Šta je novo?

Proverite kako vam radi hard disk!

kolko vidim, trenutna je 40C.

Da 40 je, al po meni bilo bi lepo spustiti to na 34-36 cisto da budes sigurniji. Jedan vent resava problem, e sad jedino nzm kakvo kuciste imas pa koliko je to Izvodljivo.

CountMike, orange47, Kissme1 hvala na odg.

Da 40 je, al po meni bilo bi lepo spustiti to na 34-36 cisto da budes sigurniji. Jedan vent resava problem, e sad jedino nzm kakvo kuciste imas pa koliko je to Izvodljivo.

ima mesta koji bi preporucio?

i/ili ka zadnjem delu kucista, jer ventilator na napajanju i ostali obicno tuda izbacuju vazduh.

Zavisi od kucista nisam zapazio koje kuciste ustvari imas?

@ orange47-Kissme1 DSC04807.JPG

bazzzz.jpg

da li ovo znaci da riknjava do kraja godine? :shock:

Prilozi

• bazzzz.JPG
    bazzzz.JPG
    71.3 KB · Pregleda: 86
Ne, to znači da će da traje malo duže od 177 dana (MORE than), koliko duže to ni WD nezna. Ako ga lepo tresneš može i pre da rikne.

Imam cudan problem sa Samsung F3 1Tb hardom i Gigabyte 970a ds3p plocom. Na drugim racunarima HDD radi normalno, ali na racunaru sa tom plocom, nekad se upali i regularno udje u win7 a nekad ga ne detektuje ploca, kao da nije ukljucen. Promenio sam vise kablova, menjao sata slotove u koje sam ubadao hard, ista prica, nekad ga vidi, nekad ne. Do cega moze da bude?

Na netu se spominje par takvih problema u kombinaciji Samsung F3 1Tb + Gigabyte ploče.
Nažalost ne i rešenja, probaj ovo ako je primenljivo za tvoju ploču.

Those interested in the way out it is easy truly you disable SATA3 in the BIOS. Enroll the "Integrated Peripherals" menu. Alongside "On Chip SATA3.0 Support" alter it from "Enabled" to "Disabled." Save the alterations and exit. Now the motherboard should be able to observe any Samsung hard drives.

Nema te opcije u BIOSu. Moze neki link gde si video da se pise o tom problemu?

Koje su inace rizicne temperature za hardove (za duzi rad)? Nemam klimu u sobi, ovih dana je bio pakao, hdd su bili na 39-40c u surf/muzika rezimu rada (zatvoreno kuciste i ostalo iz prof.)
Posle duzeg igranja ovaj black wd ode na 43c koliko sam primetio. Temperature svega ostalog su ok ali za hdd ne znam koja je gornja granica.

Idealno ne preko 45, max 55C

Hvala. Pa dobro, nije ovo problem, danas su vec temperature oko 35c u surf/muzika rezimu i inace kad sam pratio nisam video da temp. idu preko 43c, priblizavaju se samo leti nekoliko dana a inace su 30-35c uglavnom.

Stavi jedan vent da duva ako već nemaš...

Imam 2x120mm u kucistu.. ali nije to usmereno ka hdd nego onaj klasican fazon provetravanja kucista.

Malo je to, ja imam 5x12 + 3x14 :D
Stavi makar još jedan da duva ka HD-ovima ili ako ne može onda od njih da usisava.

^ ili da otvorim kuciste dok su vrucine? :d

Videcu.. ako u idle temp. predju 40c onda cu traziti neko resenje.. evo sad su 34/35c.

E ljudi moze mala pomoc?
Naime kumov laptop je u pitanju, koji ja odrzavam s vremena na vreme. Medjutim od septembra on studira u Slovackoj pa nisam u mogucnosti da fizicki pristupim racunaru vec samo putem TV-a. Pre oko mesec dana poceo je da mi se zali kako nece da mu butuje Win (8.1 je u pitanju bio) normalno, navodno je trajao win logo loading i po 10-ak minuta. Tu sam prvo posumnjao na neki virus ili nesto slicno jer to se kod njega cesto desava, a i daje laptop drugima tamo u domu da cackaju. Odradio sam MB+Defender scan i nasao nekoliko malwarea. Medjutim problem se nastavio.
Tada sam mu rekao da donese komp kod mene kada dodje u Srbiju, ali nije mogao da ceka pa je dao nekom liku u domu da mu "sredi", on mu je stavio Win7 Home i kao rekao je da nije mogao da instalira OS sve dok nije izvadio pa vratio memoriju iz laptopa :trust:, kao nije htela da se nastavi instalacija... tako nesto.

U svakom slucaju komp je proradio, ali se kum i dalje zalio na spor rad i lagove u Chrome-u, gde sam ja vec pomislio da je HDD u pitanju. U nedelju sam se docepao kompa, i cim sam dosao kuci nabacio sam na brzinu SeaTools koji mi je izbacio SMART error navodeci kao mogucnost lose sektore. Nakon toga sam pokrenuo Short Drive Self Test gde se komp skroz zaglupio, polako su nestali prozori, a za njima i ikonice. Potom se restartuje i izbaci:"No Boot Device detected please reboot and select proper boot device.", potom padne restart i normalno ucita Win.

Evo do danas nisam imamo vremena da ga zagledam detaljnije, ali kada sam stavio HDTune odmah mi je u Health baru izbacio crvenu stavku: (BE) Airflow Temperature failed (Attachment).
Pao je jedan Quick scan i nije nasao ni jedan bad sektor, a kada sam pokrenuo full scan izbacio je BSOD a da nije ni poceo da skenira (nisam video BSOD mssg, bio sam u kujni :d), odmah sam uklonio W7Home, nabacio W8.1Pro original i stavio samo HDTune, trenutno radi full scan sektora, za sada je na 222GB od 640GB, ne stuca i ne *****ava jos uvek, ali i dalje mi stoji Airflow Temperature Failed iako je temperatura samog harda 44°C.

Mene interesuje jel on gotov, posto prvi put vidim ovaj warning, a da nije bezazlen govore mi svi simptomi koji su se do sada pojavljivali, da napomenem nema cudnih lupajucih ili grebucih zvukova koji dopiru iz harda, normalno se cuje.

Edit: Umalo da zaboravim HDD je: Seagate Momentus 5400 ST9640320AS 640GB 5400 RPM 8MB Cache SATA 3.0Gb/s 2.5" Internal Notebook Hard Drive Bare Drive

WP_20140709_001.jpg

Poslednja izmena:
Ne mogu da editujem post sada.

Sad sam totalno zbunjen. HDD prolazi dubinski scan sektora bez problema i pri konstantnoj brzini, instalirao sam i SeaTools opet, odradio S.M.A.R.T. scan i ne prijavljuje ni jedan error, odradio Short DST nema errora, a u HDTune-u i dalje stoji onaj warning za AirFlow Temperature.
Koji mu je moj???

Daj nam SMART atribute, iz npr. CDI-a, ili HD-tune..
Znači da se pregrejao i (možda) oštetio

Imao sam jedan takav hard. Tu grešku je izbacio nakon jednog pregrevanja i nikad se nije uklonila, a Seatools nije prikazivao problem sa SMART-om. Možda HDTune stavlja najgoru vrednost kao glavnu, pa zato izbacuje upozorenje. U svakom slučaju, ovaj hard radi i dan danas kod babe u kompu, a od tad je prošlo dve godine :)

Na poslu sam sada, pa ne mogu do sutra da kacim nista vise. Inace sam procitao na netu da ref value za AirflowTemperature treba da iznosi 100, a sve ispod daje naznake degradacije. Threshold valu mi je 45, a najgora je bila 44.
To sto si rekao da HDtune daje najgoru vrednost sam i ja pomislio te sam skinuo drugi program i u njemu je obelezeno crveno, ali ima i naznaceno "in the past", a current value daje 56-60, varira s vremena na vreme.

Vrh Dno