Kad je neko uporan onda je uporan.
Za pocetak forensic focus posalje mail svim zainteresovanima koji hoce da se OGLASAVAJU u toku godine u vidu artikala intervjua itd itd.
Evo ti recimo malo bolji tekst
http://www.forensicfocus.com/News/article/sid=2349/
Nas paket je kostao 9k evra a njihov nesto malo manje. Ako ti ne kapiras da je placen oglas samo oglas onda ne mogu da ti pomognem.
Dalje, logika je jako *******a stvar. Ljudi pokusavaju logikom sami sebi da objasne stvari koje ne razumeju. To je ono pogresna pretpostavka a rezultat taca ispada da je
rezultat tacan. U matematici da, ali u zivotu ne.
Evo ti primer,kazes najcesci problem obrisani podaci!!! Na osnovu cega to mislis? Koliko ti se ljudi pozalilo da su obrisali podatke sa ssd-a? U odnosu na ove druge kojima je criptoloker
sjebao disk?
Ako razmisljam malo drugacije, recimo ko kupuje ssd sad? Skupa stvar kupuju ljudi koji znaju racunare dobro. Siguran sam da ako znas da kupis ssd za 300e znas gde stoji
dugme delite, i znas de je korpa za otpatke. Dalje velika vecina ljudi koristi ssd samo za sistem a podatke drzi na hdd-u. E sad da ce neko da ide da brlja po sistemu i da brise sistemske fajlove i to tesko.
Dalje, ja nisam neko ko je vrstan u pravopisu , cak sta vise promakne mi mnogo toga ali samo dobronamerno nije podatci nego podaci, sistemski ti ubija kredibilitet.
I na kraju, ako te toliko interesuje trim, napisi molim te koji imas SSD.
Pa lepo napravi eksperiment vrlo prost. Uzmi i formatiraj disk, ( prebaci podatke naravno ) i ostavi ga tako blanko.
Onda uzmi neki hex editor, tipa winhex ili nesto i na LBA 1.000.000 upisi 1. Znaci nista particija, nista mbr...I onda ukljuci disk da ti stoji pored sistemskog i svaki dan gledaj
da li je taj 1 na mestu na kojem si ga ostavio. Dalje ako time eliminisemo da trim ne dira podatke i kad se ne upisuje nesto na njega upisuj u sve ostale delove diska broj 2
znaci 2222212222222222222222222222222 itd itd...svaki dan proveravaj. samo nemoj da diras taj LBA. Time ces da vidis da li trim reaguje kada se pise po disku i kada se "trose" celije. Time cemo da vidimo da li disk reaguje ako ima nekih konstantih operacija na disku.
Dalje napravi particiju i napravi dva image fajla, jedan koji ima velicinu 512 bajta i pun je jedinica, a drugi koji ima sve dvojke i velicine je 99% tvog diska pa obrisi taj mali
i onda ga u winhexu trazi, vrlo prosto samo on ce da ima 512 bajta jedinica.
Ukoliko nesto nije jasno ti pitaj.
Tako ces sigurno znati sta radi trim. Uradio bi ja ovo, ali ljudi jednostavno znaju da ne treba da brisu podatke i to nije ni 1% ukupnih problema sa kojima se ja susrecem.
I jos jednu stvar ko uzima pare i ko ne uzima pare molim te izbaci iz price jer nije relevantna. Neko ce da pomisli stvarno...
Samo da naglasim ko je oterao temu u pogresnom pravcu , covek koji je pitao nema problema sa trimom na kojem samo ti insistiras.
Pozdrav