Šta je novo?

Prso SSD?

nema netacnosti u linku ali ne postoji nista u ovom linku sto ima veze sa spasavanjem podataka za crknutog SSD-a.
Cak su i stavili pogresnu sliku chitacha, takvih chipova nema u ssd-u nego u mobilnim telefonima.
Dalje, tekst nije novinarski nego je reklama koju platis i pises tra la la da bi navukao klijente.
Ako pročitaš moje komentare pažljivo ponovo videćeš zašto je link postavljen, nije postavljen zbog scenarija crknut disk.

Možeš li nam sada kao stručan napisati koje su šanse za povraćaj podataka sa ssd-a koje je pregazio trim na primer.
I u svim ostalim scenarijima, na primer gde je kontroler pokvaren pa je uništio podatke i gde je kontroler otišao a da su podatci ostali netaknuti.
Kao i okvirne cene, zamene kontrolera na primer?
Od toga će možda neko i imati koristi, nikad se ne zna.

Poslednja izmena:
Nema povratka od TRIM, ne prelazi ih, nego isprazni ćelije bukvalno. SSD, ne može da piše podatke dok se ćelije ne očiste, ne piše preko kao hard disk. I ne treba mešati.

Ako pročitaš moje komentare pažljivo ponovo videćeš zašto je link postavljen, nije postavljen zbog scenarija crknut disk.

Možeš li nam sada kao stručan napisati koje su šanse za povraćaj podataka sa ssd-a koje je pregazio trim na primer.
I u svim ostalim scenarijima, na primer gde je kontroler pokvaren pa je uništio podatke i gde je kontroler otišao a da su podatci ostali netaknuti.
Kao i okvirne cene, zamene kontrolera na primer?
Od toga će možda neko i imati koristi, nikad se ne zna.
nema potrebe da se ubedjujemo, nisam nikad video ssd kojem je trim unistio podatke.
Nisam nikad video ssd kojem je kontroler spalio zeznuo chipove, vidjao sam samo slucajeve kad je kontroler otisao ( skroz ) kad je firmware otisao i kad su chipovi crkli.
Kontroler se ne menja jer ne moze da se zna da li je isti XOR i da li se poklapa firmware itd itd, jednostavno ne radi se tako.

Budi precizniji u vezi podataka koje je na primer neko greškom izbrisao, trim je u funkciji na njegovom ssd-u i operativnom sistemu a dotični želi da mu se povrate ti podatci?
Šta se u stvariu radi kada je pokvaren kontroler, budi i tu precizniji molim te.
Isto tako i u ostalim slučajevima/scenarijima kada je nekom potreban povraćaj izgubljenih poodataka sa ssd diska.
Navedi i njih i rešenja i kolike su šanse da se povrate podatci u svakom specifičnom scenariju.

Sva pitanja imaju poentu, rado ću je objasniti kada odgovoriš na pitanja.

Ok, kako pitanja sad nemaju poentu besmislena su. A ja da gubim vreme sa tobom necu.
Da te ubedjujem takodje ne zelim. Pozdrav.

Ne moraš me ubedjivati, niti ja tebe ne trebam ubedjivati, razumeli smo se.
Data recovery sa ssd diska je u (velikoj) većini scenarija neostvariva i/ili uzaludna rabota.
Nadam se da ćeš nam izložiti svoje mišljenje ako se ne slažeš kojim slučajem sa izrečenim.
Svako dobro želim.

to je tvoj zakljucak , ne nuzno i istina. Svako dobro i tebi.

Budi precizniji u vezi podataka koje je na primer neko greškom izbrisao, trim je u funkciji na njegovom ssd-u i operativnom sistemu a dotični želi da mu se povrate ti podatci?
Šta se u stvariu radi kada je pokvaren kontroler, budi i tu precizniji molim te.
Isto tako i u ostalim slučajevima/scenarijima kada je nekom potreban povraćaj izgubljenih poodataka sa ssd diska.
Navedi i njih i rešenja i kolike su šanse da se povrate podatci u svakom specifičnom scenariju.

Sva pitanja imaju poentu, rado ću je objasniti kada odgovoriš na pitanja.

Kontroler možeš da zameniš, ne znam zašto to ne bi moglo, osim ako je aktivna hardverska enkripcija, jer to ima različite implementacije, od proizvođača do proizvođača.
Ovo za specifičan scenario sam ti ja odgovorio. I nije na SSD i OS TRIM aktivan.
Nego je TRIM obaveštenje SSD-u da obriše te ćelije, i da upisuje sveže podatke po potrebi. Kada se ćelija isprazni, nema tehnike za povraćaj. Nema ničega tu.

Ima tekstova o tome kako SSD-i bi mogli potpuno da ubiju forenzički povraćaj podataka. Sve podatke na SSD-u možeš da uništiš u sekundama, dok bi za hard disk trebalo sati i sati. Osim ako ga fizički ne samelješ.

Poslednja izmena:
to je tvoj zakljucak , ne nuzno i istina. Svako dobro i tebi.
Ovo je forum, mesto gde se razmenjuju informacije, mišljenja i stavovi.
Moj zaključak ne mora i ne treba da bude tvoj, obrazloži sa čim se ne slažeš i zašto je tako.

@Dark Magician Shvatam šta hoćeš da kažeš. Ali nije reć o tome što si napisao, nisam mislio na to o čemu pišeš.
Moj komentar je bio upućen @duksa88, bio sam precizan u vezi svojih pitanja, i okolnosti na koje se odnose.
Ako tebi konkretno i zaista odgovorim, bez (prethodnog i konkretnog) koleginog odgovora na moja pitanja, ruši se koncepcija onoga što sam hteo da kažem i dokažem.
A to je još jednom: "Data recovery sa ssd diska je u (velikoj) većini scenarija neostvariva i/ili uzaludna rabota."

Čovek očigledno neće da kaže. Pretpostavljam da može direktno da se pristupi čipovima uz odgovarajuću opremu, ali i dalje stoji pitanje hardverske enkripcije, i gde se čuvaju ključevi za dekripciju.
Što čitajući varira od proizvođača i modela.
Pa ti sad pogađaj.

Stav mu deluje i kao da ne zna konkretno.
Za hard diskove uglavnom svi ovde znamo kako se vraćaju podaci, šta se radi i kako.
SSD, je druga priča. Jedno vreme je bila priča da ne možeš da uništiš podatke na SSD-u nikako, jer klasični erease programi ne funkcionišu na SSD-u.

Strasno je sto iza nika na forumu moze da se napise sta hoce i da to ima neku tezinu.
Lepo covek citira tekst koji je PLACEN i u kojem ne pise nista, i ne pokazuje nikakvu poentu. Kao dokaz mu pokazem tekst koji sam ja platio da pisu o nasoj firmi.
I sad povredjen ego je katastrofa.
Ako neko hoce da se informise o spasavanju podataka moze da dodje do informacije za 3 sekunde. Ono sto je bitno korisniku da bi se puvao pred drugim drugarima uz pivo kako se njegov najbrze dize nema ama bas nikakve veze sa spasavanjem podataka sa SSD-a. Iznoseci informacije o tome da je spasavanje podataka uzaludan posao na osnovu 10 komada koja si drzao u rukama je krajnje neodgovorno.

Za onog ko je strucnjak a nece da koristi google, postoje za sada tri alata uz pomoce kojih mozes spasiti podatke sa ostecenog ssd-a
1. Sofcentar -ruski pravi ga Nikolko Aleksandar ( genijalac ali zbog preteranog posla poceo da ludi i soft se ne razvija tako dobro )
2. PC3k SSD prodaje ga Ace lab takodje ruski
3. RUsolut , prodaje se u Poljskoj ali je ruski proizvod, prodaje ga Alex Derkunski bivsi direktor ace laba sad radi solo prodaje ovaj soft koji je kupio od nekih rusa
samo je maska ( i mene zeznuo da uzmem )

Dakle imam sva tri komada.
Na prvom radi kolega Goran poznatiji ovde kao Gsimon, na Ace lab radi Djole a na Rusolutu radim ja.
Spasavanje podataka sa SSD-a nema puno veze sa spasavanje podataka sa diska, ali je isto spasavanju podataka sa flesha.
Osim PC3k koji ima mogucnost da popravi sve tipicne kvarove od intel buga pa na dalje u svim ostalim slucajevima moraju da se skidaju cipovi jer
uvek crkava kontroler koji je slaba tacka.
Veliki ssd je kriptovan na nivou chipa i na njima nije mogucke spasavanje. Zamena kontrolera nije pravi nacin jel ne mozes da znas koja je verzija firmwarea a i u krajnjem
slucaju kontroler mozes da skines samo sa ispavnog ssd-a pa sad ukoliko pokusaj kosta bar 200e ( koliko kosta da rastruris ispravan ) onda to bas i nije neka nauka.
Plus je bga plus treba to namestiti.
Znaci skidaju se chipovi i treba imati adaptere sto je poseban problem, ako ne onda se leme zice direktno na chipove, sto je dosadno i frustrirajuce ako ne proradi.
Kad se skine chip u zavisnosti od tipa alata prvo se bira kontroler, ili se cita .
Odredi se sektor size, broj banki itd itd i onda se citaju dampovi, onda se radi ecc i mix i mnogo drugih stvari koje je besmisleno pisati jer ako nisi video nikad dzabe ti pricam.
Ono sto je bitno a ljudi ne znaju je da osim podataka kontroleri koriste dodatne bitove pa jedan red nije 512 bajta nego vise, i u tome se nalaze kontrolni bitovi.
To je rusolut iskoristio da ponudi vizuelni nacin ostali gledaju kontroler i predefinisane parametre. Vrlo komplikovana i *******a rabota, ali je rabota.
Evo ja pokusavam sad sa poljacimada resim jedan of 128gb 4 chipa sa po 4 banke, SC nema resenje na PC3k ne moze.
Ako kojim slucajem kontroleri opet moras da skines cipove i da ih citas jer da kontroler moze da ih procita ne bi ni imao potrebu za spasavanjem.
E sad tu ima varijanti sa povecanjem napona itd ali je to u malom broju slucajeva uspesno.
Sad pljuvati po desetinama ljudi koji su godine posvetili razvoju alata koje se ostali muce da nauce da koriste je krajenje neumesno, to sto neko voli da se igra ne znaci
da se u sve razume.
Samo mali osvrt na prethodni post, Erase programi pisu na LBA adrese. Da bi ti video adresu, mora kontroler da napoji chip, da ga slozi da adresira da ga iskontrolise i da ga ukalupi m onda ga pusti na dma kontroler pa ga onda uhvati drajver pa ga nadje windows pa ga vidis kao LBA.....i sad ti uspises sektor na njega je isto kao da si uradio erase,
jer erase nije nista drugo nego upisivanje nule. Razmisli sta bi bilo da na disk od 1tb snimis prazan image fajle od 999gb? Disk bi bio pun, ali bi na njemu bile nule.
Itd itd itd itd
Nije mi jasno sto svi hoce da se ubedjuju, i dokazuju, niko ti ne veruje i iznova kazem sebi sta mi ovo treba. Pa meni bi bilo drago da sam imao koga da pitam.
U svakom slucaju u diskusiju u koju se Poolmaker ukljuci pejstovao je nebulozan tekst i na to sam reagovao. Ako je to nekog povredilo zao mi je, al kapiram nije ga on pisao
i ne zna kako stvari funkcionisu.
3.

Za onog ko je strucnjak a nece da koristi google, postoje za sada tri alata uz pomoce kojih mozes spasiti podatke sa ostecenog ssd-a
1. Sofcentar -ruski pravi ga Nikolko Aleksandar ( genijalac ali zbog preteranog posla poceo da ludi i soft se ne razvija tako dobro )
2. PC3k SSD prodaje ga Ace lab takodje ruski
3. RUsolut , prodaje se u Poljskoj ali je ruski proizvod, prodaje ga Alex Derkunski bivsi direktor ace laba sad radi solo prodaje ovaj soft koji je kupio od nekih rusa
samo je maska ( i mene zeznuo da uzmem )

Dakle imam sva tri komada.
Na prvom radi kolega Goran poznatiji ovde kao Gsimon, na Ace lab radi Djole a na Rusolutu radim ja.
Spasavanje podataka sa SSD-a nema puno veze sa spasavanje podataka sa diska, ali je isto spasavanju podataka sa flesha.
Osim PC3k koji ima mogucnost da popravi sve tipicne kvarove od intel buga pa na dalje u svim ostalim slucajevima moraju da se skidaju cipovi jer
uvek crkava kontroler koji je slaba tacka
.
Veliki ssd je kriptovan na nivou chipa i na njima nije mogucke spasavanje. Zamena kontrolera nije pravi nacin jel ne mozes da znas koja je verzija firmwarea a i u krajnjem
slucaju kontroler mozes da skines samo sa ispavnog ssd-a pa sad ukoliko pokusaj kosta bar 200e ( koliko kosta da rastruris ispravan ) onda to bas i nije neka nauka
.
Plus je bga plus treba to namestiti.
Znaci skidaju se chipovi i treba imati adaptere sto je poseban problem, ako ne onda se leme zice direktno na chipove, sto je dosadno i frustrirajuce ako ne proradi.
Kad se skine chip u zavisnosti od tipa alata prvo se bira kontroler, ili se cita .
Odredi se sektor size, broj banki itd itd i onda se citaju dampovi, onda se radi ecc i mix i mnogo drugih stvari koje je besmisleno pisati jer ako nisi video nikad dzabe ti pricam.
Ono sto je bitno a ljudi ne znaju je da osim podataka kontroleri koriste dodatne bitove pa jedan red nije 512 bajta nego vise, i u tome se nalaze kontrolni bitovi.
To je rusolut iskoristio da ponudi vizuelni nacin ostali gledaju kontroler i predefinisane parametre. Vrlo komplikovana i *******a rabota, ali je rabota.
Evo ja pokusavam sad sa poljacimada resim jedan of 128gb 4 chipa sa po 4 banke, SC nema resenje na PC3k ne moze.
Ako kojim slucajem kontroleri opet moras da skines cipove i da ih citas jer da kontroler moze da ih procita ne bi ni imao potrebu za spasavanjem.
E sad tu ima varijanti sa povecanjem napona itd ali je to u malom broju slucajeva uspesno.
Sad pljuvati po desetinama ljudi koji su godine posvetili razvoju alata koje se ostali muce da nauce da koriste je krajenje neumesno, to sto neko voli da se igra ne znaci
da se u sve razume.
Samo mali osvrt na prethodni post, Erase programi pisu na LBA adrese. Da bi ti video adresu, mora kontroler da napoji chip, da ga slozi da adresira da ga iskontrolise i da ga ukalupi m onda ga pusti na dma kontroler pa ga onda uhvati drajver pa ga nadje windows pa ga vidis kao LBA.....i sad ti uspises sektor na njega je isto kao da si uradio erase,
jer erase nije nista drugo nego upisivanje nule. Razmisli sta bi bilo da na disk od 1tb snimis prazan image fajle od 999gb? Disk bi bio pun, ali bi na njemu bile nule.
Itd itd itd itd
Nije mi jasno sto svi hoce da se ubedjuju, i dokazuju, niko ti ne veruje i iznova kazem sebi sta mi ovo treba. Pa meni bi bilo drago da sam imao koga da pitam.
U svakom slucaju u diskusiju u koju se Poolmaker ukljuci pejstovao je nebulozan tekst i na to sam reagovao. Ako je to nekog povredilo zao mi je, al kapiram nije ga on pisao
3.
Nisi spomenuo najčešći scenario kada je ljudima potreban data recovery?
Scenario u kome je korisnik nepažnjom izbrisao podatke, njihov bekap nema, trim uradi svoj deo posla i podatci se ni sa svim specijalizovanim softverima ovog sveta ne mogu vratiti.
Ili ipak mogu?

Ja koliko vidim, tvoj odgovor u stvari povrdjuje ono što sam napisao:
"Data recovery sa ssd diska je u (velikoj) većini scenarija neostvariva i/ili uzaludna rabota."
E sad, ti zaradjuješ na onim pokušajima koji budu uspešni i scenarijima gde jeste moguć data recovery tako da je tvoje neslaganje razumljivo to jest nikako nije u pitanju uzaludna rabota za tebe.

Strasno je sto iza nika na forumu moze da se napise sta hoce i da to ima neku tezinu.
Lepo covek citira tekst koji je PLACEN i u kojem ne pise nista, i ne pokazuje nikakvu poentu. Kao dokaz mu pokazem tekst koji sam ja platio da pisu o nasoj firmi.
I sad povredjen ego je katastrofa.
.....................
.....................
3.
Moj ego je sasvim ok, hvala na pitanju.
Slažem se da je tvoj link sopstveni PR i čista nebuloza.
Na linku koji sam postavio se ima šta pročitati, bio on plaćen ili ne.
Šta je za tebe i mene i nekog drugog zanimljivo i korisno u vezi funkcionisanja ssd diskova i problematike povraćaja podataka sa ssd diskova je relativna stvar.

Poslednja izmena:
Kad je neko uporan onda je uporan.
Za pocetak forensic focus posalje mail svim zainteresovanima koji hoce da se OGLASAVAJU u toku godine u vidu artikala intervjua itd itd.
Evo ti recimo malo bolji tekst http://www.forensicfocus.com/News/article/sid=2349/
Nas paket je kostao 9k evra a njihov nesto malo manje. Ako ti ne kapiras da je placen oglas samo oglas onda ne mogu da ti pomognem.

Dalje, logika je jako *******a stvar. Ljudi pokusavaju logikom sami sebi da objasne stvari koje ne razumeju. To je ono pogresna pretpostavka a rezultat taca ispada da je
rezultat tacan. U matematici da, ali u zivotu ne.
Evo ti primer,kazes najcesci problem obrisani podaci!!! Na osnovu cega to mislis? Koliko ti se ljudi pozalilo da su obrisali podatke sa ssd-a? U odnosu na ove druge kojima je criptoloker
sjebao disk?

Ako razmisljam malo drugacije, recimo ko kupuje ssd sad? Skupa stvar kupuju ljudi koji znaju racunare dobro. Siguran sam da ako znas da kupis ssd za 300e znas gde stoji
dugme delite, i znas de je korpa za otpatke. Dalje velika vecina ljudi koristi ssd samo za sistem a podatke drzi na hdd-u. E sad da ce neko da ide da brlja po sistemu i da brise sistemske fajlove i to tesko.

Dalje, ja nisam neko ko je vrstan u pravopisu , cak sta vise promakne mi mnogo toga ali samo dobronamerno nije podatci nego podaci, sistemski ti ubija kredibilitet.

I na kraju, ako te toliko interesuje trim, napisi molim te koji imas SSD.
Pa lepo napravi eksperiment vrlo prost. Uzmi i formatiraj disk, ( prebaci podatke naravno ) i ostavi ga tako blanko.
Onda uzmi neki hex editor, tipa winhex ili nesto i na LBA 1.000.000 upisi 1. Znaci nista particija, nista mbr...I onda ukljuci disk da ti stoji pored sistemskog i svaki dan gledaj
da li je taj 1 na mestu na kojem si ga ostavio. Dalje ako time eliminisemo da trim ne dira podatke i kad se ne upisuje nesto na njega upisuj u sve ostale delove diska broj 2
znaci 2222212222222222222222222222222 itd itd...svaki dan proveravaj. samo nemoj da diras taj LBA. Time ces da vidis da li trim reaguje kada se pise po disku i kada se "trose" celije. Time cemo da vidimo da li disk reaguje ako ima nekih konstantih operacija na disku.
Dalje napravi particiju i napravi dva image fajla, jedan koji ima velicinu 512 bajta i pun je jedinica, a drugi koji ima sve dvojke i velicine je 99% tvog diska pa obrisi taj mali
i onda ga u winhexu trazi, vrlo prosto samo on ce da ima 512 bajta jedinica.

Ukoliko nesto nije jasno ti pitaj.
Tako ces sigurno znati sta radi trim. Uradio bi ja ovo, ali ljudi jednostavno znaju da ne treba da brisu podatke i to nije ni 1% ukupnih problema sa kojima se ja susrecem.
I jos jednu stvar ko uzima pare i ko ne uzima pare molim te izbaci iz price jer nije relevantna. Neko ce da pomisli stvarno...
Samo da naglasim ko je oterao temu u pogresnom pravcu , covek koji je pitao nema problema sa trimom na kojem samo ti insistiras.
Pozdrav

Poslednja izmena:
Svađate se oko istih činjenica, bar da se razlikuju.

ja se ne vrtim u krug, i uopste ne pricamo iste stvari.
On tvrdi da se podaci obrisani gube trimovanjem, ja mu kazem da necu da bijem glavu jer to nije najveci problem.
I njemu kazem kako da testira svoju tvrdnju jedinim mogucim nacinom a to je experimentom i primerom.
Ono sto on ne zna je kako da upise na adresu odredjeni bit, i ne zna ni da ga proveri. To je zato sto prica napamet stvari koje nikad nije radio.
Ima mnogo negacija u tome i zato se povukao, trazio je odgovore , odgovore ne razume pa se povlachi.
Ono sto je bitno je sto ce mozda ovo nekom koristiti i sto ce neko shvatiti ko prica napamet a ko barata cinjenicama.
Ne napisa koji model ssd-a imas da ti kazem dal je kriptovan il nije?

Poslednja izmena:
Evo pitanje za pool makera, kako se vidi direktno na ssd-u koji ima hardversku kripciju na nivou chipa image fajl u koji je upisan niz POOLMAKERPOOLMAKERPOOLMAKERPOOLMAKERPOOLMAKERPOOLMAKERPOOLMAKERPOOLMAKERPOOLMAKERPOOLMAKERPOOLMAKERPOOLMAKER
Kako ce se videti kada se cita preko kontrolera a kako preko chipa? Kako se vidi u windowsu a kako recimo linxu?
Sta ce da se desi ako obrises taj image fajl, da li ce sekvenca ostati ista ako ga dovati trim?

Poslednja izmena:
Ne znam šta hoćeš da kažeš za TRIM, ali ono što je rečeno je, da ukoliko TRIM komanda bude izvršena za pražnjenje ćelija gde se nalazi fajl X, tu više nema ničega, i nema povratka.
Da li algoritam u SSD-u čeka da mu stigne naredba za upis nečeg drugog, ili to sprovodi odmah je druga stvar.

ja sam rekao coveku kako da proveri sta zapravo radi, i da to sto tvrdis proveri u praksi. Razlog meni to nije bitno niti mi je interesatno, ako hoce nek proverava.

Ne znam šta hoćeš da kažeš za TRIM, ali ono što je rečeno je, da ukoliko TRIM komanda bude izvršena za pražnjenje ćelija gde se nalazi fajl X, tu više nema ničega, i nema povratka.
Da li algoritam u SSD-u čeka da mu stigne naredba za upis nečeg drugog, ili to sprovodi odmah je druga stvar.
Svi izvori kažu da je tako.
Kolega kaže da nije tako.

@duksa
Kako vidim kukao si kako je tema otišla u pogrešnom pravcu a sam potenciraš njeno daljne širenje.

Ja i ti nismo kolege, ja tebi kazem kako mozes da proveris to sto tvrdis, ili bolje da dokazes.
Sam si rekao sta je najcesci nemoguc problem. Ja kazem da nije najcesci i dajem ti sansu da dokazes. Ispade da ne znas da upises sekvencu bajta direktno na ssd?
To ti je jedini nacin da znas sto posto, sad moze i da ti olaksa recimo da uzmes disk i da u poslednjih par bita upises broj sektora koji je trenutno,prakticno da markiras memorijske lokacije. I onda mozes da pratis njihovo setanje. To su mi rekli u Torontu kad sam bio na nekoj obuci u sigejtovom recovery centry ( bivsi Action front ).
Oni tako beleze da bi lakse pratili kao izgleda translator kad ode i gde ode.
Vuzes me za jezik teras me da ti objasnjavam ubedjujes druge da ne znam o cemu pricam. Ovo sto sad kazem tebi pitao sam i predstavnika Kingstona pre 4 godine kad
je drzao prezentaciju SSD-ova u Benchhausu.
Ne ide da pljujes samo radi pljuvanja, poslusaj imas sta da procitas.

Ovo je i dalje mnogo smesan problem u odnosu na prave probleme i da naglasim jos jednom na problem coveka koji ja postavio post.

Ja koliko vidim ti tvrdis da nema povratka ako se TRIMuju podaci, a duksa da to nije najcesci problem - sto ce reci, ne vidim cemu polemika kada se i ne govori o istoj stvari? :D

pa on tvrdi mnogo toga, i sve napamet. Ja mu govorim kako to da sto tvrdi proveri on ne razume.
Slusa tamo neke prevarante koji su imali love da plate jedan tekst i veruje njima vise nego sebi.
Vrlo prosta stvar, upises sekvencu koju hoces i juri da vidis da li se mrda.
Sta ako dodjemo do zakljucka da je sadrzaj uvek na istom LBA mestu? Da li to moze da znaci da trim prebacuje sadrzaj sa memorijske lokacije na memorijsku lokaciju
bez da znas i bez da joj menja LBA adresu?( upisivanjem u onaj isti kontroler koji zbog te gimnastike nije moguce zameniti) Da li bi to onda znacilo da za forenziku i nije bitno da li ima ili nema trima?
E takvoj raspravi se ja nadam sa kolegom forumashem, a ne na nivou reche mi jedan covek.
Pa u krajnjem slucaju ja sam 2002 godine ovde pisao da diskovi mogu da se spasu bez otvaranja isto ovakve su reakcije bile.
Misljenje je kao Du PE svako ga ima, ali ne znaci da je svako u pravu. Kada se diskusija smatra raspravom to je problem.
Ovo je u sve u fazonu zeno nije valjda da verujes vise svojim ocima nego meni. Otvori oci ne daj da te kojekakvi mantaju pogotovu za stvari koje mozes sam da proveris.

Umesto hipotetike, reci kako funkcioniše TRIM po tebi.
Jer pričaš za hard diskove i OK, ali prenosiš to na ovo. A to je pogrešno po svemu kako to radi.
Na hard disku ostaju podaci kad ih izbrišeš.
Na SSD-u ne, jer je SSD nesposoban da piše preko, nego mora da se isprazni.

Sta ste se uhvatili za trim.
Ako te intresuje sta radi, uzmi jedan disk instaliraj win na njega, onda izbrisi jedan fajl pa vidi jel jos uvek na istom mestu ( ista fora uzmi jedan image fajl velicine jednog sektora sa predefinisanim paternom ). Onda iskloniraj to na ssd pa ponovi istu foru, obrisi fajl pa vidi jel na istom mestu.
Mislis da windows zna da li pise na hdd ili ssd? Cemu uloga operativnog sistema ako ne da se izbegnu pojedinacne razlike komponenti, zato postoje standardi i drajveri.
Ista ti je komanda kojom brisise na isti fajl sistem delujes na istu lokaciju, vrlo lako se proverava. Napravite lepo experiment treba jedno dva sata ...
To sta kontroler radi, i kako on brise i pise je sasvim druga prica za ono skidanje chipova, ono sto ti ja ili bilo ko drugi moze da vidi preko sata porta je windows i njegov set komandi, koji pise po NTFS kod kojeg se tacno zna gde se sta pise i kako se brishe. Kad ti na windowsu obrises podatak on ga brise iz tablice i ne dira LBA sektor na kome je sadrzaj. Sta mislis da ce kontroler da detektuje da si ti izbirsao txt fajl sa nekim slovima pa ce da ode da vajpuje tu lokaciju? Kako kontroler moze da zna da ti koristis windows da si se zeznuo kad si obrisao podatak iz mft tabele, pa jos treba da zna dal je fajl fragmentiran pa da nadje nastavak adrese gde se nalazi drugi deo fajla...
Pazi to za win a sta ako koristis Raiser FS....kontroler treba da ima racunar da prati samo ono sto ti radis...
Kako ne kapirate da je broj LBA i njihov sadrzaj sveto pismo, dal je na disku prazan logicki sektor ili ima neki sadrzaj je apsolutno pravo korisnika i ne moze da ga brlja tamo neki proizvodjach kontrolera. Pa pisao sam lepo zamisli da imas na disku od 128 gb fajl od 128,999Gb koji je image i sadrzi sve nule?
Sta bi onda radio ssd , kaze e izvini ali moram da ti promenim fajl? Fajl sistem zato i postoji da bi bio standard koji programeri mogu da prate.
Ne mesajte ono sto se dogadja na nivou kontrolera i memorijskog chipa jer u to nemate ni pristup ni kontrolu. Barem ne sa alatima koje mozes da skines sa neta.

Ti shvataš da SSD nije hard disk?
To što ne dira, je za hard disk tačno.
Kod SSD-a ne postoji fragmentacija, on namerno upisuje paralelno po čipovima, zato su veći brži, paralelizam, isto kao i multi core procesor.
TRIM je da SSD zna šta je đubre, dakle to što pričaš je isključivo ako SSD, nema TRIM ili ne radi.
OS preko TRIM-a kaže kontroleru da je to obrisano i nebitno. Onda kontroler koji zna gde je šta stavio, kaže, isprazni, kako bi moglo da se upisuje.
I zato klasični programi za brisanje podataka ne funkcionišu, jer ne znaju kako je i gde SSD raspodelio fajlove na čipove.
I zato proizvođači daju svoj secure erase, koji je ništa više nego globalni TRIM.
Isprazni sve, uništi dekripcione ključeve.
I gle čuda, tako vraća i na fabričke performanse, jer je apsolutno čist.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno