Šta je novo?

Proverite kako vam radi hard disk!

1 PoT mu je 15h - dakle nov je
2 Ovo u kombinaciji sa prethodnim govori da je vrlo verovatno u pitanju kabl data i/ili power; a moguće i samo napajanje - pokazuje i greške u komunikaciji, te je moguće da su BB lažni
3 Naučite više jednom da date SMART vrednosti! - sve ostalo je irelevantno
Brate ja da nesto znam ne bih pisao za pomoc😅😅
Ovako radi i kad je iskljucen stari disk tj isto je na 16 % , njega sam ukljucio da bi prebacio samo podatke neke koje sam stavio na novi dok nisam instalirao sentinel..
Evo slika ako mislis na ovo

Prilozi

• fghfgh.png
    fghfgh.png
    96.7 KB · Pregleda: 133
Brate ja da nesto znam ne bih pisao za pomoc😅😅
Nisam toliko na tebe ni mislio (kao ni na @djakza - za koga važi SVE što sam i tebi rekao!), već na većinu koja vam je davala pogrešne i naopake odgovore/savete a da nisu ni pogledali šta piše na SS ili vam tražili SMART (Sentilen interpretacija ku**u vredi!)... :sneaky:

Inače da, na to sam mislio, dakle nemaš BB!! Što znači da je skoro sigurno ono što sam ti napisao da proveriš!

Kakve veze ima da li je stari disk uključen ili ne..?
Jer da, i tada može i dalje biti i napajanje u pitanju, a samo da je novi manje tolerantan - izdržljiv.
A start/stop count od 5k+ za 3 dana?
Moja poenta upravo! - napajanje (i/ili naponski/data kabl)!!
Pa ko bi mogao toliko puta da ga upali za 15h rada? Osim da je SKROZ sišao sa uma! :ROFLMAO:

Poslednja izmena:
U pravu si, ima smisla. Mislio sam da mogu nekako "vratiti kilometrazu" tj PoT ako je refurbished disk a start/stop da je zaostao od ranije/pre refurbovanja.

Proveri/promeni SATA kablove i kablove za napajanje HDDa kao sto je @mdm preporucio pa vidi jel bolje.

Otkud naljepnica sa podacima o godini uvoza kad hard diskovi dolaze u hermetički zatvorenoj antistatičkoj foliji? Bar je kod WD diskova tako (nekad bilo).

Moze li da se resetuje statistika na disku sa regeneratorom?

Prilozi

• Screenshot_2021-09-05 HP Pavilion dv7 17,3 - KupujemProdajem.png
    Screenshot_2021-09-05 HP Pavilion dv7 17,3 - KupujemProdajem.png
    839.5 KB · Pregleda: 85
Ne može da se resetuje ništa, pending sektori mogu da pređu ili u loše ili u normalne i to je sve, kao i sa svakim drugim programom koji vrši upis na pending sektor.

Može kao što sam već jednom preciznije objasnio te neću opet, low-level alatima i posebnim načinom pristupa disku (na posebnim pinovima/konektorima).
A to je nuklearna fizika za 99.99% ljudi - pa za tu većinu ispadne kao i da je ne može, ali to baš nije tačno.

Drustvo, treba mi pomoc. HDD je poceo da me zeki opasno. Skljoca, otvara sam D i F. Kada mu promenim granu sa napajanja na neko vreme se smiri. U Sentinelu kaze 65% Health i 24 bad sectora. Da li neko ima preporuku za dobar program da resim te bad sectore a da ne formatira HDD, tj da ne izgubim podatke?

I pitanje 2. Windows sam instalirao na SSD, ali iz nekog razloga Boot manager je otisao na HDD i sad kad iskopcam HDD ne mogu da dignem Win iako je na SSDu. Kako ovo da resim? Tnx

Drustvo, treba mi pomoc. HDD je poceo da me zeki opasno. Skljoca, otvara sam D i F. Kada mu promenim granu sa napajanja na neko vreme se smiri. U Sentinelu kaze 65% Health i 24 bad sectora. Da li neko ima preporuku za dobar program da resim te bad sectore a da ne formatira HDD, tj da ne izgubim podatke?

I pitanje 2. Windows sam instalirao na SSD, ali iz nekog razloga Boot manager je otisao na HDD i sad kad iskopcam HDD ne mogu da dignem Win iako je na SSDu. Kako ovo da resim? Tnx
Nema leka za bed sektore, spašavaj podatke i menjaj, taj disk je u velikom problemu.

Kada mu promenim granu sa napajanja na neko vreme se smiri.
Samo vidi šta sam prehodno nekolicinu postova iznad napisao o NAPAJANJU! ;)

A ovo drugo nije za ovu temu, i ima o tome već detaljno, samo pretraži...

Ipak nažalost imaš izgleda prave BB, ali to i dalje ne isključuje mogućnost da ih je prouzrokovalo napajanje; imao sam takve slučajeve (nakon zamene napajanja BB su prestali da se uvećavaju).

Zasto je cena ovog toshiba 16tb hdd-a duplo veca u srbiji?

Prilozi

• toshiba hdd1.PNG
    toshiba hdd1.PNG
    231.6 KB · Pregleda: 46
  • toshiba hdd2.PNG
    toshiba hdd2.PNG
    106.4 KB · Pregleda: 48
Jer su naši zaboravili da Chia farming više nije "in".

Pomešaj ove noći crnu i zlatnu,
po mojim pločama piši kao po platnu
pa onda stavi me u Define

(inspirisano slikom koju je neko postavio u IT sličice)

Elem, stigao je Zlatan od 4TB za 379KM (~194€). Tiši je i brži od WD2003FZEX-a, a da li će biti pouzdaniji vrijeme će pokazati.

Prilozi

• CrystalDiskMark_20211109103919.png
    CrystalDiskMark_20211109103919.png
    20.5 KB · Pregleda: 40
Koji defrag program je danas najpogodniji a da podrzava i ssd trim poput iobit smart defrag?

SSD nema potrebe defragmentovati, funkcioniše drugačije od HDD-a...
Plus, mislim da Win 10 automatski aktivira TRIM funkcije, ako se dobro sećam.

Imam ja hard disk koji radi 1862 dana nema nikakvih problema,da li se isplati kupiti polovan hdd od 320gb ili 500gb koji ima priblizno isto radnih dana?
Za svoj znam da radi odlicno testiran je. Ali na kp se testiraju samo preko obicnog hd sentinela. Niko ne testira detaljno.

Razumem ja i slazem se,samo da ne bacim novac na neki disk koji nece jos dugo.
Generalno gledam koji su 100/100%
Mislim da 500 do 800din nije puno za hdd.

Pa nije ako ti ne treba pouzdanost. Za skladištenje nebitnih podataka (filmovi i sl.) može, za bilo šta bitno je suludo rizikovati, bez obzira koliko su jeftini i kakvi su parametri.

Treba mi za obicno koriscenje,skidanje filmova i serija.
Znaci nesta sto hocu samo da odgledam i obrisem.
Imam hdd od 3tb,tamo su mi filmovi i serije koje cuvam.
Hdd koji koristim za sistem i skidanje filmova je samo 160gb,zato hocu jos jedan da kupim.
Mozda je glupo kupovati hdd,mozda je pametnije da kupim nov ssd. Ali ipak cu rizikovati sa obicnim hard diskom.

Vrh Dno