Šta je novo?

Proverite kako vam radi hard disk!

Ali onda mora ceo lap da se nosi u servis i da kod njih ostaje dok im ne stigne drugi hard zar ne? :(

Naravno, ne smes ga sam otvarati. Ali u svakom slucaju ga odnesi pa vidi sa njima koliko ce da traje i sta ce oni da kazu

Za proveru hard diska se koristi alat firme koja je napravila hard eventualno hd tune.
nclf21.jpg

Samo da javim da je sinoć HDD Regenerator rešio problem.

Sledeći put ću kupiti najbrži SSD najmanjeg kapaciteta :)

Prilozi

• 1.PNG
    1.PNG
    184.8 KB · Pregleda: 90
  • 2.PNG
    2.PNG
    182.5 KB · Pregleda: 107
  • 3.PNG
    3.PNG
    182.9 KB · Pregleda: 93
Ovako.

Da napomenem da na ona dva hdtune-a sa vrha ima puno C7, te ne mora znaciti da su pravi bad block-ovi (ili ako jesu da nije nesto drugo krivo za to), vec moze biti do kabla zbog silnih C7 gresaka, ili mozda napajanje. Kod mene jo to bilo ranije. A naravno moze i obratno, da je C7 nastao zbog puno bad block-ova...

Klikni na to zuto i vidi sta ti pise dole , posle toga odradi Error scan pa vidi da li ima bad sectora . Bad sectori su crvene boje da znas ako se budu pokazali inace treba sve zeleno da bude ;)

Uh, izgleda da i ja imam problema sa HDDom...

f4oi1l.jpg

Malopre sam po prvi put instalirao HD Tune, i od kad je pokretnut broj CRC grešaka se ne menja (izguglah da sad treba da pratim da li ovaj broj raste ili ne, ne može da se resetuje?). Zamenio sam i kabl, kao što je predloženo (stoji mi "nov" neraspakovan kabl od kad je računar kupljen, već nekoliko godina). Da li postoji neki način da utvrdim da li su ove greške bile posledica neispravnog kabla, ili je do harda?

Kabl, 1001%.
I nije ovo problem, ovo je tek warning (zuto), i uz to je (onaj standardni) CRC Error Count... ako pocrveni neka kolona - onda je problem :)

Bedak je samo sto ne moze da se resetuje counter, kada se vec promeni kabl i broj se vise ne menja... nije da je nesto lose ili neispravno, nego je samo bezveze, ruzno (mi) izgleda.

Poslednja izmena:
Ahahahah :D

Samo baci pogled povremeno da li raste broj i nakon promene kabla... i to je to ;)

re to Apple
kaze citiram "There were communication errors. This may be coused by a damaged cable"
Ja imam 2 kabla(kabal koji ide direktno u maticnu plocu) i probao sam i sa jednim i sa drugim ali isto ****** ne moze da izdrzi vise od nedelju dana da ne padne sistem.Mozda je onaj drugi kabal onaj sto ide do napajanje ili gde vec...
Error scan je dobar sve su zelene kockive.

Poslednja izmena:
Jel' ovo za reklamaciju ili ne?

Samsung 154UI.jpg

KAzu dok je zuto nije strasno dok ne pocrveni, jesi li radio error scan ?

Ne, nisam. Sinoc mi je dva puta nestao iz sistema (Win7x64), pa sam zato pokrenuo HDTune. Popodne cu da pustim error scan, pa cu okaciti sliku. Najveci mi je problem gde sada prebaciti 1,3TB podataka :( A plasim se da daljim radom ne otkaze potpuno.

Poslednja izmena:
Kabal, port...?

Jel ovaj prvi screenshot okej? Hard disk je iz "Moja mašina". Ova druga dva bi trebalo da su okej.

Prilozi

• Read.jpg
    Read.jpg
    130 KB · Pregleda: 156
  • Health.jpg
    Health.jpg
    159.4 KB · Pregleda: 111
  • Error.jpg
    Error.jpg
    232.3 KB · Pregleda: 93
Sve je to ok i bez brige sto je ta kriva ispala(slika br.1) tako jer pretpostavljam da nisi radio defragment pre testa ;)

Hvala na brzom odgovoru. :)
Nisam neposredno pred test, možda pre oko 15 dana. Pustio sam sad da odradi, pa da vidim ponovo. A ovo sam odradio jer sam sinoć primetio da hdd izgleda radi non-stop. Čuje se očitavanje na svakih par sekundi i sija lampica na kućištu.

To ce pre biti do OS nego do samog HDD.

To sam i ja pomislio da je neki proces u pozadini, ali nisam ništa skoro instalirao, proverio sam ima li nekog malicioznog softvera ali nema ti toga. Pa reko da proverim i ovo, iako je hard relativno nov.
Uradio sam defregmantaciju i evo rezultata posle iste.

Prilozi

• Read.jpg
    Read.jpg
    131.3 KB · Pregleda: 106
Jel ovo zrelo za bacanje :D. Jeste da je 80GB bio je samo sistemski na staroj makini ali sad dok otvori 2 taba u browseru drlja kao da ce da umre. Sece, lomi... Rekoh cisto da potvrdim :D

Poslednja izmena:
Po testovima izgleda Ok ali bi trebalo odraditi jedan Zero Fill Erase i ponoviti test . Verujem da ce posle brisanja prodisati ;)

Jel' ovo za reklamaciju ili ne?

Pogledajte prilog 83476

Za sada još nije...Pending sectors su ustvari sector delays ili weak sectors ili u prevodu slabi sektori koji imaju veliku šansu da postanu loši...moj savet je da odmah pređeš hard sa hdd regeneratorom i opcijom scan and repair koji će te slabe sektore oživeti i nestaće ti sa liste pending.Ovaj program to jako lepo ispravi.Prati kakvo je stanje pa ako se nastavi povećanje ovih sektora i eventualno loših kopiraj podatke i razmisli o kupovini novog hard diska..Takav disk onda već nije pouzdan za sistem.

Kad smo vec kod raznih "HDD regenerator" opcija, negde procitah da to nema nikakav uticaj, stavise, da moze da steti HDD-u. Nisam se mnogo uplitao u celu pricu, ali me zanima po kom principu rade ti HDD regenerator programi i kako resavaju "weak" odnosno "bad" sektore? Dobro, za lose sektore znam da ih mapiraju i onda ih prakticno iskljuce iz upotrebe kako obuzdali sirenje, a slabe sektore sam prvi put video na eksternom Transcend disku (SAMSUNG 2.5") koji je prestao da funkcionise.

Meni se WD Black od 750Gb sam izlecio od pending sectora :) :d Prosle god u januaru je poceo da brljavi, komp se palio i po 45 min pa je posle 15-ak dana iskulirao i svi ti silni test programi su prijavljivali c5 current pending sector, 37. Zvao lika gde sam uzeo hdd, kaze mogu da reklamiram tek kada se pojave bad sectori, lepo sam kulirao i normalno je radio od tada, i pre neki dan testiram sa 3 programa i sve je ok. Kako ne znam ali eto..

Lepo, pisao si po njima uspesno, i sada su OK;)

Iako znam da so povecava kapacitet hdd nisam pishao po njima..
troll_icons_2_28891_7697_thumb.png

Nazad
Vrh Dno