Šta je novo?

Proverite kako vam radi hard disk!

To je isto SATA 2...
ALI žnj SSD ;)

Imam isti i losije rezultate nego tvoje. :)
Tvoji rezultati su oko 50% bolji, jedino je kod mene za nijansu veci 4K read i write.

Toshiba L350D laptop i Patriot Blast 120GB.

Jel moze neko da mi desifruje screenshot is Speccy-a? Malo mi nije jasno.

Isto se može zaključiti i po prvoj slici. Tvoj SATA2 konektor na lt dozvoljava max. transfer do 300mb.

SSD je SATA3, on sam može da fura do SATA3 aka 600mb, ali tvoj SATA2 dozvoljava samo 300mb.

U prevodu, i ti i ja smo uskratili do 50% performansi svojih SSD-ova. :D

Koja je fora da mi u HDD Sentinelu pise health za disk 60% a prilikom Surface Read testa kaze da nema bad sectora? U pitanju je Samsung HD103UJ

AAAaaaaaa opet Sentinel AAAaaaa! :wall:
:d

Dajte manite se tog krsa od programa, nov portable hdd od Toshibe odneo kod drugara, njemu to stoji non stop veruje u Sentinel ko da je magija.
Turim na usb3 da mu prebacim neki iso, kad ono njesra izbaci neki info da ima ko zna koliko bad sektora i razne greske...strasno, odem kuci popalim sve moguce programe za hdd ni jedan nije nasao ni jednu jedinu gresku... Sentinel hahhahaha batali toooo.

Mene je Sentinel spasio. Pojavili su mi se loši sektori i dobio sam odmah upozorenje, tako da sam ga zamenio dok je bio u garanciji. Da nisam imao Sentinel, možda bih primetio loše sektore prekasno...

A njih bi u SMARTu video i kroz svaki kršteni program...
Te nema nikakve veze specifično sa Sentinel-om.

Je l zna neko u cemu je stos sa ovom SMART vrednosti average block erase count? To bi kao trebao da bude broj P/E ciklusa. Medjutim takodje stoji da je ukupno upisano oko 16TB na SSD (MX100 256GB je u pitanju). Po tome ispada da je to mnogo manje P/E, nego sto je navedeno.

Malopre dodam nov disk u komp i pokrenem sentinel cisto onako iz znatizelje. Pogledam da je maksimalna temperatura diska bila 51c. Broj rada sati je na 0, SMART ok. Disk nije repariran. U cemu je kvaka?

Koji hdd, gde se nalazi u kucistu (valjda je u kucistu), kakvo kuciste, kakvo provetravanje, koliko ventova i gde... mnogo je osnovnih parametara ne napisano...

Mozda je felefican senzor za temperaturu, setimo se samo samsungovih hdd koji su pokazivali nizu temp od sobne ...

Možda je pogrešno protumačio SMART, gledavši u worst kolonu. Najbolje da okači screenshot.

Lose sam objasnio, evo slike. Inace kod drugi diskova koji su u kucistu nisu presli nikad 43c, a stoje godinama.

Prilozi

• hdd.png
    hdd.png
    120.6 KB · Pregleda: 127
Poslednja izmena:
Hm, čudno. Kod mene se recimo za temperaturu Value i Worst razlikuju, a u data imam samo trenutnu temperaturu. Uglavnom, nebih brinuo zbog toga. Možda je Sentinel pogrešno protumačio podatke. Ako si još radoznao, probaj još neki program, npr CrystalDiskInfo, pa vidi šta on kaže

Poslednja izmena:
Maximalna temperatura tokom citavog njegovog postojanja je u ovom slucaju ona temp kada su proveravali ispravnost hdd-a tokom kraja proizvodnje.
Ukanut je vreovatno sa ostalih 20 i vise komada u neke visestruke hdd rack-ove gde temeratura moze bit upravo najvece ikada postignuta za taj hdd...
Sve ostalo je dobro i ne brini.
Isprati prilikom kopiranja vece kolicine podataka (50-100GB) na njega (ili sa njega) pa vidi koja ce tem biti kad radi 1-2h neprestano i ako je do 40-42C ne brini.

Hdd je nov, ne polovan pa "nov" kod tebe, vec bas potpuno nov iz zapecacenje folije?

Poslednja izmena:
Lose sam objasnio, evo slike. Inace kod drugi diskova koji su u kucistu nisu presli nikad 43c, a stoje godinama.

Ajde registruj taj Sentinel pa ce ti pokazati ove dve temperature koje se ne vide, e one su te koje ce ti pokazati kolika je maximalna temperatura bila tog hdd-a.
A ta temperatura koju si ti obelezio, je ona koju je hdd upisao u proizvodnji, kao sto je clan P307 objasnio.

Disk je potpuno nov kupljen u kutiji i foliji sa racunom i garancijom. Sad sam razumeo i hvala na objasnjenju.

Prilozi

• Untitled.png
    Untitled.png
    123.5 KB · Pregleda: 117
Dosao sam na sistematski pregled SSDa iz potpisa :)
Jesu u redu ove SMART vrednosti?
Screenshot (1).png

Najvise me zanima "(170) Bad Block Count (Later/Early)", sta predstavlja?

Ima zasebna tema za SSD, ova je za HDD.

Koja? "Best buy SSD - preporuka"?

U dobroj si temi, samo daj DEC a ne HEX vrednosti...

Vrh Dno