E ljudi moze mala pomoc?
Naime kumov laptop je u pitanju, koji ja odrzavam s vremena na vreme. Medjutim od septembra on studira u Slovackoj pa nisam u mogucnosti da fizicki pristupim racunaru vec samo putem TV-a. Pre oko mesec dana poceo je da mi se zali kako nece da mu butuje Win (8.1 je u pitanju bio) normalno, navodno je trajao win logo loading i po 10-ak minuta. Tu sam prvo posumnjao na neki virus ili nesto slicno jer to se kod njega cesto desava, a i daje laptop drugima tamo u domu da cackaju. Odradio sam MB+Defender scan i nasao nekoliko malwarea. Medjutim problem se nastavio.
Tada sam mu rekao da donese komp kod mene kada dodje u Srbiju, ali nije mogao da ceka pa je dao nekom liku u domu da mu "sredi", on mu je stavio Win7 Home i kao rekao je da nije mogao da instalira OS sve dok nije izvadio pa vratio memoriju iz laptopa :trust:, kao nije htela da se nastavi instalacija... tako nesto.
U svakom slucaju komp je proradio, ali se kum i dalje zalio na spor rad i lagove u Chrome-u, gde sam ja vec pomislio da je HDD u pitanju. U nedelju sam se docepao kompa, i cim sam dosao kuci nabacio sam na brzinu SeaTools koji mi je izbacio SMART error navodeci kao mogucnost lose sektore. Nakon toga sam pokrenuo Short Drive Self Test gde se komp skroz zaglupio, polako su nestali prozori, a za njima i ikonice. Potom se restartuje i izbaci:"No Boot Device detected please reboot and select proper boot device.", potom padne restart i normalno ucita Win.
Evo do danas nisam imamo vremena da ga zagledam detaljnije, ali kada sam stavio HDTune odmah mi je u Health baru izbacio crvenu stavku: (BE) Airflow Temperature failed (Attachment).
Pao je jedan Quick scan i nije nasao ni jedan bad sektor, a kada sam pokrenuo full scan izbacio je BSOD a da nije ni poceo da skenira (nisam video BSOD mssg, bio sam u kujni :d), odmah sam uklonio W7Home, nabacio W8.1Pro original i stavio samo HDTune, trenutno radi full scan sektora, za sada je na 222GB od 640GB, ne stuca i ne *****ava jos uvek, ali i dalje mi stoji Airflow Temperature Failed iako je temperatura samog harda 44°C.
Mene interesuje jel on gotov, posto prvi put vidim ovaj warning, a da nije bezazlen govore mi svi simptomi koji su se do sada pojavljivali, da napomenem nema cudnih lupajucih ili grebucih zvukova koji dopiru iz harda, normalno se cuje.
Edit: Umalo da zaboravim HDD je:
Seagate Momentus 5400 ST9640320AS 640GB 5400 RPM 8MB Cache SATA 3.0Gb/s 2.5" Internal Notebook Hard Drive Bare Drive