemas informacija o DX11!

DX11 je fantastican API koji donosi gomilu konkretnih benefita.

TOpla preporuka svima koji hoce da ucestvuju u ovoj temi, a ne zele da ispadnu duduci sa svojim komentarima:

http://www.slideshare.net/repii/your-game-needs-direct3d-11-so-get-started-now?type=powerpoint

Hm, pa nije valjda ocekivanje "Prve DX11 igre" rezervisano samo za one koji su u fazonu citanja AMD-ovih prezentacija sa tehnickim detanjima? Duduk sa komentarima mozes da ispadnes u ocima nekog "beyond3d" lika, ali on verovatno nije odigrao nijednu igru, pa ga sem dokumentacije i ne zanima mnogo toga.

DX11 moze da bude fantastican api sa gomilom novina (isto to je bio i dx10), ali to ne znaci nista ako se ponovi tretman koji je imao prethodnik. Par igara koje rade ili izgledaju malo bolje i to je to.

Ljudi nemaju razloga da veruju bilo kojoj prici, jer smo idealnu pricu slusali i pre izlaska directx-a 10 (licno sam se maksimalno primio tada), plus je moglo i da se poveruje u Microsoftovu Games for WIndows inicijativu, tad nismo znali da se blago receno *****avaju.

Ono sto bi svaki korisnik koji treba da eventualno kupi novi hardver zeleo da vidi nije amd-ova prezentacija ili odlozena multiplatform igra, nego najava nekoliko AAA igara radjenih od nule za DX11 (moze i 10, svejedno, i onako nismo videli nijednu). Bojim se da to necemo videti, iako bih voleo i odma' pazario npr. AMD-ovu :) DX11 graficku .

Poslednja izmena:

Hvala na linku, ukapirao sam neke stvari koje mi nisu baš bile najjasnije.
Novi DX po meni ide u dobrom pravcu, znači GPGPU punom snagom, ostaje samo da se vidi u praksi (da ne bude na kraju lepo na papiru a slaba realizacija kao sa DX10 ;)).
Takođe se nadam da će AMD/ATI moći sve to da isprati hardverski već od starta, pa da ne bude da se prve grafičke u vodu bacaju (nvidia FX, anyone?). We will see...

Smijesna mi je njhova izjava kako ce publika izgledati bolje sa DX11. Ispada da je publika u ovoj igri jako bitan faktor, a prakticki je niko i ne gleda.

Kako mogu samo davati ovakve izjave!

Mozda ce moci da se ulece u publiku, pa ce onda da lete kosti.:)

Poslednja izmena:

Battleforge koristi engine iz Spellforce-a dvice i graficki gledano inferioran je u odnosu na svaku igru koja se pojavila u zadnje 3 godine. Na kraju krajeva, u pitanju card based MMORTS, a tim igrama je grafika krajnje sporedna stvar. Bas me interesuje kako ce od ovog metuzalema da naprave DX11 "next gen" naslov... Ovo sve vise i vise smrdi na tuznu i navrat-nanos sklepanu maskaradu... :)

Battleforge koristi engine iz Spellforce-a dvice i graficki gledano inferioran je u odnosu na svaku igru koja se pojavila u zadnje 3 godine. Na kraju krajeva, u pitanju card based MMORTS, a tim igrama je grafika krajnje sporedna stvar. Bas me interesuje kako ce od ovog metuzalema da naprave DX11 "next gen" naslov... Ovo sve vise i vise smrdi na tuznu i navrat-nanos sklepanu maskaradu... :)
to nije tacno! BF koristi proprietary engine i igra izgleda fantasticno, a mehanika gameplaya nema veze sa grafickim zahtevima. BF engine je sve samo ne metuzalem! Zaboga igra se pojavila pre dva meseca!!

Tebi moze da zvuci kako 'oces zato sto si ocigledno ne informisan, ali BF ima odlicnu DX10.1 implementaciju sto ce znacajno olaksati DX11 implementaciju... opet pozivam tebe i sve ostale neinformisane da pogledaju prezentaciju koju sam linkovao.

Hm, pa nije valjda ocekivanje "Prve DX11 igre" rezervisano samo za one koji su u fazonu citanja AMD-ovih prezentacija sa tehnickim detanjima? Duduk sa komentarima mozes da ispadnes u ocima nekog "beyond3d" lika, ali on verovatno nije odigrao nijednu igru, pa ga sem dokumentacije i ne zanima mnogo toga.

DX11 moze da bude fantastican api sa gomilom novina (isto to je bio i dx10), ali to ne znaci nista ako se ponovi tretman koji je imao prethodnik. Par igara koje rade ili izgledaju malo bolje i to je to.

Ljudi nemaju razloga da veruju bilo kojoj prici, jer smo idealnu pricu slusali i pre izlaska directx-a 10 (licno sam se maksimalno primio tada), plus je moglo i da se poveruje u Microsoftovu Games for WIndows inicijativu, tad nismo znali da se blago receno *****avaju.

Ono sto bi svaki korisnik koji treba da eventualno kupi novi hardver zeleo da vidi nije amd-ova prezentacija ili odlozena multiplatform igra, nego najava nekoliko AAA igara radjenih od nule za DX11 (moze i 10, svejedno, i onako nismo videli nijednu). Bojim se da to necemo videti, iako bih voleo i odma' pazario npr. AMD-ovu :) DX11 graficku .
+1

to nije tacno! BF koristi proprietary engine i igra izgleda fantasticno,

jedino što izgleda fantastično a vezano za BattleForge je eventualno onaj trailer inače igra izgleda kao da je izašla pre dve godine a ne pre dva meseca. :d

Vrh Dno