Izgleda je ipak AAM bio u pitanju. Hvala na savetu. :wave:
Ako su me dobro posluzili Google search i wikipedia, AAM je na engleskom Automatic Acoustic Management i odnosi se na ublazavanje (regulaciju) nekih (nezeljenih) zvucnih efekata prilikom rotacije ploca diska, na racun performansi, naravno!? Jesam li dobro proucio??? :eyebrows:
E sad, imam par pitanja, pa bih molio nekog da me uputi:
1. Da li iskljucivanje ove opcije na neki nacin skracuje radni vijek diska, i da li uopste stvara neke druge negativne posledice (osim sto ce, valjda, disk biti bucniji u radu)?
2. Gdje se ova opcija regulise, tj. iskljucuje (BIOS ili..)?
3. Da li postoji za diskove u RAID-u (npr. za 0 i 1)?
4. I ono sto me ovdje posebno buni, kako u tako velikoj mjeri AAM utice na Random Access, a na Read uopste ne?
Hvala unaprijed!
Ako su me dobro posluzili Google search i wikipedia, AAM je na engleskom Automatic Acoustic Management i odnosi se na ublazavanje (regulaciju) nekih (nezeljenih) zvucnih efekata prilikom rotacije ploca diska, na racun performansi, naravno!? Jesam li dobro proucio??? :eyebrows:
E sad, imam par pitanja, pa bih molio nekog da me uputi:
1. Da li iskljucivanje ove opcije na neki nacin skracuje radni vijek diska, i da li uopste stvara neke druge negativne posledice (osim sto ce, valjda, disk biti bucniji u radu)?
2. Gdje se ova opcija regulise, tj. iskljucuje (BIOS ili..)?
3. Da li postoji za diskove u RAID-u (npr. za 0 i 1)?
4. I ono sto me ovdje posebno buni, kako u tako velikoj mjeri AAM utice na Random Access, a na Read uopste ne?
Hvala unaprijed!
Za diskove u raid-u jedino resenje je da se svaki disk ponaosob nakaci na kontroler
koji nije u raid modu i onda pomocu alata od proizvodjaca (boot disketa, boot cd_
to podesiti a zatim ih vratiti u raid.
Ali ovo sve radis na sopstvenu odogovornost ...
Hocu da prebacim sistem na Samsung F3 500GB, ima li smisla ovo raditi?
Samsung SpinPoint F3 1TB
Ako vec imas sumnje u ispravnost diska - pusti HD Tune, istestiraj ga njegovim fabrickim softverom za testiranje (Hitachi Feature Tool, ako se dobro secam... odavno nisam imao ex-IBM-aHitachi HDT721010SLA360 (1TB)
Da li je sve OK sa ovim diskom? Jer, osim periodicnog vibriranja, povremeno cujem kliktanje istog.
Ondak - u sustini - uzivaj...Istestirao sam ga sa Hitachi alatkom i sljaka bez problema.
Ma, stari Hitachi-jev "feature", nekakva vrsta kliktanja, samo sto se manifestuje tako da se cuje kao da macka mjauceMjaukanje? O cemu se tu radi?
Lep READ ali jadan write (ovaj od ~85)...(mnogi mehanicki diskovi to mogu (jes da nemogu konstantno) ali ipak slabo)
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari