Šta je novo?

Prva DX10 Only igra???

shmeksi

Slavan
Učlanjen(a)
28.08.2007
Poena
320
Sve DX10 igre koje su do sada izasle mogu da se igraju i na XP-u tj. pod DX9, e sad ono sto mene zanima jeste, koja je prva igra koja ce biti samo igriva pod DX10? Ocekuje li se uopste tako nesto u 2008?

Pa, tako nesto bi izbacio samo neko malouman, ko bi izgubio mnogo para, jer dobar deo ljudi trenutno nije bas zainteresovan za Vistu.

Za godinu dana će biti i tako nešto, a do tada će Vista već biti mainstream os.

Vista ce biti ono sto je Xp tamo negde 2010. godine. Setite se samo koliko je trebalo da se XP useli u nase kompove. Cak i tada ce igre biti pravljene i za dx9.

Vec je bio Shadowrun koji je zvanicno Vista only, ali je hack naravno usledio :)

Vista ce biti ono sto je Xp tamo negde 2010. godine. Setite se samo koliko je trebalo da se XP useli u nase kompove. Cak i tada ce igre biti pravljene i za dx9.
Neće :) DX9 i DX10 su skroz različiti i nema prepravljanja. MOgu da naprave paralelno za oba DXa eventualno kao što rade i sada.

Za godinu dana Vista će biti mainstream ukoliko se DX10 ne pojavi i za XP, a najverovatnije neće.

Vec je bio Shadowrun koji je zvanicno Vista only, ali je hack naravno usledio :)

Shadowrun je kolko znam dzabaka igra i radi maltene samo sa AGEIA kartama, mislim, radi i bez njih ali i sa njima radi ocajno, a bez njih maltene nikako (kolko se secam goransteinvoh postova i screenshotova)...Ako ce takve igre biti Vista only - niko nece preci na vistu zbog igara :D

Pa propali su posle celog tog "projekta" :)

Nije Shadowrun džabe igra

Realno za sledeci bozic bar 30% AAA igara ce biti ili dx 10 only ili heavy 10 dependent...

Tesko, jako tesko. Ne verujem da ce iko sada krenuti u razvoj pure DX10 igara na osnovu gatanja u bob o buducem procentu zastupljenosti Viste. DX10 hardver realno iduceg bozica i nece biti problem, ali je MS svojom cenovnom politikom Vistu ucinio krupnim zalogajem i za zapadnog potrosaca.
Pa mislim, pogledajte koliko dugo je trebalo da SM3 postane siroko zastupljen. Sada se vec moze rece da 90% AAA igara trazi SM3.0 , tri godine nakon njegovog predstavljanja.

Joj, ja sam nesto pobrkao, nije shadowrun ono na sta mislim vec "CellFactor" :wall: Izvinjavam se na pometnji :)

Shto je najtuznije :d
Mene baš zanima kakav je taj sh*t :D Tj. zanima me kako izgleda igrati na istom serveru protiv ljudi koji imaju konzole - tipa - da li je moj verni miš bolji od njihovog šugavog džojpeda :D

Al' si smeker, kurchish se misem protiv joypad-a :)

Poslednja izmena:
Tesko, jako tesko. Ne verujem da ce iko sada krenuti u razvoj pure DX10 igara na osnovu gatanja u bob o buducem procentu zastupljenosti Viste. DX10 hardver realno iduceg bozica i nece biti problem, ali je MS svojom cenovnom politikom Vistu ucinio krupnim zalogajem i za zapadnog potrosaca.
Pa mislim, pogledajte koliko dugo je trebalo da SM3 postane siroko zastupljen. Sada se vec moze rece da 90% AAA igara trazi SM3.0 , tri godine nakon njegovog predstavljanja.
LOL veruj mi postoje sasvim upotrebljive informacije o install base i DX10 i viste... nista se ne radi napamet.

Da ne pominjem da su odredjene kompanije spremne da sponzorisu razvoj DX10 only naslova zarad populirazacije svega sto je za isti potrebno...

Nece Vista propasti, vec ce MS sam da "natera" pojavljivanje sve veceg broja Vista only games.

Vista only igre ne znaci i DX10 only...
Najbolji primeri su Halo 2 i Shadowrun a u bucnosti dobar primer je i Alan Wake, koji se najavljuje kao Vista only

Ja mislim da sam pročitao da će Far Cry 2 biti DX10 only...

Ljudi da razjasnimo nesto, NIKO NE MOZE SILOM DA NATERA LJUDE DA PREDJU NA VISTU, mogu da se kladim, da ce pre da se desi da neko ishakuje XP i da mu napravi podrsku za DX10 ili ce da izmisle Linux DX10, ma koliko to bajkovito zvucalo u ovom trenutku:), nego sto ce MS, uspeti da natera putem "DX10 only" igrica ljude da koriste raspadnutu Vistu. Ili ce jeb.... MS da napravi koliko toliko funkcionalan DX10 operativni sistem, sa realnim napretkom u odnosu na DX9 (po pitanju igara i svega ostalog), ili ce tako da puknu sa tom Vistom da ce da se puse! Jer XP nisu prodali i rasprostranili zbog DX9 igara, vec zato sto je posle SP2 bio dosta funkcionalan, a kako stvari stoje Visti bi trebalo jedno 10-ak servisnih zakrpi da proradi. A to sto je saren kao ciganski sator to im je tek pun pogoda! :D

Ljudi da razjasnimo nesto, NIKO NE MOZE SILOM DA NATERA LJUDE DA PREDJU NA VISTU, mogu da se kladim, da ce pre da se desi da neko ishakuje XP i da mu napravi podrsku za DX10 ili ce da izmisle Linux DX10, ma koliko to bajkovito zvucalo u ovom trenutku:), nego sto ce MS, uspeti da natera putem "DX10 only" igrica ljude da koriste raspadnutu Vistu. Ili ce jeb.... MS da napravi koliko toliko funkcionalan DX10 operativni sistem, sa realnim napretkom u odnosu na DX9 (po pitanju igara i svega ostalog), ili ce tako da puknu sa tom Vistom da ce da se puse! Jer XP nisu prodali i rasprostranili zbog DX9 igara, vec zato sto je posle SP2 bio dosta funkcionalan, a kako stvari stoje Visti bi trebalo jedno 10-ak servisnih zakrpi da proradi. A to sto je saren kao ciganski sator to im je tek pun pogoda! :D
Da se ne lazemo XP ce nestati isto kao sto su nestali i svi pre njega... drugo install base Viste raste svakim danom, ne zaboravite da averge Joe kupuje uglavnom nov preinstaliran komp jednom u 18-24 meseca (ili cesce ako je igrac) u USA a to je target za proizvodjace igara... bole njih ako izgube par % nekog trzista.

A da ne pricam o Vista zeolatima koji ce kupiti neki softver bas zato sto je Vista only.

Jos podmukliji naci je da jednostavno izbace podrsku kroz drajvere za odredjene igre kao sto je to uradjeno sa UT2004. Kupio sam 8800GTS zbog UT3 i sada moram da se odreknem prethodnog ili da predjem na Vistu :wall:

Dabome, ima mnogo više razloga za pljuvanje Viste nego taj što je iz Microsofta :d

Ne znam zasto ste svi protiv viste.
Koliko ja vidim VISTA u ovom sada stanju(znaci bez i jednog SP-a) je pet puta stabilnija nego kada je XP izasao i isto bio bez i jednog SP-a.
A da ne govorim o tome koliko su se brze pojavili drajveri i ostalo za vistu nego kada se prelazilo sa win 98 na XP!
U ostalom mozete da se zavaravate koliko hocete svi cete preci na VISTU kad tad.

Poslednja izmena:
Naravno, ali kad-tad nije ni danas ni sutra ni za pola godine. O tom potom.

Realno za sledeci bozic bar 30% AAA igara ce biti ili dx 10 only ili heavy 10 dependent...

Ovo ako se desi to je ravno katastrofi. Pogotvoo sto trenutno vecina igara bolje radi pod XPom nego pod vistom.

I ja se slazem. Da vec sledece godine "zabrane" fakticki igranje pod xp-om, ne vidim razlog, samo ce im opasti prodaja, jer ljudi i dalje uveliko vise koriste XP umesto viste. XP bi trebao da zastari potpuno, kao win98 pa tek onda da prave samo DX10 only, a to ce se po mojoj proceni desiti kao sto kaze exr tek negde 2010te. Pre toga bi bilo suludo.

Nije vise ni toliko problem u visti, koliko je problem u trenutnom raskoraku, jer ce u januaru da se pojavi SP1 za vistu koji ce da donese i dx10.1. Mislim da ce se sacekati sa dx10 only naslovima, dok dobar deo trzista ne bude imao kartice koje ce podrzavati dx10.1 i receno je da ce to biti poslednja dorada dx10 i da posle dx10.1. ide dx11 koji ce se pojaviti za tek nekoliko godina (licna procena 5 godina). Mislim da developeri cekaju da prosek na trzistu budu kartice koje podrzavaju dx10.1, da imaju duplo vise shadera (po meni ce to najvise uticati na dobitak performansi u buducim naslovima) i da karte imaju 1gb memorije (sa 512 bitnim bus-om). Ovo ce se po meni desiti tek negde za godinu i po dana

Poslednja izmena:
@Mare, velku si mudrost rekao, pa naravno da ce nestati, niko nije rekao da nece, ali dok Vista preuzme polozaj XP-a, proci ce mnogo vise vremena nego sto su to kapitalisti planirali.

Inace XP i kada se pojavio, a i sada moze da radi i na nekoj izuzetno slaboj konfihuraciji sa 256mb sistemskog rama, moze, a za Vistu, treba koliko gigabajta samo za instalaciju 15GB? I preporucljivo je 4gb rama, sto je trenutno nepotrebno na XP-u ako nisi neki profesionalac kome je preko potreban sistemski ram. A sta nudi ta VIsta za toliki ulozeni hardver, sporiji rad?

A sto se toga Dzoa tice, ja znam par Amera koji su kada su kupili nov PC, uzeli win, od keve sa posla i instalirali, ne zalece se ni Dzo, kao sto neko misli.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno