Šta je novo?

Proverite kako vam radi hard disk!

Jet Set Willy je u pravu, vidi se iz random access-a...

Hm... nisam se toga setio. Probaću da isključim nekako.

Izgleda je ipak AAM bio u pitanju. Hvala na savetu. :wave:

Prilozi

• 6400aaks-novi1.jpg
    6400aaks-novi1.jpg
    166.2 KB · Pregleda: 154
Evo jednog matorog WD-a od 80GB :)

Prilozi

• hdtach.JPG
    hdtach.JPG
    94.1 KB · Pregleda: 122
Izgleda je ipak AAM bio u pitanju. Hvala na savetu. :wave:

Ako su me dobro posluzili Google search i wikipedia, AAM je na engleskom Automatic Acoustic Management i odnosi se na ublazavanje (regulaciju) nekih (nezeljenih) zvucnih efekata prilikom rotacije ploca diska, na racun performansi, naravno!? Jesam li dobro proucio??? :eyebrows:

E sad, imam par pitanja, pa bih molio nekog da me uputi:
1. Da li iskljucivanje ove opcije na neki nacin skracuje radni vijek diska, i da li uopste stvara neke druge negativne posledice (osim sto ce, valjda, disk biti bucniji u radu)?
2. Gdje se ova opcija regulise, tj. iskljucuje (BIOS ili..)?
3. Da li postoji za diskove u RAID-u (npr. za 0 i 1)?
4. I ono sto me ovdje posebno buni, kako u tako velikoj mjeri AAM utice na Random Access, a na Read uopste ne?

Hvala unaprijed!

Ako su me dobro posluzili Google search i wikipedia, AAM je na engleskom Automatic Acoustic Management i odnosi se na ublazavanje (regulaciju) nekih (nezeljenih) zvucnih efekata prilikom rotacije ploca diska, na racun performansi, naravno!? Jesam li dobro proucio??? :eyebrows:

1. Da li iskljucivanje ove opcije na neki nacin skracuje radni vijek diska, i da li uopste stvara neke druge negativne posledice (osim sto ce, valjda, disk biti bucniji u radu)?
4. I ono sto me ovdje posebno buni, kako u tako velikoj mjeri AAM utice na Random Access, a na Read uopste ne?

Hvala unaprijed!

Da dobro si proučio. :D
Što se tiče pitanja, mogu sa sigurnošću da ti odgovorim samo na 2. Skineš i instaliraš program HD Tune Pro, i tu imaš opciju za AAM.
Ostalo i mene zanima, pa se nadam da će neko stručniji da odgovori. :wave:

Hvala unaprijed!

1.Ne skracuje radni vek diska i nema nikakve druge negativne posledice - samo pozitivne
2.Opcija se podesava pomocu alata od proizvodjaca diska ili nekog drugog programa
koji to moze da radi.
3.Za diskove u Raid-u ne postoji alat koji to moze da odradi isto kao sto nije moguce
meriti ni temperaturu tih diskova.
Za diskove u raid-u jedino resenje je da se svaki disk ponaosob nakaci na kontroler
koji nije u raid modu i onda pomocu alata od proizvodjaca (boot disketa, boot cd_
to podesiti a zatim ih vratiti u raid.
4.AAM utice najvise na Random Acces time zbog same konstrukcije diska i nacina
na koji hard disk radi ... magnetne glave ne znaju "unapred" gde ce se pomerati
kada je Random Acces time u pitanju a usporene su da ne proizvode buku ...
Kada se meri Sequential Read speed u HD Tach-u ide se kontinualno od pocetka
ka kraju diska i tu nema skokova kao kod random acces-a (pocetak - kraj - sredina - 23% diska)

Poslednja izmena:
Hvala puno na detaljnom i kristalno jasnom pojasnjenju! ;)

Za diskove u raid-u jedino resenje je da se svaki disk ponaosob nakaci na kontroler
koji nije u raid modu i onda pomocu alata od proizvodjaca (boot disketa, boot cd_
to podesiti a zatim ih vratiti u raid.

Pretpostavljam da podaci ovim postupkom ne bi trebali biti ugorozeni? I da li si pod onim "ponaosob nakaci na kontroler" mislio da je dovoljno u BIOS-u maticne ploce prebaciti diskove na "Non-RAID" mod, iskljuciti AAM pomocu nekog boot-abilnog programa, i samo vratiti BIOS na RAID?

Upravo tako ... podaci su bezbedni posto ovi programi ne diraju file-system
Ali ovo sve radis na sopstvenu odogovornost ...

Poslednja izmena:
WD15EADS

sl1. Sequental Read
sl2. Sequental Write
sl3. Random Access read
sl4. Random Access write
sl5. HD Tach RW

Prilozi

• WD Caviar Green.1TB.WD15EADS-00S2B0.P35.read.png
    WD Caviar Green.1TB.WD15EADS-00S2B0.P35.read.png
    47.6 KB · Pregleda: 106
  • WD Caviar Green.1TB.WD15EADS-00S2B0.P35.write.png
    WD Caviar Green.1TB.WD15EADS-00S2B0.P35.write.png
    47.5 KB · Pregleda: 86
  • WD Caviar Green.1TB.WD15EADS-00S2B0.P35.random access.read.png
    WD Caviar Green.1TB.WD15EADS-00S2B0.P35.random access.read.png
    47.7 KB · Pregleda: 68
  • WD Caviar Green.1TB.WD15EADS-00S2B0.P35.random access.write.png
    WD Caviar Green.1TB.WD15EADS-00S2B0.P35.random access.write.png
    51.9 KB · Pregleda: 64
  • WD Caviar Green.1500GB.WD15EADS-00S2B0.P35.png
    WD Caviar Green.1500GB.WD15EADS-00S2B0.P35.png
    27.2 KB · Pregleda: 128
Ah, sto volim kad vidim i write testove ;)

SSD.Kingston SSDNow V Series 40GB

sl1. Sequental Read
sl2. Sequental Write
sl3. Random Access read
sl4. Random Access write
sl5. HD Tach RW

Prilozi

• SSD.Kingston SSDNow V Series.40GB.P35.read.png
    SSD.Kingston SSDNow V Series.40GB.P35.read.png
    43 KB · Pregleda: 74
  • SSD.Kingston SSDNow V Series.40GB.P35.write.png
    SSD.Kingston SSDNow V Series.40GB.P35.write.png
    44.8 KB · Pregleda: 71
  • SSD.Kingston SSDNow V Series.40GB.P35.random access.read.png
    SSD.Kingston SSDNow V Series.40GB.P35.random access.read.png
    50.5 KB · Pregleda: 65
  • SSD.Kingston SSDNow V Series.40GB.P35.random access.write.png
    SSD.Kingston SSDNow V Series.40GB.P35.random access.write.png
    47.8 KB · Pregleda: 58
  • SSD.Kingston SSDNow V Series.40GB.P35.png
    SSD.Kingston SSDNow V Series.40GB.P35.png
    26.2 KB · Pregleda: 96
Poslednja izmena:
Sistemski disk Seagate ST3500320AS.
Deluje mi kao ok rezultat.
Hocu da prebacim sistem na Samsung F3 500GB, ima li smisla ovo raditi?

edit: a evo ga i 6400AAKS koji trenutno sluzi kao storage.

Prilozi

• SG.jpg
    SG.jpg
    166.2 KB · Pregleda: 129
  • AAKS.jpg
    AAKS.jpg
    172.8 KB · Pregleda: 122
Poslednja izmena:
Hocu da prebacim sistem na Samsung F3 500GB, ima li smisla ovo raditi?

Razlika u brzini izmedju ta dva hdd-a je mala, a u realnom radu se ni ne oseti, tako da se to ne isplati. Bolje da je sistem na tom Seagate-u, posto je nesiguran (zbog cuvenog bug-a u fw-u), pa i ako otkaze, sistem se lako opet instalira.
Po meni je najbolje da sistem ostane na Seagate-u, a sve drugo na ostale hdd-ove.

Ma uzecu na kraju F3 1TB, na njemu cu napraviti sistemsku particiju, a ostatak ce biti za download...
Postovacu ovde rezultate kad ga dobijem.

Hitachi HDT721010SLA360 (1TB)

Da li je sve OK sa ovim diskom? Jer, osim periodicnog vibriranja, povremeno cujem kliktanje istog.

Prilozi

• health.png
    health.png
    65.6 KB · Pregleda: 104
  • randomaccess.png
    randomaccess.png
    72.6 KB · Pregleda: 99
  • benchread.png
    benchread.png
    56.8 KB · Pregleda: 133
Hitachi HDT721010SLA360 (1TB)

Da li je sve OK sa ovim diskom? Jer, osim periodicnog vibriranja, povremeno cujem kliktanje istog.
Ako vec imas sumnje u ispravnost diska - pusti HD Tune, istestiraj ga njegovim fabrickim softverom za testiranje (Hitachi Feature Tool, ako se dobro secam... odavno nisam imao ex-IBM-a :)).

A sto se tice tog kliktanja - da nije mozda rec o tzv. "mjaukanju"? ;)

Istestirao sam ga sa Hitachi alatkom i sljaka bez problema.
Mjaukanje? O cemu se tu radi?

Što se tiče AAM, iz ličnog iskustva se ne bih složio da nema posledice. Sadašnji DiamondMax 9 posedujem četiri godine i skoro od početka, dakle preko tri godine radi sa uključenim AAM. Sada a i već neko vreme je situacija takva, da kada se vrednost vrati na default 254, disk je strašno, ali strašno bučan, i to su baš gadni neprijatni zvuci, disk prosto lupa, neko bi rekao da crkava ali potpuno je ispravan i radi savršeno, health 100%, smart parametri u redu. Ja se jesam navikao na tišinu, ali zakleo bih se da pre nije bilo ni blizu ovako. Sada se i kontinualno pisanje čuje vrlo glasno, metalni zvuk kao kada bih uzeo olovku i kljucao po kućištu. A zvuk pri seek-u je zastrašujući :). Dok kada je AAM uključen, nikakvih promena u odnosu na pre nema, sve je skoro nečujno.
Teorija je jedno, a...
Ja smatram da se tu nešto naviklo, i ipak došlo do neke promene.
Naravno to je sad nebitno, pošto sam uzeo F3, Maxtor će služiti samo za storage (backup) najbitnijeg. Samo bih hteo da čujem i druga mišljenja o mom slučaju.

Ali sam u nedoumici da li da koristim AAM na F3. Postoje tri moda, Fast, Medium i Quiet (i Off naravno). S jedne strane, i po defaultu je buka prihvatljiva, dobitak u tišini između Off i Quiet nije toliki kao na Maxtoru, ali se oseti (jasno čuje). Ali zato ni access time ne skače kao kod Maxtora sa 13-14 na 21 već sa 13.5 na samo 15.2 što je rekao bih zanemarljivo (barem meni).
?

Samsung F2 1,5TB :)

Prilozi

• Samsung 1,5TB test.jpg
    Samsung 1,5TB test.jpg
    283.2 KB · Pregleda: 175
makstor 6L200 BANC 1E 00

Pokusao da pustim preko hd tach uradio test i ne mogu da usnimim rezultat.a hteo da ga postavim ovde....kako da uradim to?

Nazad
Vrh Dno