Šta je novo?

Prso Arkangel 850W

srkiller

Čuven
Učlanjen(a)
25.08.2004
Poena
995
Juce u sred igrice mi se ugasi komp (tj. resetuje) i pukne nesto ko petarda iz kucista. Otvorim stranicu i shvatim da sam ventiltaor od napajanja (koji sam inace malo modovo i vezao na Aerogate (regulator napona ventova)) otkacio pre nekoliko dana kad sam ubacivao novi HDD i zaboravio da ga opet "ubodem".

Komp (tj. napajanje bez aktivnog hladjenja) je radio na leru (samo p2p) nekih 5-6 dana dok napajanje nije explodiralo kad sam pokrenuo 3D (8800gtx valjda povuce dosta struje u igricama), ali na srecu sve ostalo u kucistu je ostalo netaknuto. Cela faza u stanu je nestala jer je prskanjem doslo do kratkog spoja, i tek nakon cupanja kabla iz napajanja sam mogao da vratim osigurac. 🙂

Odmah sutradan (danas) sam uzeo Corsair 620W, a pitanje za milion dolara glasi sta da radim sa
ovim LC napjanjem, jel se isplati da ga popravljam i dam nekom od rodbine u buducu konfu ili da ga bacim u djubre. Nemam pojma sta mu je otislo, samo znam da je zvuk bio kao kod petarde 😛

Unapred hvala, Nikola Tesla 😀

Poslednja izmena:
Vidi jel iscureo đus ispod onih velikih kondens-a.
Pogledaj na štampi da li ima gareži u okolini fetova prilepljenih na hladnjake.
To što ti je puklo kao petarda je osigurač.
Lako se menja i ako nema nekih naznaka spaljivanja, zameni isti pa upali napajanje samo - preko žice (zelena i crna se spoje), nemoj da ga vraćaš u kućište.
Postoji mogućnost da opet pukne osigurač, budi spreman na to, nemoj da se uplašiš. 🙂
Ako opet pukne onda si prevideo nešto od one prve 2 rečenice, ili jednostavno to mora kod pravog majstora (Cika Pera), da sve detaljno ispita...
Pozdrav!

Ako nije sve sprženo (sve što vredi), onda ima računa, popravke su od 10-15€ čini mi se, a to napajanje je vrednije, i, što je najbitnije, nije bilo do njega, već do tebe....

Ako nisi mogao da vratis fazu bez da si odspojio napajanje iz mreze (220V),
ja ti ne preporucujem da ga vise uskljucujes jer ocigledno imas kratak spoj prema mrezi,
tako da ti tu ne pomaze zamena osiguraca, a dovodis u opasnost i da ti mozda eksplodira i neki od mreznih elektrolita sto je na nivou male bombe.

Otvorio sam ga i ne vidim nikakvu paljevinu niti crne mrlje, ali posto izaziva kratki spoj... najbolje je da ide kod majstora. Corsair zasad radi necujno i necu da ga diram 🙂

LC sampion....5 dana pasivno po ovoj vrucini, svaka cas'!

Cudno da se nije jednostavno iskljucio. Bolja napajanja obicno imaju temperaturne senzore koji iskljuce napajanje u slucaju pregrevanja. Izgleda da LC, pa makar i njihov top model Arhangel 850W ipak nije na nivou najboljih, kao sto su Silverstone, Antec, Corsair, Thermaltake, Fortron i sl.

Kako nije na nivou Tt-a kada su to ista napajanja!?!
Samo ste nabili kompleks da je LC loše napajanje...

Izgleda da LC, pa makar i njihov top model Arhangel 850W ipak nije na nivou najboljih, kao sto su Silverstone, Antec, Corsair, Thermaltake, Fortron i sl.
Arkangel 850W bi trebalo da je isti unutra kao Thermaltake ToughPower 850W... tako se priča, nisam ih otvarao.

@M_M chitash li ti da je momak zaboravio da namesti vent, da nije napajanje riknulo usled toga shto nije kvalitetno vec zbog njegove nenamerne greshke
@superstarr upravo to, ja sam na mom starom lc 550w gurao a64 na 2.8ghz, 2 kile rama, 7900gtx, 2 harda, 2 dvd-a etc...lc nije vrh ponude ali daleko da je loshe napajanje..

@srkikiler 'aj mi reci da li taj cors od 620w ima 8pinski pci-e kabl za grafichku, vidim da ovaj moj od 520w nema, pa da vidim da nije isti sluchaj i sa jachim modelom

@M_M
I mene cudi nedostatak/nefunkcionalnost temp. senzora, ali inace sam hteo da kupim isto takvo napajanje jer sam bio prezadovoljan.
Modularno je, sleeve kablovi, 60A... isto sto i TT samo bez nalepnice.
Opet ponavljam, ovo sto se desilo se desilo iskljucivo zbog moje nemarnosti, ne zato sto je LC nesto los.

@Mad_skillz
Ima 8-pinki EPS 12V konektor, ali ne znam da li je to za grafiku, mislim da se on koristi samo kod nekih serverskih ploca...

Poslednja izmena:
@M_M chitash li ti da je momak zaboravio da namesti vent, da nije napajanje riknulo usled toga shto nije kvalitetno vec zbog njegove nenamerne greshke

Bez obzira na ventilator (koji moze i da crkne), samo napajanje ako je dobro odradjeno trebalo bi da se iskljuci u slucaju pregrevanja. Slicno je odavno uvedeno kod procesora na primer. Iskljuci ventilator bilo kom Athlon64 ili Core2 ili Pentium4 procesoru pa ces da vidis kako se gasi racunar a ne da procesor crkne od pregrevanja.

Elem, TT Toughpower 850 (pa stoga ni LC Arkangel 850W) nema zastitu od pregrevanja vec samo sledece zastite:
-Protections: Over Current, Over Voltage, and Short-Circuit protection.

http://www.thermaltake.com/product/Power/ToughPower/W0131/w0131.asp

Bas cudno sto na njihova nova vrhunska napajanja ne stavljaju temperaturnu zastitu koju su ranije stavljali i na slabija napajanja, npr PurePower 460W:
- Protections against Over Power, Short-Circuit, Over-current, Overload, and Over-temperature

http://www.thermaltake.com/product/Power/PurePower/w006364/w006364.asp

E dakle na svemu se stedi i zabusava u poslednje vreme samo da bi profit bio za nijansu veci. Izgleda da nije samo TT "zabusant", i vecina ostalih prozvodjaca vise ne nudi over-temperature zastitu kao nekad... 🙁 Valjda misle da ventilatori ne mogu da crknu... 🙂 Ili verovatno misle da se to toliko retko desava da mogu da si dozvole reklamaciju ako se bas dogodi...

Eh, progres...

Poslednja izmena:
Nema ni Corsair zastitu od pregrevanja, sta reci.
Ali ima 5 godina garancije :d

Poslednja izmena:
e ***, bas bas steta za napajanje :wall: cudi me da nije nista smrdelo pre nego sto je riknuo osigurac...To je ujedno i dobar znak, verovatno se nista nije istopilo.

E dakle na svemu se stedi i zabusava u poslednje vreme samo da bi profit bio za nijansu veci. Izgleda da nije samo TT "zabusant", i vecina ostalih prozvodjaca vise ne nudi over-temperature zastitu kao nekad...

Eh, progres...

Nek me neko ispravi al do pre 2-3 godine su valjda i najgora napajanja imala zastitu od pregrevanja?
100 puta mi se desilo da se comp resetuje/iskljuci od pregrevanja napajanja ili sam ja to sanjo?

srkiller promeni nick u lckiller :eyebrows:

Nek me neko ispravi al do pre 2-3 godine su valjda i najgora napajanja imala zastitu od pregrevanja?
100 puta mi se desilo da se comp resetuje/iskljuci od pregrevanja napajanja ili sam ja to sanjo?

Nisu imala ta jeftinija zaštitu od pregrevanja a neretko ni zaštitu od OverCurrent-a pa su se zapaljivala, gorela...

@Mad_skillz
Ima 8-pinki EPS 12V konektor, ali ne znam da li je to za grafiku, mislim da se on koristi samo kod nekih serverskih ploca...
e djavola, i ja imam isti konektor..nema nijedan na kome pishe PCI-E..tnx anyway

E sorry, totalno sam zaboravio da PCI-E konektori imaju "repice" sa strane sa jos dve rupe... znaci ovo 6-pinsko moze da bude i 8-pinsko samo nisam pridavao znacaj tome.

Prilozi

• IMG_5781-01.webp
    IMG_5781-01.webp
    46.7 KB · Pregleda: 221
Poslednja izmena:
da, sad sam i ja pogledao i moj od 520W ima to..e vrh moci ce ovo i malo duze da traje..tnx, srki ja kontam da se nikad ne bih setio ovoga..:wall:

Mozda ti se pregrevao CPU... Ume i to da iskljuci racunar.

Najgora napajanja koliko znam nikad nisu imala temperaturnu zastitu, ali srednja i visa klasa od solidnih firmi (ThermalTake, Antec, Chieftec,...) jesu. Danas izgleda da na tome svi po spisku gledaju da zabuse i ustede... 🙁

Evo stigao je jedan LC6550GP, isto prestao da radi ventilator i pukao je tranzistor i svi kondenzatori. Problem je jedino sto nemoze da se nabavi nigde taj nov tranzistor, nego negde mora da se trazi sa "olupina". Ako ti je to otislo, a nemas garanciju, onda bacaj.

Ima tih tranzistora kod majstora sa foruma. 😉
Znači ne mora da se baci, vredi bar 10€, oni delovi što su ostali čitavi... 😉

Evo stigao je jedan LC6550GP, isto prestao da radi ventilator i pukao je tranzistor i svi kondenzatori. Problem je jedino sto nemoze da se nabavi nigde taj nov tranzistor, nego negde mora da se trazi sa "olupina". Ako ti je to otislo, a nemas garanciju, onda bacaj.

Stiglo kod tebe u servis?
Sta kaze vlasnik kako mu je presto da se vrti vent?
Da nije i on modovo?
Neverovatno mi je da vent jednostavno prestane tek tako da se vrti?

Napajanja stizu bez ikakvog objasnjenja kako je doslo do kvara i koji je kvar, posto to donose na reklamaciju firme koje to ne zanima. Kako je doslo do toga da ventilator prestane da radi ostaje misterija. :eyebrows:
Uglavnom, napajanje je jos ko zna koliko radilo bez hladjenja, da bi na kraju crklo. Ventilator se istopio skroz sa donje strane.

Pa valjda i ventilator ima pravo da crkne! 😉

Salu na stranu, obicni ventilatori imaju MTBF of oko 50.000 radnih sati, dakle 24/7, to je manje od 6 godina. To je prosecni vek trajanja, a naravno bice i onih koji ce crknuti i nesto ranije.

Oni najbolji imaju deklarisani MTBF od oko 150.000 radnih sati, ali takvi se ne ugradjuju u napajanja za mase, vec ih ugradjuju u serverska napajanja koja za brand name masine.

Poslednja izmena:
Tako bi trebalo da bude, ali posto na nasem trzistu nema LC Power napajanja starijeg od 2,5-3 god., znaci da ti ventilatori nisu odradili ni polovinu od onoga sto bi trebali, a u ovom slucaju napajanje je staro oko 6 meseci. Ko zna u kakvim uslovima rade, posto prasine ima za izvoz. :eyebrows:

Ventilatori sa kuglicnim lezajevima rade kolko hoces samo vremenom postaju previse bucni. Ovi sa kliznim lezajevima traju u proseku 1 godinu, svejedno koja firma je nalepila etiketu na njih.

...i sad ti ja pokazem ventilator sa kliznim lezajem koji ima vec evo 4 godine i hladi mi diskove... :eyebrows: Evo gledam koje je marke i ne mogu ni ime da mu procitam, neki kinez..."medicina " 😛

Poslednja izmena:
...neki kinez..."medicina " 😛

:zgran: :laugh: Ti si kralj...
Hat1.gif

lol.gif
crazy-eyes.gif
applause.gif

Nazad
Vrh Dno